Liczba postów: 166
Liczba wątków: 2
Reputacja:
14
gąska9999 napisał(a): 1) Postaraj się mówić / nie wyrzucać słowa, tak średnio 80% rozumem, 20% emocjami wtedy wyjdzie ci lepiej niż jak wyrzucasz słowa 95% emocjami, a 4%
2) to nadzór rozumu, że masz mówić po polsku a nie angielsku.
3) Najlepiej analizuj swoje codzienne wypowiedzi po umyciu zębów wieczorem, ile w którym zdaniu było kontroli i sterowania rozumu, z czasem będziesz mówić sensowniej.
4) Jestem celowo złośliwa bo poruszyły mnie zasoby twoich emocji we wcześniejszych postach, ja takich wysokich emocji zwykle nie mam, ale potrafię być złośliwa więc popisuję się.
5) Wykazałam np., że Bóg=Słowo na 3 litery, a nie Bóg=Słowo-Ciu-ciu!, Ciu-ciu!,Słowo to jest Ciu-ciu, cukiereczek! Jezus, Maryja, Amen.
Czyli, że w katolickim przyrównaniu Bóg=Słowo są tylko bełkotliwe emocje bobaska posikanego w pieluszkach i nic więcej, chyba, że tyle że to słowo na 3 głoski lub wyraz na 3 litery mówiąc dokładniej. 1) Ale 95 i 4 nie sumuje się do 100. Po co więc pisać te wydumane liczby? No chyba, że gąska9999 potrafi wywnioskować z posta przypadkowej osoby, ile % posta zostało napisane rozumem, a ile emocjami (cokolwiek to znaczy). W takim razie uprzejmie proszę o podanie owych liczb w odniesieniu do postu niżej podpisanego.
2) Uprasza się, by autorka tego posta również stosowała się do tego zalecenia (zrozumiałej jego części).
3) Po co to ad personam?
4) Wątpię, byś zaimponowała komukolwiek na tym forum impertynencją, no ale cóż - próbuj!
5) Ja to tylko tutaj zostawię...
Czasem czytając wpisy moich braci i sióstr w (nie)wierze naprawdę opada mi szczęka...
Ateistą jestem z powodów moralnych. Uważam, że twórcę rozpoznajemy poprzez jego dzieło. W moim odczuciu świat jest skonstruowany tak fatalnie, że wolę wierzyć, iż nikt go nie stworzył! - Stanisław Lem
10.07.2017, 23:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.07.2017, 00:12 przez gąska9999.)
Liczba postów: 1,859
Liczba wątków: 161
Reputacja:
50
Jeśli chodzi o twoją wypowiedź:
Gdybyś był robotem, to spróbowałabym ci przymierzyć określenie " robot starszej generacji wycofany z produkcji".
Nie czepię się, że jest za dużo emocji które wykoślawiają sens wypowiedzi.
Tylko, że ten rozum jest czasami cienki, próbujesz się czepiać w punkcie 1 o coś czego tam nie ma, to przypasowane stwierdzenie z tymi procentami. Zaobserwowałam, że nie tylko ja mówię w taki sposób, przykładowo: "Jestem tego faktu pewna, no powiedzmy na 95%.".
Zaobserwowałam też, że ludzie są podobni jak roboty. Np. mój kolega który jest ode mnie 8 lat starszy i też skończył studia techniczne co prawda na innej wyższej uczelni, miał taki problem a znamy się prawie 30 lat.
Czasem, niektóre moje wypowiedzi, gdy coś do niego mówiłam to nie reagował, nic, zero słów, nawet żadnej głupiej miny.
Przyglądałam się temu zjawisku długi okres z niedowierzaniem i niezrozumieniem.
Wreszcie kilka razy powiedziałam mu, że jak ma problem z odpowiedzią to może próbować odpowiedzi: tak, nie , nie wiem, nie zastanawiałem się nad tym.
Od kilku lat używa odpowiedzi " Nie zastanawiałem się nad tym".
Wcześniej udało się mi go zapytać, co się z nim dzieje w tym miejscu, gdzie ja go pytam a on nic nie odpowiada. Odpowiedział, że czuje "pustkę".
A ja się czułam jakbym trochę zaprogramowała robota.
Liczba postów: 1,122
Liczba wątków: 29
Reputacja:
71
Cytat:1. Kim jest człowiek?
Hipotetycznym świadomym podmiotem, który za pomocą woli kieruje swoim ciało-umysłem w sposób mniej lub bardziej odbiegający od tego, czego chce jego dusza (tego, czego chce jego dusza on sam nie wybiera - to po prostu w nim jest/pojawia się).
Cytat:2. Co dzieje się po śmierci człowieka?
Człowiek porzuca zewnętrzną powłokę cielesną, zachowując umysł, ciało wewnętrzne, duszę, świadomość i wolę. Jednocześnie takie doświadczenie poprawia na ogół jasność umysłu oraz krążenie energii w ciele wewnętrznym.
Cytat:3. Co to jest życie?
Bazowa energia, która napędza wszystkie procesy w przyrodzie.
Cytat:4. Dlaczego na świecie są zło i cierpienie?
Jest to dysharmonia.
Cytat:5. Jakie są argumenty przeciw istnieniu jakiegokolwiek boga?
Pojawia się pytanie o źródło pochodzenia takiegoż boga.
Cytat:6. Jak wytłumaczysz istnienie świata? Skąd się wziął? Co było jego pierwszą przyczyną?
Wyłonił się z pierwotnego Źródła.
Cytat:7. Kim był Jezus zwany Chrystusem?
Oświeconym, charyzmatycznym mistykiem, buntownikiem i cudotwórcą. Mądrym, inteligentnym, wysoce empatycznym i współczującym. Być może lekko zdezorientowanym.
Cytat:8. Dlaczego większość ludzkości to osoby wierzące?
Bo wiara zaspokaja wiele podstawowych potrzeb człowieka.
Cytat:9. Dlaczego ateistyczna polityka hitlerowskich Niemiec nie wprowadziła pokoju na świecie?
Bo zapewne nie było to nawet jej zamiarem.
Cytat:10. Czy zło istnieje?
Tak, jest to dysharmonia. Lub też cokolwiek innego, co nazwiemy "złem".
Cytat:11. Czy wolna wola jest dobra?
Nie, jest neutralna.
Cytat:12. Jak to jest możliwe, aby organizm prostszy przekształcił się w organizm bardziej złożony.
Ewolucja.
Cytat:13. Jak to jest możliwe, że gatunki, które powstały na przestrzeni wieków są tak różnorodne, a zarazem każdy gatunek ma wiele osobników?
A w czym problem?
Cytat:14. Jak udaje się tobie wytrzymać bez modlitwy?
A cio to jest modlitwa?
Cytat:15. Czy istnieje wg ciebie miłość bezinteresowna? Jeśli tak, to jak wytłumaczysz istnienie takiej miłości?
Tak. Oksytocyna jest przyjemna, rozluźnia i odpręża. Miłość bezwarunkowa zwiększa poczucie własnej wartości, daje poczucie sensu i celu oraz pozwala fajnie zabijać czas.
Cytat:16. Dlaczego ludzie są w stanie oddawać swoje życie za wiarę w Boga?
Bo wydzielają się wtedy przyjemne hormony - rośnie poczucie własnej wartości, sensu i celu.
Cytat:17. Co jest dla ciebie najważniejsze w życiu?
Odprężenie, rozluźnienie, święty spokój.
Cytat:18. Dlaczego Kościół istnieje ponad 2 tys. lat, chociaż głosi wg was kłamstwa i dopuszcza się skandali?
Właśnie dlatego, że głosi kłamstwa. Ludzkość jest zakłamana, w niektórych lokalizacjach geograficznych głównie dzięki KrK właśnie.
Cytat:19. Jak rozumiesz pojęcie "Święta ladacznica Kościół"?
Nijak.
Cytat:20. Dlaczego dążysz do szczęścia, a unikasz nieszczęścia?
Zasada przyjemności.
Cytat:21. Dlaczego chcesz dobra, a nie chcesz zła?
Zasada przyjemności.
Liczba postów: 21,552
Liczba wątków: 216
Reputacja:
1,015
Wyznanie: ate 7 stopnia
nerwica napisał(a): Cytat:2. Co dzieje się po śmierci człowieka?
Człowiek porzuca zewnętrzną powłokę cielesną, zachowując umysł, ciało wewnętrzne, duszę, świadomość i wolę. Jednocześnie takie doświadczenie poprawia na ogół jasność umysłu oraz krążenie energii w ciele wewnętrznym.
Taaa... i wywija hołubce popijając dżinem
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 5,145
Liczba wątków: 27
Reputacja:
658
Cytat:Człowiek porzuca zewnętrzną powłokę cielesną, zachowując umysł, ciało wewnętrzne, duszę, świadomość i wolę. Jednocześnie takie doświadczenie poprawia na ogół jasność umysłu oraz krążenie energii w ciele wewnętrznym.
Czy w tej wersji ateizmu dopuszczamy istnienie 70 hostess o pięknych ciałach wewnętrznych, z którymi moje ciało wewnętrzne może wchodzić w różne interakcje, żeby poprawić krążenie energii?
08.09.2017, 12:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.09.2017, 12:53 przez wilku2243.)
Liczba postów: 23
Liczba wątków: 0
Reputacja:
-8
1. Zwierzęciem wyewoluowanym z małpy australopitków
2. Nic, świadomość zanika, osobiście wyobrażam to sobie jako zapadanie w sen
3. Chemia
4. Od zawsze tak było więc dlaczego miało by być inaczej?
5. Natura, ewolucja, fizyka, istnienie kosmosu
6. Wielki wybuch
7. Fałszywym prorokiem
8. Ponieważ religia jest jak narkotyk, taki umysłowy insekt, i każdy potrzebuje swojej dawki bzdur
9. Bo hitler się za to źle zabrał, no i miał za małą siłę ognia
10. Tak
11. I tak I nie
12. Organizmy cały czas przystosowują się do warunków w jakich żyją, tak działa matka natura
13. To się właśnie nazywa ewolucja
14. Normalnie
15. Nie rozumiem zbytnio
16. Ciężko mi to zrozumieć na pewno mają nudne życie
17. Ja, i dziewczyna którą kocham
18. Meczet islamski istnieje o wiele dłużej a kościół chrześcijański też mówi że oni kłamią
19. Nie znam takiego pojęcia
20. Żeby się czuć lepiej
21. Żeby dzieci miały
Liczba postów: 12,009
Liczba wątków: 156
Reputacja:
109
wilku2243 napisał(a): 3. Chemia
A bardziej szczegółowo? Czym się różni życie od chemii nieożywionej?
Cytat:4. Od zawsze tak było więc dlaczego miało by być inaczej?
Wcale nie od zawsze, tylko od momentu pojawienia się samoświadomych istot inteligentnych. Czy bakteria cierpi? A planeta?
Cytat:5. Natura, ewolucja, fizyka, istnienie kosmosu
To są argumenty ZA istnieniem Boga (oczywiście nie jakiegokolwiek Boga), a miały być przeciw.
Cytat:6. Wielki wybuch
A skąd się wziął Wielki Wybuch?
Cytat:7. Fałszywym prorokiem
A jacy byli prorocy prawdziwi i czym się odróżniali od fałszywych?
Cytat:8. Ponieważ religia jest jak narkotyk, taki umysłowy insekt, i każdy potrzebuje swojej dawki bzdur
Jakiej dawki bzdur potrzebuje wilku?
Cytat:12. Organizmy cały czas przystosowują się do warunków w jakich żyją, tak działa matka natura
To nie jest odpowiedź na pytanie. Skoro się przystosowują, to dlaczego gepard, ani żaden inny organizm nie biega z prędkością światła? Przecież byłoby to superprzystosowanie. Żadna ofiara by mu nie umknęła.
Cytat:13. To się właśnie nazywa ewolucja
Co się nazywa ewolucja?
Cytat:18. Meczet islamski istnieje o wiele dłużej
Doprawdy? Islam jest wg wilku starszy od chrześcijaństwa?
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj
Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Reputacja:
-8
pilaster napisał(a): wilku2243 napisał(a): 3. Chemia
A bardziej szczegółowo? Czym się różni życie od chemii nieożywionej?
No niczym chemia to chemia
Cytat:4. Od zawsze tak było więc dlaczego miało by być inaczej?
Wcale nie od zawsze, tylko od momentu pojawienia się samoświadomych istot inteligentnych. Czy bakteria cierpi? A planeta?
To zależy jak to postrzegasz
Cytat:5. Natura, ewolucja, fizyka, istnienie kosmosu
"To są argumenty ZA istnieniem Boga (oczywiście nie jakiegokolwiek Boga), a miały być przeciw. "
Dla ciebie są może i za, dla mnie są przeciw ponieważ same sobą rządzą, i nie trzeba do tego dodawać niewidzialnej ręki boga
Cytat:6. Wielki wybuch
A skąd się wziął Wielki Wybuch?
Z kosmicznych pyłów mieszanki różnych gazów itp, taka jest najbardziej logiczna i wiarygodnia teoria bo w ten sposób cały czas się tworzą nowe planety
Cytat:7. Fałszywym prorokiem
A jacy byli prorocy prawdziwi i czym się odróżniali od fałszywych?
Prawdziwi? Nie istnieją, wszystkie religie są bzdurami tworzonymi przez eksluzywne grupy
Cytat:8. Ponieważ religia jest jak narkotyk, taki umysłowy insekt, i każdy potrzebuje swojej dawki bzdur
Jakiej dawki bzdur potrzebuje wilku?
Na pewno nie takiej którą mnie próbujesz nakarmić
Cytat:12. Organizmy cały czas przystosowują się do warunków w jakich żyją, tak działa matka natura
To nie jest odpowiedź na pytanie. Skoro się przystosowują, to dlaczego gepard, ani żaden inny organizm nie biega z prędkością światła? Przecież byłoby to superprzystosowanie. Żadna ofiara by mu nie umknęła.
Bo nie tak działa matka natura
Cytat:13. To się właśnie nazywa ewolucja
Co się nazywa ewolucja?
No dokładnie to
Cytat:18. Meczet islamski istnieje o wiele dłużej
Doprawdy? Islam jest wg wilku starszy od chrześcijaństwa? [quote pid='671839' dateline='1504869913']
Sprawdziłem i pomyliłem się, myślałem że to 600 coś lat przed, nie po naszej erze. Nie ważne w każdym razie zastąp sobie islam w mej odpowiedzi bogami germańskimi lub słowiańskimi, przecież w polsce do dzisiaj palimy marzanne i odchodzimy wielkanoc a są to słowiańskie zwyczaje, rozumując twoim tokiem myślenia powinniśmy mordować chrześcijan bo wikingowie przecież robili to przez tysiąc lat i trafiali do valhalli, lub możemy codziennie recytować mantre żeby się odrodzić jako człowiek w następnym wcieleniu bo przecież buddyści robią to też od dawien dawna
[/quote]
Liczba postów: 16,621
Liczba wątków: 404
Reputacja:
1,060
wilku2243 napisał(a): pilaster napisał(a):A skąd się wziął Wielki Wybuch?
Z kosmicznych pyłów mieszanki różnych gazów itp Błagam! Powiedz, że to trolling. Nie można być aż tak głupim przecież!
Cytat: Bo nie tak działa matka natura
To jest dopiero wyjaśnienie wszystkiego.
Cytat:myślałem
Czemu kłamiesz?
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.
— Brandon Sanderson
08.09.2017, 17:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08.09.2017, 17:56 przez wilku2243.)
Reputacja:
-8
zefciu napisał(a): wilku2243 napisał(a): pilaster napisał(a):A skąd się wziął Wielki Wybuch?
Z kosmicznych pyłów mieszanki różnych gazów itp Błagam! Powiedz, że to trolling. Nie można być aż tak głupim przecież!
Że niby wiara w boga czymś się różni od tego co napisałem?
Cytat: Bo nie tak działa matka natura
To jest dopiero wyjaśnienie wszystkiego.
Nie wszystko musi być tak złożone i zależne od ducha świętego czy mahometa czy odyna, zresztą przykłady które podajesz nie mają racji bytu na tym świecie, prawa fizyki obowiązują
Cytat:myślałem
Czemu kłamiesz?
Skąd wiesz że to kłamstwo? Co cię to obchodzi co ważniejsze?
09.09.2017, 08:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.09.2017, 08:18 przez zefciu.)
Reputacja:
1,060
Po pierwsze - naucz się używać funkcji "quote". Jeszcze raz moje wypowiedzi pojawią się z nagłówkiem "wilku napisał", a poproszę moderację o wycięcie szkalującego mnie posta.
wilku2243 napisał(a): Że niby wiara w boga czymś się różni od tego co napisałem?
No różni. Bo jednak istnieją teizmy zgodne z nauką i nie gwałcące ciągu przyczynowo-skutkowego.
Cytat:
Nie wszystko musi być tak złożone i zależne od ducha świętego czy mahometa czy odyna,
WIele osób wierzących w Ducha Świętego jednak ominęło pułapkę "God of the gaps" i zachowało ciekawość naukową. Ty zaś użyłeś "matki natury" w tej właśnie roli.
Spoiler - Mahomet nie jest Bogiem wg Islamu.
Cytat:zresztą przykłady które podajesz nie mają racji bytu na tym świecie
Jakie przykłady?
Cytat:Skąd wiesz że to kłamstwo?
Stąd, że pewnie różne nazwy możemy przypisać procesowi mentalnemu, którego produktem jest sformułowanie "Meczet islamski istnieje o wiele dłużej [niż chrześcijaństwo]", ale na pewno nie należy do nich "myślenie".
Cytat:Co cię to obchodzi co ważniejsze?
E?
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.
— Brandon Sanderson
09.09.2017, 08:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.09.2017, 08:42 przez wilku2243.)
Reputacja:
-8
zefciu napisał(a): Po pierwsze - naucz się używać funkcji "quote". Jeszcze raz moje wypowiedzi pojawią się z nagłówkiem "wilku napisał", a poproszę moderację o wycięcie szkalującego mnie posta.
wilku2243 napisał(a): Że niby wiara w boga czymś się różni od tego co napisałem?
No różni. Bo jednak istnieją teizmy zgodne z nauką i nie gwałcące ciągu przyczynowo-skutkowego.
Cóż nawet jeśli to akurat chrześcijanizm lub islam na pewno nie jest zgodny z nauką a przecież to najpopularniejsze religie
Cytat:
Nie wszystko musi być tak złożone i zależne od ducha świętego czy mahometa czy odyna,
WIele osób wierzących w Ducha Świętego jednak ominęło pułapkę "God of the gaps" i zachowało ciekawość naukową. Ty zaś użyłeś "matki natury" w tej właśnie roli.
Matka natura to jedynie zbiór praw rządzących tym światem, jak prawa fizyki, czas, a nie bóg
Jakie przykłady?
Gepard, biegający z prędkością światła
Stąd, że pewnie różne nazwy możemy przypisać procesowi mentalnemu, którego produktem jest sformułowanie "Meczet islamski istnieje o wiele dłużej [niż chrześcijaństwo]", ale na pewno nie należy do nich "myślenie".
W tym momencie czepiasz się szczegółów, mogłem po prostu napisać pomyliłem się zamiast myślałem.
E?
No nawet jeśli to jest kłamstwo, to ono ciebie ani tej rozmowy nie dotyczy, możesz zamienić sobie islam w tamtej wypowiedzi kilkoma set róznymi starożytnymi religiami
Liczba postów: 2,457
Liczba wątków: 17
Reputacja:
74
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor
Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Reputacja:
1,060
Brainless napisał(a): No właśnie mam taką nadzieję. Szczerą.
— Brandon Sanderson
Reputacja:
-8
Tak jest najłatwiej olać i nazwać go trollem chuja głupiego zachowanie godne chrześcijanina dziękuje dowidzenia
Reputacja:
74
Jakiś nowy dziwny zwyczaj - przedstawianie się podczas pożegnania. No ale nigdy nie wiadomo, na jakie dziwy się jeszcze człowiek natknie.
Liczba postów: 289
Liczba wątków: 6
Reputacja:
-14
przedstawił się, porównał do chrześcijanina i odszedł
Reputacja:
-8
Mało jeszcze widziałeś misiu
09.09.2017, 15:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.09.2017, 15:22 przez Brainless.
Powód edycji: uzupełnienie merytoryczne <cfaniak>
)
Reputacja:
74
zefciu napisał(a): wilku2243 napisał(a): pilaster napisał(a):A skąd się wziął Wielki Wybuch?
Wielki Wybuch wziął się z gazów, a te, jak wiadomo, biorą się ze spożywania fasolki.
Reputacja:
-8
wilku2243 napisał(a): zefciu napisał(a): Po pierwsze - naucz się używać funkcji "quote". Jeszcze raz moje wypowiedzi pojawią się z nagłówkiem "wilku napisał", a poproszę moderację o wycięcie szkalującego mnie posta.
Cóż nawet jeśli to akurat chrześcijanizm lub islam na pewno nie jest zgodny z nauką a przecież to najpopularniejsze religie
Cytat:
Matka natura to jedynie zbiór praw rządzących tym światem, jak prawa fizyki, czas, a nie bóg
Jakie przykłady?
Gepard, biegający z prędkością światła
W tym momencie czepiasz się szczegółów, mogłem po prostu napisać pomyliłem się zamiast myślałem.
E?
No nawet jeśli to jest kłamstwo, to ono ciebie ani tej rozmowy nie dotyczy, możesz zamienić sobie islam w tamtej wypowiedzi kilkoma set róznymi starożytnymi religiami
Brainless napisał(a): zefciu napisał(a): wilku2243 napisał(a): pilaster napisał(a):A skąd się wziął Wielki Wybuch?
Wielki Wybuch wziął się z gazów, a te, jak wiadomo, biorą się ze spożywania fasolki.
To mnie najbardziej rozpierdala, ciekawe co powiesz gdy spytam skąd się wziął bóg, bo skoro chemiczne mieszanki gazów nie mogły istnieć przed początkiem wszystkiego to bóg też nie.
|