Liczba postów: 2,382
Liczba wątków: 36
Reputacja:
15
W sumie nie wiem czemu nie zabrałem się za to wcześniej, skoro tyle razy było polecane przez różne osoby.
"Z genealogii moralności" Nietzsche
Bardzo ciekawy punkt widzenia. Powiedziałbym, że otwiera oczy.
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.
Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
A ja czytam obecnie to:
Natomiast zachęciła mnie do lektury ta obiektywna politycznie recenzja:
http:// kultura.newsweek.pl/on-wrocil-ti...164,1.html
Honor autorowi trzeba jednak oddać, Hitlera odmalował subiektywniej niż potrafiłby zainscenizować Patafil :-D Książka świetna, już dawno nic tak mi humoru nie poprawiło...
Sebastian Flak
Liczba postów: 1,821
Liczba wątków: 32
Neuromanta
Hitler wrócil, bo Hitler tak naprawdę nigdy nie odszedł. Bowiem problemy, przed którymi Dodek usilował nas bronić, są ponadczasowe: żydowska dominacja, marksistowska trucizna, niszczenie europejskiego stylu życia itd.
Liczba postów: 1,659
Liczba wątków: 4
Nic na weekend ciekawego nie mam więc pomyślałam, że przeglądnę M. Majewskiego O teorii i praktyce tłumaczenia Pisma Świętego. I dzięki temu natknęłam się (po 8 latach od powstania) na skrytykowaną przez Radę Języka Polskiego interpretację Ewangelii w wyk. Ekipy Zioma Janka.
Wyszukiwarka forumowa nic nie pokazuje więc wkleję fragment:
"Dobra czytanka wg św. ziom'a Janka"
Gadka Jezusa z Samarytanką (czyli J 4, 1 - 54 przyp.red.)
1. A kiedy Pan zakumał, że faryzeusze usłyszeli, że Jezus zyskuje więcej uczniów i więcej chrzci niż Jan, 2. (chociaż w zasadzie to nie Jezus chrzcił, tylko jego uczniowie - szczegół) 3. Wyszedł z Judei i poszedł tak dla odmiany do Galilei. 4. Musiał przechodzić przez Samarię. 5. Więc wbił się do samarytańskiego blokowiska (Sychar) blisko pola, które Jakub odpalił swojemu synowi Józkowi.
6. I tam była studnia Jakuba. Więc zmordowany podróżą Jezus, glebnął se przy studni; to było koło szóstej. 7. A tu wbija się samarytańska laska, żeby nabrać wody. Jezus powiedział do niej: "Daj mi pić!" 8. Bo jego uczniowie poszli do miasta, żeby kupić żarło. 9. Wtedy ta panna powiedziała mu: Pogięło cię? Jesteś Żydem i prosisz mnie, Samarytankę, o wodę? (bo Żydzi nie zadają się z Samarytanami).
10. Jezus na to: Gdybyś znała Boży dar i gościa, który mówi do ciebie: Daj mi pić, sama byś go prosiła, a on by ci dał żywej wody. 11. Mówi mu: Stary, nie masz nawet czerpaka, a ta studnia jest zawaliście głęboka; skąd wytrzasnąłeś żywą wodę? 12. Może jesteś większy od naszego ojca Jakuba, który nam odpalił tę studnię i sam z niej pił, i jego synowie, i jego stada?
13. Jezus odpowiedział: Każdego, kto pije tę wodę znowu będzie suszyć. 14. Ale kto napije się wody, którą ja mu zapodam, tego już nie będzie nigdy suszyło, ale woda, którą mu dam, będzie w nim, źródłem tryskającym aż do życia wiecznego. 15. Panna do niego: Master, zapodaj mi te wodę, żeby mnie nie suszyło i żebym nie poginała tutaj po wodę! 16. On na to: Dobra, to spadówa po męża i wracajcie tutaj!
17. Panna przyczaiła: Koleś, ale ja nie mam męża. Jezus do niej: Proste, że nie masz. 18. Miałaś pięciu a ten gość, którego teraz masz, to nie twój maż. Prawdę zapodałaś. 19. Panna: Ej stary, normalnie jesteś prorokiem! 20. Nasi starsi na tej górze oddawali cześć Bogu; a wy mówicie, że w Jerozolimie jest miejscówka, gdzie należy oddawać Bogu cześć.
21. Jezus powiedział: Ej, panna, daj mi wiarę, że nadchodzi godzina, kiedy ani na tej górze, ani w Jerozolimie nie będziecie oddawali czci Bogu 22. Wy czcicie to, czego nie znacie, my czcimy to, co znamy, bo zbawienie pochodzi od Żydów, ziom. 23. Ale pogina już godzina i teraz jest, kiedy seryjni czciciele (tacy na serio, wiesz..) będą oddawali Ojcu cześć w DUCHU i w prawdzie bo i Starszy takich szuka, bo Go tacy kręcą!
Liczba postów: 10,774
Liczba wątków: 173
Reputacja:
11
Patafil napisał(a):(...)niszczenie europejskiego stylu życia Jeśli do europejskiego stylu życia należy zaliczyć antysemityzm tak radykalny, że konstruujący obozy zagłady milionów ludzi, to ja się w ogóle nie czuję obrażony tym, że taki styl jest w regresie.
Liczba postów: 11,935
Liczba wątków: 149
Reputacja:
17
exodim napisał(a):Jeśli do europejskiego stylu życia należy zaliczyć antysemityzm tak radykalny, że konstruujący obozy zagłady milionów ludzi, to ja się w ogóle nie czuję obrażony tym, że taki styl jest w regresie.
Skrajności przyciągają skrajne reakcje. Po zgniłej, słabej, sztucznie osłabianej, i zażydzonej (bez pejoratywnej intencji) republice weimarskiej pojawił się Hitler który chciał podbić całą Europę. Ty myślisz co pojawi się po obecnym eurokomunizmie? :] Im większa utopia, tym straszniejszy będzie jej upadek. Być może czeka nas coś gorszego niż Hitler...
Stalk the weak, crush their skulls, eat their hearts, and use their entrails to predict the future.
Liczba postów: 1,821
Liczba wątków: 32
exodim napisał(a):Jeśli do europejskiego stylu życia należy zaliczyć antysemityzm tak radykalny, że konstruujący obozy zagłady milionów ludzi, to ja się w ogóle nie czuję obrażony tym, że taki styl jest w regresie. Absolutnie jesteś pewny, że w regresie?
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Patafil oczywiście nie odniósł się do mojego niewygodnego postu, w którym była przekazana informacja że jego idole to tak naprawdę te same lisy z którymi on ,,walczy", tylko farbowane (narodowy/międzynarodowy).
Z kolej na forum ktoś inny jest w regresie
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Przypadkowo w markecie trafiłem na pozycję "Ostatnia Walka" Jana Zumbacha.
Za 14,99 w twardej okładce.
Jako miłośnik tego typu literatury trafiłem na swoją okazję i rzecz jasna kupiłem. Teraz tylko czytać.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Czytam teraz Boga urojonego... prawie że sama mi wpadła w ręce niedawno. Przystępnie napisana książka, jasno i zrozumiale. Nie ma w niej nic odkrywczego. Niestety nie jest monotematyczna - widzę, że Dawkins porusza w niej np. temat feminizmu i feministycznego podejścia do języka. Widzę ponadto, że jest stronniczy właśnie na ich rzecz. Nie jest to więc czysta, wolna od ideologii rozprawka na temat istnienia Boga, a szkoda.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 6,595
Liczba wątków: 104
Patafil napisał(a):Neuromanta
Hitler wrócil, bo Hitler tak naprawdę nigdy nie odszedł. Bowiem problemy, przed którymi Dodek usilował nas bronić, są ponadczasowe: żydowska dominacja, marksistowska trucizna, niszczenie europejskiego stylu życia itd. Dodek nas bronił?
A sam nie stal się Hitlerkiem?
Zrób głęboką analizę bo wiem, że jesteś gościem w moim wieku;-)
Gubimy się w tym ..ale młodzi gubią się jeszcze bardziej!  :*
Liczba postów: 6,595
Liczba wątków: 104
lumberjack napisał(a):Czytam teraz Boga urojonego... prawie że sama mi wpadła w ręce niedawno. Przystępnie napisana książka, jasno i zrozumiale. Nie ma w niej nic odkrywczego. Niestety nie jest monotematyczna - widzę, że Dawkins porusza w niej np. temat feminizmu i feministycznego podejścia do języka. Widzę ponadto, że jest stronniczy właśnie na ich rzecz. Nie jest to więc czysta, wolna od ideologii rozprawka na temat istnienia Boga, a szkoda.
Może czytasz ten egzemplarz, który oddalam do antykwariatu- był w bardzo dobrym stanie i pachniał fiołkami. Kilka zasuszonych zostawiłam.
Jakie znasz rozprawki wolne od ideologii!??
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
http://legalnakultura.pl/pl/czytelnia-ku...e-glabem,1
Wywiad z Sapkowskim na temat tego czy ludzie cokolwiek obecnie czytają
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Wiktor Suworow-,,Ostatnia republika" (trzecia cześć cyklu ,,Lodołamacz").
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
i jak wypada w porównaniu z Sołowiowem?
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
Cykl Hain, znany też jako Cykl Ekumeny Ursuli le Guin. Soft science fiction, czyli takie które koncentruje się na ewolucyjnych, społecznych i psychologicznych aspektach eksploracji kosmosu, podróży podświetlnych, kolonizacji skrajnie odmiennych od naszego środowisk.
Mnie się to fajnie czyta, ale nie jest to lektura dla tych, co oczekują laserów, spejsmarinsów, alienów z trzema szczękami jedna w drugiej. Obcymi są ludzie pozostawieni tysiące lat wcześniej na obcych planetach, pozostawieni samym sobie.
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Dawno nie czytałam Le Guin, a tyle nowych książek czeka jeszcze w kolejce. A pamiętam, że cykl o Ekumenie był świetny.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Paweł Huelle, Śpiewam ogrody
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
|