To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wojna Rosyjsko-Ukraińska 2022
Dammy
Cytat:A propos Gladiatora, pamiętasz jego post?
No właśnie nie miałem okazji zapamiętać.
Cytat:Gladiator (podobno) napisał:
W konfrontacji z armią rosyjską, armie europejskie to dziecinada.
Praktika jebiot teoriu. Oczko

Battlecruiser
Cytat:Wpadłem zaobserwować waszą frustrację w związku z dzisiejszą eskapadą Kaczora.
Kaczor w końcu spotyka się z kim trzeba i gdzie trzeba, a to się chwali. Jak tak dalej pójdzie, to może wyjdzie w końcu na ludzi. Natomiast naszą frustrację i zażenowanie budzą zupełnie inne spotkania Kaczora.
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Odpowiedz
Adam M. napisał(a): Nie zauwazylem zeby ktos o tym wspomnial, co dopiero mowic o frustracji. Nie pierwsza z durnych akcji funkcjonariuszy tego rzadu i pewnie nie ostatnia.

Ano właśnie. Zważywszy na to, że
1) Rosja wydaje się nie mieć 100% kontroli nad poczynaniami swojego wojska na Ukrainie
2) Takie coś stwarza warunki do operacji pod fałszywą flagą - zaatakowania delegacji i zrzucenie winy na Ukraiński "friendly fire"

Miejmy nadzieję, że nie przerodzi się w to Smoleńsk II - tym razem z faktycznym udziałem Rosjan.

Opozycja z rządem powtarzają zgodnie, że ta wyprawa to "wspaniały symbol poparcia dla Ukrainy ze strony EU". Ja tam jestem sceptyczny i nie za bardzo widzę co Ukraina na ten moment przez to zyska. Chyba, że sprawa ma jakieś drugie dno o którym nie wiemy.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): Film też nie działa.
Działa. trzeba kliknąć, co jak widzę Cię przerasta.
2. Jedność ideowa wasza wystawiona na próbę:
https://www.salon24.pl/newsroom/1213585,...ni-pogardy

Poseł PO ostro o antypisowcach, którzy kpią z wizyty w Kijowie. "Godni pogardy"

O jak mi przykro.
Naszym celem jest LINIA. Bojowa linia!
Odpowiedz
Battlecruiser napisał(a): Poseł PO ostro o antypisowcach, którzy kpią z wizyty w Kijowie. "Godni pogardy"

O jak mi przykro.

Dlaczego Ci przykro i co w związku z tym, że poseł PO coś powiedział?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a):
Battlecruiser napisał(a): Poseł PO ostro o antypisowcach, którzy kpią z wizyty w Kijowie. "Godni pogardy"

O jak mi przykro.

Dlaczego Ci przykro i co w związku z tym, że poseł PO coś powiedział?

Przecież napisałem dlaczego: jedność ideowo-internacjonalistyczna się wam sypła nieco. Niektóry totalni pękają pod naciskiem faktów. Od 7 prawie lat twierdzę że powinniście nawiązać kontakt z rzeczywistością.
A tu kilka słów pozdrowień:
https://twitter.com/ua_industrial/status...9043116038
Odpowiedz
Co to jest jedność ideowo-internacjonalistyczna? I dlaczego fakt, że rząd po raz pierwszy od 7 lat zachowuje się częściowo tak jak powinien (częściowo - bo masa rzeczy została niestety po staremu) miałby spowodować jakiekolwiek pękanie czegokolwiek?
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): Co to jest jedność ideowo-internacjonalistyczna? I dlaczego fakt, że rząd po raz pierwszy od 7 lat zachowuje się częściowo tak jak powinien  (częściowo - bo  masa rzeczy została niestety po staremu) miałby spowodować jakiekolwiek pękanie  czegokolwiek?

Dziadzie - krążownik już dawno odpłynął na wiadomojakie wody, porzuć wszelkie nadzieje.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): Co to jest jedność ideowo-internacjonalistyczna? I dlaczego fakt, że rząd po raz pierwszy od 7 lat zachowuje się częściowo tak jak powinien  (częściowo - bo  masa rzeczy została niestety po staremu) miałby spowodować jakiekolwiek pękanie  czegokolwiek?
Jedność obozu totalnego czyli was. Ów poseł wymiękł i się zdystansował od tej jedności opozycyjno-totalnej. Jedni bluzgają po staremu a drudzy twierdzą, że przegięli.

2. Tymczasem w Budapeszcie:
https://twitter.com/szachmad/status/1503780590822301699
3. O masz:
Ukraina. wg z-cy szefa biura prezydenta Żowki, Rosja zmieniła nastawienie w rozmowach z Ukrainą. Jest bardziej otwarta na ukraińskie propozycje i zaprzestała stawiać ultimatum.
https://twitter.com/wszewko/status/1503784109805645825
Odpowiedz
Battlecruiser
Cytat:Tymczasem w Budapeszcie
… dalej nie widzimy jak premier Morawiecki z prezesem Kaczyńskim wstrząsają sumieniem Orbana.  Smutny
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Odpowiedz
Dwa Litry Wody napisał(a): Natomiast w roztrząsaniu tego jak UE, albo szerzej rozumiany Zachód, zachowa się w przypadku całkowitego zawojowania Ukrainy przez Federację Rosyjską nie ma absolutnie nic niestosownego.

Zawojowanie będzie możliwe chyba tylko przy pomocy Chin. Bez nich Rosja będzie mieć (już ma braki w uzbrojeniu).

Ale tak se myślę, że jeśli Chiny pomogą ruskim, to dojdzie do eskalacji. Wtedy Zachód albo jeszcze bardziej pomoże Ukrainie albo bardziej oficjalnie. Albo się to w końcu przerodzi rzeczywiście w III WŚ.

DziadBorowy napisał(a): Chyba, że sprawa ma jakieś drugie dno o którym nie wiemy.

Może przekażą jakąś informację, którą należy przekazać wyłącznie ustnie/bezpośrednio/poufnie.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
LJ napisał(a):Ale tak se myślę, że jeśli Chiny pomogą ruskim... Wtedy Zachód albo jeszcze bardziej pomoże Ukrainie
No tak bo zbrodnie przeciw ludzkości to kiepski powód by już teraz pomagać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Ale tak se myślę, że jeśli Chiny pomogą ruskim, to dojdzie do eskalacji. Wtedy Zachód albo jeszcze bardziej pomoże Ukrainie albo bardziej oficjalnie. Albo się to w końcu przerodzi rzeczywiście w III WŚ.

Myślę, że nie pomogą. Po co ryzykować ewentualne sankcje aby bronić takiego nieudacznika jak Putin. Myślę, że w tej chwili cała ta wyprawa Wołodi jest im bardzo nie na rękę. 

Ogólnie nie do końca rozumiem co teraz robią Ruscy. Front im się zatrzymał i bombardują miasta ale najbardziej bombardują te które kiedyś były ostoją rosyjskości na Ukrainie. Miejsca które faktycznie kiedyś były prorosyjskie. Spodziewałbym się czegoś całkowicie odwrotnego.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Widzisz jakiś sens w ich działaniu? Narracja Ruska jest taka że chcą uwolnić Ukrainę od Faszystów i zamontować im rząd marionetkowy. Przy okazji niszczą infrastrukturę przemysłową co sprawia że nie będą mogli z niej korzystać w razie zwycięstwa. Jest to pewna analogia do III Rzeszy. W ogóle niszczenie infrastruktury przemysłowej to kretynizm (przynajmniej jeśli mowa o tej nie wojskowej). O ile na czas wojny ma to sens to na dłuższą metę nie. III Rzesza oszczędzała niektóre Polskie fabryki by z nich korzystać jak np. w Stalowej Woli. Chujtin chciał podbić UKR, a teraz walka nie toczy sie o Ukrainę(bo niby co by z niej mieli) a o to żeby się kompletnie nie skompromitować przegrywając
Odpowiedz
Kontestator napisał(a): Myślę, że nie pomogą.

Oby było tak jak piszesz.

Kontestator napisał(a): Ogólnie nie do końca rozumiem co teraz robią Ruscy.

Ja od samego początku nie rozumiem co oni odpierdalają. Oni chyba mają swój własny wyjątkowy tok myślenia i swoja własną logikę niezależną od logiki reszty świata.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
InspektorGadżet napisał(a): Przy okazji niszczą infrastrukturę przemysłową co sprawia że nie będą mogli z niej korzystać w razie zwycięstwa.

Ale ja mam akurat wrażenie, że oni napierdalają na oślep i więcej trafiają w jakieś blokowiska niż zakłady przemysłowe.

Zresztą taką mają taktykę z II WŚ - rozjebać na dzień dobry całe miasta nawałą ogniową i wkraczać do ruin likwidując niedobitki (Gdańsk, Wrocław, Berlin).
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Auchan i Decathlon chcą zostać na rosyjskim rynku.
https://businessinsider.com.pl/wiadomosc...an/ht17gfe

No to żegnam.
Odpowiedz
W sensie wojskowym Ruscy walczą o połączenie lądowe Krymu z Donbasem. W tym celu muszą zająć Mariupol. To prawdopodobnie ich plan minimum. Nieprzypadkowo Donbas i wybrzeże Morza Azowskiego to jedyne terytorium, gdzie osiągają wyraźne postępy.
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a):
InspektorGadżet napisał(a): Przy okazji niszczą infrastrukturę przemysłową co sprawia że nie będą mogli z niej korzystać w razie zwycięstwa.

Ale ja mam akurat wrażenie, że oni napierdalają na oślep i więcej trafiają w jakieś blokowiska niż zakłady przemysłowe.

Zresztą taką mają taktykę z II WŚ - rozjebać na dzień dobry całe miasta nawałą ogniową i wkraczać do ruin likwidując niedobitki (Gdańsk, Wrocław, Berlin).

Oni są zjebami i to co z naszej perspektywy wydaje się głupim zachowaniem dla zjebów jest spoko zachowaniem.

Popatrzcie na Czeczenię - Rosja wszystko rozjebała, budynki etc.; wybiła ludzi tak, że średnia wieku wynosi tam 20-parę lat. No i co zrobiła gdy zajęła Czeczenię?

Odbudowała stolicę - Grozny. Ale co z tego? Ten kraj nie ma obecnie żadnej gospodarki. Działalność ludzka ogranicza się do wypasania jakichś owiec albo do prowadzenia mafii. Kraj nie ma elit, nie ma inżynierów, lekarzy, wysoce wykwalifikowanych jakichkolwiek specjalistów etc.

Ten kraj teraz jest na finansowej kroplówce; całkowicie uzależniony od Rosji.

Jaki w tym wszystkim był/jest sens? Niwim.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a):
Kontestator napisał(a): Myślę, że nie pomogą.

Oby było tak jak piszesz.

Kontestator napisał(a): Ogólnie nie do końca rozumiem co teraz robią Ruscy.

Ja od samego początku nie rozumiem co oni odpierdalają. Oni chyba mają swój własny wyjątkowy tok myślenia i swoja własną logikę niezależną od logiki reszty świata.

A to nie jest oczywiste? Rosja jak wpada w kłopoty wewnętrzne to musi znaleźć wroga zewnętrznego, skonsolidować homo sovieticus i dać im zagrożenie żeby przypadkiem do łbów im rewolucja nie przyszła i nie zorientowali się, że sranie do wiaderka, kartoszki i prąd że słupa to nie jest szczyt możliwości i życiowych aspiracji. Putin dostał raporty o "wchujzajebistosci" państwa roponośnego i był przekonany, że mają jeszcze ostatnie przewagi nad amerykańcami a on będzie Ostatnim Czyngisem jak skorzysta z okazji z rabunku państwa padłego pod butami śmiesznych ludzików w Khaki. Sęk w tym, że potęga Armii to był chuj na resorach, rakiety Sarmat to żadna przewaga, nowy wyścig kosmiczny został już wygrany, amerykańce wyprzedzająco zmajstrowaly broń laserową na wszystko co lata i wykupiły od Ruskich masę radzieckich silników rakietowych na zapas a i surowce tanieją na świecie dywersyfikacja energetyczna więc Putler ponaglany własną wizją zmazania hańby upokorzenia A D 1991 rozpoczął wojenkę. I teraz walczy o cokolwiek żeby nie dostać wpierdolu 2.0 i nie rozpieprzyć pod sobą Rosji.
Sebastian Flak
Odpowiedz
Cytat:21:02

Izrael nie przygotowuje obecnie sankcji wobec Rosji ani rosyjskich oligarchów - powiedzieli we wtorek wysocy rangą urzędnicy izraelscy portalowi "Times of Israel". W ostatnich latach nawet kilkudziesięciu rosyjsko-żydowskich magnatów finansowych zamieszkało w Izraelu lub przyjęło izraelskie obywatelstwo.

Żydy mają u mnie minusa. Kiedyś byłem proizraelski, ale teraz już tak za nimi nie będę. Oni to tylko o swoich holokaustach pamiętają, a co się tam gdzieś jakimś gojom przydarza to w dupie mają.

DziadBorowy napisał(a): Opozycja z rządem powtarzają zgodnie, że ta wyprawa to "wspaniały symbol poparcia dla Ukrainy ze strony EU". Ja tam jestem sceptyczny i nie za bardzo widzę co Ukraina na ten moment przez to zyska

Może też chodzi o to, że nie będzie miała poczucia osamotnienia? Czyli będzie miała lepsze morale.

Może chodzi o to, że rządy innych państw nie chcąc się tam zjawić dając tym samym publiczny wyraz braku wiary w to, ze Ukraina się obroni?
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 6 gości