To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wojna Rosyjsko-Ukraińska 2022
Ugryze temat od innego konca.

Chodzilo mi to po glowie, ze skoro Rosjanie prognozowali te swoja operacyje na dwie-trzy doby, ze sie armia ukrainska rozsypie od stukniecia, a ludnosc wylegnie na ulice witac wyzwolicieli - skoro oni w te klechde-bajeczke swiecie wierzyli, po co im bylo gromadzic poltorasta tysiaca zolnierzy? Skoro okupacja byla wg nich planu niekonieczna. Wjechac mieli przeciez w to lono Europy jak twardy ruski chuj.

I kropki polaczyly mi sie nastepujaco. Raz, Kreml wystosowal ultimatum do Waszyngtonu, a Bruksele chamsko upokorzyl. Dwa, najwiekszym bastionem Hamerykanskim w okolicy jest Kosowo. Trzy, zeby dostac sie do Kosowa z Ukrainy trzeba przejechac przez Wegry. Cztery, Orban nie od wczoraj zywi mokre sny o rewizji Trianonu i zbudowaniu Wielkich Wegier (cztery i pol, podobny rewanzyzm kwitnie w Serbii). Piec, uwaga NATO zwrocona jest na Baltyke (piec i pol, ruskie robily demonstracje zbrojne wobec Szwecji i werbalnie grozily Finlandii). No i szesc, testy wykazaly, ze Polacy potrafia jednak zewrzec szyki, kiedy ich nacisnac i sa zdolni poslac biednych, kurde, migrantow prosto do Allaha; coz dopiero mogloby sie dziac w razie zbrojnego wjazdu-najazdu.

Wniosek: Putin chuj zamierzal wjechac z tym swoim blitzkriegiem na Balkany i przebudowac je politycznie wg zyczen swoich tamtejszych przydupasow, po czym zwrocic sie do Makarona ze Szmalcem po pilsudskiemu - no to jak, panowie: pokoj czy wojna? A oni odparliby wtedy: eee....

Generalnie - slawa Ukrainie, bohaterom chwala. Ale ciekaw jestem, co mi teraz powie lokalna frakcja zgromadzona za kotem, gloszaca nie od wczoraj, ze nie, nasza wlasna Rzplita Nowa wcale nie jest nam potrzebna, skoro przeciez mamy Dobra Unie i czlonkujemy sobie w niej.
Odpowiedz
Iselin napisał(a): Węgry i Bułgaria nawet całkiem jawnie bojkotują pomysł sankcji.

O ile Bułgarzy (i Serbowie) z przyczyn historycznych są w orbicie rosyjskiej, to zupełnie ni mogę zrozumieć, co w tym towarzystwie robią orbanowskie Węgry.
Przecież w 1956 na własnej skórze się przekonali, co znaczy kacapski knut i mir.

Jedyne, co mi przychodzi na myśł, to cytat z jakiegoś starego filmu węgierskiego, gdzie bohater twierdził, że "My Węgrzy, jak durnie, zawsze wybieramy sobie złych sojuszników".
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):
Iselin napisał(a): Węgry i Bułgaria nawet całkiem jawnie bojkotują pomysł sankcji.

O ile Bułgarzy (i Serbowie) z przyczyn historycznych są w orbicie rosyjskiej, to zupełnie ni mogę zrozumieć, co w tym towarzystwie robią orbanowskie Węgry.
Przecież w 1956 na własnej skórze się przekonali, co znaczy kacapski knut i mir.

Jedyne, co mi przychodzi na myśł, to cytat z jakiegoś starego filmu węgierskiego, gdzie bohater twierdził, że "My Węgrzy, jak durnie, zawsze wybieramy sobie złych sojuszników".

Bułgarska dewiza narodowa od dawna brzmi: "Zawsze z Niemcami, nigdy przeciw Rosji"... Węgierskiego rządu brzmi: "Zawsze z tymi, którym nie przeszkadzają nasze machlojki".
Sebastian Flak
Odpowiedz
A tak z innej beczki. Szybka ścieżka akcesji do EU wcale nie musi być dla Ukrainy dobra. W Polsce EU wciąż postrzega się przez pryzmat dotacji a mało kto widzi skok cywilizacyjny, który dokonał się poprzez proces dostosowywania polskiego prawa do tego Unijnego przed samym wstąpieniem. Ukraina jako kraj wciąż ma masę problemów jak chociażby oligopole, korupcja czy oligarchowie. Dobrze byłoby dla niej samej aby to ogarnęła przed wstąpieniem.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
ErgoProxy
Cytat:Wniosek: Putin chuj zamierzal wjechac z tym swoim blitzkriegiem na Balkany i przebudowac je politycznie wg zyczen swoich tamtejszych przydupasow
Miałem już napisać, że chyba za bardzo odjechałeś, ale… Oczko
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Odpowiedz
ErgoProxy napisał(a): Ugryze temat od innego konca.

Chodzilo mi to po glowie, ze skoro Rosjanie prognozowali te swoja operacyje na dwie-trzy doby, ze sie armia ukrainska rozsypie od stukniecia, a ludnosc wylegnie na ulice witac wyzwolicieli - skoro oni w te klechde-bajeczke swiecie wierzyli, po co im bylo gromadzic poltorasta tysiaca zolnierzy? Skoro okupacja byla wg nich planu niekonieczna. Wjechac mieli przeciez w to lono Europy jak twardy ruski chuj.

Bo Ukraina to całkiem spory kraj, drugi co do wielkości po Rosji. To raz. Dwa, widać jak na dłoni, że ta cała "specjalna operacja" to przekalkowany scenariusz Operacji Dunaj. Tu i tam były najpierw ćwiczenia na granicy, po których wojska nie wróciły do koszar. Tu i tam była gromadzona ilościowa przewaga nad wrogiem. Tu i tam włączono państwo pograniczne, choć Białoruś jak na razie nie angażuje się tak mocno jak Polska. Tu i tam inwazja była poprzedzona akcjami zajmowania lotnisk przez siły specjalne (choć na szczęście dla Ukraińców, teraz im nie wyszło poza paroma przypadkami). Tu i tam polityczna decyzja o zajmowaniu stolicy, żeby ogłosić oficjalnie jakiś własny rząd przywieziony w zaplombpowanym wagonie. Ba, w Czechosłowacji miało uczestniczyć ponoć do 500.000 żołnierzy. W Ukrainie o ile wiem zgromadzono jakieś 200.000, a kraj większy.

I nie zapominajmy, że w tej liczbie 200.000 prawdopodobnie byli nie tylko żołnierze, ale też organizacje milicyjne. Wieść wiejska niesie, że wśród strat "pierwszej chwili" było sporo sił milicyjnych, które miały zaprowadzać sowiecki, ten, ruski porządek. Było w tym i OMOM i bezpieka ale też całe oddziały porządkowe, które nagle zniknęły w syberyjskich miastach i wioskach. Jak sen jaki złoty, oczywiście.

Cytat:I kropki polaczyly mi sie nastepujaco. Raz, Kreml wystosowal ultimatum do Waszyngtonu, a Bruksele chamsko upokorzyl. Dwa, najwiekszym bastionem Hamerykanskim w okolicy jest Kosowo. Trzy, zeby dostac sie do Kosowa z Ukrainy trzeba przejechac przez Wegry. Cztery, Orban nie od wczoraj zywi mokre sny o rewizji Trianonu i zbudowaniu Wielkich Wegier (cztery i pol, podobny rewanzyzm kwitnie w Serbii). Piec, uwaga NATO zwrocona jest na Baltyke (piec i pol, ruskie robily demonstracje zbrojne wobec Szwecji i werbalnie grozily Finlandii). No i szesc, testy wykazaly, ze Polacy potrafia jednak zewrzec szyki, kiedy ich nacisnac i sa zdolni poslac biednych, kurde, migrantow prosto do Allaha; coz dopiero mogloby sie dziac w razie zbrojnego wjazdu-najazdu.

Wniosek: Putin chuj zamierzal wjechac z tym swoim blitzkriegiem na Balkany i przebudowac je politycznie wg zyczen swoich tamtejszych przydupasow, po czym zwrocic sie do Makarona ze Szmalcem po pilsudskiemu - no to jak, panowie: pokoj czy wojna? A oni odparliby wtedy: eee....

Za dużo kropek Ci się porobiło. Akurat Ruski nie musiały mieć nigdy wspólnej granicy, żeby robić chryję. Transnistria, mówi Ci to coś? To jest dzisiejsza Mołdawia. Ruski stacjonują tam całą swoją armię, choć nie mogą nawet od strony morza bezpośrednio zaopatrywać. Oczywiście przy Kosowie byłoby ciężej, bo należy do państw otoczonych przez NATO na Bałkanach (razem ze Serbią i Bośnią). Ale tutaj można się przebijać, politycznie czy militarnie, przez tylko jeden kraj. A nie przez dwa i to nie małe. Orban może dawać Putinowi bez wazeliny, ale trudno mi sobie wyobrazić, żeby ludzie patrzyli spokojnie na eszelony ruskich jadących - znowu - przez ich kraj.

W związku z tym należy przypomnieć o "przypadkowym" wspomnieniu Montenegro przez Trumpa 2018.

Cytat:Generalnie - slawa Ukrainie, bohaterom chwala. Ale ciekaw jestem, co mi teraz powie lokalna frakcja zgromadzona za kotem, gloszaca nie od wczoraj, ze nie, nasza wlasna Rzplita Nowa wcale nie jest nam potrzebna, skoro przeciez mamy Dobra Unie i czlonkujemy sobie w niej.

Ke sera sera. Nie ma co wróżyć we fusach w sytuacji, w której każda decyzja idioty na Uralu może wywrócić wszelakie kalkulacje z wczoraj. Dużo wskazuje na jakąś eskalację na wzór syryjski z tajemniczymi atakami bio-chemicznymi pod trzykrotnie fałszywą flagą. Ten czekista lubi takie zagrywki.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
Patriarcha Cyryl wyłożył właśnie genezę, cel i filozofię konfliktu - w wolnym tłumaczeniu: przyszedł czas by zrusyfikować braci Ukraińców oraz przywrócić lub pogłębić rosyjskość Rosjan, tych u siebie jak i tych po za Rosją.

Odnośnie namawiania Ukrainy do poddania się, to Chiny mogą to zrobić nawet oficjalnie, może też Indie, Niemcy po cichu przytakną, Francja poprze Niemcy i pójdzie z górki, USA mają to w 4 literach i to z uśmiechem. Na razie wszyscy czekają aż Ukraina upadnie, Rosja też może upaść, ale jeżeli już, to koniecznie jako druga po Ukrainie, bo to będzie nieporównanie prostsze politycznie. Ukraina jakkolwiek zwycięska byłaby kulą u nogi, finansową studnią bez dna i najczarniejszym koszmarem dla świata zachodniego - a z samą zwycięską i mniej lub bardziej osłabioną Rosją nieporównanie łatwiej będzie rozmawiać i normalizować stosunki.

I wszyscy będą zadowoleni, natomiast media i podręczniki historii będą kipiały od zachwytów na temat humanitarnej postawy świata w tym konflikcie.
Odpowiedz
@ErgoProxy

Tyle że dla Większych Węgier trzeba by też zaatakować kraje NATO (Rumunię, Słowację), co uruchomiłoby artykuł piąty. No a zdobycie Wojwodiny nie wchodzi w grę, skoro Serbia miałaby być w tym rewizjonistycznym sojuszu. Zostaje Zakarpacie na Ukrainie, ale do tego nie trzeba wchodzić na Węgry, tylko podbić Ukrainę i dać "prezent" Fideszowi.
Co do Serbii, to nie sądzę, że jest ona tak ważna, by Rosjanie robili ten wielki marsz na Bałkany. Podbicie Kosowa i Republiki Srbskiej w BiH to nic poważnego (no bo Czarnogóra jest już w NATO). No a żeby przejść do Kosowa i BiH Rosjan przepuścić musiałby Orban, co oznaczałoby wyrzucenie Węgier z Unii i z NATO, co wkurzyłoby większość Węgrów. Ale Fidesz chyba nie poszedłby na ten sojusz, bo co do potencjału Moskwy dodaje potencjał Węgier i Serbii? Prawie nic. NATO dalej straszliwie dominuje. Nałożono by sankcje na Węgry. Audi, Mercedes i BMW wyszłyby ze swymi fabrykami. No a po porażce Węgry zostałyby jakąś federacją, być może nawet zmniejszoną i podzieloną, a fideszowcy zostaliby spacyfikowani i ukarani.
Zapewne Orban teraz lawiruje między Zachodem i rosją, ile może, by się o niego licytowano (kto pozwoli mu więcej kraść), a po padnięciu rosji Orban będzie pewnie lawirował między Zachodem a... ChRL.

Rosjanie zgromadzili tak wielkie wojska wokół Ukrainy, by Zachód i Ukraińcy się przerazili, uznali sprawę za beznadziejną i nie stawiali zbytnio oporu. Cały świat miał za co uznać putina za potężnego podbijacza, z którym się trzeba liczyć.
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Odpowiedz
Mustafa Mond napisał(a): @ErgoProxy

Tyle że dla Większych Węgier trzeba by też zaatakować kraje NATO (Rumunię, Słowację), co uruchomiłoby artykuł piąty.

Nie, nie uruchomiłoby. Wojna między krajami NATO nie jest objęta przez artykuł Nr. 5, Turcja i Grecja stworzyły tu precedens. Chyba że Węgry by wpierw wyszły, wtedy to co innego.

Cytat:Co do Serbii, to nie sądzę, że jest ona tak ważna, by Rosjanie robili ten wielki marsz na Bałkany.

Serbia jest dla Rosji tradycyjnym sojusznikiem, już jedną wojnę światową przez ten sojusz wywołali. A przeciw wstąpieniu Montenegro do NATO Rosja protestowała tak, jakby chodziło tu o państwo graniczące.

https://en.wikipedia.org/wiki/Montenegro..._relations

Cytat:Podbicie Kosowa i Republiki Srbskiej w BiH to nic poważnego

No to nie wiem, dlaczego wczoraj Christian Schmit, wysoki przedstawiciel dla BiH musiał podkreślić, że nienaruszalność granic BiH nie jest do dyskusji? Może dlatego, że W Serbii, ale też i w serbskiej części BiH wiece poparcia dla Rosji są połączone z żądaniami połączenia?

https://www.deutschlandfunk.de/schmidt-t...r-100.html

Cytat:Audi, Mercedes i BMW wyszłyby ze swymi fabrykami.

Tak na marginesie, aż dziwi mnie, jak firmy międzynarodowe opuszczają Rosję. Parę dni temu żartowałem, że niedługo będzie się publikować listy tych firm, które zostały w Rosji, bo tak będzie krócej. Od wczoraj to się ziściło, a listy są coraz krótsze i krótsze.

Cytat:Rosjanie zgromadzili tak wielkie wojska wokół Ukrainy, by Zachód i Ukraińcy się przerazili, uznali sprawę za beznadziejną i nie stawiali zbytnio oporu. Cały świat miał za co uznać putina za potężnego podbijacza, z którym się trzeba liczyć.

No nie, on na serio chciał się wbić w Ukrainę jak nóż w masło. A do tego potrzebował długiego noża. Gdyby wojska Putlera posuwały się szybko zgodnie z założeniami, to starczyłoby miejsca dla wszystkich. Nie zapominajmy też o tych wszystkich atakach na lotniska. W wariancie podręcznikowym lotniska są zdobywane przez specnaz, wzmacniane przez desant różnego rodzaju, ale potem utrzymywane są do przyjścia regularnych wojsk.

(Ponoć ciągle jeszcze wysyłają spadochroniarzy bez wsparcia, ale to może być propaganda ukraińska, nie mam solidnego źródła na potwierdzenie)
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
2LH2O napisał(a):Miałem już napisać, że chyba za bardzo odjechałeś, ale…
bert04 napisał(a):Nie ma co wróżyć we fusach w sytuacji, w której każda decyzja idioty na Uralu może wywrócić wszelakie kalkulacje z wczoraj.
No wlasnie. Niezle sie wczulem w kretyna, prawda? Zdaje sie, ze mozg mi nadaje na podobnej fali. Dobrze, ze nie dzierze wladzy. Duży uśmiech

Doprecyzuje moze tylko, ze piszac "Rzplita Nowa" mam na mysli scisly alians panstw regionu, najlepiej w ramach Dobrej Unii, ale z niezbednym oparciem w Waszyngtonie. Na razie wiecej nic, choc... Zelenski moglby tej Rzplitej przewodzic, nie mam nic przeciwko.. Ewentualnie jest to do scalenia w panstwo w przyszlosci, kiedy przyjdzie rywalizowac z Turcja i Kazachstanem o mase upadlosciowa po "poglebionej rosyjskosci" (Cyrylowi dalbym plusa za poszczucie humoru, hihi).

Mustafa Mond napisał(a):Tyle że dla Większych Węgier trzeba by też zaatakować kraje NATO (Rumunię, Słowację), co uruchomiłoby artykuł piąty.
Moim zdaniem ten kretyn na Uralu gral na kompletna rozsypke NATO i zredefiniowanie Unii na "system zbiorowego bezpieczenstwa od Lizbony po Wladywowstok". Czyli chcial po prostu wziac Unitom jaja w imadlo i wspolrzadzic modo - moj Obajtek bez majtek w kazdej spolce strategicznej.

Jesli tak kombinowal, to mial jakies podstawy ku mysleniu, ze jemu to wyjdzie. Bo raz, Europa jest rozbrojona po calosci (mentalnie wyglada to nawet gorzej, niz bylo za Linia Maginota), dwa, Hamerykanie robia ten swoj zwrot na Pacyfik, pivot czy piruet, no i trzy, NATO nie dziala na zasadzie teleportacji, niestety. Ktos musi te dalekie rubieze utrzymac zbrojnie, najmniej przez tydzien, zanim Hamerykanie wyladuja sie w nich z hukiem, przytupem i cala logistyka. Bo jak zobacza, ze sie gdzies obrona sypie po calosci, ze trzeba wszystko odbijac w ciezkich bojach, no to zrobia jak z Kurdami, jak z Afganczykami. Oni sie nie bardzo certola z dyplomacja w takich razach.

bert04 napisał(a):W związku z tym należy przypomnieć o "przypadkowym" wspomnieniu Montenegro przez Trumpa 2018.
Czarnogora/Montenegro miala niedawno problemy z taka autostrada - chinskie weksle, arbitraz w Pekinie itede. Nie wiem, jak to rozwiazano. Ale riposta o zaprowadzaniu polskiej okupacji w Hradec Kralove bardzo na miejscu i w punkt.
Odpowiedz
bert04 napisał(a):
Mustafa Mond napisał(a): @ErgoProxy

Tyle że dla Większych Węgier trzeba by też zaatakować kraje NATO (Rumunię, Słowację), co uruchomiłoby artykuł piąty.

Nie, nie uruchomiłoby. Wojna między krajami NATO nie jest objęta przez artykuł Nr. 5, Turcja i Grecja stworzyły tu precedens. Chyba że Węgry by wpierw wyszły, wtedy to co innego.

Ale Węgry pewnie zostałyby wywalone z NATO na podstawie Konwencji Wiedeńskiej, bo uznano by, że Węgry naruszyły traktat o NATO poprzez niegwarantowanie bezpieczeństwa i sojuszu innym krajom NATO. Precedens turecko-grecki, moim zdaniem, tu nie działa, bo Turcja jest dla nas na tyle ważna, że musimy im trochę pójść na rękę, by nie przeszli na stronę wroga (Turcja jest o wiele ważniejsza niż Cypr), a sama Rumunia jest większa i ważniejsza niż Węgry. Zatem po pełnej zdradzie Węgrzy zostaliby bardzo szybko wywaleni z NATO (i z UE przy okazji) i traktowalibyśmy Węgry tak jak teraz traktujemy Białoruś (sankcje, sankcje, sankcje). Nie zdążyliby zaatakować będąc jeszcze w NATO.

bert04 napisał(a):
Mustafa Mond napisał(a): Podbicie Kosowa i Republiki Srbskiej w BiH to nic poważnego

No to nie wiem, dlaczego wczoraj Christian Schmit, wysoki przedstawiciel dla BiH musiał podkreślić, że nienaruszalność granic BiH nie jest do dyskusji? Może dlatego, że W Serbii, ale też i w serbskiej części BiH wiece poparcia dla Rosji są połączone z żądaniami połączenia?

https://www.deutschlandfunk.de/schmidt-t...r-100.html

Ale z tym "nic poważnego" chodzi mi o to, że Rosjanie nie zaatakowaliby NATO tylko po to, żeby zrobić Orbanowi Większe Węgry, a potem zrobić Większą Serbię, bo Transylwania, Słowacja Południowa, Czarnogóra, Kosowo i Republika Srbska nie są na tyle wartościowe. Jeżeli putin debilnie zaatakowałby NATO, to grałby wabank co najmniej na odtworzenie strefy wpływów ZSRR.
Jestem jednak świadom, że integralność terytorialna Bośni i Hercegowiny jest zagrożona, bo Rosjanie mogliby rzucić Serbom swych żołnierzy tak jak lata temu rzucili ich do Naddniestrza. Tyle że w sumie teraz Rosjanie przegrywają na Ukrainie, więc dalej się nie ruszą.

bert04 napisał(a):
Mustafa Mond napisał(a): Audi, Mercedes i BMW wyszłyby ze swymi fabrykami.

Tak na marginesie, aż dziwi mnie, jak firmy międzynarodowe opuszczają Rosję. Parę dni temu żartowałem, że niedługo będzie się publikować listy tych firm, które zostały w Rosji, bo tak będzie krócej. Od wczoraj to się ziściło, a listy są coraz krótsze i krótsze.

Te wyjścia firm z kraju putina pokazują, według mnie, że Zachód dąży do rozwalenia moskiewskiego molochu i przejęcia jego truchła. Nie bez powodu Biden na "State of the Union" wykrzyczał, by "dopaść putina", jakby był on jakimś Kadafim czy bin Ladenem. Teraz klecimy dopływ ropy i gazu z takich krajów jak Wenezuela, Iran, Katar itd., bo kolejnym krokiem jest zaprzestanie kupna rosyjskich węglowodorów. Już teraz w sumie USA nałożyły embargo na rosyjską ropę i gaz.

bert04 napisał(a):
Mustafa Mond napisał(a): Rosjanie zgromadzili tak wielkie wojska wokół Ukrainy, by Zachód i Ukraińcy się przerazili, uznali sprawę za beznadziejną i nie stawiali zbytnio oporu. Cały świat miał za co uznać putina za potężnego podbijacza, z którym się trzeba liczyć.

No nie, on na serio chciał się wbić w Ukrainę jak nóż w masło. A do tego potrzebował długiego noża. Gdyby wojska Putlera posuwały się szybko zgodnie z założeniami, to starczyłoby miejsca dla wszystkich. Nie zapominajmy też o tych wszystkich atakach na lotniska. W wariancie podręcznikowym lotniska są zdobywane przez specnaz, wzmacniane przez desant różnego rodzaju, ale potem utrzymywane są do przyjścia regularnych wojsk.

(Ponoć ciągle jeszcze wysyłają spadochroniarzy bez wsparcia, ale to może być propaganda ukraińska, nie mam solidnego źródła na potwierdzenie)

Okej. Zgadzam się. Faktycznie potrzeba było wielkich wojsk, by gęsto rozsmarowały się po tak dużym kraju.
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Odpowiedz
Spragnionym informacji i kompleksowego spojrzenia na toczącą się wojnę Rosyjsko-Ukraińską polecam zajrzeć na Militaryland. To dość ciekawa strona, na której znajdziecie opis bieżącej kampanii dzień po dniu, mapę z (przybliżoną) dyslokacją wojsk walczących stron oraz bardzo dużo informacji na temat struktury, uzbrojenia i oznaczenia ukraińskich formacji.
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Odpowiedz
Gawain napisał(a):
lumberjack napisał(a): W Charkowie już 400 bloków mieszkalnych rozwalonych. Jak łatwo i szybko wszystko można rozwalić. 2 tygodnie. A żeby to odbudować trzeba będzie długich lat. Putin to totalny zjeb.

Po cichu liczę, że nie tylko wpierdol ruscy zbiorą, ale że reparacje z ruskich, złodziejskich majątków pozwolą na odbudowanie Ukrainy w superaśnych technologiach.

Mam nadzieję, że już jak będzie po wojnie, to Rosji pozwoli się na handel, a zysk okroi się na rzecz odbudowy Ukrainy.

---

Czytałem jakiś artykuł, że ponoć czeczeńscy kadyrowcy w niektórych miejscach znajdują się na tyłach armii rosyjskiej i odpierdalają każdego ruskiego, który nie chce ruszyć do ataku. Kojarzy mnie się to z działaniami NKWD w czasie II WŚ.

Już niektórzy Polacy pokazują swoją januszexową naturę:

Cytat:Niestety są również osoby, które żerują na tragedii uchodźców i szukają okazji, by pobrać wygórowane zapłaty za posiłek czy nocleg

Jeden z właścicieli kwater na Podlasiu za cztery godz. noclegu oczekiwał zapłaty 200 dolarów, czyli około 870 zł, a śniadanie — trzy jajecznice i herbatę — wycenił na 220 zł

[...]"Jeden z parlamentarzystów złożył do RPO wniosek w sprawie sztucznego zawyżania cen za usługi na rzecz konsumentów, zwłaszcza przewozowe, hotelarskie, gastronomiczne i wymiany walut w województwach graniczących z Ukrainą. Miałoby to się wiązać z napływem w te rejony uchodźców z Ukrainy po agresji Rosji, a także osób, które udały się na granicę, aby nieść im pomoc"

https://podroze.onet.pl/aktualnosci/wojn...ow/49yrzcg

---

Ciekawi mnie czy nie będzie zaraz tak, że w Polsce zabraknie leków. Z tego co widzę i z rozmów z Ukraińcami wynika, że teraz tak się zorganizowali, że jeżdżą po aptekach z całej Polski aby zdobywać leki, których już brak na Ukrainie. Jakby co - niech nikt nie odbiera tego jako krytykę ich zachowania, sam bym tak robił na ich miejscu tylko ciekawi mnie jak Polska to zniesie.

Drugie przemyślenie mam takie, że teraz chyba nastanie złoty okres dla Biedronek etc. - wszyscy wykupują masowo pomoc dla Ukrainy tak, że półki są puste. Potrzebowałem kupić dzieciokowi pampersy, a tu zonk. Wszystko wykupione.

Ale to też chyba dlatego, że sporo jest wszędzie Ukrainek z dziećmi. Dużo ludzi musiało udzielić im swoich mieszkań. Przy takim tempie imigracji aż się boję jak nasz kraj to wszystko wytrzyma. Tempo jest 50/100/150 tysięcy Ukraińców dziennie - przecież zaraz zabraknie mieszkań, burs szkolnych a nawet sal sportowych. I gdzie ci wszyscy ludzie się podzieją i jak będą żyć? Martwi mnie to. Zaraz może to wszystko paskudnie wyglądać Smutny
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Ale to też chyba dlatego, że sporo jest wszędzie Ukrainek z dziećmi. Dużo ludzi musiało udzielić im swoich mieszkań. Przy takim tempie imigracji aż się boję jak nasz kraj to wszystko wytrzyma. Tempo jest 50/100/150 tysięcy Ukraińców dziennie - przecież zaraz zabraknie mieszkań, burs szkolnych a nawet sal sportowych. I gdzie ci wszyscy ludzie się podzieją i jak będą żyć? Martwi mnie to. Zaraz może to wszystko paskudnie wyglądać Smutny

Pozostaje mieć nadzieję, że zachód nie potraktuje nas tak jak my ich w 2015 roku.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
2LW napisał(a):Takie stanowisko mogą zajmować wyłącznie kraje i politycy w interesie których leży klęska Ukrainy i zwycięstwo Federacji Rosyjskiej. Na dzień dzisiejszy będzie to zatem Federacja Rosyjska, Węgry oraz międzynarodówka putinowska

Takie rozwiązanie mogą zajmować też ludzie którzy nie chcą żeby mordowano niewinnych. Oczywiście jest to działanie na rzecz Kacapów. W przypadku gdy Ukrainie nie uda się odbić zajętych terenów i gdyby przegrała wojnę ten skurwysyn Putin będzie głosił reotykę "Nacjonaliści z Kijowa pozwalali na śmierć cywilów"

2LW napisał(a):Neutralność na pewno nie jest dla Ukrainy złym rozwiązaniem – neutralne są przecież Szwecja i Finlandia - i zapewne taki właśnie będzie finał tej wojny

Tyle że Finlandia i Szwecja są w UE. Ta kremlowska kurwa i ich klika żądają aby UKR nie dołączyły do UE. Jeżeli Zełeński przystanie na warunki Kremlowskiej dziwki to z bohatera stanie się zdrajcą

2LW napisał(a):Negocjacje nie mogą potrwać 20 lat (ani nawet 20 tygodni), bo przy obecnym tempie gospodarczego rozkładu Rosja będzie bankrutem w ciągu niespełna miesiąca i rychło może się okazać, że nie bardzo jest z kim negocjować

Minęło ponad 2 tyg i Kremlowski śmieć nic sobie z snakcji nie robi. A ropa i gaz płynie do Europy

2LW napisał(a):Ale przecież skoro już dawno ustaliliśmy, że uchodźcom należy pomagać humanitarnie tam, gdzie są na miejscu – to chyba nie powinniśmy się teraz zżymać, gdy ktoś z krajów niegraniczących z Ukrainą będzie wolał, by owi obcy kulturowo uchodźcy zostali tam gdzie są obecnie?

Ale to kraje zachodu chciały na członkach UE wymuszać przyjmowanie jeszcze bardziej obcych kulturowo przybyszów. Coś nagle ta retoryka otwartych granic i refiďżiłeklomizmu zawodzi?
Odpowiedz
https://biznes.interia.pl/gospodarka/new...Id,5888238

Cytat:Sieć budowlanych marketów Leroy Merlin, należąca do francuskiej grupy Adeo, będzie nadal działać na rosyjskim rynku i może "zwiększyć dostawy swoich produktów"

Jak planujecie jakiś remont to już wiecie jakiego marketu budowlanego unikać.
Odpowiedz
Inspektor Gadżet
Cytat:Takie rozwiązanie mogą zajmować też ludzie którzy nie chcą żeby mordowano niewinnych.
Nieprawda. Zdanie się na łaskę i niełaskę agresora nie zatrzyma rozlewu krwi, tylko zmieni jego formę. Owszem, pod rosyjską okupacją Ukraińcy może i nie będę umierać od bomb lotniczych pod gruzami własnych domów, ale będą ginąć na demonstracjach, w więzieniach, a pewnie i nawet na zesłaniach. Rosja, zarówno ta biała, jak i ta czerwona, ma w tym zakresie bogate tradycje. Dlatego ludzie, którzy rzeczywiście nie chcą by mordowano na Ukrainie niewinnych muszą zwracać się w tej sprawie do władz Rosyjskich, bo tylko one mają realną możliwość zatrzymania rozlewu krwi. Wszyscy którzy w tej sprawie apelują do władz Ukrainy, są albo niedoinformowani (by nie powiedzieć głupi), albo mają nieczyste intencje.
Cytat:Tyle że Finlandia i Szwecja są w UE.
To prawda. Warto jednak zaznaczyć, że obydwa te kraje te do UE dołączyły dopiero w 1995 roku, czyli wtedy, gdy Rosja była zbyt słaba, by poradzić sobie z czeczeńską rebelią. Przez cały okres zimnej wojny ani Finlandia, ani Szwecja nie należały do żadnych zachodnich organizacji militarnych lub gospodarczych, które byłby w stanie zapewnić im realną ochronę przed agresją ze strony ZSRR. A mimo to Sowieci jakoś nigdy nie połasili się ani na Szwecję, ani na Finlandię, choć podporządkowanie sobie tej pierwszej poprawiałaby strategiczne położenie Sojuza względem należących do NATO Danii i Norwegii, zaś zajęcie tej drugiej przywracałoby granice sprzed I wojny światowej, kiedy to Wielkie Księstwo Fińskie było integralną częścią Imperium Rosyjskiego, a także zmywało hańbę upokarzającego „zwycięstwa” wojnie zimowej. Nic takiego jednak nie nastąpiło.
Cytat:Ta kremlowska kurwa i ich klika żądają aby UKR nie dołączyły do UE.
To znaczy, że strasznie im zmiękły fujarki. Przypominam, że niespełna 3 miesiące temu Kreml, grożąc inwazją na Ukrainę chciał  dyktować warunki całemu NATO, zaś samej Ukrainie odmawiał nawet państwowości. Poczekajmy jednak jeszcze kilka tygodni i zobaczmy jakie wtedy będą żądania kremlowskich włodarzy. Duży uśmiech
Cytat:Minęło ponad 2 tyg i Kremlowski śmieć nic sobie z snakcji nie robi.
Serio? To dlaczego Rosja drastycznie ograniczono obrót walutami i eksport swoich produktów? Dlaczego Kreml legalizuje kradzież własności intelektualnej i przebąkuje o nacjonalizacji mienia zachodnich firm?
Cytat:A ropa i gaz płynie do Europy
I będzie płynąć. Tyle, że coraz cieńszym strumyczkiem. A gdy za kilkanaście miesięcy Europa osiągnie względną niezależność od rosyjskich dostaw to my będziemy mogli im zakręcić kurek. I np. zaproponować program ropa za żywność.
Cytat:Ale to kraje zachodu chciały na członkach UE wymuszać przyjmowanie jeszcze bardziej obcych kulturowo przybyszów.
A myśmy hardo odpowiedzieli, że mogą nas pocałować w dupę, bo "uchodźcom pomaga się na miejscu, czyli tam gdzie są". No, to teraz są u nas, więc pomagajmy i nie oczekujmy, że ktoś z nas ten ciężar zdejmie. Słowo się rzekło, kobyłka u płotu.
Cytat:Coś nagle ta retoryka otwartych granic i refiďżiłeklomizmu zawodzi?
Ale jak zawodzi? Przecież zachodni refjudżłelkomiści mają u siebie tych całych migrantów co to sobie ich nawpuszczali i od których ta ich cała lyberalna gejropa miała zaraz zdechnąć i zostać nawozem dla nowego kalifatu. Mieli sobie z nimi sami poradzić, to sobie przecież poradzili. Teraz nasza kolej.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): https://biznes.interia.pl/gospodarka/new...Id,5888238
Cytat:Sieć budowlanych marketów Leroy Merlin, należąca do francuskiej grupy Adeo, będzie nadal działać na rosyjskim rynku i może "zwiększyć dostawy swoich produktów"
Jak planujecie jakiś remont to już wiecie jakiego marketu budowlanego unikać.

Media skupiają się na firmach z rynku konsumenckiego - i to jest oczywiste, bo przeciętny dorosły jak i dziecko zna ich nazwy ze swojego otoczenia - przyswajalność takich informacji jest na najwyższym poziomie.

Ale jakoś nie znalazłem informacji (może źle szukałem), by wycofały się z Rosji firmy z branży przemysłowej, często o nazwach, których nie słyszy się na co dzień, ale widzi się w fabrykach na wszelkich urządzeniach przemysłowych. To że firma X ogłosiła wycofanie się "ze sklepów" dla szarego i mniej szarego Rosjanina, nie znaczy wcale, że firma ta wycofała się jednocześnie z branży przemysłowej, energetycznej itp., w której też może działać, a która może stanowić znaczącą część dochodów.

A odnośnie bojkotu wszystkiego co rosyjskie - ciekawi mnie ile instytucji i firm w Polsce ma w sprzęcie komputerowym oprogramowanie antywirusowe, szyfrujące i temu podobne od Kaspersky Lab  - i kiedy i ile z tej liczby przestanie go używać...
Odpowiedz
Po prostu zarowno Rosja nie spodziewala se w jak mocny sposob zwiazala sie z gospodarka krajow rozwinietych, ani te kraje tez sie tego nie spodziewaly. Rozwod na szybko jest po prostu niemozliwy. Ani Europa Zach, nie moze zakrecic natychmiastowo kurka z gazem i rosyjska ropa ( choc zaczely sie rozmowy z Wenezuela, Iranem i Nigeria z ktorych kazdy jest wielkim producentem ropy ) ani fmy rosyjskie nie moga natychmiast przestac korzystac z zachodnich czesci i technologii i vice versa. To pokazuje rowniez zupelne bankructwo dzialania Putina, opartego na falszywych przeslankach i mysleniu rodem z 20 wieku. Wielka Rosja nie musi byc wielka powierzchnia, a raczej gospodarka i osiagnieciami naukowymi, a pzede wszystkim poziomem zycia obywateli, a tego Putinowi przez 20 lat rzadow nie udalo sie osiagnac.
Odpowiedz
2LW napisał(a):Nieprawda. Zdanie się na łaskę i niełaskę agresora nie zatrzyma rozlewu krwi, tylko zmieni jego formę. Owszem, pod rosyjską okupacją Ukraińcy może i nie będę umierać od bomb lotniczych pod gruzami własnych domów, ale będą ginąć na demonstracjach, w więzieniach, a pewnie i nawet na zesłaniach

Raczej będzie tak, że Ruscy coś tam odbudują a ludzie będą biedować za 150 - 200 dolarów miesięcznie. W demonstracjach raczej ginąc nie będą. Dostaną pewnie z 15 lat łagru w celu naprostowoania. Przecież teraz obywatele RU nie dostają kary śmierci za udział w demonstracjach. Poza tymi najgłośniejszymi opozycjonistami jak Litwinienko, Skripal, Politkowska, Borys Niemcov i prawie Nawalny

2LW napisał(a):Dlatego ludzie, którzy rzeczywiście nie chcą by mordowano na Ukrainie niewinnych muszą zwracać się w tej sprawie do władz Rosyjskich, bo tylko one mają realną możliwość zatrzymania rozlewu krwi

Ty serio wierzysz w to co napisałeś? Już widzę jak Putina porusza serce na widok niezadowolenia społeczeństwa

2LW napisał(a):Wszyscy którzy w tej sprawie apelują do władz Ukrainy, są albo niedoinformowani (by nie powiedzieć głupi), albo mają nieczyste intencje

Nie. Bo wiedzą że z Rosją nie ma sensu dyskutować. Chujtin się nie zatrzyma jak nie osiągnie celu. Jedynym sposobem na odsuniecie go od władzy jest
- powszechny bunt od zamiatacza ulic przez urzędników do wojskowych i policji, na oligarchach kończąc
- odpierdolenie go na jednym z wieców

2LW napisał(a):To prawda. Warto jednak zaznaczyć, że obydwa te kraje te do UE dołączyły dopiero w 1995 roku, czyli wtedy, gdy Rosja była zbyt słaba, by poradzić sobie z czeczeńską rebelią. Przez cały okres zimnej wojny ani Finlandia, ani Szwecja nie należały do żadnych zachodnich organizacji militarnych lub gospodarczych

Tyle ze tych krajów z RU nie łączą więzy kulturowe, religijne, narodowościowe a w przypadku Szwecji i historyczne. Na chuj RU Szwecja i Finlandia w której dominują skrajny liberalizm kulturowy i odmienne pochodzenie etniczne. Co innego Ukraina, Białoruś czy od biedy Polska

2LW napisał(a):Poczekajmy jednak jeszcze kilka tygodni i zobaczmy jakie wtedy będą żądania kremlowskich włodarzy

Ciekawe czy gdybyś mieszkał w Mariupolu to też chciałbyś czekać kilka tyg? No ale wiadomo, inaczej przeżywa się coś jak się tego nie doświadcza. Np. Kto dziś się przejmuje wojną domową w jakiejś Somali czy innym Kongo?

2LW napisał(a):Serio? To dlaczego Rosja drastycznie ograniczono obrót walutami i eksport swoich produktów? Dlaczego Kreml legalizuje kradzież własności intelektualnej i przebąkuje o nacjonalizacji mienia zachodnich firm?

Serio. Obstawiam że te sankcje zadziałają tak jak w przypadku Koreii PŁN, Wenezueli, Kuby czy innych wynalazków. Nadzieję swoją upatruje w tym że UKR wygra a nie że Chujtin się opamięta widząc co zrobił ze swoim krajem

2LW napisał(a):A gdy za kilkanaście miesięcy Europa osiągnie względną niezależność od rosyjskich dostaw to my będziemy mogli im zakręcić kurek. I np. zaproponować program ropa za żywność.

Za tyle czasu Rosja może wygrać i zmieni się retoryka. Będzie wtedy "a może by tak dogadać się z Rosją w sprawie gazu i ropy?"dziś się ekscytujemy bo sprawa jest jeszcze świeża. Za miesiąc temat wszystkim się znudzi. Jak było w sprawie Gruzji, Krymu czy Donbasu i Ługańska

2LW napisał(a):No, to teraz są u nas, więc pomagajmy i nie oczekujmy, że ktoś z nas ten ciężar zdejmie

Ale jesteś cyniczny. Przecież tolerancyjne państwa zachodu powinny z dobroci serca pomagać. Bo narazie to więcej mówią jak robią. Patrz UK i sprawa uchodźców i pozowlen na pobyt

Ps: i jeszcze jedno. W RU panuje taki nastrój "biją naszych a skoro zły Zachód, bije naszych rękoma Kijowskich faszystów to trza się zjednoczyć". Taka postawa sprawia ze ludzie przetrwają te sankcje. I mogą sprawić że Rosja się usamodzielni w jakimś stopni(choć pewnie nie ma takiego potencjału). Nie wiem czy te dane są prawdziwe ale ponoć ok. 42% Kacapów nie ma dostępu do prądu. I co? Gówno. Wenezuela to dobry przykład. Tam nawet w stolicy często brakuje prądu. I co? Chujstwo. Rząd jak był tak jest
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości