To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pytania do teistów
1) Dlaczego nauka KrK zdaje się być w sprzeczności z wolnością i Radosnym Świętowaniem Życia?

2) Czy Bóg naprawdę wymaga od nas, abyśmy zrezygnowali z wolności, samodzielnego myślenia, rozumu, mądrości i radości świętowania życia w wolności oraz (ślepo, jak twierdzi Gloria Polo) podporządkowali się i byli posłuszni KrK?

3) Bo inaczej nas wtrąci za karę do piekła, gdzie będziemy się smażyć w morzu ogniu i siarki przez całą wieczność, a cierpieniu temu nigdy nie będzie końca?

4) Choćbyśmy wyli i błagali o przebaczenie i wypuszczenie nas stamtąd? A może sama możliwość proszenia o przebaczenie zostanie nam odebrana?

5) Czy bycie wiernym samemu sobie naprawdę musi stać w sprzeczności z byciem wiernym Bogu? Czy też może jednak to bycie wiernym sobie jest prawdziwym byciem wiernym Bogu?

6) Czy naprawdę musimy być wewnętrznie podzieleni i zwalczać część siebie bez choćby próby jej zrozumienia, doświadczenia w pełni i zaakceptowania? A może jednak lepiej jest zaakceptować wszystkie części siebie i wszystkie je pokochać? Zaakceptować całą swoją ludzką naturę?

7) Jeśli w piekle nie ma czasu, to jak możliwe jest w nim cierpienie?
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
Odpowiedz
Na pytania 2,3,4,5,6 mogę odpowiedzieć krótko - NIE.
ad.1) A co konkretnie w nauce KRK jest, Twoim zdaniem, sprzeczne z wolnością i radością?
ad.7) Wiecznie trwające męki w piekle to wymysł.....( i tu możesz umieścić kogokolwiek, oprócz Boga).

(07.05.2017, 19:28)Dodo napisał(a): Ja mam jedno pytanie (może  głupie)  ale czy  na świecie nie istnieje tylko jeden Bóg  a różnie wierzący tylko inaczej  go nazywają ?

Bóg może być tylko jeden.Problemem nie jest to, że ludzie róznie nazywają Boga, lecz to, że mówia o nim różne, często sprzeczne ze sobą rzeczy, czyli że nie wszystko jest prawdą na jego temat.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.
Bojaźń Pana jest szkołą mądrości, a pokora poprzedza chwałę"

"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
(07.05.2017, 21:32)freeman napisał(a): Na pytania 2,3,4,5,6 mogę odpowiedzieć krótko - NIE.
ad.1) A co konkretnie w nauce KRK jest, Twoim zdaniem, sprzeczne z wolnością i radością?
ad.7) Wiecznie trwające męki w piekle to wymysł.....( i tu możesz umieścić kogokolwiek, oprócz Boga).

Hmm...to może pozwól, że zadam Ci kolejne pytanie:

Z czego Twoim zdaniem mam się konkretnie spowiadać księdzu w konfesjonale?
I: Bo jak nie, to co?

EDIT: Aha, i jeszcze jedno, odnośnie ad. 7)

Co w takim razie myślisz o prywatnych "objawieniach", które mówią o wiecznych mękach w piekle? W szczególności o tym Glorii Polo, bo podobno było ono powiązane z rzekomym cudem uzdrowienia po trafieniu piorunem. A jeśli to bzdury, to czemu jej książkę sprzedają księgarnie rzymsko-katolickie?
May all beings be free.
May all beings be happy
Odpowiedz
(07.05.2017, 21:00)nerwica napisał(a): 1) Dlaczego nauka KrK zdaje się być w sprzeczności z wolnością i Radosnym Świętowaniem Życia?
A dlaczego teiści mają znać odpowiedź na źródło Twoich urojeń?
Cytat:jak twierdzi Gloria Polo
A czemu teiści mają się tłumaczyć z tego, co twierdzi Gloria Polo?
Cytat:3) Bo inaczej nas wtrąci za karę do piekła, gdzie będziemy się smażyć w morzu ogniu i siarki przez całą wieczność, a cierpieniu temu nigdy nie będzie końca?
To jest pytanie?
Cytat:5) Czy bycie wiernym samemu sobie naprawdę musi stać w sprzeczności z byciem wiernym Bogu? Czy też może jednak to bycie wiernym sobie jest prawdziwym byciem wiernym Bogu?
Co to znaczy "być wiernym samemu sobie"? Antropologia chrześcijańska oparta jest na dwóch założeniach:
  • Człowiek jest istotą dobrą.
  • Człowiek upadł
Z tej perspektywy patrzeć trzeba na to, czy "człowiek powinien być wierny samemu sobie".
Odpowiedz
(08.05.2017, 00:01)nerwica napisał(a): (1)Z czego Twoim zdaniem mam się konkretnie spowiadać księdzu w konfesjonale?
(2) I: Bo jak nie, to co?

EDIT: Aha, i jeszpozna odnośnie ad. 7)

(3) Co w takim razie myślisz o prywatnych "objawieniach", które mówią o wiecznych mękach w piekle? W szczególności o tym Glorii Polo, bo podobno było ono powiązane z rzekomym cudem uzdrowienia po trafieniu piorunem. A jeśli to bzdury, to czemu jej książkę sprzedają księgarnie rzymsko-katolickie?

ad.(1) Wybacz, ale nie jestem Duchem Świętym, żeby to wiedzieć.Ogólnie z twoich grzechów oczywiście.
ad.(2) Pamiętaj o tym, że wyznajesz grzechy przed Bogiem.Wyznanie oznacza zgodzenie się z tym, co Bóg mówi na temat danego czynu/postawy.Oczywiście konieczne jest również porzucenie wyznanego grzechu.Ksiądz może nie wiedzieć, czy jesteś szczery, Boga jednak nie oszukasz.Pośrednictwo księdza może być pomocne, ale nie jest konieczne.
(3) Objawienia to jak najbardziej realna rzecz (pomijając wymysły ludzi lub halucynacje).Mogą one pochodzić albo od Boga, albo od szatana.Jedynym skutecznym sposobem ich weryfikacji jest porównanie ich treści z treścia Słowa Bożego. Osobiście nie mam żadnych wątpliwości co do tego, że żadne z objawień począwszy od tego, które miał Mahomet, poprzez tzw. objawienia maryjne i wiele innych objawień czyśćca, nieba i piekła nie pochodziło od Boga.A skąd się bierze powodzenie ksiązek typu tej, Glorii Polio? -Z zamiłowania do baśniowych opwieści raczej, niż do poznawania Słowa Bożego. Niestety.
"Kto nie zważa na karność, gardzi własnym życiem, lecz kto słucha napomnienia, nabywa rozumu.

"To głupota prowadzi człowieka na manowce, a potem jego serce wybucha gniewem na Pana"

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
(08.05.2017, 14:10)freeman napisał(a): Pośrednictwo księdza może być pomocne, ale nie jest konieczne.
Coooo???!!! Ty tak na serio? To, co powiedziałeś, jest na pewno zgodne z doktryną KrK?
May all beings be free.
May all beings be happy
Odpowiedz
Nie ma żadnego uzasadnienia do twierdzenia, że jeśli nie wyspowiadasz się przed księdzem, to Bóg nie odpuści Tobie grzechów.A przykazania kościelne możesz przestrzegać, jeśli chcesz być wzorowym katolikiem.

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
(08.05.2017, 22:09)freeman napisał(a): Nie ma żadnego uzasadnienia do twierdzenia, że jeśli nie wyspowiadasz się przed księdzem, to Bóg nie odpuści Tobie grzechów.
Nie? A co z tym:

Cytat:19 Wieczorem owego pierwszego dnia tygodnia, tam gdzie przebywali uczniowie, gdy drzwi były zamknięte z obawy przed Żydami, przyszedł Jezus, stanął pośrodku i rzekł do nich: «Pokój wam!» 20 A to powiedziawszy, pokazał im ręce i bok. Uradowali się zatem uczniowie ujrzawszy Pana. 21 A Jezus znowu rzekł do nich: «Pokój wam! Jak Ojciec Mnie posłał, tak i Ja was posyłam». 22 Po tych słowach tchnął na nich i powiedział im: «Weźmijcie Ducha Świętego!10 23 Którym odpuścicie grzechy, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są im zatrzymane»
(J 20,19-23)

?

I komentarz:
Cytat:J 20, 23 - Tekst klasyczny dla sakramentu pokuty: mówi on o przekazaniu Apostołom i ich następcom władzy odpuszczania grzechów mocą Ducha Świętego.

(źródło: http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=359#P11 )

(08.05.2017, 22:09)freeman napisał(a): A przykazania kościelne możesz przestrzegać, jeśli chcesz być wzorowym katolikiem.
Kiedyś chciałem i do czego mnie to doprowadziło? Do rozkwitu skrupulactwa. Także dziękuję bardzo.
May all beings be free.
May all beings be happy
Odpowiedz
Następcami apostołów są.......apostołowie.Sa oni uczniami Jezusa.Następcami uczniów (a nie każdy uczeń jest apostołem) sa uczniowie ( w tym apostołowie).Każdy, kto uwierzył w Jezusa, jest nazwany uczniem.Rolą apostołów jest głoszenie ewangelii i zakładanie kościołow ( lokalnych wspólnot wierzących).Kim są księża?

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
Ale...przecież apostołowie przekazywali nauki bezpośrednio swoim bezpośrednim następcom, a oni swoim, oni swoim i tak dalej, aż do dzisiaj. Przez 2000 lat. Taka sukcesja apostolska. Czyż księża nie są obecnymi reprezentantami tej sukcesji? Czyż nie wiedzą więc lepiej (mocą 2000 lat sukcesji, sięgającej w prostej linii aż do samego Jezusa) niż ktoś, kto dzisiaj przeczyta sobie sam Pismo Święte z doskoku? Czyż oprócz pisemnych nauk (Pismo Święte), nie było także nauk przekazywanych ustnie? Czyż Tradycja nie reprezentuje właśnie tej wspomnianej sukcesji?

No i co z tym:

Cytat:20 To przede wszystkim miejcie na uwadze, że żadne proroctwo Pisma nie jest dla prywatnego wyjaśnienia8. 21 Nie z woli bowiem ludzkiej zostało kiedyś przyniesione proroctwo, ale kierowani Duchem Świętym mówili Boga święci ludzie9.
(2. List Św. Piotra).

?

I komentarz:
Cytat:2 P 1, 20 - Tylko Kościół autorytatywnie określa, jaki jest sens tekstów Pisma Świętego.

( http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=1085#P8 )
May all beings be free.
May all beings be happy
Odpowiedz
@nerwica: freeman nie jest katolikiem, jakbyś się zastanawiał.
Odpowiedz
Aby uniknąć nieporozumień powinieneś podać definicję pojęcia `katolik`.No bo chyba nie jest to osoba, której nie wolno samodzielnie myśleć.

@nerwica

Co rozumiesz pod pojęciem `bezpośredni następcy apostołów`? Czy np. listy apostolskie były skierowane do jakichś "następców", czy po prostu do wierzących żyjących we wspólnotach? Jak rozpoznasz "następcę" apostołów? Po ubiorze, po wykształceniu, po tym że sam się za takowego podaje?
Kiedy apostoł Paweł głosił ewangelię żydom, oni go sprawdzali w oparciu o Pisma.

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
(09.05.2017, 08:44)freeman napisał(a): Co rozumiesz pod pojęciem `bezpośredni następcy apostołów`?
Jest sobie na przykład jakiś apostoł (jeden z tych 12), który znał Jezusa. Głosi nauki ludziom. Jak upewnia się, że ktoś dobrze wszystko zrozumiał, ogarnął, to "namaszcza" go na apostoła - odtąd on również staje się wiarygodnym głosicielem/apostołem/reprezentantem Kościoła. I tak dalej, taki łańcuszek powstaje. W którymś momencie tacy reprezentanci Kościoła, tworzą odpowiednie struktury, które to wszystko regulują (bo Kościół się rozrasta). I tak dochodzimy aż do dzisiaj.

(09.05.2017, 08:44)freeman napisał(a): Czy np. listy apostolskie były skierowane do jakichś "następców", czy po prostu do wierzących żyjących we wspólnotach?
To było chyba tak, że apostoł wysyłał taki list do zaufanego człowieka, który potem taki list odczytywał? Do wierzących.

(09.05.2017, 08:44)freeman napisał(a): Jak rozpoznasz "następcę" apostołów? Po ubiorze, po wykształceniu, po tym że sam się za takowego podaje?
Po ważnych święceniach kapłańskich i byciu uznawanym przez struktury Kościoła (patrz wyżej)?

(09.05.2017, 08:44)freeman napisał(a): Kiedy apostoł Paweł głosił ewangelię żydom, oni go sprawdzali w oparciu o Pisma.
Nic dziwnego - w końcu nie był nawet jednym z dwunastu? Ale - jak rozumiem - został "namaszczony" na apostoła przez tychże dwunastu?
May all beings be free.
May all beings be happy
Odpowiedz
Myślisz że Jezus dał  swoim uczniom zaświadczenie o mianowaniu na apostołów?A jak rozpoznasz nie-apostoła?No i kim Ty jesteś w Kościele, o ile w nim jesteś?

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
Czy osoba chora psychicznie może pójść do Nieba?

Dodam ,że jestem raczej poganinem . Wierzę w to że wszystkie istoty posiadają duszę .
Wierzę tylko w Boga i Jezusa ale nie w Ducha świętego .Ponadto uważam Machometa za proroka
a Buddę za wielkiego ascetę . Przepraszam ,że pewnie niespeł niam wymagań co nie których.
Jestem też od dziecka ewolucjonistą . Przeżyłem 8 letni koszmar anoreksji a teraz od około 8 lat choruję na schizofrenię paranoidalną .
Boję się ....

Modlę się za wszystkich za Was też ...
A jak ? To już moja sprawa
Siła reakcji paliwem Narodu!
Odpowiedz
(09.05.2017, 08:44)freeman napisał(a): ......Jak rozpoznasz "następcę" apostołów? Po ubiorze, po wykształceniu, po tym że sam się za takowego podaje?....

No jak? Po owocach.

Ostrzeżenie przed fałszywymi apostołami

Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. 
A więc: poznacie ich po ich owocach.
Odpowiedz
My Bóg (cywilizacja) stworzył istotę rozumną. Dlatego to, co widać jest dziełem istot rozumnych. Jak widać istnieją wojny, spory itp. Możliwe, że na długo przed wygaśnięciem (explozją) słońca ludzkość przestanie istnieć.

cytat:
"a złe drzewo wydaje złe owoce"
"Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone" - To nawet drzewa (jak widać) również są grzeszne i są winne gdy są już np. stare, chore ?
Czy drzewo wydaje złe owoce ? Zastanawiał się ktoś nad tym ?
Odpowiedz
tak przy okazji, wygląda na to że jeśli człowiek jest złym owocem to bóg jest złym drzewem Język
Odpowiedz
Jeśli człowiek jest złym drzewem, to czym są złe owoce które rodzi?

Prz. 15,32-33; 19,3
Odpowiedz
To małe rozwydrzone bachory ;)
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości