To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 4.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polecane artykuły
Cytat:No. Kaufland i Lidl mogą dostać pożyczkę na dożywianie Polaków i Chorwatów. Skuteczność powala na kolana.

I wyrżnąć przy tym małych polskich sklepikarzy, co im się z powodzeniem w wielu miejscach udało. A dożywianiem bym tego nie nazwał, bo ceny mają podobne jak w innych dyskontach.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
Wyrżnąć to może biedronka bo jest w co drugim małym mieście. I to bez dotacji, Lidl i kaufland to już w tych większych siada więc raczej inne dyskonty z tą Biedronką na czele chce wykończyć. Jak mały biznes się trzyma przy tej konkurencji co jest to już raczej do nogi wybity nie będzie.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Nerwomancjusz napisał(a): Wyrżnąć to może biedronka bo jest w co drugim małym mieście. I to bez dotacji, Lidl i kaufland to już w tych większych siada więc raczej inne dyskonty z tą Biedronką na czele chce wykończyć. Jak mały biznes się trzyma przy tej konkurencji co jest to już raczej do nogi wybity nie będzie.

http://www.mapahandlu.pl/oddzialy/lidl/

Uśmiech
Odpowiedz
No to są średniaki. Biedronka kolonizuje już miejscowosci ponizej tysiaca mieszkancow.
Sebastian Flak
Odpowiedz
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/wlochy-c...ego/71f19b - jak czytam ten artykuł, to od razu przypomina mi się książka francuskiego konserwatysty Jeana Raspaila "Obóz Świętych". Była o Hindusach, a nie Afrykańczykach, ale poza tym drobnym szczegółem powoli zaczyna się dziać to, co zapowiadał Raspail w swoim czarnym scenariuszu dla Europy :/
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
http://softonet.pl/publikacje/aktualnosc...wiata,1037

Bez sensu.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Jakiej polityki historycznej oczekujesz od nowego prezydenta?

Co ja mogę dorzucić:

1. Przede wszystkim wypracować jeden spójny, kompromisowy sposób radzenia sobie z pojawiającymi się co jakiś czas oskarżeniami o jakiś znaczący udział Polaków w holocauście i inne bezprawne oskarżenia. Najlepiej żeby reakcja na takie wypowiedzi była nieuchronna, a niekoniecznie surowa. Czyli gdziekolwiek się pojawi "polski obóz koncentracyjny" tam niech będzie reakcja, ale niekoniecznie histeryczna. No i niech ten sposób nie wywołuje gównoburzy na cały kraj i podziału na "żydowskich pachołków" i "brunatne szeregi". Trudne zadanie, wiem, ale bez kompromisów, bez konsekwencji nie będzie polityki historycznej.

2. Podkreślać znaczenie sukcesów Rzeczypospolitej, a nie jej klęsk. Nawet jeśli te sukcesy były kosztem innych - np. dymitriady. Niech świat się dowie, że Polacy też potrafili namieszać, spuścić wpieprz sąsiadom, a nie są wyłącznie ofiarami, które cierpiały za narody. Może nagłośnić Unię Polsko-Litewską, o której na świecie nie wie chyba nikt (prócz fanów gry Europa Universalis).

Ciekaw jestem jakie są wasze propozycje.
Odpowiedz
El Commediante,

Cytat:Ciekaw jestem jakie są wasze propozycje.
Twoja pierwsza propozycja budzi u mnie mieszane uczucia - wolałbym, byśmy prawdę o II WŚ na ziemiach Polski, prezentowali w sposób bardziej atrakcyjny i przebijający się do opinii światowej.
I tu przechodzimy do drugiej propozycji, którą entuzjastycznie popieram. Nakręćmy filmy, zróbmy gry komputerowe, które świat pokocha, tak jak pokochał Wiedźmina, a tysiąckroć skuteczniej zwalczymy kłamstwo o "polskich" obozach koncentracyjnych.

A moją propozycją na dziś jest .... nakręćmy polską wersję "Gry o tron" - proza Elżbiety Cherezińskiej czeka:
[Obrazek: korona-c59bneigu-i-krwi.jpg]
Odpowiedz
El Commediante napisał(a): Jakiej polityki historycznej oczekujesz od nowego prezydenta?

Ja nie oczekuję żadnej - bo to z natury jest gwałt na prawdzie historycznej i podbijanie nacjonalistycznego bębenka.
I wcale mnie nie pociesza, że inni walą w te bębny.
Ale pewnie się zacznie.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):
El Commediante napisał(a): Jakiej polityki historycznej oczekujesz od nowego prezydenta?

Ja nie oczekuję żadnej - bo to z natury jest gwałt na prawdzie historycznej i podbijanie nacjonalistycznego bębenka.
I wcale mnie nie pociesza, że inni walą w te bębny.
Ale pewnie się zacznie.

