To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ankieta: Czy jesteś za możliwością prawnego rejestrowania związków homoseksualnych w Polsce?
Nie posiadasz uprawnień, aby oddać głos w tej ankiecie.
Tak, ze wszystkimi prawami jak w małżeństwie heteroseksualnym
43.28%
58 43.28%
Tak, ale bez prawa do adopcji i/lub z innymi ograniczeniami
29.10%
39 29.10%
Nie, jestem przeciwny
14.93%
20 14.93%
Nie i uważam, że homoseksualiści już mają za dużo praw
12.69%
17 12.69%
Razem 134 głosów 100%
*) odpowiedź wybrana przez Ciebie [Wyniki ankiety]

Ocena wątku:
  • 11 głosów - średnia: 2.55
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Homotematy/posty
Tylko czekałem na słowo Kościół. Nie zawiodłem się. Duży uśmiech
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
A to osoba hetero nie może iść w paradzie ze swoim kolegą gejem?
Odpowiedz
Też nie widzę przeciwwskazań. Mnóstwo ludzi chodzi tam właśnie, żeby okazać wsparcie przyjaciołom lub członkom rodziny. A to, że niektórzy rzygają otoczką tych parad (która zresztą w mediach jest dużo bardziej widzialna niż w rzeczywistości) czy że część homoseksualistów nie znosi aktywistów, to żadna nowość. Homoseksualiści to nie jest żadna jednorodna masa, dlatego też śmieszne jest, jak jeden gość mówi, że to nieprawda, że osoby homoseksualne domagają się małżeństw, opierając się na opinii swojej i swoich znajomych.
Przykre, że w związkach tego pana i jego znajomych nie było miłości, ale nie wiem, czemu ekstrapoluje to na wszystkich. Niedawno słyszałam, jak bawi się pewne środowisko dzianych przedsiębiorców, kiedy zniknie z oczu swoim żonom. Czy to mówi coś o wszystkich heteroseksualnych mężczyznach i ich związkach?
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Iselin napisała

Cytat:Homoseksualiści to nie jest żadna jednorodna masa, dlatego też śmieszne jest, jak jeden gość mówi, że to nieprawda, że osoby homoseksualne domagają się małżeństw, opierając się na opinii swojej i swoich znajomych.

Podobnie więc śmiesznym jest więc brać na serio postulaty tylko części środowiska. Jednak się to robi. Nie podejrzewając nikogo bezmyślne działanie pojawia sie pytanie dlaczego, co się chce osiągnąć w ten sposób ?

Cytat:Przykre, że w związkach tego pana i jego znajomych nie było miłości, ale nie wiem, czemu ekstrapoluje to na wszystkich.

Właśnie ekstrapolowałaś swoje widzenie na wszystkich. Rzeczą zrozumiała jest, że patrzysz na to jako kobieta przez miłość,  to jeden ważny aspekt, lecz nie jedyny. Na końcu artykułu jest klik do dalszej części o kodach homoseksualnych, bardzo ciekawa lektura wymagająca czasu i przyłożenia się. Na talerzu podany jest męski sposób myślenia w konfrontacji z pewnymi ciągotami, przypadłością. Odbiega on od stereotypowego obrazu wesołych gejów zachowujących się mówiących jak kobiety, co fizjologicznie jest kwestią zmian w mózgu. De facto degeneracją i upodleniem  uznawaną za ... ubogacenie. Nazwy sie to odwracanie kota ogonem.

Cytat:Niedawno słyszałam, jak bawi się pewne środowisko dzianych przedsiębiorców, kiedy zniknie z oczu swoim żonom. Czy to mówi coś o wszystkich heteroseksualnych mężczyznach i ich związkach?

Tak, świadczy.   Jest skutkiem braku wartości, prawdziwego celu, niezgodności życia ze swoją naturą.
Odpowiedz
Mało które środowisko jest jednogłośne, więc nie widzę nic dziwnego w tym, że dyskutuje się o postulatach jakiejś jego części. A ci niezainteresowanie nie muszą korzystać, nie ma obowiązku zawierania związków. Co do kobiecego postrzegania, przypomnę też o istnieniu lesbijek.
I zupełnie nie wiem, co ma do rzeczy stereotyp wesołego geja.
Odpowiedz
Iselin napisał(a): Co do kobiecego postrzegania, przypomnę też o istnieniu lesbijek.
I zupełnie nie wiem, co ma do rzeczy stereotyp wesołego geja.

Prawda! Lesbijki zupełnie nie są wesoło. Nie znam bardziej smutnych i wściekłych osób na tym świecie.
Odpowiedz
Wow, znasz wszystkie lesbijki (a w każdym razie multum), a oprócz tego samych pogodnych i niewściekłych hetero. To się nazywa nie mieć uprzedzeń :)
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.
Odpowiedz
Tajwański Sąd uznał, że 

Cytat:prohibit same-sex couples from marrying violate their personal freedom and equal protection, the island's Constitutional Court ruled Wednesday. The justices called sexual orientation an "immutable characteristic that is resistant to change."

zakaz małżeństw osób tej samej płci łamie zasadę wolności osobistej i równości.

Cytat:The court's ruling gives Taiwan's government two years to change its marriage laws. If that deadline passes without legislative action, same-sex couples will be allowed to register for marriage and obtain "the status of a legally recognized couple."

Tajwan pierwszym azjatyckim krajem, gdzie małżeństwa osób tej samej płci będą legalne. Ciekawe, ile jeszcze państw wyprzedzi Polskę.

http://www.npr.org/sections/thetwo-way/2...t-for-asia
https://www.washingtonpost.com/world/in-...story.html
Odpowiedz
znaLezczyni napisał(a): Tajwan pierwszym azjatyckim krajem, gdzie małżeństwa osób tej samej płci będą legalne. Ciekawe, ile jeszcze państw wyprzedzi Polskę.

A czy Polska w ogóle uczestniczy w tym biegu do nienormalności?
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"

"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
freeman,

Cytat:
znaLezczyni napisał(a): napisał(a):Tajwan pierwszym azjatyckim krajem, gdzie małżeństwa osób tej samej płci będą legalne. Ciekawe, ile jeszcze państw wyprzedzi Polskę.

A czy Polska w ogóle uczestniczy w tym biegu do nienormalności?
Naturalnie. Z perspektywy dwóch, trzech dekad widać to bardzo wyraźnie. Choć trzeba przyznać, że odbywa się to według schematu - dwa kroki w przód, jeden w tył. Obecnie jesteśmy w fazie "tyłowania".
Odpowiedz
Jest zatem nadzieja, że przed końcem świata nie zdążymy dobiec do mety.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.

"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
freeman

Cytat:A czy Polska w ogóle uczestniczy w tym biegu do nienormalności?

Zadałeś pytanie ogólne (można udzielić tylko odpowiedzi: tak albo nie), w którym zawarłeś tezę. Jak odpowiedzieć na takie pytanie, skoro teza (moim zdaniem oczywiście) jest błędna?
Nie jest to bieg ku nienormalności. Raczej przeciwnie, działania mające na celu oddanie dorosłym ludziom prawa do decydowania z kim chcą (również formalnie) dzielić życie.
Czy Polska biegnie? Raczej pełznie, powiedziałabym. Albo tak jak exeter:
Cytat:dwa kroki w przód, jeden w tył
Odpowiedz
znaLezczyni napisał(a): Nie jest to bieg ku nienormalności. Raczej przeciwnie, działania mające na celu oddanie dorosłym ludziom prawa do decydowania z kim chcą (również formalnie) dzielić życie.

Niezależnie od tego, jakiej manipulacji użyto by w celu uznania związku dwóch osób tej samej płci za małżeństwo, to i tak biorąc pod uwagę etymologię słowa 'małżeństwo', wykluczałoby to albo gejów albo lesbijki.

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
freeman,

Cytat:Jest zatem nadzieja, że przed końcem świata nie zdążymy dobiec do mety.
Ale niewielka.  Duży uśmiech
Jeśli zakładasz, że koniec świata nastąpi w tym roku, rzeczywiście raczej nie zdążymy się ucywilizować. Lecz jeśli Dobry Bóg da nam do dyspozycji dekadę, bądź dwie, to obstawiam, że damy radę. Uśmiech
Cytat:Niezależnie od tego, jakiej manipulacji użyto by w celu uznania związku dwóch osób tej samej płci za małżeństwo, to i tak biorąc pod uwagę etymologię słowa 'małżeństwo', wykluczałoby to albo gejów albo lesbijki.
Dlaczego tak sądzisz?

Manipulacją jest twierdzenie, że małżeństwo dotyczy wyłącznie monogamicznego związku kobiety i mężczyzny. To oczywista nieprawda - ludzkie społeczeństwa znały wiele innych form związków służących powołaniu na świat i opiece nad potomstwem. Ale najistotniejsze jest to, że za małżeństwo uznajemy to na co się umówimy. Jeśli społeczeństwo zaakceptuje związki jednopłciowe, będą one małżeństwami. A jesteśmy na najlepszej drodze do takiego ustalenia.
Opór przed tym nie ma żadnych racjonalnych podstaw, wynika wyłącznie z niechęci do samych zmian.
Odpowiedz
Raczej niechęci do ludzi najzwyczajniej
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
To brzmi nawet sensownie, więc chyba nie Petru wymyślił.
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/10...ojekt.html
Odpowiedz
Iselin,

Cytat:To brzmi nawet sensownie, więc chyba nie Petru wymyślił.

Ale on to firmuje i chwała mu za to. Nowoczesna potrafi zaskoczyć nie tylko proponując cywilizowane rozwiązanie problemu związków partnerskich, ma całkiem sensowną wizję państwa. Problem w tym, że z własnej winy straciła wiarygodność. Naprawdę szkoda i miejmy nadzieję, że obecne wysiłki, zwłaszcza fantastycznych dziewczyn, członkiń tej partii pozwolą notowania Nowoczesnej odbudować.
Zerknij proszę do tego artykułu, warto z uwagi na treść i autora:
Leszek Jażdżewski - Nowoczesna brzytwy się chwyta
Odpowiedz
exeter napisał(a): freeman,
Ale najistotniejsze jest to, że za małżeństwo uznajemy to na co się umówimy. 
Nie licz na to, że się z Tobą umówię Oczko

Dragula napisał(a): Raczej niechęci do ludzi najzwyczajniej

Wiem, że musisz to powtarzać jak mantrę, ale to nie zmieni konia w krowę.

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
Dioboł mi każe
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Iselin napisał(a): To brzmi nawet sensownie, więc chyba nie Petru wymyślił.

Faktycznie, Petru to życiowy nieudacznik - nie chcą go kobiety (mężczyźni zresztą też nie!), nie potrafi korzystać z internetu, czy nawet założyć konta w banku, a jedyne czego się w życiu dorobił, to spore długi.
Ateistą jestem z powodów moralnych. Uważam, że twórcę rozpoznajemy poprzez jego dzieło. W moim odczuciu świat jest skonstruowany tak fatalnie, że wolę wierzyć, iż nikt go nie stworzył! - Stanisław Lem
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości