Liczba postów: 4,845
Liczba wątków: 57
Reputacja:
14
Thriller POLOWANIE opowiada historię człowieka, który w okresie rządów Jelcyna podejmuje nierówną walkę z rosyjskim rządem i mafią, FBI oraz amerykańskim wymiarem sprawiedliwości.
W 1987 roku uzdolniony matematycznie Aleks Koniewicz zostaje w trybie natychmiastowym usunięty z Uniwersytetu Moskiewskiego za „zbyt dosłowne” korzystanie z reguł wolnego rynku. W 1991 roku, w wieku 22 lat, jest już właścicielem koncernu budowlano-finansowego Koniewicz Associates. Z majątkiem szacowanym na 350 milionów dolarów awansuje do grona najbogatszych ludzi w Rosji. Finansowe wsparcie, jakiego udziela pierwszemu prezydentowi Federacji Rosyjskiej Borysowi Jelcynowi sprawia, iż jego firma trafia na celownik służb specjalnych. W ciągu 24 godzin dziesięciu członków kierownictwa Koniewicz Associates zostaje brutalnie zamordowanych. Aleks popełnia wówczas kluczowy błąd: na stanowisku szefa ochrony zatrudnia byłego dyrektora KGB, Siergieja Golicyna. Krótko później, podczas służbowej do Budapesztu, zostaje wraz z żoną Jeleną, porwany i torturami zmuszony do podpisania dokumentów przekazujących cały majątek w ręce Golicyna i nieznanych wspólników. Koniewiczom udaje się wyrwać oprawcom i wyjechać do USA. Ale ich adwersarze nie ustępują: wysyłają za nimi zabójców z mafii. W międzyczasie władze rosyjskie oskarżają Aleksa o kradzież milionów dolarów z własnej firmy, angażując przeciwko niemu FBI oraz amerykańskie służby imigracyjne i wymiar sprawiedliwości. Chcąc ułożyć sobie życie na nowo, Koniewicz musi udowodnić swoją niewinność i zdemaskować wroga, zakamuflowanego w najbliższym otoczeniu prezydenta Rosji...
"Dyskusja z idiotami niepotrzebnie ich nobilituje"
Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
Rojziu,
Cytat:Chciałabym polecić książkę "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety" Swietłany Aleksijewicz. Jest to reportaż o radzieckich kobietach, zapis ich wspomnień i przemyśleń. Opowiada o żołnierkach, sanitariuszkach, partyzantkach, jak również o osobach cywilnych i ich doświadczeniach.
To jest zupełnie inne spojrzenie na historię, a właściwie wiele spojrzeń.
Czytałem ją w zeszłym roku i muszę przyznać, że mało co mnie tak poruszyło, jak lektura tej książki. Wydawało mi się, że sporo wiem o wojnie. Tymczasem książka Swietłany Aleksijewicz udowodniła mi, że myślałem o wojnie z bardzo ograniczonej, męskiej perspektywy.
Absolutnie obowiązkowa pozycja dla każdego zainteresowanego historią i funkcjonowaniem ludzkich społeczeństw.
Dziękuję za wszystkie dobre chwile z Tobą na forum.:*
Powodzenia.
Liczba postów: 3,196
Liczba wątków: 6
Reputacja:
26
Czytam "Dziedzica Imperium", pierwszą część z Trylogii Thrawna.
"War, War never changes"
"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".
Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
25.04.2015, 20:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.04.2015, 20:36 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Uczta dla wron. Sieć spisków - R. R. Martin
300 stron dziś walnąłem, aż mnie głowa rozbolała
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
lumberjack napisał(a): Uczta dla wron. Sieć spisków - R. R. Martin
300 stron dziś walnąłem, aż mnie głowa rozbolała 
Słabą masz głowę jak po 300 stronach boli
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Mała jest, mało pojemna i niezahartowana w bojach  Jestem przyzwyczajony do czytania 25-50 stron dziennie. Przynajmniej na tyle mam siłę po pracy.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
26.04.2015, 12:18
Liczba postów: 79
Liczba wątków: 0
Reputacja:
2
Gold Hal, Jednostka 731. Okrutne eksperymenty w japońskich laboratoriach wojskowych. Relacje świadków
link do opisu
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Xeo95 napisał(a): Zamówiłem książkę polecaną przez Pilastra 
![[Obrazek: Stulecie-chaosu-Alternatywne-dzieje-XX-w...4-86-7.jpg]](http://merlin.pl/Stulecie-chaosu-Alternatywne-dzieje-XX-wieku_Witold-M-Orlowski,images_product,3,978-83-85254-86-7.jpg)
http://rafalkosik.com/stulecie-chaosu
Właśnie czytam. Świetna pozycja. Autor odwalił kawał dobrej roboty.
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
Jacek Dukaj - Starość aksolotla
Matematyka dyskretna - Kenneth A. Ross, Charles R.B. Wright
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
Liczba postów: 4,318
Liczba wątków: 26
Reputacja:
10
1. Mirosław Sokołowski "Gady" - genialna wręcz książka, której akcja dzieje się w latach 80-tych w środowisku polskich narkomanów. Codzienna pogoń za kilkoma "centkami" "kompotu", produkcja narkotyku, przepychanki z milicją, próby odwyku, wyprawy po "słomę"... Niesamowity klimat a jednocześnie przestroga. Książka o wiele bardziej godna uwagi niż "Dzieci z Dworca ZOO" bo dzieje się w rodzimych klimatach i okolicach - choć już raczej nieaktualna - "kompot" dawno znikł zastąpiony przez amfę, herę itp.
Gdzieś czytałem, że autor opisuje swoje własne przeżycia - faktycznie fabuła (dość obszerna) jakby urywa się w połowie a powieść wieńczy "Epilog" napisany przez matkę autora o przyczynach śmierci Mirosława (standard wśród narkomanów - detoks -> wyjście -> ponowne branie -> śmierć).
2. Lothar-Günther Buchheim "Okręt" - film pewnie wszyscy znają, dodam, że książka jeszcze bardziej siedzi w klimatach wojny podwodnej, są co prawda nierzadko spore odstępstwa ale do wybaczenia. W sumie dopiero mam przeczytane jakieś 1/6 powieści, ale ciężko się oderwać.
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
D. Dennett, Odczarowanie. Religia jako zjawisko naturalne
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
M. Desmond "Naga Małpa"
Sebastian Flak
Liczba postów: 2,107
Liczba wątków: 26
Reputacja:
2
Trzy wiedźmy Pratchetta, szósty tom z serii o Świecie Dysku, którą czytam kulturalnie po kolei. Jak na razie jest wporzo.
Wydaje się, że nie można rozprawiać filozoficznie nie oglądając się przy tym na odkrycia naukowe, bo się zrobi z tego intelektualny pierdolnik. — Palmer Eldritch
Absence of evidence is evidence of absence. – Eliezer Yudkowsky
If it disagrees with experiment, it's wrong. — Richard Feynman
學而不思則罔,思而不學則殆。 / 己所不欲,勿施于人。 ~ 孔夫子
Science will win because it works. — Stephen Hawking
Science. It works, bitches. — Randall Munroe
15.10.2015, 19:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.10.2015, 19:57 przez znaLezczyni.)
Liczba postów: 2,105
Liczba wątków: 56
Reputacja:
205
Czytam sobie "Przywróconych" Jasona Motta. Pomysł ciekawy, choć niestety nie autora książki (przy okazji polecam bardzo dobry serial Les Revenants z 2004 roku). Wykonanie słabe. Nie wiem co się dzieje z literaturą popularną, ale chyba schodzi na psy. Ubogie słownictwo, brak umiejętności budowania klimatu - książka, która powinna być z dreszczykiem a nie jest rozczarowuje.
Taka sama historia z "Wayward Pines", gdzie autor nieudolnie próbuje naśladować Kinga. Pomysł ciekawy, wykonanie poniżej średniej. Jedynym plusem książki jest to, że jest lepsza od serialu (no ale o to nietrudno). BTW, gdyby gdzieś w księgarni ktoś widział trzecią część, zatytułowaną bodajże "Krzyk", proszę dać znać, będę wdzięczna.
A z dobrych książek przeczytanych niedawno mogę polecić ""W jednej osobie" Irvinga. Kolejna świetna pozycja tego autora.
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Co za pytanie? Cóż może czytać Syn Niebios, jeśli nie chińską klasykę 論語. Po polsku 'Dialogi konfucjańskie'.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Reputacja:
890
"Piotr I" Serczyka. Dobry autor, świetnie się czyta. Po Labudzie miałem myśli samobójcze a tu miła niespodzianka.
Sebastian Flak
Reputacja:
890
Dialogi Lema wpadły mi w ręce. Fenomenalne. Genialna forma i proste wyłożenie trudnych zagadnień.
Sebastian Flak
26.10.2015, 00:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.10.2015, 00:26 przez El Commediante.)
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
90
Historia o tym jak ludzie wzięli i spięli całą kulę ziemską w jedną wielką sieć zależności. Mnóstwo ciekawostek dla pasjonatów epoki, zainteresowanych historią nieskupiającą się na militariach. Jest też o tym jak kolonizacja Ameryk zmieniła ich ekosystem, o handlu między Europą, a Chinami i jak napędzała ona światowy handel.
|