Ale jakoś wszyscy wierzą w to, że francuski ruch oporu był liczny i bohaterski, a nikt nie ma pojęcia, że Belgowie dokonywali holocaustu zanim stało się to modne. Historię piszą ludzie, nie maszyny. Spisując ją ulegasz wielu wpływom, nawet jeśli za cel postawisz sobie obiektywność.
Odpowiedz
Problemem jest to, że mamy od pyty pasjonujących tematów historycznych ale kompletnie nie potrafimy ich ogarnąć, opakować i "sprzedać". Jeden Norman Davis nie poradzi.
Zawsze wychodzi albo nachalna propaganda albo kicha artystyczna.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
http://niebezpiecznik.pl/post/hacking-team-hacked/

No i już wiadomo na co CBA wydaje kasę.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Odpowiedz
http://www.sdp.pl/wywiady/11354,panstwo-...1432737127

Cytat: Dwa lata temu przeczytałam gdzieś wywiad z Cezarym Kazimierczakiem, prezesem Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. To, co w nim powiedział, mam w pamięci do dziś. Kazimierczak ostrzegał, że mafia w Polsce nie tylko miała, ale nadal ma wpływ na urzędników ministerstwa finansów oraz tworzone przez nich prawo. Związek Przedsiębiorców i Pracodawców wysłał do CBA obszerny raport demaskujący ten proceder. Opisano konkretne przypadki ochrony mafijnych interesów, których prokuratura nie zamierzała analizować „z uwagi na przedawnienie”. Autorzy raportu utrzymywali, że za rządów PO ten proceder cały czas funkcjonuje: na poziomie rozporządzeń tworzy się przepisy otwierające „furtki” dla wąskiego, wtajemniczonego w sprawę grona. Nikt o tym nie wie, tylko przestępcy, którzy dzięki tym „furtkom” zarabiają – zazwyczaj przez 2-3 lata, dopóki ktoś tego nie odkryje. Wtedy przepisy na chwilę zmieniają się, ale gdy sprawa przycichnie – wszystko wraca na właściwe dla mafii tory. Sama byłam świadkiem sytuacji, gdy jeden z najważniejszych w Polsce świadków przeciwko mafii paliwowej przecierał oczy ze zdumienia, ponieważ na stronie Ministerstwa Finansów znalazł dosłownie kopię kombinowanych przepisów, które wcześniej zdemaskował przed prokuratorem Markiem Wełną z Krakowa. Wiesz co wtedy zrobiliśmy z tym świadkiem? Zadzwoniliśmy do ówczesnego ministra gospodarki morskiej Rafała Wiecheckiego, bo to prawnik z naszego miasta, ze Szczecina, więc założyliśmy ze świadkiem, że gość nie pęka. I dobrze wykombinowaliśmy, przepisy – tym razem - nie weszły w życie.

[...] Cezary Kaźmierczak, którego wywiad wspominam, podawał podobne przykłady z czasów rządów PO. Tłumaczył, że przepisy są celowo komplikowane, aby na pierwszy rzut oka nie można było nic wykryć, np. „wymóg dokonywania rafinacji” zmienia się na „wymóg dokonywania rerafinacji” – w przypadku wdrażania nowych technologii. Za trudne to na moją głowę, żeby szczegółowo tłumaczyć, ale zapamiętałam, że gra toczy się o gigantyczne zwolnienia podatkowe, ponieważ jedno jest opodatkowane, a drugie ma ulgi. Czasami naprawdę drobna zmiana pozwala przestępcom na gigantyczne zyski. Pilnują tego usłużni urzędnicy, a podpisuje – niczego pewnie nie świadom – stosowny minister. W branży paliwowej jest jak z utylizacją odpadów we Włoszech - nie chodzi już o miliony, ale miliardy. Prawo jest celowo komplikowane, bo wtedy stwarza szansę dla przestępczych kombinacji. Mafijny interes to teraz papierologia, a nie porwania dla okupu czy bomby na ulicach.

Świetny artykuł o mafii w Polsce. Polecam przeczytać całość.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Ciąg dalszy unijnych idiotyzmów. Greckie absurdy nie tylko w samej Grecji
http://wgospodarce.pl/informacje/20432-k...ropejskiej

Cytat:Unia Europejska uwielbia marnować pieniądze europejskich podatników. Kto by jednak pomyślał, ile w wykonaniu UE może kosztować zdejmowanie winogron z kiści?

2,2 miliona euro - dokładnie tyle. Chodzi o stołówkę w Parlamencie Europejskim - ta wielka hala jest miejscem w którym pracownicy PE spożywają posiłki, dostępne są tam także owoce. Jednak dbając o delikatne podniebienia konsumujących pracownicy stołówki codziennie zdejmują winogrona z szypułek kiści i składają do specjalnych koszyków. Kosztuje to europejskiego (w tym polskiego) podatnika około 2,2 miliona euro.

W 2009 roku pewien eurodeputowany złożył wniosek o to, by winogron nie zdejmować i zaoszczędzić pieniądze. Urzędnicy UE nie wyrazili na to zgody.

Źródło: Express.uk/ as/
"Nieszczęsna kraino, gdyby ci rodacy
Co za ciebie giną, wzięli się do pracy..."
Odpowiedz
Nie wiedziałem gdzie to wrzucić to wrzuciłem tutaj.
Rzecz o morskich prądach zwrotnych czyli głównej przyczynie obok alkoholu, braku umiejętności pływania oraz nieumiejętnego ratowania tonącego (braku świadomości tego, że tonący może się kurczliwie bez ładu i składu łapać i odbierać siły) ostatnich bardzo licznych utonięć.
Tutaj pokazana jest floryda gdzie takie zjawisko można przy dobrej uwadze zobaczyć wzrokiem. Na Bałtyku nie jest już tak łatwo.

"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Papież Franciszek niezadowolony z postawy polskiego Kościoła:
Kara Franciszka
Odpowiedz
Cytat:W ostatnich tygodniach na giełdzie w Szanghaju odnotowano znaczne spadki cen akcji, w których wyniku wartość rynkowa aktywów na giełdzie zmalała o ponad 3 biliony dolarów.

Około 1300 przedsiębiorstw, czyli blisko połowa z obecnych na chińskiej giełdzie firm, zawiesiło notowania akcji. 

Według niektórych ekspertów, globalnie spadki w Chinach mogą być poważniejszym problemem niż kryzys w Grecji.

Spadają ceny surowców. [/url]Na giełdach potaniała ropa; baryłka europejskiej ropy Brent kosztuje 56 dolarów.[url=http://biznes.pl/miedz-walor]Miedź w Londynie jest tańsza, spada o 1,1 proc., a na giełdzie w Szanghaju cena tego surowca jest najniższa od 6 lat.

Oprócz rynku metali, w Chinach w środę ceny towarów spadają na większości rynków – ruda żelaza znalazła się na rekordowo niskim poziomie, a handel kukurydzą odbywa się po najniższych od czterech lat cenach.

"Obecnie na rynku mamy do czynienia z paniką" – powiedział Lian Zheng z Xinhu Futures Co. w Szanghaju.
"Inwestorzy obawiają się, że załamanie na rynku akcji w Chinach wywierać będzie dużą presję na szeroko pojęte rynki finansowe i warunki makroekonomiczne kraju" – dodał.
http://biznes.onet.pl/gielda/wiadomosci/...zie/2ge19f

Cytat:Grupa Intercontinental Exchange NYSE Inc, która zarządza New York Stock Exchange, poinformowała, że tymczasowo zawiesza obrót wszystkimi papierami wartościowymi na nowojorskiej giełdzie z powodu trudności technicznych.

http://biznes.onet.pl/gielda/wiadomosci/...ymi/ptqz58

Cytat:Turkmenistan ogłosił niewypłacalność Gazpromu - informuje portal Lenta.ru. Z oficjalnego komunikatu turkmeńskiego rządu wynika, że rosyjski monopolista gazowy od 7 miesięcy nie spłaca zadłużenia. Władze w Aszchabadzie twierdzą, że kłopoty finansowe Gazpromu związane są z zachodnimi sankcjami i kryzysem gospodarczym.

Z oświadczenia zamieszczonego na stronach internetowych rządu wynika, że rosyjski koncern od początku roku nie reguluje należności wobec GK Turkmengaz. Turkmeńska firma twierdzi, że Gazprom kupuje od niej gaz, ale w ciągu ostatnich 7 miesięcy ani razu nie zapłacił za dostarczony surowiec. Wcześniej szef Turkmengazu Annadurda Meretgeldijew informował, że Rosjanie nie wywiązali się również z umów dotyczących budowy gazociągu kaspijskiego i magistrali Wschód-Zachód.

http://biznes.onet.pl/wiadomosci/energet...lny/snqk2w - niby to o Rosji się zawsze mówiło, że może ona komuś zakręcić gaz, a tu wychodzi na to, że to jej ktoś może zakręcić kurek, hehe.

Kurde, coraz ciekawiej zaczyna się robić na świecie. 
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Może to niekoniecznie artykuł, ale za to bardzo ciekawa dyskusja i konfrontacja.
Emocji można się podziewać, bo są dwa takie słowa, które działają na Brauna (niezależnie od kontekstu) jak płachta na byka: Żyd i Izrael. Uśmiech
"Nieszczęsna kraino, gdyby ci rodacy
Co za ciebie giną, wzięli się do pracy..."
Odpowiedz
30 tysięcy Polaków umiera co roku na raka, mimo że mogliby żyć, czyli jak NFZ i Ministerstwo Zdrowia "dba" o wyleczenie pacjenta.

http://weekend.gazeta.pl/weekend/1,13826...tml#TRwknd
"War, War never changes"

"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Odpowiedz
Wydatki na służbę zdrowia są w Polsce bardzo małe więc nic dziwnego.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 7 gości