czytał ktoś? niektórzy twierdzą, że to najważniejsza księga NT jeśli nie całej biblii, która nadała kształt całemu chrześcijańskiemu światu.
co prawda wizje zagłady świata miały różne religie, ale z reguły nigdy ostatecznej i nieodwracalnej.
w niej znajduje się i kij na niewiernych i marchewka dla posłusznych wyznawców. zawsze jak coś złego się dzieje, jakaś katastrofa grozi, cokolwiek by to nie było (meteoryt, globalne ocieplenie, super wirus, czy wojna nuklearna ...) zawsze można powiedzieć: koniec świata! wszystko przepowiedziane, nawracajcie się, bo ... bla bla bla.
to głęboko kulturowo już zaszczepione poczucie zagrożenia (totalnym kataklizmem) jest imo głównym powodem dla którego ludzie zaczynają wierzyć. po to im jest cały ten zbawiciel i samo zbawienie - ktoś ich musi uratować.
bez apokalipsy nie sposób wyobrazić sobie, że ludzie będą wierzyć. no a w każdym razie byłoby to o wiele wiele trudniejsze.
tak wiec to gadanie o końcu świata, to nie jest takie... hm.. blablanie o ciekach wodnych, czy wielkim bogu zwanym "energia próżni". to jest to co masy ludzi popycha do wiary.
Liczba postów: 3,925
Liczba wątków: 54
Reputacja:
1
DarkWater napisał(a):co prawda wizje zagłady świata miały różne religie, ale z reguły nigdy ostatecznej i nieodwracalnej. Aztecowie ponoć przepowiedzieli koniec swojej cywilizacji.
DarkWater napisał(a):bez apokalipsy nie sposób wyobrazić sobie, że ludzie będą wierzyć. no a w każdym razie byłoby to o wiele wiele trudniejsze. Nie sądze. Hoć taka wizja ze oto my polecimy z naszymi kosmitami co po nas przylecą jest kusząca.
[SIZE="1"]. MRU .
............
[/SIZE]
masz nóż na gardle to uwierzysz we wszystko.
pogańskie religie jeśli przewidywały zagładę to z reguły i odrodzenie, a wszystko co jakiś czas, jak kosmiczny rok słoneczny. symbolicznie zagłada ma miejsce w sylwestra a świat odradza się na nowy rok. tylko wszystko w większej skali.
wyobraź sobie taki mały model właśnie. następny sylwester będzie ostatnim, to koniec. co robisz? co myślisz?
większość ludzi będzie chciała jednak uniknąć końca, odwrócić, ominąć itd. więc apostołowie jakiejś wiary mówią ze mają na to sposób. przyjedzie jezu z nowym statkiem kosmicznym i zabierze tych którzy nam uwierzą, a resztę wystrzela laserem etc.
moim zdaniem jak ludzie uwierzą w koniec świata, to we wszystko uwierzą i wszystko zrobią co się im każe.
Liczba postów: 3,925
Liczba wątków: 54
Reputacja:
1
Chciałem nieśmiało zauważyć że końca świat były już trzy w ciągu ostatnich ok 15 lat. Dla niektórych było ich węcej.
A niektóre sekty popełniły zbiorowe samobójstwa już pare razy.
[SIZE="1"]. MRU .
............
[/SIZE]
Liczba postów: 804
Liczba wątków: 23
Reputacja:
1
Na razie głośno mówi się o 2012 roku. Nie wierzę w te bajki, chociaż podobno naukowcy są zdania, że właśnie w tym czasie nastąpi gwałtowe przemagnesowanie Ziemi.  hock:
Liczba postów: 560
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
benman napisał(a):Na razie głośno mówi się o 2012 roku. Nie wierzę w te bajki, chociaż podobno naukowcy są zdania, że właśnie w tym czasie nastąpi gwałtowe przemagnesowanie Ziemi.
Pewnie z powodu wściekłości kibiców na organizację Euro 2012.
MSPANC
Liczba postów: 833
Liczba wątków: 16
Reputacja:
0
No fajnie się czyta. Dobre opisy, takie naturalistyczne
Liczba postów: 9,700
Liczba wątków: 56
Reputacja:
0
benman napisał(a):chociaż podobno naukowcy są zdania, że właśnie w tym czasie nastąpi gwałtowe przemagnesowanie Ziemi.
Prosze konkretnie, jacy naukowcy?  Bo osobiscie pierwsze slysze by jacys naukowcy przewidywali na 2012 zmiane biegunow magnetycznych.
edit: heh, sprawdzilem na wikipedii
"The book The Orion Prophecy claims that the Earth's magnetic field will reverse."
Za to faktycznie mowi sie o burzach na sloncu.
http://science.nasa.gov/headlines/y2006/...arning.htm
http://www.insurancejournal.com/news/nat.../66236.htm
Jak wielki jest upadek ludzkości najlepiej pokazuje fakt, że nie ma już ani jednego ludu czy plemienia u którego fakt narodzin wywoływałby żałobę i lamenty. (Cioran)
jest jeszcze wersja lokalna apokalipsy: mój boże, nasza chrześcijańska cywilizacja upada, o jezu, księża stracą pracę, z czego będą żyli?!
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
10
Cytat:Aztecowie ponoć przepowiedzieli koniec swojej cywilizacji.
A Chrześcijanie i inni koniec świata :]
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Liczba postów: 2,322
Liczba wątków: 50
Reputacja:
13
Nie wiem czy też macie podobne wrażenie, ale jak czytam Apokalipsę, to wydaje mi się jakbym czytał opisy jakiegoś schizofrenika. Albo Jan sobie nieźle popił, albo faktycznie był chory...
Liczba postów: 167
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Co do zmiany biegunów, to jest to fakt, tyle, że fakt całkiem naturalny, zmienia się to regularnie i cyklicznie, oglądałem lata temu program o tym na discovery, nie wiele z tego pamiętam, jak coś znajdę to wrzucę.
Bieguny magnetyczne mogą zmieniać się z północnego na południowy i odwrotnie. W ciągu miliardów lat na Ziemi działo się to wielokrotnie, a pół miliona lat temu południowy biegun magnetyczny znajdował się w miejscu dzisiejszego północnego. Przyjmuje się, że to zjawisko występuje w momencie, gdy niklowo-żelazna część zewnętrzna jądra Ziemi zostaje zaburzona i odnawia się w kierunku przeciwnym. Nie wiadomo, co powoduje ten proces.
Tadam, jeszcze nikt na to nie umarł
Mamy tolerancję wobec innych upodobań
Kościół zaciekle broni najbiedniejszych
Bogaci są fajni i w miarę uczciwi
Policja surowo karze złych przestępców
Reputacja:
1
Git, ale podobno w 2012 ma to następić gwałtownie i być może ktoś jednak umrze. :wink:
Liczba postów: 167
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Bo ? jakieś naukowe autorytety, czy jakikolwiek powód, dla którego akurat ta zmiana miałaby być taka straszna w skutkach, albo jeden mały link do wiarygodnego źródła które stwierdziłoby, że ma to nastąpić w 2012 ?
Ps. Nie, Nostradamus nie jest wiarygodnym źródłem.
Mamy tolerancję wobec innych upodobań
Kościół zaciekle broni najbiedniejszych
Bogaci są fajni i w miarę uczciwi
Policja surowo karze złych przestępców
Reputacja:
1
Nie mam pojęcia gdzie to czytałem.  I nie wierzę w to. Ale to co czytałem, było wypowiedzią jakiegoś naukowca. Czy był wiarygodny - nie wiem.
Swoją drogą nie zastanawia was, żę wiele kultur niezwiązanych ze sobą(Majowie, Egipcjanie) przepowiedzieli konieć świata na 2012 i właśnie też wtedy ma nastąpić przemagnesowanie i jakies nieciekawe historie na Słońcu? Zbieg okoliczności? :o Mam nadzieję.
benman napisał(a):woją drogą nie zastanawia was, żę wiele kultur niezwiązanych ze sobą(Majowie, Egipcjanie)
Newton obliczył koniec świata na rok 2060 - dla mnie bardziej wiarygodny kolo niż jakiś anonimowy bolek z sieci
ale jest ratunek dla świata: http://www.globalorgasm.org/
jeśli wszyscy ludzie w tym samym momencie będą mieli orgazm świat zostanie uratowany.
Reputacja:
1
DarkWater napisał(a):Newton obliczył koniec świata na rok 2060
Jak obliczył?
Liczba postów: 48
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
Dla mnie fajnym spojżeniem na to co napisano w apokalipsie, jest wyobrażenie sobie jak postrzegano by kolesia, który napisał by podobne dzieło dzisiaj.
Na marginesie, apokalipsy nie napisał apostoł Jan w całości. Prawdopodobnie jest to dzieło jego uczniów, bo na początku idzie całkiem składnie i pouczająco. Później zaczyna się jazda.
Jeśli to wszystko jednak napisał Jan, to ja też chcę takie proszki/grzyby/kaktusy które on wtedy zjadł
artykuł
długi artykuł
może tu coś jest. szczerze, mało mnie to interesuje. może to:
Cytat:So then the time times & half a time are 42 months or 1260 days or three years & an half, recconing twelve months to a yeare & 30 days to a month as was done in the Calendar of the primitive year. And the days of short lived Beasts being put for the years of lived [sic for “long lived”] kingdoms, the period of 1260 days, if dated from the complete conquest of the three kings A.C. 800, will end A.C. 2060. It may end later, but I see no reason for its ending sooner.
|