To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rosja i inne cegły
RoDia_96 napisał(a): Na pewno wiem lepiej, od Ciebie, bo za pieprzenie farmazonów o upadki Rosji na forum internetowym, nikt Ciebie nie rozliczy.
Proponowałem zakład, ale się wystraszyłeś.
Cytat:Ja przynajmniej nie ukrywam swojej omylności i faktu nieposiadania całej wiedzy geopolitycznej.
Proszę wskazać, gdzie napisałem, że jestem nieomylny, bądź że posiadam całą wiedzę geopolityczną.
Cytat:Bo zgodnie z moją skromną obserwacją, wpływ na polityczne zawirowania masz zerowy,
Proszę wskazać, gdzie piszę, że mam jakiś wpływ na te zawirowania?
Cytat:zgrywasz tylko wielkiego eksperta
Proszę wskazać, gdzie napisałem, że jestem wielkim ekspertem? 
Cytat:Życzę dalszej wiary w "złoty wiek" naszej Polski
Proszę wskazać, kiedy w Polsce od czasów jagiellońskich było lepiej.
Cytat:I miłego tłumaczenia się z własnych niespełnionych wizji za kilka lat. 
Chętnie się temu przyjrzę, jeśli będę miał okazję.
Wątpię co prawda, że za kilka lat będziesz występował pod tym samym nickiem. Bo raczej wstyd jest dojrzałemu chłopu posługiwać się kontem, z którego linkowało się prisonplanet.
Odpowiedz
Na przykład będzie niszczył i wyrzucał żywność, podczas gdy drożeje ona o kilkadziesiąt procent, prowadził niejawną wojnę, atakował inne państwo, podczas gdy cena głównego towaru eksportowego leci na łeb na szyję, będzie tracił tych sojuszników, którzy mu zostali i maksymalnie izolował swój kraj na arenie międzynarodowej.

Można współczuć głupoty Rosjanom, którzy chcą mieć takiego lidera. 

Na przykład będzie niszczył i wyrzucał żywność, podczas gdy drożeje ona o kilkadziesiąt procent, prowadził niejawną wojnę, atakował inne państwo, podczas gdy cena głównego towaru eksportowego leci na łeb na szyję, będzie tracił tych sojuszników, którzy mu zostali i maksymalnie izolował swój kraj na arenie międzynarodowej.

"Equality is a lie. A myth to appease the masses. Simply look around and you will see the lie for what it is! There are those with power, those with the strength and will to lead. And there are those meant to follow – those incapable of anything but servitude and a meager, worthless existence."
Odpowiedz
Jester napisał(a): Na przykład będzie niszczył i wyrzucał żywność, podczas gdy drożeje ona o kilkadziesiąt procent, prowadził niejawną wojnę, atakował inne państwo, podczas gdy cena głównego towaru eksportowego leci na łeb na szyję, będzie tracił tych sojuszników, którzy mu zostali i maksymalnie izolował swój kraj na arenie międzynarodowej.

Rosjanie są dumni z takich działań, żywności zachodniej nie potrzebują, dadzą sobie bez niej radę. Obejdą się. Są dumni z pomocy wojskowej dla separatystów.
Nie wiem o jakiej arenie międzynarodowej bredzisz chyba o zachodniej.
Zachodnia arena to jeszcze nie cały świat.
Odpowiedz
Cytat:Można współczuć głupoty Rosjanom, którzy chcą mieć takiego lidera.

Dokładnie. Często narzekam na Tuska & Co, ale jak pomyślę o Putnie, to na jego tle nasi politycy nie są tacy źli.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a): Rosjanie są dumni z takich działań, żywności zachodniej nie potrzebują, dadzą sobie bez niej radę.

No tak, Rosjanie byli tak dumni z niszczenia żywności, że z tego powodu protestowali, ale to pewnie też kolejny sukces Putina, prawda?
"War, War never changes"

"Jako że jesteś obywatelem demokratycznego kraju powinieneś wiedzieć że twój głos nic nie znaczy".

Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu.
Odpowiedz
Kto protestował i w jakiej liczbie z 140 mln ludzi. Jaki procent?
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a): Kto protestował i w jakiej liczbie z 140 mln ludzi. Jaki procent?
I co z tego? A jaki procent protestował przeciwko Adolfowi, Kimowi?
Akurat protesty przeciwko władzy to przywilej społeczeństw otwartych i raczej objaw zdrowia niż choroby.
W satrapiach panuje zazwyczaj grobowy spokój.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
pitbbpl napisał(a): Społeczeństwo Rosji popiera Putina i nie ma zamiaru go zmieniać na kogoś innego.

No właśnie o to chodziło.  Duży uśmiech

Normalne społeczeństwo, przywódcę który wykonuje takie katastrofalne posunięcia jak zajęcie Krymu i najazd na Donbas w try miga by obaliło i wybrało kogoś, kto by się z Zachodem jakoś dogadał. Ale nie w Rosji.  Duży uśmiech Tutaj władza może rządzić bardzo źle bez obawy że zostanie obalona. I dlatego obalona w Rosji zostanie nie władza Putina, tylko cała Rosja  Cwaniak
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
A tam gadanie z tym poparciem bezgranicznym. Gdzieś widziałem szczegółowy sondaż gdzie z dodatkowych pytań jasno wynikało że większość Rosjan władzy i płynącej odeń komunikatom nie wierzy a poparcie wynika ze strachu przed konsekwencjami takiej szczerości. Był co prawda segment z odpowiedziami że Putin nie wie jak jest na prawdę bo mu nikt prawdy nie mówi ale to znacząca mniejszość.
Sebastian Flak
Odpowiedz
http://biznes.interia.pl/makroekonomia/n...67317,2156

Proszę zwrócić uwagę jak zmieniła się narracja. Jeszcze przed wakacjami sytuacja była "dobra, mimo przejściowych problemów"
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Poruszono tutaj ciekawy problem: jakie społeczeństwo nie buntuje się przeciwko takiej władzy jak putinowska? Co takiego jest w Rosjanach, że godzą się na takie działanie na szkodę zwykłych obywateli? Od tysiąca lat na wschodzie powtarza się ta sama sytuacja: zza granicy przybywa najeźdźca, który podbija państwa Rosjan lub ich przodków i rządzi kompletnie się z nimi nie licząc.
Odpowiedz
Chyba najlepiej byłoby zmienić tytuł mojego wątku z "Grillowanie Ukrainy" na "Grillowanie Rosji".
Często tak jest, że wąż się udławi swoją ofiarą.
Odpowiedz
Nerwomancjusz napisał(a): A tam gadanie z tym poparciem bezgranicznym. Gdzieś widziałem szczegółowy sondaż gdzie z dodatkowych pytań jasno wynikało że większość Rosjan władzy i płynącej odeń komunikatom nie wierzy a poparcie wynika ze strachu przed konsekwencjami takiej szczerości. Był co prawda segment z odpowiedziami że Putin nie wie jak jest na prawdę bo mu nikt prawdy nie mówi ale to znacząca mniejszość.
Może tak, może nie. W sytuacji gdy władza ma pod kontrolą prawie całe media i ,,opozycję" zdobycie dużego poparcia nie jest sukcesem. Zwłaszcza gdy poprzednicy (Gorbaczow, Jelcyn) byli jeszcze większymi debilami.
Odpowiedz
Co do Jelcyna, to bym się zgodził. Wywijał takie numerasy po pijaku, że na miejscu jakiegoś Rosjanina bym się skręcił ze wstydu.
Ale Gorbaczow to inna bajka.
W końcu udało mu się wpuścić trochę świeżego powietrza do tego stęchłego Babilonu. Dawał jakąś nadzieję, że Rosja znormalnieje i nawet Rosiewicz mu śpiewał czastuszki.
Wyobraź sobie Putina w takiej sytuacji.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a): Co do Jelcyna, to bym się zgodził. Wywijał takie numerasy po pijaku, że na miejscu jakiegoś Rosjanina bym się skręcił ze wstydu.
Ale Gorbaczow to inna bajka.
W końcu udało mu się wpuścić trochę świeżego powietrza do tego stęchłego Babilonu. Dawał jakąś nadzieję, że Rosja znormalnieje i nawet Rosiewicz mu śpiewał czastuszki.
Wyobraź sobie Putina w takiej sytuacji.
Czyli głównie słowa nie czyny. Generalnie nie zliberalizował gospodarki myśląc że dzięki odpowiedniemu zarządzaniu i imporcie technologii z zachodu dadzą radę. Nie dali... Brak poprawy sytuacji gospodarczej w połączeniu ze zliberalizowaniem sceny politycznej dało efekt taki że każdy zaczął się buntować. Nawet Rosjanie na czele z Jelcynem.
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a): ....efekt taki że każdy zaczął się buntować.

Nie wiadomo, co gorsze.
Czy Rosjanie buntujący się, czy Rosjanie czapkujący durnej 'właści'.
Bjez wodki nie razbjerjosz.
Odpowiedz
Brak możliwości wymiany władzy w Rosji jest okolicznością dla Polski korzystną, bo gwarantuje, że nieudolna władza prowadząca Rosję do katastrofy nie zostanie zastąpiona władza, która tą katastrofę będzie próbowała jakoś spowolnić.

Zatem niech żyje Putin, niech rządzi jak najdłużej i niech jak najdłużej go naród ubóstwia. Uśmiech
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj

Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Odpowiedz
zefciu napisał(a):
RoDia_96 napisał(a): Na pewno wiem lepiej, od Ciebie, bo za pieprzenie farmazonów o upadki Rosji na forum internetowym, nikt Ciebie nie rozliczy.
Proponowałem zakład, ale się wystraszyłeś.

Cytat:Ja przynajmniej nie ukrywam swojej omylności i faktu nieposiadania całej wiedzy geopolitycznej.
Proszę wskazać, gdzie napisałem, że jestem nieomylny, bądź że posiadam całą wiedzę geopolityczną.

Cytat:Bo zgodnie z moją skromną obserwacją, wpływ na polityczne zawirowania masz zerowy,
Proszę wskazać, gdzie piszę, że mam jakiś wpływ na te zawirowania?
Cytat:zgrywasz tylko wielkiego eksperta
Proszę wskazać, gdzie napisałem, że jestem wielkim ekspertem? 

Cytat:Życzę dalszej wiary w "złoty wiek" naszej Polski
Proszę wskazać, kiedy w Polsce od czasów jagiellońskich było lepiej.

Cytat:I miłego tłumaczenia się z własnych niespełnionych wizji za kilka lat. 
Chętnie się temu przyjrzę, jeśli będę miał okazję.
Wątpię co prawda, że za kilka lat będziesz występował pod tym samym nickiem. Bo raczej wstyd jest dojrzałemu chłopu posługiwać się kontem, z którego linkowało się prisonplanet.

Zakład jest nadal aktualny... niczego się nie wystraszyłem.

Zgrywasz eksperta, to znaczy, że nie piszesz wprost, ale się na takiego lansujesz tutaj....
P.S. Taki sam argument używałeś wobec mnie w innym wątku, aż ta twoja "dojrzała" konsekwencja i "odpowiedzialność"

Lepiej, to bardzo ogólnikowe stwierdzenie... Jak mam porównywać okresy takie jak międzywojnie, kiedy ogólnoświatowy poziom rozwoju gospodarczy był na zupełnie innej stopie z dzisiejszym. Czy chociażby nawet czasy gierkowskie ze współczesnymi.
Ale tak, biorąc pod uwagę różne czynniki; punkt wyjściowy (zgliszcza po IWŚ i 1920), realia ekonomiczne, polityczne i społeczne II RP działała sprawniej od IIIRP.
I to jest smutne, gdyż IIRP była państwem dalekim od wzoru.

A teraz garść faktów o "złotej" Polsce czyli III RP:
-Zadłużenie publiczne sięgające według oficjalnych danych 60% PKB, zaś tych mniej oficjalnych spokojnie ponad 100%, a wg niektórych nawet 200%
http://www.forbes.pl/ile-tak-naprawde-wy...6,1,1.html
-Liczona w milionach osób emigracja zarobkowa (tak tu dobrze, że młodzi ludzie wyjeżdżają za kabzą?)
http://www.gazetaprawna.pl/artykuly/8241...olski.html
-Pękający w szwach system emerytalny
-przerośnięta biurokracja hamująca rozwój drobnych przedsiębiorców
http://www.pb.pl/4017959,70224,padl-reko...i-w-polsce
-bezradność przedstawicieli rządu wobec rzekomej "szajki kelnerów"
-co za tym idzie w praktyce brak sprawnych służb radzących sobie z podmiotami szkodzącymi od wewnątrz, ale i z zewnątrz
-brak sprawnej polityki zagranicznej, w sytuacji, w której spokojnie mądry rząd przewodziłby całemu regionowi Europy Środkowej (no tak, lepiej z wazeliną w**** w d*** Pani Angeli za stanowisko w UE, jak to uczynił nasze Słońce premier Donald)
-brak solidnej opozycji (PiS... bueheheh), brak sprawnej koalicji: czytaj demokracja dojrzała niczym ta szlachecka z XVIIw.
-niepokojący poziom korupcji (35. miejsce na 175 państw świata według raportu TI z XII 2014)
- niedoinwestowany system oświaty

wiem, że zaraz powiesz, że autostrady, że nie tak wysokie bezrobocie (jeśli 2 mln ludzi wyemigrowało, to co się dziwić, że bezrobocie jest relatywnie niskie), 
ale to wszystko są małe plusy przy dużych minusach
dzisiaj Polska jest w nienajgorszej sytuacji geopolitycznej, lecz od złotego wieku jest bardzo daleko, 
Nie wiem, jak rzekomo dojrzały Polak, może tak odpływać od rzeczywistości,
"Chrześcijanie twierdzą, że wiemy, że Bóg jest, ateiści – że wiemy, że Boga nie ma, natomiast agnostycy  Cwaniak  przyjmują, że nie ma dostatecznych podstaw, aby potwierdzić istnienie Boga lub mu zaprzeczyć."
-Bertrand Russell- broszura "Kto to jest agnostyk"

"Że wiara czasem uszczęśliwia, że szczęśliwość z pewnej idee fixe nie czyni jeszcze prawdziwej idei, że wiara gór nie przenosi, lecz owszem góry osadza tam, gdzie żadnych nie ma: o tym poucza nas przelotne przejście się przez dom wariatów."
- Friedrich Nietzsche "Antychryst"  Diabeł

Odpowiedz
RoDia_96 napisał(a): Zakład jest nadal aktualny... niczego się nie wystraszyłem.
A jaki jest jego przedmiot i założenia, bo za cholerę nie pamiętam momentu, gdy go zawierałem.

Cytat:Zgrywasz eksperta, to znaczy, że nie piszesz wprost, ale się na takiego lansujesz tutaj....
Co?
Cytat:P.S. Taki sam argument używałeś wobec mnie w innym wątku, aż ta twoja "dojrzała" konsekwencja i "odpowiedzialność"
Jaki znowu argument? Wskaż konkretnie.
Cytat:Lepiej, to bardzo ogólnikowe stwierdzenie... Jak mam porównywać okresy takie jak międzywojnie, kiedy ogólnoświatowy poziom rozwoju gospodarczy był na zupełnie innej stopie z dzisiejszym. Czy chociażby nawet czasy gierkowskie ze współczesnymi.
Ale tak, biorąc pod uwagę różne czynniki; punkt wyjściowy (zgliszcza po IWŚ i 1920), realia ekonomiczne, polityczne i społeczne II RP działała sprawniej od IIIRP.
Proszę wskazać mierzalne wskaźniki, które to pokazują.
Cytat:wiem, że zaraz powiesz, że autostrady
Nie powiem "że autostrady". Powiem, że masz przedstawić mierzalne parametry pokazujące, że w III RP jest gorzej niż w II RP. Na razie przedstawiłeś trochę oderwanych od kontekstu liczb i anegdot dotyczących samej III RP.
Odpowiedz
Panowie Lachy, to gadamy o Polszcze czy o Rusi?
Nie ten wątek.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości