To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polecane artykuły
Kontestator napisał(a):To ciekawe bo przecież często można się z tym spotkać chociażby na tym forum.

Ja się nie spotkałem - możesz podać przykłady takiego dualizmu "przedsiębiorcy kontra cała reszta" tu z forum?

Cytat:Ileż tu fanów Ayn Rand i jej podziału społeczeństwa na makers i takers (moochers).

I wg Ciebie kogo liberałowie uważają za makers?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Jeśli ktoś jest chory, to lepiej, żeby wykurował się w domu, ale Norwegowie zaczynają już być chorzy od byle czego Uśmiech
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Iselin napisał(a):Jeśli ktoś jest chory, to lepiej, żeby wykurował się w domu, ale Norwegowie zaczynają już być chorzy od byle czego Uśmiech

Czym bogatszy naród tym bardziej dba o zdrowie to prawda. Czasami nawet do przesady. Da się to zauważyć nawet w Polsce. A to dieta bezglutenowa, a to bez mleka, a to marudzenie na wszechobecną diabelską chemię, nordic walking i inne pierdoły.

Ja jeszcze na szczęście zostałem wychowany w domu gdzie gdy lekko zabolała główka nie brało się od razu tabletek. A jak nie było ciepłej wody to kąpało się w zimnej. Owszem, ciotowatość rośnie wraz z GDP.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Skoro tak dbają to czemu tacy chorowici? No chyba, że ilość dni wolnych, które biorą z powodu choroby to zwyczajne wykorzystywanie zbyt naiwnego systemu Oczko
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Oni chyba naprawdę często czują się chorzy. Bo mogą sobie na to pozwolić.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):Ja z prostej, robotniczej rodziny pochodzę i inteligentem jestem w pierwszym pokoleniu.

...i powiało skromnością...

cobras napisał(a):http://aspirujacypisarz.pl/2015/02/03/ca...-o-empiku/

A niech to pada w pizdu, płakać nie będę.

To co jest tam napisane w dużej mierze pokrywa się z tym co mówiła mi koleżanka, która była kierowniczką jednego z radomskich empików. Po awansie na kierowniczkę nadal zarabiała tyle samo co wcześniej, doszło jej za to jeszcze więcej obowiązków. Ostatecznie się zwolniła po tym jak jej zwierzchnik przyjechał do sklepu i oskarżył o kradzież dwóch gier komputerowych.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):Skoro tak dbają to czemu tacy chorowici?

Myślę, że są tak samo chorowici ale po prostu Polak z katarem idzie do pracy a Norweg zostaje w domu.

Zresztą jak już mówiłem. Nawet jeśli nadużywają ten system to wydajnością gdy już są w pracy nadrabiają wszystko.

Zresztą patrząc na wykres. Najwyższa abstynencja Holendrzy i Szwedzi, najmniejsza Grecy i Włosi. Jakie gospodarki DziadBorowy uważa za lepsze?
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
http://zus.pox.pl/zus/bank-swiatowy-ostr...polsce.htm

Cytat:Ekonomiści Banku Światowego przeanalizowali sytuację systemu emerytalnego w Polsce. Opublikowany niedawno raport wskazuje na dramatyczną sytuację przyszłych emerytów.

Już obecnie niemal połowa wypłacanych przez ZUS emerytur to kwoty niższe od 1350 zł. Według Banku Światowego sytuacja ta w najbliższych latach zmieni się zdecydowanie na niekorzyść i o takich kwotach przyszli emeryci będą mogli tylko pomarzyć.

Bank Światowy przeanalizował m.in. zmiany w poziomie stopy zastąpienia. Przypomnijmy, iż stopa zastąpienia określa stosunek naszej przyszłej emerytury do wysokości ostatniej pensji. Obecnie stopa ta w Polsce wynosi ok. 50%. Oznacza to, że osoba zarabiająca 2500 zł, po osiągnięciu wieku emerytalnego, otrzyma świadczenie w wysokości ok. 50% tej kwoty, czyli 1250 zł emerytury.

Według Banku Światowego, stopa zastąpienia w najbliższych latach spadnie nawet do poziomu 25%. W takiej sytuacji, analizowana wyżej emerytura spadnie do poziomu 625 zł, co oznacza spadek świadczenia poniżej poziomu emerytury minimalnej.

Według Banku Światowego, jedyną szansą Polaków na zapewnienie sobie środków do życia na starość, są prywatne oszczędności. Ekonomiści Banku Światowego wyliczyli, że Polak, który chciałby otrzymać emeryturę na poziomie zbliżonym do obecnych emerytur, powinien odkładać każdego miesiąca ok. 10% swojej pensji.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Lepiej kupić i wyremontować mieszkanie. A potem wynajmować Oczko

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Kontestator napisał(a):Najwyższa absencję mają Holendrzy ale nieważne.

[Obrazek: IMFsickdays.png]

Nie widać zdjęcia u mnie. Ale fakt jak sprawdziłem to Holendrzy są na puerwszym miejscu, zaszczytne, drugie i trzecie od lat zajmują Szwedzi i Norwegowie :-D

Cytat: Chyba lepiej aby ktoś dobrze wykurował się w domu niż aby chodził chory do pracy. Widać przykłada się to wydajność w pracy na przepracowaną godzinę. A tę Szwedzi, Holendrzy czy Norwegowie mają najwyższa na świecie.

Wydajność na przepracowaną godzinę to podnosi mechanizacja i z wydajnością służby zdrowia ma niewiele wspólnego.

No i jak podaje seminarium porównawcze ZUSu 2012:

Przykład – Szwecja – Wzrasta
absencja chorobowa wśród mężczyzn w czasie ważnych imprez
sportowych – Zależność: ubezpieczenie od bezrobocia i ubezpieczenie
chorobowe: bezrobotni o średnich i wysokich wcześniejszych
zarobkach bardzo często chorowali – dotyczyło to 1/3 tej grupy.
Skoordynowanie wysokości świadczeń ograniczyło to zjawisko

:-D Kurza twarz, jacy przezorni, akurat w dni imprez ich zmagało. Jaki szczęśliwy przypadek...

albo

Absencja chorobowa zależności
Wyższa w przypadku zatrudnienia w sektorze publicznym – Szwecja: 3,7% versus
2,8% – Holandia: 4,7% versus 3,8% – Wielka Brytania: 2,3% versus 1,7%

Też ciekawa zależność.

Cytat: Zresztą proszę bardzo. Najmniej abstynencji mają ci rozpasani Grecy. :lol2:

Najmniej to mają Turcy, najmłodsze społeczeństwo i w dodatku na dorobku nie dziwota że nie choruje. A z Unii to ma WB 5,5 dnia na głowę rocznie.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Kontestator napisał(a):Lepiej kupić i wyremontować mieszkanie.

Za co niby?
"War, War never changes"

"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Odpowiedz
Grim napisał(a):Za co niby?
Za to co zdążysz "nakraść" jak jesteś w kwiecie wieku Oczko
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman

EL Duży uśmiech
Odpowiedz
Najem to już nie jest dobry interes, chyba, że ktoś myśli o tym w perspektywie zysków za 20 lat. Chyba, że jesteś w stanie wrzucić duży wkład własny (znajomy liczył, że ok. 40-50%), co oznacza, że musisz zaryzykować sporym kapitałem i zamrozić go na bardzo długo.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
http://www.miasik.net/articles/snyder.html

Świetny tekst, chociaż autor oczywiście myli socjalistów z liberałami. Szczególnie część, nazwijmy to ogólna, która dotyczy godności (chociaż ta o broni palnej też jest dobrze napisana).
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Odpowiedz
Cytat:Świetny tekst, chociaż autor oczywiście myli socjalistów z liberałami. Szczególnie część, nazwijmy to ogólna, która dotyczy godności (chociaż ta o broni palnej też jest dobrze napisana).

Nie, to ty mylisz amerykańskich liberałów z "liberałami" polskimi.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
A może zapoznasz się z genezą obu znaczeń słowa liberał zamiast pieprzyc farmazony?
PS. Co w lewicy jest liberalnego? Duży uśmiech

EDIT: to potrafi być wkurwiające:
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):PS. Co w lewicy jest liberalnego? Duży uśmiech

To proste. Lewica amerykańska i lewica europejska mają inne korzenie. Lewica amerykańska wywodzi się z myśli liberalnej John Stewart Mill, Hobbhouse, Keynes. A więc kapitalizm jako podstawa. Wierzyli oni, że owszem potrzebna jest interwencja w rynek aby wszyscy mogli cieszyć się wolnością. Ale dla nich robotnik w kapitalistycznym systemie produkcji może być wolnym.

Europejska lewica wywodzi się z tradycji socjalistycznej np. Marks. Chociaż socjalizm jest starszy niż Marks. Kapitalizm to wróg i prędzej czy później musi upaść. Robotnik nigdy nie jest wolny w kapitalizmie.

Oczywiście dzisiejsi liberałowie amerykańscy i socjaldemokraci (ale też chadecy) mają bardzo dużo wspólnych punktów. To nadal europejska lewica jest bardziej radykalna.

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Po prostu w reszcie zachodniego świata liberałowie to zwykle lewicowcy lub centrowcy z przechyłem na lewo, nawet Kolonko to przejął, to że w Polsce kojarzą się tylko z gośćmi od Korwina, to taka polska specyfika.
http://en.wikipedia.org/wiki/Liberal_Democrats#Economy
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Do tego liberalne w lewicy jest to, że walczy o prawdziwą wolność w przeciwieństwie do liberałów. Jak już pisałem. Dla liberała człowiek, który wpadł do studni jest człowiekiem wolnym. Owszem głoduje, owszem nie może się przemieszczać czy spełniać jako istota ludzka, owszem nie ma dostępu do opieki zdrowotnej ale dopóki państwo mu w tej wspaniałej egzystencji nie przeszkadza to jest wolny. Ba, może podejść do niego kapitalista i na równych warunkach negocjować warunki pracy.

Dla socjalistów taka osoba nigdy nie będzie wolna.

Liberał uważa, że wystarczy dać ludziom wolność słowa. Socjalista uważa, że nie wystarczy. Taka osoba aby móc w pełni korzystać z tej wolności musi mieć równe szanse wyrobić sobie opinie. Musi mieć dostęp do edukacji, darmowych książek, internetu etc.

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
cobras napisał(a):Po prostu w reszcie zachodniego świata liberałowie to zwykle lewicowcy lub centrowcy z przechyłem na lewo, nawet Kolonko to przejął, to że w Polsce kojarzą się tylko z gośćmi od Korwina, to taka polska specyfika.
http://en.wikipedia.org/wiki/Liberal_Democrats#Economy
Tylko że klasyczny liberalizm nie jest ani lewicowy ani prawicowy. Lewicowy (jeśli uznawy że podział prawica-lewcia ma sens) jest tylko socjalliberalizm.

Kontestator napisał(a):Do tego liberalne w lewicy jest to, że walczy o prawdziwą wolność w przeciwieństwie do liberałów. Jak już pisałem. Dla liberała człowiek, który wpadł do studni jest człowiekiem wolnym. Owszem głoduje, owszem nie może się przemieszczać czy spełniać jako istota ludzka, owszem nie ma dostępu do opieki zdrowotnej ale dopóki państwo mu w tej wspaniałej egzystencji nie przeszkadza to jest wolny. Ba, może podejść do niego kapitalista i na równych warunkach negocjować warunki pracy.

Dla socjalistów taka osoba nigdy nie będzie wolna.
Może będziesz dyskutować zamiast pisać łzawe teksty.

Cytat:Liberał uważa, że wystarczy dać ludziom wolność słowa. Socjalista uważa, że nie wystarczy. Taka osoba aby móc w pełni korzystać z tej wolności musi mieć równe szanse wyrobić sobie opinie. Musi mieć dostęp do edukacji, darmowych książek, internetu etc.
Oczywiście jedynych słusznych. Oczko
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości