Liczba postów: 2,105
Liczba wątków: 56
Reputacja:
205
Nonkonformista napisał(a): Xeo95 napisał(a): Nonkonformista napisał(a): Christoff napisał(a): Nonk: Nawracasz się? Tak.
Serio czy to ironia była?  Serio, serio. I to po prawie dwudziestu latach bycia ateistą. Jajca, co? 
Ciekawe, czy ogarnie Cię zapał neofity.
A ja sobie czytam:
Czyta się lekko. I choć nie jest to najlepsza książka autora, to i tak warto przeczytać.
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Zmęczyłem "Katechizm Kościoła Katolickiego", a jutro w pracy /nocka/ będę czytał "Wyznania" św. Augustyna.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
No nie wiem czy Ci sie uda. Augustyn pisal ciekawie, ale naprawde irytujaca jest u niego maniera odwolywania sie do Boga. Co chwila go wspomina...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
"Hubal" Komudy. Bardzo sugestywny i przygnębiający obraz okresu Wojny Obronnej w 39 oraz okresu zaraz po niej. Chyba najlepsza książka tego autora do tej pory.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/297700/hubal
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Reputacja:
205
Historia braci urodzonych w Etiopii. Niewiele o Etiopii wiem, więc egzotyka miejsca dodaje czytaniu uroku. Porządnie napisana powieść. Nie dziwi mnie, że na okładce jest rekomendacja Johna Irvinga, bo powieść mogłaby wyjść spod jego pióra - jeśli ktoś Irvinga lubi, ceni "Regulamin tłoczni win" czy "Syna cyrku" - może sięgnąć i po "Powrót do Missing".
25.10.2016, 19:37
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.10.2016, 19:38 przez znaLezczyni.)
Reputacja:
205
Kupione na lotnisku, szybki, nieplanowany zakup - i nie żałuję:
Zaczęłam czytać. Napisane lekkim piórem, sporo wspomnień, sporo anegdot. Dobrze się czyta. Miłośnikom twórczości Czubaszek - polecam.
25.10.2016, 20:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.10.2016, 20:45 przez exeter.)
Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
W ramach nieplanowanych zakupów w trakcie dalekiej podróży wszedłem w posiadanie tej książki:
Instytut młodych naukowców
skuszony recenzją i nazwiskiem autora, które pozytywnie mi się kojarzyło. Książka dobrze wypadła w roli wakacyjnego czytadła, a i po wakacjach warto po nią sięgnąć. Ma nieźle skonstruowaną intrygę kryminalną której akcja rozgrywa się w środowisku pierwszych roczników przyszłej najlepszej uczelni technicznej świata - słynnego Massachusetts Institute of Technology . Dzielni, mądrzy i prawi studenci Instytutu, wraz z jedną studentką, jeszcze mądrzejszą, równie dzielną i prawą, a do tego urodziwą, stają przed zadaniem, ni mniej, ni więcej, tylko uratowania miasta i Instytutu, przed skutkami działań człowieka wykorzystującego wiedzę naukową w złym celu. Druga połowa XIX wieku, apoteoza wiedzy i rozumu, to niemal holmesowskie klimaty. Niestety pan Matthew Pearl nie jest sir Arhurem Conan Doylem, i w pewnym momencie intryga nieco mu się rozłazi i traci na wiarygodności. Pomimo tych mankamentów, warto podążyć za autorem do XIX wiecznego Bostonu i obejrzeć jego oczami narodziny naszego świata.
Polecam
Reputacja:
205
Tę właśnie skończyłam. Bardzo lekko, dobrze napisana - momentami naprawdę zabawna, momentami dotykająca trudnych tematów. Początek lat dziewięćdziesiątych, małe miasteczko w Anglii, councilowskie osiedle, wielodzietna rodzina żyjąca z zasiłku i bohaterka - nastolatka, która próbuje odnaleźć i wykreować siebie, stając się dziennikarką muzyczną. Książka porusza wiele aspektów stawania się kobietą. O nastolatce, ale raczej dla dorosłych. Być może nie tylko kobiet.
A tę właśnie zaczęłam, więc niewiele mogę powiedzieć o niej, poza tym, że jest dobrze napisana. Nie znoszę książek, przez które trzeba brnąć, albo w których autor niezbyt sprawnie operuje językiem. Ketchum pisać umie, czasem myślę, że tak mógłby pisać King, gdyby nie poszedł w masową produkcję książek.
"Rudy" to horror (thriller?), w którym straszą ludzie.
Reputacja:
18
Właściwie napiszę o tym, co będę czytał - gdzieś usłyszałem, że Elżbieta Cherezińska wzięła na swój pisarski warsztat dzieje być może najbardziej niezwykłej Polki w historii naszego narodu - Świętosławy, córki Mieszka I i siostry Bolesława i zobaczywszy tę książkę w księgarni bez namysłu ją kupiłem:
Dopiero w domu zorientowałem się, że to kontynuacja tej historii i czym prędzej zamówiłem część pierwszą:
![[Obrazek: HARDA.jpg]](http://cherezinska.pl/wp-content/uploads/2016/05/HARDA.jpg)
Czekając na dostawę, dzielę się z wami informacją o tym, że pani Cherezińska wróciła w wielkim stylu.
Harda, recenzje
Liczba postów: 10,415
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
Nie mogłam się doczekać. Książki są świetne. Idź kiedyś na jakieś spotkanie autorskie, jeśli będziesz miał okazję.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Reputacja:
18
Iselin,
na pewno się wybiorę - chyba się w Elżbiecie Cherezińskiej zadurzyłem.
Póki co, uczestniczyłem z namiastce takiego spotkania - z ogromną przyjemnością wysłuchałem wywiadu radiowego z autorką "Hardej", stąd moje poszukiwania w księgarniach.
Reputacja:
561
exeter napisał(a): Iselin,
na pewno się wybiorę - chyba się w Elżbiecie Cherezińskiej zadurzyłem. Uprzedzam, że ma męża, który jest duży i silny
Reputacja:
18
Iselin,
Cytat:Uprzedzam, że ma męża, który jest duży i silny ![[Obrazek: cool.gif]](https://ateista.pl/images/smilies/cool.gif)
Musiałaś zburzyć moje marzenia?
Choć z drugiej strony, ja też do ułomków się nie zaliczam.
Sprawdziłem, w tym roku pani Cherezińska nie ma planowanych spotkań autorskich w Warszawie i okolicach. Będę uważał na jej "rozkład jazdy" w roku przyszłym. A na razie, w sieci znalazłem kilka zapisów wywiadów przeprowadzonych z autorką przez dziennikarzy z kilku stacji radiowych i TV.
Reputacja:
561
exeter napisał(a): Musiałaś zburzyć moje marzenia?
Choć z drugiej strony, ja też do ułomków się nie zaliczam. 
Państwo Cherezińscy obracają się w kręgach, w których wszyscy noszą miecze, topory i noże.
Reputacja:
18
Iselin,
Cytat:Państwo Cherezińscy obracają się w kręgach, w których wszyscy noszą miecze, topory i noże.
To przesądza sprawę, gdyż jedynym przedmiotem w moim otoczeniu który od biedy mógłby uchodzić za broń, jest...lutownica. Co prawda z elektronicznie stabilizowanym grotem, ale to za mało, by wysłać koleżków pani Cherezińskiej do Walhalli.
Nie da się ukryć, że mam pieskie szczęście, jeśli już spotkam interesującą kobietę to jest w asyście hordy Wikingów.
Co mi pozostaje? Dziś, najpóźniej jutro, powinienem otrzymać przesyłkę z Hardą i zaczynam lekturę.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Jakoś redaktor Nogaś nie miał problemów, żeby zaprzyjaźnić się z Ch.
PS. Musisz się nająć do Trójki, bo Nogasia już wyp....
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
09.11.2016, 20:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.11.2016, 20:04 przez exeter.)
Reputacja:
18
Sofeicz,
Cytat:Jakoś redaktor Nogaś nie miał problemów, żeby zaprzyjaźnić się z Ch.
![[Obrazek: 19228f4f-ccaa-4403-9c7b-8d536843708e.jpg]](http://static.prsa.pl/images/19228f4f-ccaa-4403-9c7b-8d536843708e.jpg)
I Ty Brutusie przeciwko mnie???  Do hordy Wikingów dokładasz jeszcze Nogasia?
Sam widzisz, piękna i mądra, jak tu nie stracić głowy?
Cytat:PS. Musisz się nająć do Trójki, bo Nogasia już wyp.... ![[Obrazek: smile.gif]](https://ateista.pl/images/smilies/smile.gif)
Co tam do Trójki, dla Niej do piekła bym poszedł.
Reputacja:
561
Dobrze, że Exeter nie wie, kto z polskich polityków czytał "Hardą" na urlopie
Reputacja:
18
Iselin,
Cytat:Dobrze, że Exeter nie wie, kto z polskich polityków czytał "Hardą" na urlopie ![[Obrazek: wink.gif]](https://ateista.pl/images/smilies/wink.gif)
I tak mnie nie zniechęcisz do lektury.
Ale rozbudziłaś moją ciekawość - nie bądź wiśnia i powiedz, kto?
Pozwoliłem sobie zająć trochę forumowej przestrzeni na lansowanie Elżbiety Cherezińskiej, uważając, że w pełni na to zasługuje. Obiecuję napisać solidną recenzję obu książek po ich przeczytaniu. Myślałem, że uwinę się z tym przez długi weekend, ale muszę trochę poczekać - żona pierwsza do nich dopadła.
Liczba postów: 1,866
Liczba wątków: 0
Reputacja:
384
Exeter
Cytat:nie bądź wiśnia i powiedz, kto?
Sam zobacz
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
|