16.02.2017, 10:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.02.2017, 10:59 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Weź wyluzuj, nie każdy musi myśleć tak jak ty. Ktoś może mieć prorosyjskie poglądy nie dlatego, że jest opłacony przez Rosjan tylko może być szczerze i głęboko przekonany o tym iż Polska lepiej wyjdzie na współpracy z Rosją, a nie Niemcami czy USA.
Równie dobrze mnie ktoś mógłby oskarżyć, że jestem pachołkiem USA. Albo pożytecznym idiotą, który za darmo broni prozachodniej polityki Polski.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 1,866
Liczba wątków: 0
Reputacja:
384
Zefciu
Cytat:W złotej erze forum "katolik" był najrozsądniejszym i najinteligentniejszym członkiem obozu tradsów. Dodatkowo mam pewne osobiste powody, by go lubić. Gladiator był na moim ślubie, składał mi życzenia, z jego synem grywałem w Go.
Dlatego to co się porobiło z Gladiatorem budzi mój głęboki, osobisty sprzeciw, żal i wściekłość. Nie umiem sobie tego wyjaśnić i nie umiem sobie z tym poradzić.
Mała osobista dygresja - być może to nie Robur się zmienił, ale to ty jesteś kimś innym niż byłeś?
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
lumberjack napisał(a): Weź wyluzuj, nie każdy musi myśleć tak jak ty. Ktoś może mieć prorosyjskie poglądy nie dlatego, że jest opłacony przez Rosjan tylko może być szczerze i głęboko przekonany o tym iż Polska lepiej wyjdzie na współpracy z Rosją, a nie Niemcami czy USA. Jest wielu użytkowników tego i innych forów, którzy nie myślą jak ja, mają skrajnie inne poglądy polityczne, niż ja, a mimo to ich szanuję.
Problem w tym, że Gladiator nie umie tych poglądów w żaden sposób uzasadnić, ani obronić, czego przykład mieliśmy wyżej. Problem też w tym, że stał się on chamski, że ignoruje niewygodne argumenty, obraża innych uczestników, głosi zamiast dyskutować. Dodatkowo degeneruje się u niego zdolność pisania po polsku, mimo że wcześniej jakoś potrafił.
Teza że Gladiator jest opłacany przez Rosjan zaś nie trzyma się kupy właśnie dlatego, że z jego inteligencją mógłby na pewno wybrać lepszą robotę, niż troll za 50 kopiejek od posta.
16.02.2017, 11:40
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.02.2017, 11:45 przez lumberjack.)
Reputacja:
1,399
Gladiator napisał(a): Nie ofiarowując się za frico bycia pierwszą linią frontu.
A jesteśmy nią? Wojna konwencjonalna jest mało prawdopodobna natomiast co do wojny na rakiety to przypuszczam, że pierwszą linią frontu byłby po prostu cały świat; stolice państw, wszystkie ważne miasta, fabryki broni, elektrownie, wodociągi, tamy, wszystkie miejsca ważne z punktu widzenia taktycznego.
Gladiator napisał(a): Działając dla zmniejszenia ryzyka. Głupia retoryka drażni Rosję, po co drażnić sie ze stanem umysłu? Przecież to bezcelowe. Do tego zbrojenia jak najbardziej.
Niedrażnienie w niczym nie pomaga, więc w czym może zaszkodzić drażnienie?
Gladiator napisał(a): To źle, że ciebie nie obchodzi ktoś, co potrafi zrobić coś więcej.
Ale podaj konkretny przykład. Co w tej polityce Węgier jest takiego ekstra? Chodzi ci o to, że Węgry będą miały więcej i taniej rosyjskiego gazu? No to tak - to jest ich korzyść. W parze z nią idzie jednak zwiększenie uzależnienia od tego gazu, co w przyszłości może rodzić duże problemy (w razie konfliktu konieczność opowiedzenia się po stronie NATO vs ryzyko szantażu - zakręcenia kurka z gazem przez ruskich). Polityka Węgier nie jest polityką, w której będą one w sytuacji "win-win". To będzie raczej typowa grecka tragedia, w której każdy wybór będzie dla Węgier zły. Sytuacja "lose-lose".
Gladiator napisał(a): Dlaczego miały by być lepsze, jakie były różnice w działaniu?
Dlatego, że niektórzy nasi rządzący politycy włazili w dupę ruskim; wyciągali do nich rękę i nic to nie zmieniło sytuacji.
Rosja od lat robi focha z przytupem za to, że wstąpiliśmy do UE i NATO. Relacje z Rosją się unormują gdy wstąpimy do EaWG, a nasze wojska zaczną razem z rosyjskimi i białoruskimi trenować w ramach ćwiczeń "Zapad". Tu nie ma miejsca na grę na dwa fronty.
Gladiator napisał(a): Do dzisiaj wyobrażamy sobie w Polsce, że świat dzieli sie moskiewskich troli i wolny antyrosyjski świat. Jest to totalna bzdura królująca w naszym społeczeństwie, tudzież politykach.
Ja tam jestem świadom, że USA to też niezłe skurwiele, ale jeśli mam wybierać między nimi, a rosyjskimi skurwielami, to wolę tych, którzy są bardziej cywilizowani, rozważni i którzy mają miażdżącą przewagę (zarówno gospodarczą jak i militarną).
Najfajniej by było, gdyby Polska była potęgą mogącą sobie pozwolić na niezależność od jednych i drugich, ale tak nie jest. Musimy mierzyć siły na zamiary. Kogoś trzeba wybrać; z kimś trzeba trzymać. Lepiej trzymać z kimś lepszym niż gorszym.
Gladiator napisał(a): Bezprecedensowe poparcie Ukrainy, byle przeciw Rosji doprowadziło polska politykę w ślepy zaułek, takie są skutki.
Rozumiem, że chciałbyś, żeby Polska wyłamała się z NATO i UE i zaczęła podejmować decyzje na korzyść Rosji, ale proszę - przedstaw mi jakiś rachunek zysków i strat. Co jest bardziej opłacalne? Bo ja nie wiem.
Wiem co jest słuszne - pomoc Ukrainie - krajowi napadniętemu, który już nie chciał funkcjonować w ramach totalnej biedy i syfu gwarantowanych przez rządy ruskich marionetek.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
16.02.2017, 12:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.02.2017, 12:44 przez Sofeicz.)
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
zefciu napisał(a): Teza że Gladiator jest opłacany przez Rosjan zaś nie trzyma się kupy właśnie dlatego, że z jego inteligencją mógłby na pewno wybrać lepszą robotę, niż troll za 50 kopiejek od posta.
Już nie wiadomo, co gorsze:
- dawać d.... za friko
- dawać d.... za kopiejki
Osobiście wolałbym gadać ze źródłem a nie popłuczyną.
PS. Gladiator jeszcze ujdzie w tłoku. Potrafi dopisać do C+V parę linijek.
Ale ta druga szczekaczka, to dramat. Już dawno postulowałem, żeby przykładnie wyj... z forum.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
16.02.2017, 18:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.02.2017, 19:02 przez exeter.)
Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
Zefciu,
trzeba było od razu przyznać, że twoja fascynacja osobą Gladiatora wynika z relacji personalnych, a nie z oceny jego twórczości.
Od dawna mnie ona dziwiła, gdyż poznałem Gladiatora na samym początku mojej forumowej aktywności i nie dostrzegałem w nim znamion wielkości. A pobyt na Katolik.pl i kontakt z jego drugim wcieleniem - Roburem, na pewno nie wywołał u mnie chęci zmiany powyższej oceny.
W sumie szkoda czasu i przestrzeni forumowej na dyskusje o nim - nie zasługuje na to. Odniosę się jedynie do tego stwierdzenia:
Cytat:Teza że Gladiator jest opłacany przez Rosjan zaś nie trzyma się kupy właśnie dlatego, że z jego inteligencją mógłby na pewno wybrać lepszą robotę, niż troll za 50 kopiejek od posta.
Rosja miała i nadal ma całą armię agentów wpływu w całym cywilizowanym świecie. To główny powód wielkiego zainteresowania, a nawet fascynacji, tym więzieniem narodów. Nie mam pojęcia ile im płacą. Ale wielu z nich reprezentuje znacznie wyższy poziom od Gladiatora/Robura. Dlaczego to robią, przecież nie musząc, będąc obywatelami Niemiec, Francji, Włoch, czy USA? Ty mi odpowiedz.
Dawniej także sądziłem, że postawa Gladiatora wynika raczej z niechęci do cywilizacji Zachodu i tego co ona sobą reprezentuje. Z fascynacji rosyjską duchowością, wyrażaną przez nawiedzonych jurodiwych. TO mógłbym jeszcze zrozumieć i zaakceptować, ale gdy prezentuje antypolskie stanowisko, gdy głosi tezy jawnie sprzeczne z polską racją stanu, nie ma już miejsca na wyrozumiałość i pobłażliwość.
O Gladiatorze rozmawiać nie warto, ale warto komentować tezy przez niego wygłaszane:
Cytat:Bezprecedensowe poparcie Ukrainy, byle przeciw Rosji doprowadziło polska politykę w ślepy zaułek, takie są skutki.
"Bezprecedensowe" poparcie Ukrainy jest sednem polskiej racji stanu, od czasu, gdy Moskwa oderwała Ukrainę od Rzeczpospolitej stając się Imperium. Tym samym Imperium, które doprowadziło do unicestwienia Rzeczpospolitej.
Rosja bez Ukrainy nigdy imperium nie będzie i nie będzie też agresywna. Ukraina stowarzyszona z Polską jest dla nas najsilniejszą gwarancją bezpieczeństwa. Od czasu Red. Giedrojcia te pryncypia były podstawą polskiej polityki zagranicznej. Jej największym realnym sukcesem, poza zabezpieczeniem granic i akcesjami do NATO i UE, była Pomarańczowa Rewolucja w Kijowie i jej konsekwencje. Ale z punktu widzenia Moskwy, była to największa geostrategiczna porażka od czasów rozpadu Związku Sowieckiego. Dlatego nawoływanie do podporządkowania Ukrainy Rosji, w mojej ocenie jest jawnym dowodem na agenturalność.
Liczba postów: 2,645
Liczba wątków: 8
Reputacja:
-52
Ale Cyrk banderowcy zablokowali dostawy węgla z Donbasu i zmusili Ukrainę do wprowadzenia kontrolowanych wyłączeń prądu i ciepła.
Nie ma to jak samemu sobie zrobić kuku.
http://wyborcza.pl/7,155287,21380438,na-...BizLinkZ27
16.02.2017, 23:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16.02.2017, 23:30 przez Sofeicz.)
Reputacja:
975
exeter napisał(a): "Bezprecedensowe" poparcie Ukrainy jest sednem polskiej racji stanu, od czasu, gdy Moskwa oderwała Ukrainę od Rzeczpospolitej stając się Imperium. Tym samym Imperium, które doprowadziło do unicestwienia Rzeczpospolitej.
Rosja bez Ukrainy nigdy imperium nie będzie i nie będzie też agresywna. Ukraina stowarzyszona z Polską jest dla nas najsilniejszą gwarancją bezpieczeństwa. Od czasu Red. Giedrojcia te pryncypia były podstawą polskiej polityki zagranicznej. Jej największym realnym sukcesem, poza zabezpieczeniem granic i akcesjami do NATO i UE, była Pomarańczowa Rewolucja w Kijowie i jej konsekwencje. Ale z punktu widzenia Moskwy, była to największa geostrategiczna porażka od czasów rozpadu Związku Sowieckiego. Dlatego nawoływanie do podporządkowania Ukrainy Rosji, w mojej ocenie jest jawnym dowodem na agenturalność.
Spotkałem się z tezą, że to nie Zachód chroni Ukrainę przed Rosją ale Ukraina chroni Zachód przyjmując na siebie główny impet pazurów niedźwiedzia.
Pamiętam te teksty z Kultury paryskiej o konieczności zawalczenia o Ukrainę i uczynienia z niej bufora. Bardzo aktualne.
Rosja, w przeciwieństwie do Niemiec, nigdy nie zrobiła nawet częściowego rachunku sumienia. Zawsze ma się za obrońcę pokoju, wolności i wszelkich praw.
Oni są impregnowani na inne narracje - spróbuj powiedzieć prawdę (jak ten Polak w ruskiej TV) a w najlepszym razie dostaniesz po pysku.
Liczba postów: 1,959
Liczba wątków: 12
Lamberjack napisał
Cytat:Rozumiem, że chciałbyś, żeby Polska wyłamała się z NATO i UE i zaczęła podejmować decyzje na korzyść Rosji, ale proszę - przedstaw mi jakiś rachunek zysków i strat. Co jest bardziej opłacalne? Bo ja nie wiem.
Wiem co jest słuszne - pomoc Ukrainie - krajowi napadniętemu, który już nie chciał funkcjonować w ramach totalnej biedy i syfu gwarantowanych przez rządy ruskich marionetek.
Źle rozumiesz (przynajmniej), bowiem niczego takiego nie pisałem, ani sugerowałem. Będąc po jednej stronie barykady nie można robić za pożytecznego idiotę, chwila otrzeźwienia jest zawsze potrzebna. Powiadają też, że nadgorliwość gorsza jest od faszyzmu. Po za tym zawsze polska racja stanu będzie stała w opozycji do Iskanderów, tyle faktów.
Tu nieco o współpracy z Ukraina, bez propagandowego zadęcia.
Sofeicz napisał
Cytat:Pamiętam te teksty z Kultury paryskiej o konieczności zawalczenia o Ukrainę i uczynienia z niej bufora. Bardzo aktualne.
Mały Prezes z PiSu też tak uważa, dobrze jest mieć zbieżne stanowiska z Wodzem. Kto by pomyślał.....
Reputacja:
975
Gladiator napisał(a): Mały Prezes z PiSu też tak uważa, dobrze jest mieć zbieżne stanowiska z Wodzem. Kto by pomyślał..... 
A jak mały prezes powie, że kula jest okrągła, to mam polemizować.
On też pewnie czytywał Kulturę, kiedy jeszcze umiał czytać.
Reputacja:
-52
Gladiator napisał(a): Sofeicz napisał
Cytat:Pamiętam te teksty z Kultury paryskiej o konieczności zawalczenia o Ukrainę i uczynienia z niej bufora. Bardzo aktualne.
Mały Prezes z PiSu też tak uważa, dobrze jest mieć zbieżne stanowiska z Wodzem. Kto by pomyślał..... 
Też mnie to śmieszy, najkrótsza droga ataku to przez Białoruś albo z Kalingradu, Ukraina to w ogóle nie jest po drodze więc nie jest żadnym buforem. Ktoś chyba zapomniał spojrzeć na mapę.
pitbbpl napisał(a): Też mnie to śmieszy, najkrótsza droga ataku to przez Białoruś Jak Łukaszenko się zgodzi. A on już przy okazji Ukrainy wyrażał umiarkowany zachwyt podbojami wielkiego obrońcy cywilizacji. Cytat:albo z Kalingradu
Przy użyciu teleportów zainstalowanych w Królewcu i innych miastach Putin jest w stanie w dowolnym momencie przerzucić tam dowolną liczbę wojska. Cytat:Ukraina to w ogóle nie jest po drodze więc nie jest żadnym buforem. Ktoś chyba zapomniał spojrzeć na mapę.
Działania na Ukrainie przede wszystkim wiążą rosyjskie wojsko. W tym układzie warto by było wesprzeć i Mongolię, gdyby Katechonowi zechciało się ją zaatakować.
Liczba postów: 5,097
Liczba wątków: 27
Reputacja:
18
Gladiator uchylił przyłbicy i pokazał prawdziwą twarz:
Cytat:Źle rozumiesz (przynajmniej), bowiem niczego takiego nie pisałem, ani sugerowałem. Będąc po jednej stronie barykady nie można robić za pożytecznego idiotę, chwila otrzeźwienia jest zawsze potrzebna. Powiadają też, że nadgorliwość gorsza jest od faszyzmu. Po za tym zawsze polska racja stanu będzie stała w opozycji do Iskanderów, tyle faktów.
przecież to jawne nawoływanie, by ugiąć się przed szantażem. A przecież to właśnie w tym celu jawne zainstalowano te rakiety w Obwodzie.
A kto raz ugnie się przed szantażem, już zawsze będzie zakładnikiem szantażysty.
Za darmo udzielę ci rady - gdyby Rosjanie chcieli widzieć w Polakach przyjaciół i sojuszników, naprawdę niewiele musieliby zrobić. Ale na krótkiej liście rzeczy które należało zrobić, nie ma ani zakręcania kurka z gazem, nie ma embarga na polskie mięso i meble, ani tym bardziej instalowania atomowych piguł nad polską granicą.
Natomiast pitbbru ładnie umilkł, gdy pojawiła się wzmianka, aby zakład, w którym chciał postawić 1000 złotych jakkolwiek weryfikować :>
18.02.2017, 20:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.02.2017, 20:24 przez pitbbpl.)
Reputacja:
1,399
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/rosja-pr...ji/mgeplg1
Cytat:Francja krytykuje Rosję za cyberataki przed wyborami prezydenckimi, które odbędą się na przełomie kwietnia i maja. Francuski minister spraw zagranicznych Jean-Marc Ayrault nazwał działania Rosji "ingerencją, której Paryż nie będzie akceptował".
Jean-Marc Ayrault oświadczył, że dokładnie wiadomo, kogo Moskwa popiera - między innymi liderkę skrajnie prawicowego Frontu Narodowego Marine Le Pen, która jest częstym gościem rosyjskiej ambasady w Paryżu. Jest też zwolenniczką prezydenta Władimira Putina, nazywa go wręcz "prawdziwym patriotą".
Chodzi także o kandydata republikańskiej prawicy Francois Fillona, znanego ze swej przyjaźni i bliskich prywatnych kontaktów z prezydentem Rosji.
Obiektem ataków jest deklarujący swoje poparcie dla Unii Europejskiej Emmanuel Macron, zajmujący drugie miejsce po Le Pen w sondażach przedwyborczych. Jego proeuropejska postawa jest nie na rękę Kremlowi, stąd nasilające się cyberataki na jego sztab wyborczy. Jean-Marc Ayrault zaznaczył, że dezinformacja jest jednym z głównych narzędzi rosyjskich cyberpiratów.
Według francuskich komentatorów, Kreml będzie się starał wywołać zamęt, aby wpłynąć na wyniki wyborów we Francji i w Niemczech. W przyszłym tygodniu w Pałacu Elizejskim odbędzie się w tej sprawie nadzwyczajne posiedzenie Rady Bezpieczeństwa.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
19.02.2017, 22:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.02.2017, 22:47 przez pitbbpl.)
Reputacja:
-52
HEHEHE, jaki ten Putin potężny potrafi wszędzie ustawić wybory.
Rosja uznała dokumenty wydane przez DNR i ŁNR. Czyżby planowali przejęcie republik jak Krymu?
https://pl.sputniknews.com/polityka/2017...nty-putin/
pitbbpl napisał(a): Ogólnie zakład nie doszedł do skutku. No nie doszedł, bo pitbbru się wystraszył, gdy napisałem, żeby ktoś został gwarantem tego zakładu. Przecież to oczywiste, że nikt nie założy się o 1000 złotych z czymś o nieznanej realnej tożsamości nie mając żadnych gwarancji.
Cały czas oczywiście można do tematu zakładu wrócić. Na gwaranta proponuję lumbera. Ew. po konsultacji z Socjo można wykombinować jakąś gwarancję opartą o weksle.
Liczba postów: 14,823
Liczba wątków: 101
Reputacja:
333
zefciu napisał(a): pitbbpl napisał(a): Ogólnie zakład nie doszedł do skutku. No nie doszedł, bo pitbbru się wystraszył, gdy napisałem, żeby ktoś został gwarantem tego zakładu. Przecież to oczywiste, że nikt nie założy się o 1000 złotych z czymś o nieznanej realnej tożsamości nie mając żadnych gwarancji.
Cały czas oczywiście można do tematu zakładu wrócić. Na gwaranta proponuję lumbera. Ew. po konsultacji z Socjo można wykombinować jakąś gwarancję opartą o weksle.
Przecież pitbbpl to szczekaczka bez krzty honoru. Wiadomo, że się nie zgodzi.
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
|