|
Polecane artykuły
|
|
14.07.2017, 06:22
14.07.2017, 16:56
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.07.2017, 16:57 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
A to dla tych, którzy twierdzili, że rasistowscy kibole będą bić ciapajczyków:
Cytat:Pseudokibice z Krakowa przemycali arabskich imigrantów. Brali od 300 do 1000 euro za osobę https://www.wprost.pl/kraj/10065082/Pseu...osobe.html No i co? Nie dość, że nie biją, to jeszcze pomagają
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
14.07.2017, 18:27
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Kasa, kasa
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
15.07.2017, 12:16
Polecam wywiad z Wojciechem Woźniakiem.
Cytat:*Wojciech Woźniak – socjolog z Uniwersytetu Łódzkiego, bada społeczne postrzeganie biedy i nierówności. Członek międzynarodowych zespołów badawczych i towarzystw naukowych. Autor książki „Nierówności społeczne w polskim dyskursie politycznym” http://wyborcza.pl/magazyn/7,124059,2209...pskim.html Uprzedzając ewentualne zarzuty, że spamuję dla Wyborczej, przytaczam kilka fragmentów (niewyjętych z kontekstu), mogących być przyczynkiem do ewentualnej rozmowy. Cytat: Cytat:W ostatnich 25 latach część elit medialnych i politycznych utrwalała obraz świata, w którym biedni są odrażający, źle się zachowują czy głosują nie tak, jak powinni. Po prostu gorsi od nas – trochę zamożniejszych. Do tego dokłada się część akcji, które mają w założeniu szczytne cele. Jakiś czas temu fundacja charytatywna rozlepiła na warszawskim Powiślu, dzielnicy przez lata kojarzonej z lumpenproletariatem, plakaty ze smutno patrzącym chłopcem i hasłem: „Jestem z Powiśla. Pozwól mi być taki jak ty”. Niżej doprecyzowano: „wykształcony, zasługujący na szacunek”. Czyli na wyjściu zakładamy, że taki, jak jest, na szacunek nie zasługuje. Cytat:To działa też w drugą stronę. W mediach pojawiają się wypowiedzi rodziców, którzy mówią, że dzięki 500 plus „odzyskali godność, bo nie muszą chodzić do MOPS-u”. Cytat:Kiedy badania pokazują, że w środowisku prawników czy lekarzy wiele osób ma problem z alkoholem, myślimy: „Biedni ludzie, mają stresującą pracę”. Ku refleksji - być może auto-.
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.
15.07.2017, 12:47
znaLezczyni napisał(a): Faktycznie przy 500 plus pojawił się na wielką skalę dyskurs związany z odzyskiwaniem godności. To nam jakoś przeorało świadomość. Wcześniej dominował pogląd będący pokłosiem neoliberalnego myślenia – że godność, tak jak wolność, jest czymś przyrodzonym ludzkiemu bytowi i nie można jej stracić. A skoro wszyscy ludzie są godni, to nie upokarzajmy ich dawaniem pieniędzy.Nie, nie i jeszcze raz nie! Godność, której nie można utracić, jest cechą filozofii chrześcijańskiej, w przeciwieństwie do np. marksistowskiej, którą ewidentnie reprezentuje prezes i jego świta.
Ateistą jestem z powodów moralnych. Uważam, że twórcę rozpoznajemy poprzez jego dzieło. W moim odczuciu świat jest skonstruowany tak fatalnie, że wolę wierzyć, iż nikt go nie stworzył! - Stanisław Lem
15.07.2017, 12:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.07.2017, 12:59 przez znaLezczyni.)
Zbyt upraszczasz definicje słowa godność. Weźmy na przykład te:
http://sjp.pwn.pl/sjp/;2462219 Cytat:godność Przyjmując tę definicję, nie można traktować godności jako czegoś constans, nieutracalnego (jest takie słowo?), niechwiejnego. https://pl.wikipedia.org/wiki/Godno%C5%9B%C4%87 Cytat:Godność człowieka – wyraża się w pragnieniu posiadania szacunku społeczności z uwagi na swoje walory duchowe, moralne czy też zasługi społeczne[1]. Ma ona dwoisty charakter i odnosi się do godności osobowej i osobowościowej. Ta pierwsza jest właściwa każdemu człowiekowi, należna mu się z faktu samego bycia człowiekiem. Godność osobowościowa natomiast jest zależna od podjętego przez daną osobę trudu (tego co w życiu dokonała) i wiąże się z rozwojem osobowości etycznej[2]. Jest jedną z podstawowych wartości w etyce rozwoju. Tutaj jest to jeszcze bardziej skomplikowane.
