To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co obecnie czytacie?
Reza Aslan, Nie ma Boga oprócz Allaha. Powstanie, ewolucja i przyszłość islamu
Edyta: teraz czytam: Fiodor Dostojewski, Biesy
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Aktualnie "Historia erotyzmu" G. Bataille'a. Ciekawe ujęcie transgresywności.
"W czym człowiek jest lepszy od boga? Człowiek jest..."
Odpowiedz
pytia78 napisał(a): Aktualnie "Historia erotyzmu" G. Bataille'a. Ciekawe ujęcie transgresywności.

Nie dość, że humanistka, to jeszcze nimfomanka... Cwaniak
Odpowiedz
Poligon. napisał(a):
pytia78 napisał(a): Aktualnie "Historia erotyzmu" G. Bataille'a. Ciekawe ujęcie transgresywności.

Nie dość, że humanistka, to jeszcze nimfomanka... Cwaniak

Nie no, tak źle nie jest ;Oczko Ale Bataille intrygująco pisze o tabu i jego przekraczaniu. I wbrew sugestywnemu tytułowi, erotyzm, przynajmniej w potocznym rozumieniu tego słowa, nie jedynym tematem tej książki.
"W czym człowiek jest lepszy od boga? Człowiek jest..."
Odpowiedz
"Sztuka pierdzenia" Hurtauta

"Doprawdy wstyd, Czytelniku, że od kiedy pierdzieć począłeś, nie wiesz nawet, jak to robisz i jak to robić powinieneś. Sprawa ta, analizowana przeze mnie rzetelnie, dotąd zaniedbana była wielce nie dlatego, że niegodna uwagi, ale z powodów innych: zdawało się bowiem, iż żadnej metodzie nie podlega, i nowych w tej materii nie poczyniono odkryć. To błąd. Znacznie bardziej, niż zwykliśmy mniemać, potrzebna jest wiedza, po co pierdzimy. Pryncypia owej sztuki przedkładam przeto zainteresowanym".

Polecam Uśmiech
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Jerry A. Coyne, Ewolucja jest faktem
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Karl Popper "Mit schematu pojęciowego"
Właściwie czytałem to kilkanaście lat temu, ale nie spotkałem się z lepszą książką wyjaśniającą, jak myśleć w sposób naukowy i jak wykorzystywać to w sposób praktyczny. Dlatego myślę, że warto.
Odpowiedz
laquarlepe82 napisał(a): Czytacie same książki popularnonaukowe?

Niekoniecznie - "Jadąc do Babadag" Stasiuka.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Christoff napisał(a): Karl Popper "Mit schematu pojęciowego"
Właściwie czytałem to kilkanaście lat temu, ale nie spotkałem się z lepszą książką wyjaśniającą, jak myśleć w sposób naukowy i jak wykorzystywać to w sposób praktyczny. Dlatego myślę, że warto.
Może się skuszę. Tylko czy to jest zrozumiałe dla prostego człowieka?
Odpowiedz
Cytat:Może się skuszę. Tylko czy to jest zrozumiałe dla prostego człowieka?

Jest napisane chyba najbardziej przystępnym językiem, jakim można o takich sprawach pisać. Dlatego właśnie polecam.
Odpowiedz
Norman Davies. Europa - rozprawa histeryka z histerią. Jest w pyte i grube to to jak Lód Dukaja
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
A. Świderkówna, Rozmowy o Biblii. Nowy Testament
Odpowiedz
Katechizm Kościoła Katolickiego teraz czytam.
Odpowiedz
Lód Dukaja, tom 1
Sebastian Flak
Odpowiedz
Nonk: Nawracasz się?
Odpowiedz
To czysty przypadek, że te dwie książki dostałem jednocześnie.  Całkowicie różne, ale obie fascynujące:
[Obrazek: Milosc.i.matematyka_Frenkel.jpg]
http://www.proszynski.pl/Milosc_i_matema...3158-.html

[Obrazek: bonobo-i-ateista-w-poszukiwaniu-humanizm...996669.jpg]

http://www.empik.com/bonobo-i-ateista-w-...,ksiazka-p
Odpowiedz
[Obrazek: 374202-352x500.jpg]

Książka poruszająca tematyką powstania wszechświata, ukazująca badania i teorie naukowe(do 2014 roku).

[Obrazek: glaskologia-b-iext34503729.jpg]

Książka miała być o motywacji i poniekąd o niej jest, ale sądzę że porusza znacznie wiele istotniejszych wątków dotyczących relacji społecznych. Polecam wersję w audiobooku, czyta autor co jest zdecydowanie na plus.
Odpowiedz
Christoff napisał(a): Nonk: Nawracasz się?
Tak. Przepraszam, że tak późno odpowiadam.
Odpowiedz
Nonkonformista napisał(a):
Tak.

Serio czy to ironia była? Duży uśmiech
Odpowiedz
Xeo95 napisał(a):
Nonkonformista napisał(a):
Tak.

Serio czy to ironia była? Duży uśmiech
Serio, serio. I to po prawie dwudziestu latach bycia ateistą. Jajca, co? Uśmiech
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości