Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
Łoś: czy zauważyłeś, żebym prosił Cobrasa o wypowiedź w tej kwestii? W szczególności typowo cobrasowo kretyńską, która nie zawiera żadnego argumentu nawet w siódmej gęstości?
Moja wypowiedź zawiera natomiast pytanie: co do kurwy nędzy wyrzyg Cobrasa ma wspólnego z tym co napisałem?
Nic nie poradzę, że wypowiedzi Cobrasa zawsze udowadniają tylko jak głupi Cobras jest i tylko to można stwierdzić po lekturze jego wypowiedzi.
Baptiste napisał(a):Twierdzenie nie jest udowodnione.
Ubędzie staruszków?
A może nie będą mieli kasy na pracowników? A wiadomo ile mają tej kasy do dyspozycji?
Baptiste, a jak myślisz dlaczego Polki (chociaż nie tylko, Ukrainki czy Białorusinki też) mają "wzięcie" w kraju pełnym ksenofobów i to mimo tego, że najczęściej znają język na poziomie "hast du gesehen wie die kury boso po polu gelaufen" (i odpowiedniki we francuskim czy włoskim)? Bo są/były tańsze, niż Szwajcarki. Niestety, na jakość polskie opiekunki nie mogą konkurować w Szwajcarii ze Szwajcarkami, chociażby ze względu na bariery kulturowe czy językowe.
Już nie mówię o tym, że trzeba być naiwnym, żeby sądzić, że szwajcarskie związki zawodowe pochyliły się nad dolą Polek pracujących w Szwajcarii z dobroci serca...
Baptiste napisał(a):Wyższe zarobki wywalczono za pomocą porozumienia będącego konsekwencją strajku. Mam rozumieć, że jak pójdę do swojego pracodawcy, zażądam podwyżki i ją dostanę to w dłuższej perspektywie stracę pracę?
Widać nie rozumiesz specyficznej sytuacji o której pisałem wyżej. Jeśli konkurujesz ceną, a nie jakością usługi (lub jakością parafernaliów jak obsługa klienta) to nie stać Cię na żądanie wyższej ceny. W przypadku Twojego pracodawcy będzie inaczej, bo prawie na pewno nie konkurujesz tylko ceną. A jeśli jednak konkurujesz to po prostu Ci to powie.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 3,888
Liczba wątków: 28
Reputacja:
149
Cytat:Łoś: czy zauważyłeś, żebym prosił Cobrasa o wypowiedź w tej kwestii? W szczególności typowo cobrasowo kretyńską, która nie zawiera żadnego argumentu nawet w siódmej gęstości?
Moja wypowiedź zawiera natomiast pytanie: co do kurwy nędzy wyrzyg Cobrasa ma wspólnego z tym co napisałem?
Nic nie poradzę, że wypowiedzi Cobrasa zawsze udowadniają tylko jak głupi Cobras jest i tylko to można stwierdzić po lekturze jego wypowiedzi.
Ojej, korwinście się ulało, jak mi przykro. A podlinkowany przeze mnie wcześniej artykuł przeczytałeś, czy może za długi i główka boli? To linkuję jeszcze raz, znajomość historii nie zaszkodzi - http://www.salon.com/2014/06/29/free_mar...er_us_all/
A co do reszty, wrzuciłem tekst z argumentami liberałów przeciw ograniczaniu wolnego rynku, jak widać od 100 lat się nie zmieniły, zawsze jest ta sama śpiewka.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Reputacja:
333
cobras napisał(a):Ojej, korwinście się ulało, jak mi przykro.
Ojej, Cobras po raz kolejny potwierdził, że jest głupi. Niesamowicie mi przykro z tego powodu.
cobras napisał(a):A podlinkowany przeze mnie wcześniej artykuł przeczytałeś
Czytałeś. I nadal nie ma on nic wspólnego z tym co pisałem. Czyli po raz kolejny Cobras potwierdza, że jest głupi. Jak mi przykro.
cobras napisał(a):A co do reszty, wrzuciłem tekst z argumentami liberałów przeciw ograniczaniu wolnego rynku, jak widać od 100 lat się nie zmieniły, zawsze jest ta sama śpiewka.
I nadal nie ma on nic wspólnego z tym co pisałem. Czyli po raz kolejny Cobras potwierdza, że jest głupi. Jak mi przykro.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151
cobras napisał(a):A co do reszty, wrzuciłem tekst z argumentami liberałów przeciw ograniczaniu wolnego rynku, jak widać od 100 lat się nie zmieniły, zawsze jest ta sama śpiewka.
Jeżeli jakiś argument się nie zmienia przez 100 lat, to znaczy, że jest błędny? :lol2:
Liczba postów: 3,888
Liczba wątków: 28
Reputacja:
149
Cytat:Jeżeli jakiś argument się nie zmienia przez 100 lat, to znaczy, że jest błędny? :lol2:
I już wtedy był błędny.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Reputacja:
151
cobras napisał(a):I już wtedy był błędny. Który konkretnie i proszę wykazać błąd w tym argumencie
18.07.2014, 18:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2014, 18:26 przez Baptiste.)
Liczba postów: 12,315
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Socjopapa napisał(a):Baptiste, a jak myślisz dlaczego Polki (chociaż nie tylko, Ukrainki czy Białorusinki też) mają "wzięcie" w kraju pełnym ksenofobów i to mimo tego, że najczęściej znają język na poziomie "hast du gesehen wie die kury boso po polu gelaufen" (i odpowiedniki we francuskim czy włoskim)? Bo są/były tańsze, niż Szwajcarki. Niestety, na jakość polskie opiekunki nie mogą konkurować w Szwajcarii ze Szwajcarkami, chociażby ze względu na bariery kulturowe czy językowe. Ale Szwajcarki, podobnie jak Angielki czy Niemki nie będą się parać takimi zajęciami. W końcu z kosmosu się na opiekunki ze wschodu zapotrzebowanie nie pojawiło.
Teraz może pomyślmy o tańszej alternatywie dla Polek czy Ukrainek.
Afrykanki, Pakistanki? Możliwe, że ich jakoś usług byłaby zdecydowanie niższa.
Do tego dochodzi kwestia religii. Wiele mieszkanek biedniejszych rejonów Afryki i Azji to muzułmanki. Te nie będą dobrymi kandydatkami do takiej pracy, bo albo w ogóle jakakolwiek praca "nie jest" im wyznaczona albo już napewno nie będzie to taka (mycie starszego mężczyzny).
No i wcale nie jest powiedziane, że chciałyby brać mniej, a nawet gdyby chciały to raczej tylko początkowo aby później także powiększać swoje oczekiwania finansowe.
Socjopapa napisał(a):Już nie mówię o tym, że trzeba być naiwnym, żeby sądzić, że szwajcarskie związki zawodowe pochyliły się nad dolą Polek pracujących w Szwajcarii z dobroci serca... Pracodawca też z dobroci serca nie zatrudnia. Pracujące Polki nie muszą być zatem zdziwione, ważne, że jest po ich myśli.
Socjopapa napisał(a):Widać nie rozumiesz specyficznej sytuacji o której pisałem wyżej. Jeśli konkurujesz ceną, a nie jakością usługi (lub jakością parafernaliów jak obsługa klienta) to nie stać Cię na żądanie wyższej ceny. W przypadku Twojego pracodawcy będzie inaczej, bo prawie na pewno nie konkurujesz tylko ceną. A jeśli jednak konkurujesz to po prostu Ci to powie. Ok, gdzie jest tam na horyzoncie tańsza i jednocześnie choćby tylko taka sama jakościowo konkurencja, co do której istnieje do tego pewność, że nie wpadnie na podobny pomysł co Polki?
Z artykułu wynika także, że podwyżki z umowy nie są przypisane narodowościowo, a jedynie jedna grupa narodowościowa była inicjatorem.
Hans Żydenstein napisał(a):Chyba, że się ma co najmniej dwóch sprawdzonych dostawców, z których jeden nie podwyższył cen, a jakość ich towarów była oceniana podobnie. Stan rzadki na rynku. Informacja krąży i kontrahenci lubią mieć do siebie zaufanie. Naruszenie tego zaufania to sytuacja gdy ten sam produkt pozyskujemy z dwóch koryt.
Oczywiście rzadki u osób mających głowę na karku.
Hans Żydenstein napisał(a):Podejście wolnorynkowe : Jeżeli uzna Cię za na tyle wartościowego pracownika, że jest w stanie dać Ci podwyżkę, to Ci ją da. Jednakże może Ci jej nie dać i nie dostać za to kary z zewnątrz, jedynie może stracić, jeżeli zwolnił zbyt wartościowego pracownika.
Podejście socjalistyczne:
W przypadku podwyżki płacy minimalnej, podwyżkę trzeba dać każdemu, niezależnie od tego jak się ocenia jego umiejętności, bo inaczej dostanie się karę za łamanie nowo ustalonego prawa. Można oczywiście olać prawo, zatrudniać na czarno, ale jest to pewne ryzyko.
Czyli mamy do czynienia z podejściem jak to nazwałeś "wolnorynkowym", ponieważ jak wychodzi z artykułu jedyną karą dla pracodawcy byłoby dalsze kontynuowanie strajku czyli strata pracowników.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Reputacja:
333
Baptiste napisał(a):Ale Szwajcarki, podobnie jak Angielki czy Niemki nie będą się parać takimi zajęciami. W końcu z kosmosu się na opiekunki ze wschodu zapotrzebowanie nie pojawiło.
Ależ będą. Szwajcarki to nie Niemki czy Angielki. W Szwajcarii na szczęście nie pokutuje mit, że fizyczna praca to coś złego - wprost przeciwnie; coś co można zgrubnie nazwać szkoleniem zawodowym jest bardzo popularne w Szwajcarii. Tym bardziej, że owa fizyczna praca jest bardzo często całkiem dobrze płatna. Opieka nad osobami starszymi to nie jest zły grosz nawet jak na szwajcarskie warunki, gdzie życie jest obiektywnie bardzo drogie.
A zapotrzebowanie na opiekunki ze wschodu wzięło się stąd, że były/są tańsze, a Szwajcarzy (a w każdym razie pokolenie, którego dotyczy problem opieki) potrafią liczyć i w imię oszczędności są/byli nawet gotowi zapomnieć o tradycyjnej ksenofobii.
Muzułmanki są wykluczone - na szczęście otwarcie Szwajcarii na "obcych" nie sięga tak daleko, żeby ściągać sobie na łeb bliżej nieokreśloną liczbę szmatogłowych. Nie tak dawno było referendum dotyczące meczetów, które tę zdrową postawę potwierdziło.
Oczywiście, jest też możliwość, że pokolenie Szwajcarów, którzy mogliby tę opiekę sprawować, tak się zdążyło zdegenerować, że pogardzą dobrze płatnym zajęciem, bo to poniżej ich godności, ale mocno w to wątpię. Rzecz jasna, gdyby jednak tak było, moje stanowisko byłoby błędne a szwajcarskie związki zawodowe zaliczyłyby taką wtopę, że ich szefowie powinni sobie strzelić we łby (co nie byłoby takie złe  ).
Reputacja:
151
Baptiste napisał(a):Czyli mamy do czynienia z podejściem jak to nazwałeś "wolnorynkowym", ponieważ jak wychodzi z artykułu jedyną karą dla pracodawcy byłoby dalsze kontynuowanie strajku czyli strata pracowników. Nie mamy do czynienia z podejściem "wolnorynkowym", tylko z "związkowym". Czyli istnieją związki zawodowe, które nastawiają pewne grupy osób przeciwko pracodawcom, organizują jakieś strajki, stawiają żądania.
Część wolnorynkowców uważa, że z działalnością związków zawodowych jest jak z kradzieżą i dlatego powinna być zakazana. Egzekwowanie takiego zakazu wymagałoby inwigilacji społeczeństwa, nic ciekawego.
Myślę, że sensownym kompromisem jest zezwolenie na działalność takich związków, ale w granicach prawa. Na przykład, gdy ktoś podpisuję umowę, że będzie lekarzem na 5 lat, ale związek organizuje strajk lekarzy, to taka sytuacja jest niedopuszczalna. Generalnie jak ktoś podpisał umowę i łamie ją, to z takim terrorystom nie powinno się negocjować.
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Socjopapa napisał(a):W nieco dłuższej perspektywie wywalczyły sobie też brak pracy, ale to nic, bo uzyskano "sprawiedliwe" warunki pracy. Będą też sprawiedliwe, kiedy tej pracy już nie będą miały.:lol2: Haruj dla pana za 1 zł i ani się waż walczyć o więcej. Co za roszczeniowość!
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Reputacja:
60
Cytat:Elementarną cechą tęczowej infekcji, która toczy naszą cywilizację jest niezdolność odróżniania zbrodniarzy od katów, którzy sprawiedliwie wykonują na nich w pełni zasłużony wyrok.
Tak to sobie tłumacz. :lol2:
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Nonkonformista napisał(a):Haruj dla pana za 1 zł i ani się waż walczyć o więcej. Co za roszczeniowość! Zatrudniłbyś się za złotówkę w Polsce? A w Szwajcarii? Bez państwowego przymusy nie ma takiej opcji.
Reputacja:
60
Xeo95 napisał(a):Zatrudniłbyś się za złotówkę w Polsce? A w Szwajcarii? Bez państwowego przymusy nie ma takiej opcji. Nawet państwowy przymus by mnie do tego nie zmusił.
Liczba postów: 4,465
Liczba wątków: 57
Reputacja:
51
Więc po co piszesz o pracowaniu za złotówkę. Myslisz ze tylko ty bys się nie zgodzil na takie warunki (w tej bardziej cywilizowanej cześci Europy przynajmniej)?
Liczba postów: 2,382
Liczba wątków: 36
Reputacja:
15
Jakby ktoś miał wątpliwości to potwierdzam: Tak jestem zjebanym prawakiem, który każdego dnia zjada niemowlaka. Hitler to mój idol, a Stalin to dziadek. Ogólnie chcę siać zło i spustoszenie. Czy cokolwiek jeszcze tam lewica przypisuje ludziom o moich poglądach.
Oczywiście nienawidzę kobiet, bo jestem prawiczkiem. Inaczej nie może być.
Reputacja:
388
Socjopapa napisał(a):Ależ będą. Szwajcarki to nie Niemki czy Angielki. W Szwajcarii na szczęście nie pokutuje mit, że fizyczna praca to coś złego Niechęć do takiej pracy wcale nie wynika z przekonania o tym iż praca fizyczna jest czymś złym.
No cóż, pożyjemy zobaczymy. W mojej ocenie jest to zjawisko charakterystyczne dla krajów bogatych, nie sądzę zatem aby Szwajcaria stanowiła tu jakiś wyjątek.
Hans Żydenstein napisał(a):Nie mamy do czynienia z podejściem "wolnorynkowym", tylko z "związkowym". Czyli istnieją związki zawodowe, które nastawiają pewne grupy osób przeciwko pracodawcom, organizują jakieś strajki, stawiają żądania. Mam rozumieć, że na tzw. wolnym rynku nie ma wolności do zrzeszania się?
Mam rozumieć, że związek zawodowy sam wmówił tym pracownicom, że fajnie byłoby więcej zarabiać i siłą zaciągnął je na strajki?
Hans Żydenstein napisał(a):Część wolnorynkowców uważa, że z działalnością związków zawodowych jest jak z kradzieżą i dlatego powinna być zakazana. A ja uważam, że pierdzenie to w zasadzie morderstwo i gazowanie ludzi powinno być zakazane. Dodam do tego, że jestem wolnorynkowcem.
Nie Hans, co się tam komu wydaje, kogo on tam nie lubi to jest nieistotne.
Hans Żydenstein napisał(a):Myślę, że sensownym kompromisem jest zezwolenie na działalność takich związków, ale w granicach prawa. A jest coś co w granicach prawa (przynajmniej na papierze) nie działa?
Hans Żydenstein napisał(a):Generalnie jak ktoś podpisał umowę i łamie ją, to z takim terrorystom nie powinno się negocjować. Większość umów, z którymi masz do czynienia ma w swej treści także instrukcje dotyczące tego jak i kiedy przestają obowiązywać.
Gdyby iść twoim tokiem myślenia to pracodawca nie powinien móc zwolnić swego pracownika, bo jest związany umową.
Tak w ogóle na całym świecie treść umów nie może kolidować z prawem krajowym toteż najbardziej istotne jest najpierw to co mamy wyżej od postanowień umowy.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Liczba postów: 5,136
Liczba wątków: 111
Reputacja:
26
cobras napisał(a):Albo dopóki nie będzie silnych związków zawodowych dostępnych dla wszystkich, a nie tylko ludzi na umowie o pracę, które postawią się takiemu Januszowi i nie pozwolą na pomiatanie pracownikami. Bezrobocie. Tłumacze, że wszystko sie opiera na bezrobociu
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
21.07.2014, 17:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21.07.2014, 17:33 przez Hans Żydenstein.)
Reputacja:
151
Baptiste napisał(a):Mam rozumieć, że na tzw. wolnym rynku nie ma wolności do zrzeszania się?
Mam rozumieć, że związek zawodowy sam wmówił tym pracownicom, że fajnie byłoby więcej zarabiać i siłą zaciągnął je na strajki?
Nie ma wolności. Jest praca w obozie Auschwitz pod nadzorem Hansa.
A siły nie trzeba, żeby ludzie się zachowywali jak zwierzęta. Wystarczy poszeptać do uszka
W ogóle tak sobie myślę. Niech cała Polska wyjdzie na ulice i krzyczmy "Płaćta nam więcej krwiożercze kapitalisty!". Skrajnie? To kiedy jest ten punkt przegięcia z normalności w skrajność? Jak górnicy jadą pod sejm to jeszcze normalnie czy już nie?
Reputacja:
388
Hans Żydenstein napisał(a):W ogóle tak sobie myślę. Niech cała Polska wyjdzie na ulice i krzyczmy "Płaćta nam więcej krwiożercze kapitalisty!". Skrajnie? To kiedy jest ten punkt przegięcia z normalności w skrajność? Jak górnicy jadą pod sejm to jeszcze normalnie czy już nie? Dla ciebie jako liberała raczej nie powinna być to żadna nieakceptowalna katastrofa.
W końcu chyba nie jesteś kolektywistą i uszanowałbyś indywidualną wolność każdej z tych jednostek do tego aby samemu decydować kiedy podjąć się pracy i kiedy ją olać.
Mało realny scenariusz ale co w tym takiego? Nie jestem zwolennikiem niewolnictwa toteż nie chciałbym aby takich ludzi spowrotem do tej roboty zaganiano, ich decyzja i niech czekają na to czy będzie miała dobre czy złe konsekwencje.
Czasy ganiania bumelantów do roboty mamy już za sobą i to dobrze.
Wyjątkiem są oczywiście wszystkie te zajęcia, które nie są pracą lecz służbą. Ma to wyraz w aktualnym stanie prawnym.
NN
|