15.07.2017, 16:58
https://wpolityce.pl/polityka/348934-bal...-niedziele
Ktoś mi wyjaśni o jaką zasadzkę tu chodzi? Bo czytam i czytam, ale dalej nie mam pojęcia.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
15.07.2017, 20:17
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
Pytaj Smoka, bo ja też nie dorastam.
15.07.2017, 20:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.07.2017, 20:38 przez DziadBorowy.)
W ogóle tzw. pisowskie media ostatnio strasznie pobudzone są. Zazwyczaj gdy się je czyta to osiąga się kontakt z rzeczywistością alternatywną, ale w ostatnich dniach odkąd PIS wziął się za wsadzanie swoich kolesi do sądów przechodzą same siebie. Ten artykuł o pułapce to chyba pokłosie tej ekscytacji. A, że nie ma sensu - przecież typowemu odbiorcy tych treści zupełnie to nie przeszkodzi. Ogłosili, że Balcerowicz wpadł w pułapkę - znaczy, że wpadł i po co drążyć temat. Teraz tylko czekać na memy - gimnazjalista masakruje Balcerowicza
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
15.07.2017, 23:05
Siermiezny absurd na typowym dla tego medium poziomie.
Ja z tego zrozumialem tyle, ze sie ciesza z odpowiedzi udzielonej przez znana osobe. The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy “What warrior is it?” “A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.” .
17.07.2017, 15:47
Dawno tak gównianego artykułu nie widziałem, przynajmniej po tej liberalnej stronie: http://natemat.pl/212681,zobaczysz-te-dy...-interesie
W skrócie: KOD nakłamał, ale lewica dupa cicho bo chodzi o ważniejszą sprawę. No jak tak chcą wygrać z PiSem, to życzę powodzenia.
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
17.07.2017, 18:23
cobras napisał(a): Dawno tak gównianego artykułu nie widziałem, przynajmniej po tej liberalnej stronie: http://natemat.pl/212681,zobaczysz-te-dy...-interesie Komentarze pod artykułem (ja wiem, że one nie są reprezentatywne, ale jednak w jakimś stopniu oddają nastroje lewicy) dobitnie pokazują, że nie ma szans na porozumienie między podziałami. Co więcej, nie ma nawet takiej woli z żadnej ze stron, bo i co miałoby łączyć ludzi, którzy domagają się 75% podatku dochodowego dla najbogatszych (Razem) z liberałami z .Nowoczesnej? Jedyne, co realnie się stanie, to jakaś forma koalicji .N+PO+UED w Sejmie, no i cóż, miejmy nadzieję, że wspólne listy wyborcze - metoda D'Hondta jest bezlitosna.
Ateistą jestem z powodów moralnych. Uważam, że twórcę rozpoznajemy poprzez jego dzieło. W moim odczuciu świat jest skonstruowany tak fatalnie, że wolę wierzyć, iż nikt go nie stworzył! - Stanisław Lem
17.07.2017, 18:25
Dziennikarz telewizyjny wyśmiał w wywiadzie Korwina za teksty o kobietach. Ale był tak durny, że teraz sam został wyśmiany przez bardzo znanego youtubera:
https://www.youtube.com/watch?v=rrDD5NTnoU4
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
17.07.2017, 21:05
Żałosne.
Albo w języku bardzo znanego youtubera: pathetic. Z ciekawości: kto ma czas i ochotę oglądać bardzo znanych youtuberów?
17.07.2017, 23:25
Ale co jest żałosne? Korwin, dziennikarz, youtuber, czy wszyscy razem?
![]() What happened to "I'm a woman, hear me roar"? It's become "I'm a woman... ekhe, ekhe... I earn less than men..." A dlaczego PewDiePie jest aż taki popularny, to nie mam bladego pojęcia. Ja oglądam, gdy ktoś poleci.
18.07.2017, 11:11
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2017, 11:12 przez znaLezczyni.)
Cytat:Ale co jest żałosne? Bardzo znany youtuber. A konkretnie jego wystąpienie. Wytrzymałam około pięciu minut jego afektowanego wystąpienia. Rozumiem, każdy orze jak może, ale litości.
18.07.2017, 11:44
http://krytykapolityczna.pl/kraj/pis-zwy...dyktatura/ Bolesny, ale prawdziwy art, jak to teraz może wyglądać:
Cytat:Będziemy więc żyli w państwie niedemokratycznym. To stała w polskiej historii. W XX w. demokrację mieliśmy tylko przez siedem lat w Dwudziestoleciu (1919-1926, do zamachu majowego) i przez ostatnią dekadę. Wiemy więc trochę z doświadczenia, jakie formy przybierają niedemokratyczne rządy w Polsce. PRL w swoim podejściu do władzy i życia społecznego był bardziej polski, niż się dziś wydaje wielu jego spóźnionym krytykom. Jeżeli rządy PiS przypominają właśnie PRL tym, którzy go jeszcze pamiętają, to nie dlatego, że Kaczyński chce wrócić do czasów komunizmu. Po prostu społeczeństwo polskie pewne formy rządów przyswaja, a inne odrzuca. Spójrzmy prawdzie w oczy: umiarkowany, paternalistyczny autorytaryzm bardzo dużej części Polaków nigdy nie przeszkadzał, pod warunkiem, że w domu było co jeść. Nie ma demokratycznych „kłótni”, w ojczyźnie jest „porządek”, naród dziarsko pracuje, Polska rośnie w siłę, a ludziom żyje się dostatnio — w tych obrazkach, które dziś wpycha nam TVP, a które starszym wydają się znajome, w ogóle nie ma nic przypadkowego. One po prostu trafiają w ważną część narodowego ducha. Polecam jednak cały art.
18.07.2017, 12:35
Moim zdaniem to komunizm wywarł duży wpływ na nasze społeczeństwo. Włącznie z tą tendencją do narzekania i samobiczowania widoczną w przytoczonym artykule.
Jesteśmy tak beznadziejni, że na nic lepszego nie zasługujemy. Amen. znaLezczyni napisał(a):On zanadto się wydurnia (na początku też mnie to irytowało) ale pod względem treści merytorycznej prezentuje się dużo lepiej. Gość jest naprawdę inteligentny i to pewnie jest jednym ze źródeł jego popularności.Cytat:Ale co jest żałosne?Bardzo znany youtuber. A konkretnie jego wystąpienie. Choć może tego tak nie widać, jeśli nie wychwyci się całej ironii. I wydaje mi się, że jednak ciężko powiedzieć o kimś, kto na filmach z YT zarabia miliony dolarów, że "każdy orze jak może". Na YT jest takich mnóstwo takich osób ale oni tyle nie zarabiają.
18.07.2017, 13:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.07.2017, 13:17 przez lumberjack.)
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,399 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm cobras napisał(a): Nowe autorytaryzmy nie są zamknięte na świat, jak stare. Każdy może wyjechać z Węgier czy z Rosji, proszę bardzo. Nowe autorytaryzmy nie są wrogie kapitalizmowi — przeciwnie, dają dobrze zarobić Patrząc na kraj Chaveza czy Putina - nie sądzę... cobras napisał(a): dają dobrze zarobić, zwłaszcza partyjnym kolegom i znajomym A w demokracjach tego nie ma? Przy czym zaznaczam, że nie popieram tego. Nepotyzm powinien być rugowany i w demokracjach i w autorytaryzmach. cobras napisał(a): Biznes nie jest wrogiem, ale podporą Putina czy Orbana. Gdyby tak było, to Putin nie działałby na szkodę biznesu. Biorąc pod uwagę ilość sankcji gospodarczych nałożonych na Rosję można powiedzieć, że Putin jest na bakier z biznesem. cobras napisał(a): Dba o swoją bazę politycznego poparcia, ale wie, że „elity” — wykształceni, z wielkich miast — są jego wrogami. Widać, że artykuł z Kretyniki Potylicznej. Soul33 napisał(a): A dlaczego PewDiePie jest aż taki popularny, to nie mam bladego pojęcia. A chyba był jednym z pierwszych, którzy robili videoblogi o grach komputerowych przy jednoczesnym specyficznym, ciekawym, komentowaniu, opisywaniu wrażeń z granych gier.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
18.07.2017, 13:26
Liczba wątków: 218 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 975 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia Cytat:I wydaje mi się, że jednak ciężko powiedzieć o kimś, kto na filmach z YT zarabia miliony dolarów, że "każdy orze jak może". Na YT jest takich mnóstwo takich osób ale oni tyle nie zarabiają. Akurat ten facio ma trochę ponad 3 800 000 odsłon więc wg standardów YT zarobił ok. 2000 USD czyli 8000 PLN.
|
|
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości