Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ogórek na prezydenta!
exeter napisał(a): Alternatywą dla SLD w naszym kraju, jest socjalno-narodowo-konserwatywne PIS.

I jest to alternatywa, jak widać, dla wyborców bardziej atrakcyjna. Uśmiech

Przyznam zresztą, że się tego nie spodziewałem. W walce o pozycję partii lewicowej, reprezentującej elektorat roszczeniowy wygrywa w Polsce ...PIS.

Przejął już nie tylko elektorat Leppera i Palikota, ale także ten "betonowy" z SLD Nieśmiały

BTW PIS nie ma w sobie niczego "konserwatywnego" To parta rewolucyjna par excellance, postulująca radykalne przekształcenia majątkowo - własnościowe. Narodowo - radykalno - socjalistyczna
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
Tu Pilastr akurat ma wiele racji.
Co prawda to anegdota, ale jednak coś pokazująca.
Pewien stary UBol i obecnie słuchacz RM, wyznawca zamachu w Smoleńsku i Henryka Pająka w ostatnich wyborach do samorządów startował z listy SLD bo w PiS nie mieli miejsc.
To suczysyn zadeklarował wielka "wrażliwość społeczną" (tym by pewnie trafił do exeterowego serduszka...) i go wzięli.

Odpowiedz
pilaster napisał(a):
exeter napisał(a): Alternatywą dla SLD w naszym kraju, jest socjalno-narodowo-konserwatywne PIS.

Przyznam zresztą, że się tego nie spodziewałem. W walce o pozycję partii lewicowej, reprezentującej elektorat roszczeniowy wygrywa w Polsce ...PIS.

Przejął już nie tylko elektorat Leppera i Palikota, ale także ten "betonowy" z SLD Nieśmiały

BTW PIS nie ma w sobie niczego "konserwatywnego" To parta rewolucyjna par excellance, postulująca radykalne przekształcenia majątkowo - własnościowe. Narodowo - radykalno - socjalistyczna

Ciekawe zatem czemu Wyborcza czyni apele do Millera, żeby wycofał Ogórek? Bo wtedy Komorowski wygra w 1 turze czy Duda?

pilaster napisał(a):

Roszczenia to obecnie wysuwa co najwyżej Komorowski. Rości sobie umiejętność czytania z kartki, bo nawet wpisu w księdze kondolencyjnej nie umie wpisać i ktoś inny.

Ta obwodnica w Inowrocławiu to też wzięta wprost z epoki Gierka: ciężarówka jedna jeździła w kółko symulując prace. Poznali ją po rejestracji.
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Odpowiedz
Pilaster,

powinienem był rozszerzyć przymiotnik "konserwatywne", w opisie Prawa i Sprawiedliwości, słowem - obyczajowo. Przy czym, nie robię z tego zarzutu. Pewna doza postaw konserwatywnych, jest w społeczeństwie niezbędna dla równowagi. Problemem staje się wówczas gdy zaczyna dominować. Zwłaszcza, wobec potencjalnego rozpadu partii nominalnie lewicowej, która powinna być wyrazicielem postaw permisywnych.
Zgadzam się z Twoja oceną PISu, jako partii rewolucyjnej, dążącej do głębokich przeobrażeń własnościowych - doskonale ilustruje to choćby afera SKOKów.
Cytat:Przejął już nie tylko elektorat Leppera i Palikota, ale także ten "betonowy" z SLD [Obrazek: shy.gif] 

Wróciłem właśnie ze spotkania rodzinnego w świętokrzyskim. Dawni członkowie partii, tęsknią za PRLem i murem stoją za PIS.

zefciu,

nie sprawia mi przyjemności "okładanie się maczugami", zwłaszcza z Tobą. Jak każdemu, zdarzają mi się gorsze dni i korzystam z okazji na forum, by odreagować. A Ty ostatnio dostarczałeś wielu zachęt do takiej reakcji. Uśmiech
Mogę Ci prywatnie powiedzieć, że mnie pani Magdalena Ogórek także bardzo się podoba. Co więcej, uważam Ją za mądrą kobietę. Nie akceptuję tego, w jakich barwach startuje w prezydenckim wyścigu, jak Ją do niego zgłoszono i wreszcie, w jaki sposób prowadzi swoją kampanię. Z tych powodów, uważam Jej kandydaturę za niepoważną, służącą innym celom, niż przeprowadzka do Pałacu Prezydenckiego. I tyle. Nie wykluczam, że niewątpliwy potencjał polityczny i medialny pani Ogórek zostanie jeszcze w przyszłości wykorzystany. 
I kolejne medialne oceny kampanii Magdy Ogórek:
http://polska.newsweek.pl/kampania-wybor...083,1.html
http://hartman.blog.polityka.pl/2015/04/...?nocheck=1
Odpowiedz
exeter napisał(a): powinienem był rozszerzyć przymiotnik "konserwatywne", w opisie Prawa i Sprawiedliwości, słowem - obyczajowo.
Po pierwsze - co mnie obchodzą obyczaje panów z wiejskiej. Po drugie - masz jakieś konkretne przesłanki za tym, że obyczaje posłów PiS są bardziej konserwatywne niż obyczaje posłów innych partii?
Cytat:nie sprawia mi przyjemności "okładanie się maczugami", zwłaszcza z Tobą. Jak każdemu, zdarzają mi się gorsze dni i korzystam z okazji na forum, by odreagować. A Ty ostatnio dostarczałeś wielu zachęt do takiej reakcji. Uśmiech
A na temat coś napiszesz?
Cytat:Mogę Ci prywatnie powiedzieć, że mnie pani Magdalena Ogórek także bardzo się podoba.
A jak dla mnie jest za chuda. Oceniam ją tutaj jako kandydatkę na prezydenta. Jeśli cała Twoja "polemika" ma się opierać na wmawianiu mi, że kieruję się tylko wyglądem, to sobie taką "polemikę" daruj.
Cytat:Z tych powodów, uważam Jej kandydaturę za (...) służącą innym celom, niż przeprowadzka do Pałacu Prezydenckiego.
Może jeszcze mi powiesz, że trawa jest zielona?
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.

— Brandon Sanderson
Odpowiedz
zefciu,

exeter napisał(a): napisał(a):powinienem był rozszerzyć przymiotnik "konserwatywne", w opisie Prawa i Sprawiedliwości, słowem - obyczajowo.
Po pierwsze - co mnie obchodzą obyczaje panów z wiejskiej. Po drugie - masz jakieś konkretne przesłanki za tym, że obyczaje posłów PiS są bardziej konserwatywne niż obyczaje posłów innych partii?

Nieporozumienie, "obyczajowo" w sensie: światopoglądowo, ideowo, a nawet społecznie. Ten wyróżnik ma niewiele wspólnego z osobistymi przekonaniami poszczególnych posłów PISu(czego dowodzi casus pana Marcinkiewicza i nie tylko jego). Jest raczej opisem celowego pozycjonowania się tej partii w polityce, co świetnie ilustrują wypowiedzi pana Andrzeja Dudy, cytuję "mój pogląd na In-vitro jest dokładnie taki, jak stanowisko episkopatu". PIS świadomie identyfikuje się z polskim Kościołem, traktując to, jako skuteczną metodę zdobywania społecznego poparcia.
W tym sensie jest konserwatywny. Jest za to, na co trafnie wskazał Pilaster, rewolucyjny, chcąc wywrócić do "góry kołami" strukturę własnościową w kraju.

Cytat:
Cytat: napisał(a):Mogę Ci prywatnie powiedzieć, że mnie pani Magdalena Ogórek także bardzo się podoba.
A jak dla mnie jest za chuda. Oceniam ją tutaj jako kandydatkę na prezydenta. Jeśli cała Twoja "polemika" ma się opierać na wmawianiu mi, że kieruję się tylko wyglądem, to sobie taką "polemikę" daruj.
Ponieważ zdawałeś się nie dostrzegać niedostatków tej kandydatury, miałem prawo sądzić, że kierujesz się w Jej ocenie emocjami.
Pani Magdalena Ogórek, być może byłaby dobrym Prezydentem Polski? Być może? Gdyż ani Jej wcześniejsze dokonania polityczne, ani sposób mianowania, niczego nam, wyborcom, o Niej nie mówią. Mówi za to wiele sposób prowadzenia Jej kampanii. Polegający głównie na marketingowych sztuczkach, mających wyborców zwieść i przekonać do głosowania w ciemno. I nieliczne całkiem sensowne wypowiedzi pani Ogórek w mediach, nie są w stanie takiej oceny unieważnić.
Odpowiedz
exeter napisał(a): Nieporozumienie, "obyczajowo" w sensie: światopoglądowo, ideowo
Światopogląd i idee jeszcze trudniej sprawdzić niż obyczaje. Tak więc pytanie podtrzymuję.
Cytat:a nawet społecznie
Wyżej twierdziłeś coś innego.
Cytat:Ten wyróżnik ma niewiele wspólnego z osobistymi przekonaniami poszczególnych posłów PISu(czego dowodzi casus pana Marcinkiewicza i nie tylko jego).
TO z czym ma?
Cytat:Jest raczej opisem celowego pozycjonowania się tej partii w polityce, co świetnie ilustrują wypowiedzi pana Andrzeja Dudy, cytuję "mój pogląd na In-vitro jest dokładnie taki, jak stanowisko episkopatu". PIS świadomie identyfikuje się z polskim Kościołem, traktując to, jako skuteczną metodę zdobywania społecznego poparcia.
Czyli "konserwatyzm światopoglądowy" polega na markowaniu posłuszeństwa Kościołowi Katolickiemu. Aha. To trzeba było od razu.
Cytat:Ponieważ zdawałeś się nie dostrzegać niedostatków tej kandydatury, miałem prawo sądzić, że kierujesz się w Jej ocenie emocjami.
Po części emocjami. Jednak nie seksualnymi, a chęciom dokopania "trv lewicy". A niedostatki dostrzegam, ale o nich nie piszę, bo w dyskusji tej występuję w takiej a nie innej roli.
Cytat:I nieliczne całkiem sensowne wypowiedzi pani Ogórek w mediach, nie są w stanie takiej oceny unieważnić.
Co innego, gdyby pani Magdalena gadała dużo i bez sensu.
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.

— Brandon Sanderson
Odpowiedz
zefciu,

Cytat:
Cytat:I nieliczne całkiem sensowne wypowiedzi pani Ogórek w mediach, nie są w stanie takiej oceny unieważnić.
Co innego, gdyby pani Magdalena gadała dużo i bez sensu.
Tego nie napisałem. Ale nawet gładka gadka nie jest dowodem posiadania prezydenckich kompetencji. A unikanie konfrontacji z dziennikarzami, którzy w naszym, wyborców, imieniu mają obowiązek maglowania kandydatów, świadczy o chęci ukrycia przed opinią publiczną mankamentów kandydatki - być może o braku poglądów, a może o ukrywaniu tych prawdziwych?
Jeśli pani Ogórek potraktuje mnie poważnie i przedstawi swoją wizję Prezydentury, to udowodni, że się do czegoś w polityce nadaje, być może sam na Nią zagłosuję.
Odpowiedz
exeter napisał(a): powinienem był rozszerzyć przymiotnik "konserwatywne", w opisie Prawa i Sprawiedliwości, słowem - obyczajowo.

Partia, w której jest najwięcej rozwodników, a jak głosi plotka także "gejów" ze wszystkich partii, konserwatywna obyczajowo...

No, no... Nieśmiały

Zresztą wszystko jedno. Kwestie "obyczajowe" mają w porówaniu z zasadniczymi - ekonomicznymi znikome znaczenie. To typowe tematy zastępcze.

Nieporozumienia wokół Ogórek biorą się właśnie stąd, że jest to kandydatka o poglądach stricte prawicowych, wysunięta przez partię nominalnie lewicową. Stąd ataki lewaków na tą kandydaturę.

Jeszcze 5 lat temu był pilaster przekonany, że funkcję partii lewicowej w Polsce przejmie Palikot lub SLD. A udało to się, przynajmniej chwilowo PISowi. I dlatego PIS nie osłabł w stopniu, w jakim należałoby oczekiwać, bo rzednące szeregi genetycznych patriotów były uzupełniane przez napływ elektoratu najpierw od Palikota, potem od SLD. Dzięki temu PISowi udało się nawet przejściowo wyprzedzić PO w sondażach Jednak te źródła już się wyczerpały i PIS znów zaczął tracić. W tej chwili przewaga PO nad PIS w sondażach wynosi już 5% i  wzrasta

Cytat:PIS świadomie identyfikuje się z polskim Kościołem,

Jest oczywiście dokładnie na odwrót. PIS na polskim Kościele, po zastraszeniu biskupów "teczkami" - żeruje, niszcząc jego autorytet w szybkim tempie

Odpowiedz
pilaster napisał(a): Partia, w której jest najwięcej rozwodników, a jak głosi plotka także "gejów" ze wszystkich partii, konserwatywna obyczajowo...
Skąd masz dane o rozwodnikach?
Stwierdzenia ,,plotka głosi" nie skomentuję.
Odpowiedz
Zresztą w PiS gejów raczej nie ma.
Homoseksualiści najwyżej.

Odpowiedz
Pilaster,

Cytat:
exeter napisał(a): napisał(a):powinienem był rozszerzyć przymiotnik "konserwatywne", w opisie Prawa i Sprawiedliwości, słowem - obyczajowo.

Partia, w której jest najwięcej rozwodników, a jak głosi plotka także "gejów" ze wszystkich partii, konserwatywna obyczajowo... 

No, no..[Obrazek: shy.gif] 
Już mnie wystarczająco wraz z zefciem złoiliście za brak precyzji wypowiedzi. Przecież tłumaczyłem, że użyłem tego słowa w znaczeniu "światopoglądowo", czy nawet "społecznie".
Całkowicie zgadzając się z Tobą, że jest to tylko pewien użyteczny symbol na politycznych sztandarach PISu, podobnie, jak deklarowana niepodatność członków tej partii na uroki mamomy(zwłaszcza,  pochodzącej z państwowego budżetu Oczko).

Ale gdy mam do czynienia z ludźmi chcącymi upodobnić Polskę do Arabii Saudyjskiej, albo Pakistanu, mam prawo nazwać ich światopoglądową i obyczajową konserwą. Pamiętaj, że mówimy o politykach chcących karać lekarzy wykonujących zabiegi zapłodnienia pozaustrojowego.

Cytat:Zresztą wszystko jedno. Kwestie "obyczajowe" mają w porówaniu z zasadniczymi - ekonomicznymi znikome znaczenie. To typowe tematy zastępcze. 
A tu się z Tobą nie zgodzę.
Przykładając wagę do zagadnień ekonomicznych, nie wolno pomijać kwestii wolności obywatelskich. Pełna miska dużo znaczy, ale równie ważne jest poczucie swobody i prawo decydowania o sobie.
Wiem, że są kraje odnoszące sukcesy ekonomiczne pomimo braku swobód, ale mnie bardziej przekonuje model Skandynawski, gdzie troska o jednostkę i jej prawa, nie przeszkadza rozwojowi gospodarek.
Cytat:Nieporozumienia wokół Ogórek biorą się właśnie stąd, że jest to kandydatka o poglądach stricte prawicowych, wysunięta przez partię nominalnie lewicową. Stąd ataki lewaków na tą kandydaturę. 
To samo pisałem od początku. Gdyby pani Magdalena Ogórek występowała z otwartą przyłbicą, pod własnym szyldem, lub była wystawiona przez któryś z prawicowych komitetów i nie unikała dekonspiracji, byłaby bardzo poważną kandydatką. Gdyż nie brakuje jej walorów, i nie mam na myśli jej wyglądu.
Cytat:
Cytat:PIS świadomie identyfikuje się z polskim Kościołem,

Jest oczywiście dokładnie na odwrót. PIS na polskim Kościele, po zastraszeniu biskupów "teczkami" - żeruje, niszcząc jego autorytet w szybkim tempie
Tak było, gdy PIS rządziło - też o tym pisałem. Natomiast teraz, mamy do czynienia ze wspólnotą interesów polskich hierarchów i polityków spod znaku PIS. Dawne przewiny poszły w niepamięć, hierarchowie widzą w partii Kaczyńskiego nadzieję na powstrzymanie w Polsce procesu laicyzacji. Co ten doskonale wyczuwa i wykorzystuje w celu zdobycia poparcia w środowiskach związanych z wiarą i Kościołem. A to powoduje, że PIS jest w polityce wyrazicielem stanowiska episkopatu, a Kaczyński stał się na tyle zakładnikiem Kościoła, że zrobi wszystko, czego Kościół zażąda. I tego należy się obawiać, zwłaszcza wobec rozpadu partii lewicowych.
Odpowiedz
exeter napisał(a): Ale gdy mam do czynienia z ludźmi chcącymi upodobnić Polskę do Arabii Saudyjskiej, albo Pakistanu, mam prawo nazwać ich światopoglądową i obyczajową konserwą.

PIS nie chce upodobnić Polski do Arabii Saudyjskiej, czy Pakistanu. PIS chce powrotu do czasów PRL Gomułki i Gierka, modelowego dla nich kraju "solidarystycznego", z tą tylko jedną różnica, że tym razem ów PRL bis ma nie być zależny od Moskwy. Ani od nikogo innego. Tak samo jak Korea płn

Cytat:Pamiętaj, że mówimy o politykach chcących karać lekarzy wykonujących zabiegi zapłodnienia pozaustrojowego.

To dlatego, ze w PRL nie było żadnych zabiegów zapłodnienia pozaustrojowego

Cytat:Przykładając wagę do zagadnień ekonomicznych, nie wolno pomijać kwestii wolności obywatelskich. Pełna miska dużo znaczy, ale równie ważne jest poczucie swobody i prawo decydowania o sobie.

To oczywiste stawianie wozu przed koniem. Człowiek zamożny i niezależny finansowo i materialnie od władzy jest równocześnie automatycznie wolny osobiście w sensie faktycznym, jeżeli nawet nie nominalnym. Natomiast ktoś, kogo przeżycie zależy od tego, czy następnego dnia władza mu wydzieli miskę zupy z brukwi, będzie zawsze niewolnikiem, choćby formalnie miał wszystkie "prawa". W konstytucji ZSRR tzw stalinowskiej, zawarte były wszystkie możliwe "prawa obywatelskie". I co z tego?

Cytat:Wiem, że są kraje odnoszące sukcesy ekonomiczne pomimo braku swobód, ale mnie bardziej przekonuje model Skandynawski, gdzie troska o jednostkę i jej prawa, nie przeszkadza rozwojowi gospodarek.

W krajach skandynawskich, jak zresztą w większości krajów postprotestanckich, panuje niesłychany purytanizm obyczajowy. Nawet prostytucja jest zakazana i ścigana.

Cytat:mamy do czynienia ze wspólnotą interesów polskich hierarchów i polityków spod znaku PIS
.

w interesie hierarchów jest zlikwidowanie katolicyzmu w Polsce i zbudowanie czegoś w rodzaju "kościoła polskonarodowego"?

Cytat:hierarchowie widzą w partii Kaczyńskiego nadzieję na powstrzymanie w Polsce procesu laicyzacji.

Oczywiście jest na odwrót. Działanie partii Kaczyńskiego kreuje i przyśpiesza procesy laicyzacyjne w Polsce (tak samo jak działalność kreacjonistów w USA)

Pełzająca sekularyzacja

Cytat: PIS jest w polityce wyrazicielem stanowiska episkopatu, a Kaczyński stał się na tyle zakładnikiem Kościoła, że zrobi wszystko, czego Kościół zażąda

Na odwrót. To Kościół (w sensie polscy biskupi) robi wszystko, czego żąda Kaczyński. Oczywiście wcześniej czy później biskupi się zbuntują, kiedy żądania PIS staną się już absolutnie nie do przyjęcia, ale na razie jest jak jest.

Odpowiedz
Tu się cytować nie da normalnie więc niech będzie tak:

"w interesie hierarchów jest zlikwidowanie katolicyzmu w Polsce i zbudowanie czegoś w rodzaju "kościoła polskonarodowego"?" i dalej

Teraz dyskutujesz z fiksacją exetera, który wszędzie widzi machinacje polskiego (nie wiem czy powiązanego z Watykańskim,ale chyba nie biorąc pod uwagę sprawę Lemańskiego) kleru dążącego do władzy nad wszechświatem pod przewodem Ojca Dyrektora.
No, to stare kłamstwo o jakimś kościele toruńskim" co to je Jan Maria wymyślił.

Odpowiedz
A co u madame Ogórek?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a): A co u madame Ogórek?

A co ma być. Dalej lewica i spora część prawicy wylewa na nią wiadra pomyj ku radości gawiedzi. I słusznie bo gdzie jej tam do doświadczonych, skutecznych i profesjonalnych polityków takich jak Kaczyński, Palikot, Schetyna, prezydent Komorowski czy też premierka Kopacz.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a): A co u madame Ogórek?

Postanowiła że nie będzie kisić się w domu, niestety nie wyszedł z tego nawet korniszon tylko mizeria. Duży uśmiech
PiS to dwa kłamstwa i spójnik

Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz

No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.Język
Odpowiedz
Nie ma to jak dobry żart z czyjegoś nazwiska, zwłaszcza, gdy jest sucharem z wielką brodą :]
Odpowiedz
@pilaster:
Cytat:W krajach skandynawskich, jak zresztą w większości krajów postprotestanckich, panuje niesłychany purytanizm obyczajowy.
Dlatego jest niemal całkowita akceptacja homoseksualizmu i swobody seksualnej?

Cytat:Nawet prostytucja jest zakazana i ścigana.
Skąd wniosek że to wynika z purytanizmu obyczajowego?
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a): Dlatego jest niemal całkowita akceptacja homoseksualizmu i swobody seksualnej? 
Nie powiedziałbym. Pamiętasz sprawę Assange'a.
Nigdy bym Szwedki nie ..... bez akceptacji na piśmie z pięcioma pieczątkami.
I gdzie podziały się te wyzwolone szwedzkie stewardesy?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości