Liczba postów: 3,888
Liczba wątków: 28
Reputacja:
149
Cytat:A poprzez dotychczasowe "wspieranie" przedsiębiorczości z budżetu państwa wyjeżdżać nie muszą ? Przyjazny klimat dla inwestycji nie musi oznaczać urzędników rozdzielających kasę z budżetu, nie widzę też żadnych przesłanek aby "agendy państwowe" mogłyby być w czymkolwiek skuteczniejsze niż SSE lub też ich działanie zlikwidowało patologie związane z SSE.
Bo w przypadku inwestycji w państwowe zakłady, większa ich część się zwróci, do tego łatwiej będzie zaplanować coś związanego z regionem, a co za tym idzie współpracować z małymi i średnimi firmami z okolicy. Polecam przeczytać cały wywiad, link który wcześniej mi się zapodział już dodałem.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
28.11.2015, 14:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.11.2015, 14:31 przez DziadBorowy.)
Liczba postów: 10,995
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
cobras napisał(a): Bo w przypadku inwestycji w państwowe zakłady, większa ich część się zwróci, do tego łatwiej będzie zaplanować coś związanego z regionem, a co za tym idzie współpracować z małymi i średnimi firmami z okolicy. Polecam przeczytać cały wywiad, link który wcześniej mi się zapodział już dodałem.
Czytałem i odniosłem się do tego w powyższym poście edytując go. Zgadzam się z tym, że SSE nie działają jak miały działać w założeniach (co mnie nie dziwi bo styk państwa i biznesu to idealne miejsce na wszelakie patologie) ale gość naiwnie zakłada, że urzędnik szczebla państwowego będzie podejmował decyzje mądrzejsze, uczciwsze i bardziej korzystne dla regionu niż urzędnik szczebla regionalnego. Jest to założenie zupełnie błędne a wspomniane przez Ciebie państwowe zakłady będą jeszcze lepszym polem do rozwoju nepotyzmu politycznego niż bądź co bądź prywatne montownie na terenie SSE.
No i już widzę jak rząd PIS ładuje kasę w rozwój firm na biedniejszych terenach z przewagą elektoratu PO i na odwrót  (inne patologie "państwowych zakładów" pominę aby za bardzo nie wchodzić w spór liberalizm vs socjalizm)
Jak już bawimy się w SSE to lepszym rozwiązaniem byłaby mądrzejsza selekcja firm (np. chcesz otworzyć firmę programistyczną - proszę bardzo - ale na magazyn przeładunkowy ulg nie dostaniesz), które tam się otwierają wraz ze zwiększeniem odpowiedzialności urzędników* niż przerzucanie tego wszystkiego bezpośrednio na państwo, które wyłącznie pogorszy stan rzeczy.
* U mnie w mieście na terenie tzw klastra przemysłowego miasto wydało 2 mln złotych pod remont dla firmy a ta wycofała się z inwestycji. Okazało się, że w umowie wstępnej miasto zupełnie nie zabezpieczyło się na taką ewentualność. Co lepsze analizy wykazały, że w remoncie zapomnieli o instalacji elektrycznej, która nie nadaje się do tego aby otwierać tam jakąkolwiek firmę bo jest zbyt słaba nawet na typową działalność biurową. Nikt nie poniesie odpowiedzialności żadnej.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 2,142
Liczba wątków: 1
Reputacja:
48
Wyznanie: ateista 100%, jebać masonów i swieckich humanistów
Dwa dość sążniste artykuły, ale naprawdę warto.
Pierwszy prosto z pieca Euroislamu:
o Szwecji
Drugi, czyli T. Gabiś na łamach krakowskich Arcanów.
klik.
Zachęcam do nabycia Arcanów choćby tylko dla tego jednego artykułu.
I prośba gorąca: wrzucajcie linki do art na fejsa itp, gdzie tylko możecie i nie możecie.
Marcin Basiński
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
http://www.dw.com/pl/berliner-zeitung-po...a-18884996
Cytat:Komentator cytuje w tym kontekście traktat o Unii Europejskiej, w którym mowa jest o tym, że UE opiera się na takich wartościach jak godność człowieka, wolność, demokracja, równość, praworządność oraz poszanowanie praw człowieka łącznie z prawami osób należących do mniejszości. "Na Węgrzech prawa człowieka - zarówno uchodźców jak i bezdomnych - są deptane, a państwo konstytucyjne zostało wystawione na pośmiewisko; Polska jest rządzona przez paranoicznych nacjonalistów, którzy państwo prawa uważają za spisek. Ze strony Węgier i Polski Europie grozi większe niebezpieczeństwo niż ze strony zastępów morderców Państwa Islamskiego"
Ze strony Niemców Unii Europejskiej grozi upośledzenie umysłowe.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 900
Liczba wątków: 5
Reputacja:
127
Hehehe. W związku z powyższym parę dni temu zapowiedziano przyspieszenie negocjacji z Turcją w sprawie przyjęcia jej do Unii
02.12.2015, 23:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.12.2015, 23:53 przez Baptiste.)
Liczba postów: 12,314
Liczba wątków: 81
Reputacja:
388
Tylko człowiek pełen największych kompleksów pokazywałby w tej chwili na zachód i stawiał ichniejsze postępowanie w ramach polityki imigracyjnej, międzynarodowej, bezpieczeństwa za wzór.
Nie, tam żyje masa idiotów rządzona przez idiotów.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
lumberjack napisał(a): Ze strony Niemców Unii Europejskiej grozi upośledzenie umysłowe. Uzasadnij, co jest nieprawidłowego w tym rozumowaniu. Owszem - fanatyzm Fideszu i Pisu jest przedstawiony w sposób wyolbrzymiony. To jednak nie zmienia faktu, że większym zagrożeniem dla cywilizacji jest wywrócenie trójpodziału władzy (które na szczęście się pisiorom nie uda) niż straty biologiczne (a takie tylko może ISIS bezpośrednio spowodować).
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
zefciu napisał(a): lumberjack napisał(a): Ze strony Niemców Unii Europejskiej grozi upośledzenie umysłowe. Uzasadnij, co jest nieprawidłowego w tym rozumowaniu. Owszem - fanatyzm Fideszu i Pisu jest przedstawiony w sposób wyolbrzymiony. To jednak nie zmienia faktu, że większym zagrożeniem dla cywilizacji jest wywrócenie trójpodziału władzy (które na szczęście się pisiorom nie uda) niż straty biologiczne (a takie tylko może ISIS bezpośrednio spowodować). Dlaczego ma się nie udać? Przecież to już się dokonało.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
Socjopapa napisał(a): Dlaczego ma się nie udać? Przecież to już się dokonało. Nawet jeśli 5 nowych "sędziów" włączy się do obrad, to i tak nie mają większości. Choć może się nie znam - w takim układzie sprostuj.
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
zefciu napisał(a): lumberjack napisał(a): Ze strony Niemców Unii Europejskiej grozi upośledzenie umysłowe. Uzasadnij, co jest nieprawidłowego w tym rozumowaniu. Owszem - fanatyzm Fideszu i Pisu jest przedstawiony w sposób wyolbrzymiony. To jednak nie zmienia faktu, że większym zagrożeniem dla cywilizacji jest wywrócenie trójpodziału władzy (które na szczęście się pisiorom nie uda) niż straty biologiczne (a takie tylko może ISIS bezpośrednio spowodować).
Nie rozumiem. Życie ludzkie jest ważniejsze od tego czy gdzieś jest czy nie ma trójpodziału władzy.
Kogo wolałbyś mieć za sąsiada: Kaczyńskiego robiącego jakiś tam skok na trójpodział władzy czy Ahmuda uważającego, że jesteś niewierną szmatą do odstrzału? W ten oto prosty sposób możemy ustalić co jest większym zagrożeniem.
ps
To co zrobi Kaczyński będzie dało się odczynić. Kaczyński jest demokratą i za cztery lata wymieni go ktoś, kto przywróci trójpodział.
To co zrobi Ahmud będzie nie do naprawienia. No chyba, że potrafisz przywracać życie.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 3,414
Liczba wątków: 5
Reputacja:
75
Wyznanie: żadne
lumberjack napisał(a): Nie rozumiem. Życie ludzkie jest ważniejsze od tego czy gdzieś jest czy nie ma trójpodziału władzy. Owszem jest ważniejsze, ale jedno z drugim nie koliduje. W dodatku trójpodział władzy zabezpiecza nas przed kilku innymi niedogodnościami. Nie ma alternatywy typui: trójpodział władzy albo ochrona życia - a tak by trzeba interpretować twój wpis.
Cytat:W ten oto prosty sposób możemy ustalić co jest większym zagrożeniem.
Jednak jedno i drugie zagrożeniem jest. Zgoda na jedno zagrożenie ma się nijak do zabezpieczenia się przed drugim.
Cytat:To co zrobi Kaczyński będzie dało się odczynić. Kaczyński jest demokratą i za cztery lata wymieni go ktoś, kto przywróci trójpodział.
Podziwiam twoją wiarę i optymizm, ja twojej wiary nie podzielam albowiem nic na to nie wskazuje by PiS demontował demokrację by potem godzić się z demokratycznymi wyborami społeczeństwa.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
Ostatnio Polityka jest kopalnią interesujących tekstów swoich komentatorów. Na czoło wysuwają się Ziemowit Szczerek i Edwin Bendyk. Polecam ostatni tekst tego drugiego:
Bilans trzech tygodni
Reputacja:
149
Tymczasem Warzecha w Rzeczypospolitej ostro puścił się poręczy:
A może prawicowcy serio w to wierzą?
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
06.12.2015, 11:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.12.2015, 11:20 przez Kontestator.)
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
Hahaha ale trzeba uznać pomysłowość twórcy. Kurde w życiu bym na to nie wpadł.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
06.12.2015, 13:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.12.2015, 13:21 przez DziadBorowy.)
Liczba postów: 10,995
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
Kontestator napisał(a): Hahaha ale trzeba uznać pomysłowość twórcy. Kurde w życiu bym na to nie wpadł.
E tam. Wystarczy uwierzyć na serio w lewicowy postulat przedkładania dobra społeczeństwa nad dobro i wygodę jednostki i do czegoś takiego można dojść bez większego wysiłku.
Jestem pewien, że w środowiskach radykałów lewicowych znaleźli by się tacy, którzy transport indywidualny by chętnie zlikwidowali gdyby nie ogromny opór który takie kroki by wywołały. Przecież większość argumentów przeciw posiadaniu przez ludzi broni dałoby się podpiąć pod argumentację przeciw indywidualnym środkom transportu
U mnie w mieście kilka tygodni temu komuś odwaliło i próbował przejeżdżać samochodem kobiety w średnim wieku. Przy trzeciej próbie mu się udało i babka z połamaniami trafiła do szpitala a gość na obserwację psychiatryczną. Zrobił dokładnie to czego lewicowcy obawiają się odnośnie posiadania broni
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Reputacja:
149
Cytat:Przecież większość argumentów przeciw posiadaniu przez ludzi broni dałoby się podpiąć pod argumentację przeciw indywidualnym środkom transportu Oczko
Tyle że broń służy do zabijania, samochód do transportu. Najwyraźniej prawicowcy mają problemy z zauważeniem tej różnicy
06.12.2015, 15:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.12.2015, 15:27 przez Kontestator.)
Liczba postów: 1,881
Liczba wątków: 2
Reputacja:
223
DziadBorowy napisał(a): E tam. Wystarczy uwierzyć na serio w lewicowy postulat przedkładania dobra społeczeństwa nad dobro i wygodę jednostki i do czegoś takiego można dojść bez większego wysiłku.
Nie wiem czy istnieje taki postulat. Bzdurą jest zawsze przekładać dobro społeczeństwa nad dobro i wygodę jednostki bo to Korea Północna. Bzdurą jest zawsze przekładać dobro i wygodę jednostki nad dobro społeczeństwa bo to anarchia.
DziadBorowy napisał(a): Jestem pewien, że w środowiskach radykałów lewicowych znaleźli by się tacy, którzy transport indywidualny by chętnie zlikwidowali
Szczerze wątpię, chyba na tyle radykalni to są tylko Amisze.
DziadBorowy napisał(a): Przecież większość argumentów przeciw posiadaniu przez ludzi broni dałoby się podpiąć pod argumentację przeciw indywidualnym środkom transportu 
Nie. Bo zakaz posiadania samochodu doprowadziłby do katastrofy gospodarczej i byłby fatalny w skutkach dla wszystkich. Natomiast bez broni państwo funkcjonuje bez problemu, patrz Japonia czy Polska.
No i nawet jeśli chodzi o kwestię samochodów to mamy tutaj regulacje. Trzeba zdać chociażby prawo jazdy.
A ja, jako lewak nie jestem nawet za absolutnym zakazem posiadania broni. Uważam jednak, że muszą istnieć sensowne regulacje.
Uważam też te programy typu Szwajcarskiego gdzie możesz się pouczyć strzelać z karabinu w odpowiednich do tego miejscach, pod okiem odpowiednich ludzi za fajne. Państwo mogłoby się zająć jakimś przeszkoleniem wojskowym dla chętnych.
DziadBorowy napisał(a): U mnie w mieście kilka tygodni temu komuś odwaliło i próbował przejeżdżać samochodem kobiety w średnim wieku. Przy trzeciej próbie mu się udało i babka z połamaniami trafiła do szpitala a gość na obserwację psychiatryczną. Zrobił dokładnie to czego lewicowcy obawiają się odnośnie posiadania broni 
No spoko ale dalej nie ma to żadnego znaczenia. Gdyby broń przyczyniała się do dobra wszystkich w taki sam sposób jak robią to samochody to zapewne również nie podnosiłby takich postulatów a byłoby to po prostu akceptowalne ryzyko jakie ponosimy.
I to by było w skrócie stanowisko lewicowca. I jak to się ma do wynurzeń Warzechy?
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
06.12.2015, 18:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06.12.2015, 18:27 przez Iselin.)
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
DziadBorowy napisał(a): U mnie w mieście kilka tygodni temu komuś odwaliło i próbował przejeżdżać samochodem kobiety w średnim wieku. Przy trzeciej próbie mu się udało i babka z połamaniami trafiła do szpitala a gość na obserwację psychiatryczną. Zrobił dokładnie to czego lewicowcy obawiają się odnośnie posiadania broni  W Sopocie też jakiś czas temu komuś odwaliło, temu, który wjechał na molo.
cobras napisał(a): Tyle że broń służy do zabijania, samochód do transportu. Najwyraźniej prawicowcy mają problemy z zauważeniem tej różnicy  No popatrz, a ja kiedyś strzelałam tylko do tarczy. Dziwne.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 12,429
Liczba wątków: 91
Reputacja:
890
Zabijałaś tarcze zwyrolko! Myślisz że tarcze uczuć nie mają? Że nie chcą żyć?
Sebastian Flak
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Nerwomancjusz napisał(a): Zabijałaś tarcze zwyrolko! Myślisz że tarcze uczuć nie mają? Że nie chcą żyć?
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
|