Liczba postów: 2,142
Liczba wątków: 1
Reputacja:
48
Wyznanie: ateista 100%, jebać masonów i swieckich humanistów
Socjopapa napisał(a):Tego też nie rozumiem.
Co ma lewicowość czy liberalizm do tego czy coś jest ideologią czy nie jest?
Słownik rzecze tak:
ideologia «system poglądów, idei, pojęć jednostki lub grupy ludzi»
Dlaczego więc twierdzisz, że religia nie jest ideologią?
I co jest złego w tym, że coś jest ideologią (bo z kontekstu wyczytuję, że to jest coś niepożądanego)?
Tyle, że tu nie o słownikową definicję chodzi, bo ze słownikową zastosowaną do religii jest wszystko ok.
Natomiast podkreślałem już dwukrotnie i podkreślę raz trzeci jeszcze, że A. Dominiczak jest człowiekiem lewicy i w tym felietonie "ideologia" ma odmienne znaczenia.
Dominiczak żongluje dwoma:
- pierwszym wywodzącym się bezpośrednio od Marksa, dla którego "ideologia" to po prostu fałszywa świadomość -w przywołanym felietonie po prostu "ideologia" równa się nieprawdzie, błędowi
- drugim wywodzącym się szkoły frankfurckiej, gdzie "ideologia" ma znaczenie mniej więcej słownikowe, ale ten zbiór poglądów jest de facto zbiorem stereotypów, dodatkowo silnie upolitycznionych.
Tyle w skrócie na temat znaczenia "ideologii" z którym po prostu się nie zgadzam.
Socjopapa napisał(a):A co do samego artykułu - no cóż, jak dla mnie, akcenty zostały źle rozłożone. Oczywiście, że biskup (czy ktokolwiek inny) ma prawo sobie myśleć co mu się tam w głowie widzi na temat rozwodników, ale przypisywanie rozwodnikom winy za zjawisko pedofilii (w jakiejś części) to już wykracza poza zwykłe prezentowanie poglądów i jest zwyczajnie uwłaczające dla rozwodników.
Jak ktoś powie, że "uważam, że Socjopapa jest złodziejem" to też jest pogląd - niemniej, mimo bycia zwolennikiem wolności słowa, takiej uwłaczającej mi opinii nie odpuściłbym jako "dopuszczalne głoszenie poglądów". Niestety, prawo zabrania dać komuś po mordzie za prezentowanie uwłaczających komuś poglądów, zapewne musiałbym więc też zastosować środki procesowe.
A możesz napisać coś więcej na jakiej to podstawie twierdzisz, że biskup przypisał rozwodnikom winę za zjawisko pedofilii?
Odp mile widziana w wątku o "Heretykach".
Marcin Basiński
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
białogłowa napisał(a):Po pierwsze ja nikomu katolicyzmu nie odmówiłam (przynajmniej nie tym razem 
Ależ ja Ci nic takiego nie zarzucam.
białogłowa napisał(a):po drugie suspendowany kapłan czy też jakiś marginalny dziennikarz nie są osobami specjalnie reprezentatywnymi
Wziąłem parę najbardziej znanych i notorycznych przypadków ludzi agresywnych w swoim katolicyzmie. Bez problemu mogę znaleźć więcej, również hierarchów Kościoła.
białogłowa napisał(a):jeśli chodzi o wykazanie czy katolicka "ideologia" (niech będzie nawet ideologia) jest/nie jest agresywna.
Oczekiwałabym raczej, że osoba która tak uważa wykaże mi to na podstawie nauczania KK, a nie czyichś prywatnych interpretacji.
Hmm, czyli kwestionujesz, że agresywność ideologii powinno się oceniać po jej wyznawcach? W takim świetle to właściwie chyba nie ma agresywnych ideologii, np. taki komunizm tylko dba o dobro klasy robotniczej, a islam jest po prostu źle interpretowany, bo to przecież religia pokoju jest.
białogłowa napisał(a):Ostatecznie można by nawet spróbować oceniać po całości gdyby katolicy en masse zachowywali się jak wymienieni. Ja niczego takiego nie zaobserwowałam.
Ja też nie. Jednak uwzględniając to co pisałem wyżej interpretowałbym zdanie tak, żeby miało sens, czyli tak jak proponował Marlow. I wtedy nie będziemy musieli dojść do wniosku, że islam to religia pokoju, bo tzw. ekstremistów w całym gronie muzułmanów jest stosunkowo mało. Czyli jest jakieś grono katolików, którzy są agresywni w swoich racjach i to zapewne do nich pił autor używając takiego sformułowania.
Marlow napisał(a):Tyle w skrócie na temat znaczenia "ideologii" z którym po prostu się nie zgadzam.
OK, to mi wyjaśnia sprawę.
Marlow napisał(a):A możesz napisać coś więcej na jakiej to podstawie twierdzisz, że biskup przypisał rozwodnikom winę za zjawisko pedofilii?
Odp mile widziana w wątku o "Heretykach".
Jasne.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 3,888
Liczba wątków: 28
Reputacja:
149
http://wyborcza.pl/duzyformat/1,144024,1..._zly_.html
Cytat:Najtrudniejsze jest uwalnianie ludzi, którzy podpisali cyrograf. - Dziś zainfekowane są niektóre gry komputerowe. Jest przykładowo formularz, w który należy kliknąć, instalując grę. Znajduje się w nim niewinne z pozoru pytanie o to, czy użytkownik zgadza się na warunki. Nie wiemy jednak, że klikając myszką, faktycznie podpisujemy cyrograf z diabłem - opowiada ksiądz Guzowski. - Mówił mi osobiście o tym przypadku egzorcysta. Kilkunastoletni chłopiec mocno zaangażował się w grę, dotyczyła wojny światów. Zaczęły się problemy. Demon ujawniał się zwłaszcza podczas przeistoczenia w trakcie mszy świętej. Chłopiec krzyczał takim nieludzkim głosem, jak potężny ptak w dżungli amazońskiej. Po przyjęciu komunii świętej wył.
No to już wiemy jak została opętana administracja tego forum, o czym tak często Palmer z Idiotą wspominali  Cały tekst jest jednak przerażający, wciąż są w XXI wieku ludzie przekonani, że Polska to baśniowa kraina pełna magii i duchów.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
26.03.2015, 14:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.03.2015, 14:39 przez białogłowa.)
Liczba postów: 1,659
Liczba wątków: 4
Cytat:Wziąłem parę najbardziej znanych i notorycznych przypadków ludzi agresywnych w swoim katolicyzmie. Bez problemu mogę znaleźć więcej, również hierarchów Kościoła.
Ja wezmę parę znanych i notorycznych przypadków agresywnych ateistów z tego forum, zadowolony będziesz jak ocenię ateizm wg. ich zachowania?
Cytat:Hmm, czyli kwestionujesz, że agresywność ideologii powinno się oceniać po jej wyznawcach? W takim świetle to właściwie chyba nie ma agresywnych ideologii, np. taki komunizm tylko dba o dobro klasy robotniczej, a islam jest po prostu źle interpretowany, bo to przecież religia pokoju jest.
Rozbiłeś moją wypowiedź na części, a dalej zaznaczyłam że można oceniać po wyznawcach pod pewnymi warunkami. Dajmy na to w sytuacji gdy grupa którą bierzemy na cel jako przykład jest rzeczywiście znaczna i jeśli jesteś w stanie wykazać, że to jak się zachowują faktycznie wynika z wyznawanej ideologii.
Z tego co się orientuję w przeciwieństwie do chrześcijan stosujących hermeneutykę biblijną muzułmanie swoją świętą księgę odczytują całkiem dosłownie, więc sam ten fakt wydaje mi się powinien budzić pewien niepokój biorąc pod uwagę, że są w niej m.in. zapisy nakazujące zabijanie porzucających tę religię. W każdym razie mój budzi, nie wiem jak z Tobą.
Cytat:Jednak uwzględniając to co pisałem wyżej interpretowałbym zdanie tak, żeby miało sens, czyli tak jak proponował Marlow. I wtedy nie będziemy musieli dojść do wniosku, że islam to religia pokoju, bo tzw. ekstremistów w całym gronie muzułmanów jest stosunkowo mało. Czyli jest jakieś grono katolików, którzy są agresywni w swoich racjach i to zapewne do nich pił autor używając takiego sformułowania. ["czynią z ateizmu jeszcze jedną agresywną ideologię, niewiele (o ile w ogóle?) lepszą od katolicyzmu lub każdego innego autorytarnego „izmu”" przyp. białogłowa]."
Wątpię. Inna wypowiedź pana Dominiczaka, świadcząca dobitnie o jego stosunku do Kościoła i raczej potwierdzająca to jak odczytałam jego wpis.
A. Dominiczak w Le monde Diplomatique napisał(a):Czy rzeczywista akceptacja liberalnej demokracji nie musiałaby jednak oznaczać samorozwiązania się Kościoła w postaci zbliżonej do obecnej? W rozwiniętych demokracjach zakazane jest tworzenie organizacji, które nie dopuszczają kobiet do stanowisk kierowniczych. Gdybym chciał założyć stowarzyszenie na rzecz miłości bliźniego, którego prezes wybierany byłby dożywotnio, a kobiety mogłyby pełnić tylko funkcje pomocnicze, nie zarejestrowałby go żaden sąd. Nie jest to w moim przekonaniu tylko problem wewnętrzny Kościoła. Czy sam fakt, że stosująca takie praktyki instytucja może legalnie działać, a w wielu sprawach jest popierana przez rząd i autorytety intelektualne, nie świadczy o lekceważeniu ważnych wartości współczesnej demokracji?
pogrubienia moje. Nadal uważasz, że autor miał na myśli agresywne jednostki, w rodzaju wspomnianych obrońców krzyża, czy suspendowanego Natanka, czy raczej pił do całej ideologii?
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
białogłowa napisał(a):Ja wezmę parę znanych i notorycznych przypadków agresywnych ateistów z tego forum, zadowolony będziesz jak ocenię ateizm wg. ich zachowania?
Jeśli wykażesz, że ich postawa wynika z ateizmu? Czemu nie?  Patrz niżej.
białogłowa napisał(a):muzułmanie swoją świętą księgę odczytują całkiem dosłownie
Mają w niej też pokojowe wstawki, więc chyba z tą dosłownością to nie tak.
białogłowa napisał(a):Nadal uważasz, że autor miał na myśli agresywne jednostki, w rodzaju wspomnianych obrońców krzyża, czy suspendowanego Natanka, czy raczej pił do całej ideologii?
Nadal. Zdanie nie miałoby treści, jeśli odczytywać je inaczej.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Liczba postów: 1,854
Liczba wątków: 16
Reputacja:
86
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
Liczba postów: 1,821
Liczba wątków: 32
Soul33 napisał(a):Zaiste, ciekawe.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielkie_Zimbabwe Olaboga, drugi Sofeiczunio nam się objawił, tzn. naiwniak wierzący w każdą nowomodną ,,prawdę''. Bowiem co do Zimbabwe, to przez ponad 100 lat podważano możliwość, iż kompleks ów mógł być zbudowany przez czarnych zamieszkujących obecnie ten rejon, jako że ich przodkowie zaczęli przybywać na te tereny już po rozpoczęciu osadnictwa holenderskiego w roku bodajże 1659. Do tego murzyński prymitywizm, brak narzędzi.. kto chce, niech wierzy!
PS. BTW, jaki był wpływ budowniczych Zimbabwe na kształt współczesnej cywilizacji? Zapewne przeogromny, bez nich nadal żylibyśmy w średniowieczu...
Liczba postów: 2,142
Liczba wątków: 1
Reputacja:
48
Wyznanie: ateista 100%, jebać masonów i swieckich humanistów
białogłowa napisał(a):Wątpię. Inna wypowiedź pana Dominiczaka, świadcząca dobitnie o jego stosunku do Kościoła i raczej potwierdzająca to jak odczytałam jego wpis.
oraz:
Cytat:pogrubienia moje. Nadal uważasz, że autor miał na myśli agresywne jednostki, w rodzaju wspomnianych obrońców krzyża, czy suspendowanego Natanka, czy raczej pił do całej ideologii?
Zacytowany fragment, łącznie z tym co zostało przez Ciebie wytłuszczone, moim zdaniem nie jest wystarczającym argumentem za "agresywnością" ideologii (nawet niezależnie od tego jak zdefiniujemy tu samą ideologię) katolickiej.
Jest to po prostu doskonały przykład na to, jak ludzie sami określający jako lewicowcy - a nie mam tu na myśli tylko przynależności partyjnej, ale stosunek znacznie szerszy tj przynależności do pewnych idei, pewnego rodzaju genealogię światopoglądu itd - postrzegają KRzKat jako element tkanki społ.
Mamy więc - z lewicowej perspektywy:
- nadmierne i niczym uzasadnione uprzywilejowanie Kościoła jako instytucji względem takich czy innych regulacji i innych instytucji,
- niczym nieuzasadnione poparcie społ, zwłaszcza w kręgach sprawujących władzę,
- i w końcu, co poniekąd jest suma dwu poprzednich, lekceważenie demokracji jako takiej.
Naprawdę trudno na podstawie powyższych zarzutów, które de facto sprowadzają się moim zdaniem do jednego: niezasłużonego uprzywilejowania; postawić znak równości pomiedzy tym właśnie uprzywilejowaniem i agresywną ideologią.
Nie każdy pupil, czy nawet cwaniak musi być agresywny - że tak kolokwialnie to spuentuję.
Marcin Basiński
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
Liczba postów: 1,854
Liczba wątków: 16
Reputacja:
86
Patafil napisał(a):Olaboga, drugi Sofeiczunio nam się objawił, tzn. naiwniak wierzący w każdą nowomodną ,,prawdę''. Bowiem co do Zimbabwe, to przez ponad 100 lat podważano możliwość, iż kompleks ów mógł być zbudowany przez czarnych zamieszkujących obecnie ten rejon, jako że ich przodkowie zaczęli przybywać na te tereny już po rozpoczęciu osadnictwa holenderskiego w roku bodajże 1659. Do tego murzyński prymitywizm, brak narzędzi.. kto chce, niech wierzy!  Wybacz, że byłeś świadkiem chwili mego zwątpienia w dogmat. Mam nadzieję, że Twoja delikatna psychika nie doznała zbyt dużego uszczerbku.
A tak przy okazji, dlaczego Rasa Białych Panów przez wiele tysięcy lat w Europie nie zbudowała cywilizacji? Przecież mieli taki ogromny potencjał.
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
Liczba postów: 1,659
Liczba wątków: 4
Marlow, jeśli to uprzywilejowanie jest wynikiem zamierzonych i stojących ponad prawem działań zainteresowanego (autor wyraża przecież zdziwienie że stosująca takie praktyki instytucja może legalnie działać) to owszem jest to rodzaj agresji zmierzający do zdominowania "reszty stada" i narzucenia mu własnych reguł gry.
Moim zdaniem wyraził się zresztą dostatecznie jasno w artykule, który zalinkowałeś więc wygląda na to, że zostaniemy każdy przy swoim
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Bardzo dobry artykuł, w sam raz na odtrutkę po pieprzeniu spółki panów T&Z.
http://lekarski.blog.polityka.pl/2015/03...?nocheck=1
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 5,136
Liczba wątków: 111
Reputacja:
26
Przeczytałem. To jest piana. Sadzi farmazony o matce polce itp.
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Reputacja:
561
To z kolei bardzo poruszające.
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obca...62499.html
Rozwalił mnie tylko ten kawałek: Cytat:Zdarzyło mi, że musiałam zwrócić rentę ZUS-owi, bo przekroczyłam dochód o kilkadziesiąt złotych.
Chyba kwintesencja tego, jak u nas zorganizowana jest pomoc.
Reputacja:
26
Artykuł w PIANO więc nie wiem, czemu ona samodzielnie wychowuje?
Reputacja:
561
Smok Eustachy napisał(a):Artykuł w PIANO więc nie wiem, czemu ona samodzielnie wychowuje? Nie jest napisane. Podobno ojciec istnieje, rozmawia przez telefon, ale nie pomaga finansowo.
Reputacja:
26
Iselin napisał(a):Nie jest napisane. Podobno ojciec istnieje, rozmawia przez telefon, ale nie pomaga finansowo. Czyli jednak apoteoza patologii
Reputacja:
561
??
Reputacja:
26
Nie jesteśmy niedzwiadziami. U nas dzieci się chowa w rodzinie.
|