To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dowód na życie po śmierci?
Roan Shiran
Roan Shiran napisał(a): Żeniec - myślę, że próba dyskusji mająca na celu udowodnienie, że coś jest teoretycznie możliwe, jest co najmniej bezsensowna, jako że wszystko jest teoretycznie możliwe. Prowadzi to do nieporozumień, bo inni dyskutanci mogą tę próbę odebrać jako bardziej racjonalne działanie mające na celu uzasadnienie, że dana teoria jest lepsza lub równoprawna innym teoriom. A tak w tym przypadku nie jest. Zakłada się teorię przyczynowości, ponieważ zgodna jest ona z naszym codziennym doświadczeniem i wizją świata.
Ja nie próbuję dowodzić, że "wszystko" jest teoretycznie możliwe. Jak długo siedzimy na poziomie nieformalnym, wszystko jest w porządku i możemy przyjmować wszelkie skróty myślowe i wszystkie intuicje, jakie nam się podobają, włącznie z tymi, które nas samych oszukują. Sprzeciwiam się jedynie, że te założenia są czymś więcej, niż założeniami, że one jakoś dowodzą same siebie. To jest podstawowy błąd, który sprawia, że teoria, czy w ogóle "system" poznawczy, zawiera błędne koło.

Roan Shiran napisał(a): Teoria współwystępowania nie ma żadnych argumentów za nią przemawiających, poza tym, że jest "teoretycznie możliwa". Takie teorie zwykło się właśnie za pomocą brzytwy Ockhama odrzucać, by nie tracić na nie czasu.
Wręcz przeciwnie, ma dokładnie wszystkie te same, które ma "przyczynowo-skutkowa", ale nie zawiera nieweryfikowalnych stwierdzeń (albo przynajmniej zawiera mniej). W tym wypadku brzytwa Ockhama (która zresztą nie jest jakimś logicznym prawem, bardziej prawem "ekonomii meślenia") ucina teorię "przyczynowo-skutkową" Oczko
Odpowiedz
Dragula napisał(a): Chico Xawiera

Powiedz mi a ty  czemu uważasz Chico Xawiera za oszusta? Czy masz na to choćby cień dowodu? Ja w każdym wypadku nie widzę żadnego powodu dla którego miał by oszukiwać...
Odpowiedz
A czemu kilkutygodniowa nieobecność na forum kończy się dla ciebie amnezją?
I hear the roar of big machine
Two worlds and in between
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
hansel napisał(a): Powiedz mi a ty  czemu uważasz Chico Xawiera za oszusta?

Mi duchy powiedziały, że Chico kłamie.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Ja potwierdzam, że mu powiedziały. Teraz masz niepodważalny dowód.
Odpowiedz
Ja uważam, że obaj kłamiecie, ale nie mam dowodu, więc brak dowodu na kłamstwo dowodzi prawdy
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Dragula napisał(a): A czemu kilkutygodniowa nieobecność na forum kończy się dla ciebie amnezją?

A o czym według ciebie zapomniałem?

lumberjack napisał(a):

A jakie masz na to dowody bo żeby można było kogoś uznać za medium to ta osoba musi przekazywać informacje które ewidentnie nie mogą pochodzić z jej umysłu istnieje wiele świadectw ludzi którzy twierdzili że Chico to potrafił, a jakie tym masz?
Odpowiedz
No duchy mu powiedziały, powiedział przecież.
Odpowiedz
hansel napisał(a):
Dragula napisał(a): A czemu kilkutygodniowa nieobecność na forum kończy się dla ciebie amnezją?

A o czym według ciebie zapomniałem?

lumberjack napisał(a):

A jakie masz na to dowody bo żeby można było kogoś uznać za medium to ta osoba musi przekazywać informacje które ewidentnie nie mogą pochodzić z jej umysłu istnieje wiele świadectw ludzi którzy twierdzili że Chico to potrafił, a jakie tym masz?

No np. ZaKotem potwierdził moje zdolności. Ponadto duchy powiedziały mi, że na okres zimy masz zrezygnować z ogrzewania, gdyż przeszkadza im suche powietrze i chociaż cię lubią to ciężko im przebywać w twoim towarzystwie.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
ŁAŁ. Niesamowita, głęboka analiza. W życiu niczego podobnego nie czytałem.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Response napisał(a): Kwestia Zmartwychwstania Jezusa i kościoła , wiara , w coś co mogło się nigdy nie wydarzyć to skutek tysięcy lat wpajania nam czegoś na co nie ma często logicznych czy namacalnych dowodów. Straszenie życiem pośmiertnym i tym , że się trafi do nieba lub piekła zostało wymyślone na potrzeby dzieci, żebyły grzeczne i nie kłamały... tyle w temacie.

Czy któraś z wymienionych czynności(zmartwychatnie) jest niemożliwa do wykonania przez istotę ominpotentną?

Czy w to wierzymy czy nie to już inna kwestia
Odpowiedz
Om impotentną? Czemu Om miałby być impotentny? Bo jest żółwiem?
Hot metal and methedrine
I hear empire down

Odpowiedz
Beznazwy napisał(a): Badacze umieścili w salach na oddziałach ratunkowych obrazki, które można zobaczyć jedynie spod sufitu. Następnie mają zamiar przepytać osoby, które przeżyły zatrzymanie akcji serca o swoje wspomnienia z tego wydarzenia. Osoby, które będą twierdzić, że widziały z góry swoje ciało, będą pytane, czy pamiętają, co było na obrazkach. Badanie to ma rozstrzygnąć, czy świadomość istnieje niezależnie od mózgu, czy też wrażenia takie są jedynie "wytworem" mózgu[6][7]. Częściowe wyniki swoich badań ogłosili w 2014 roku, stając na stanowisku, że ludzka świadomość może przez jakiś czas funkcjonować nawet po śmierci mózgu, co ma znajdować potwierdzenie w ich badaniach. Potwierdzeniem tej tezy ma być zjawisko odnotowane u jednego pacjenta, który opisał wydarzenia, które rzeczywiście miały miejsce po ustaniu akcji jego serca i wyłączeniu pracy mózgu[8].

Źródło:https://pl.wikipedia.org/wiki/Do%C5%9Bwiadczenie_%C5%9Bmierci

To ja odpowiem pragmatycznie i skoro posiłkujemy się wikipedią to ja też mogę. Jeżeli ktoś widział obrazki będąc poza ciałem to dla mnie jest to OOBE. Skoro takie badania są prowadzone, to dlaczego nikt jeszcze nie wygrał tego? https://pl.wikipedia.org/wiki/James_Rand...Foundation
Przekonania są bardziej niebezpiecznymi wrogami prawdy, niż kłamstwa - F. Nietzsche

Odpowiedz
Beznazwy napisał(a): Zazdroszczę wam tej pewności.
A kto tu mówił o pewności? ;D
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości