To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wojna Rosyjsko-Ukraińska 2022
Dzięki za info.
No ale znając Dugina to te przywództwo byłoby coraz dalej idące... Coś jak z radziecką Rosją. Napierw były "piękne" odezwy Lenina o samostanowieniu narodów, by kupić poparcie naiwnych nie-rosjan. No a potem jebudu - centralizacja.
Skoro Dugin uważa, że rosja jest święta i wywyższona i że ruska prawda stoi wyżej niż ta obiektywna (na serio tak rzekł, z tego co pamiętam), to racjonalnym rozwinięciem jest decydowanie o wszystkim przez ruski "heartland".
Odpowiedz
DziadBorowy
Cytat:Tak z ciekawości spytam jeszcze jak Twoim zdaniem przykładowo mogłoby wyglądać zrobienie wszystkiego aby uniknąć tragedii od niezrobienia wszystkiego aby jej uniknąć w przypadku działania opl?
Jak w każdym innym przypadku – w stopniu w jakim w danych warunkach jest to realnie możliwe i racjonalnie uzasadnione trzymać się obowiązujących przepisów i procedur oraz nie podejmować zbędnego ryzyka. Np. jeżeli miałeś obowiązek i możliwość skontrolować stan techniczny rakiet jakie ma na wyposażeniu twoja bateria a tego nie zrobiłeś, bo ci się dajmy na to, nie chciało, a wiedziałeś, że dowódca i tak się nie połapie, to nie dochowałeś należytej staranności. Jeżeli wiedziałeś, że w jednej z rakiet jest wadliwy system autodestrukcji i odpaliłeś ją (bo przecież pewnie i tak trafi w cel, a jak nie to pewnie spadnie na pole i nic się nie stanie) choć mogłeś odpalić inną, to nie dochowałeś należytej staranności. Jeśli wiedziałeś, że dziś masz dyżur a dzień wcześniej na przepustce nawaliłeś się w trupa i pełnisz teraz służbę skacowany i półprzytomny, to nie dochowałeś należytej staranności – gorzej oceniasz zagrożenia, wolniej reagujesz i być może ktoś przez to zginie. Itd. itp. Cały ocean szczegółów i niuansów z których jedne będą w danych okolicznościach mało ważne i pomijalne, a w innych kluczowe i decydujące. Zasadniczo sprowadza się to do niedziałania w myśl zasady „jakoś to będzie” i „zmieścisz się śmiało”.

Qwertyuiop
Cytat:Oto i Dugin. IdeoLOLogiczny "musk" raszyzmu. A za nim mapa jego roszczeń. Jego prywatna zwastyka pokazuje pęd ku ekspansji na wszelkie kierunki świata.
Toż to nie żadna prywatna zwastyka, a plugawy symbol Niepodzielnego Chaosu! Święty Sigmarze chroń nas ode złego!
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Odpowiedz
Niepodzielny Chaos?!
Tego się nie spodziewałem.

"O kurwa".
Stachu Jones

Nazizm - wzięcie hinduskiej swastyki, usunięcie z niej czterech kropek i przewrócenie jej lekko na bok.
Raszyzm - wzięcie symbolu Niepodzielnego chaosu z Warhammera, usunięcie z niej okręgu i lekka zmiana długości strzałek.
Odpowiedz
Dwa Litry Wody napisał(a): Jak w każdym innym przypadku – w stopniu w jakim w danych warunkach jest to realnie możliwe i racjonalnie uzasadnione trzymać się obowiązujących przepisów i procedur oraz nie podejmować zbędnego ryzyka. Np. jeżeli miałeś obowiązek i możliwość skontrolować stan techniczny rakiet jakie ma na wyposażeniu twoja bateria a tego nie zrobiłeś, bo ci się dajmy na to, nie chciało, a wiedziałeś, że dowódca i tak się nie połapie, to nie dochowałeś należytej staranności. Jeżeli wiedziałeś, że w jednej z rakiet jest wadliwy system autodestrukcji i odpaliłeś ją (bo przecież pewnie i tak trafi w cel, a jak nie to pewnie spadnie na pole i nic się nie stanie) choć mogłeś odpalić inną, to nie dochowałeś należytej staranności. Jeśli wiedziałeś, że dziś masz dyżur a dzień wcześniej na przepustce nawaliłeś się w trupa i pełnisz teraz służbę skacowany i półprzytomny, to nie dochowałeś należytej staranności – gorzej oceniasz zagrożenia, wolniej reagujesz i być może ktoś przez to zginie. Itd. itp. Cały ocean szczegółów i niuansów z których jedne będą w danych okolicznościach mało ważne i pomijalne, a w innych kluczowe i decydujące. Zasadniczo sprowadza się to do niedziałania w myśl zasady „jakoś to będzie” i „zmieścisz się śmiało”.

W czasie pokoju w przypadku ćwiczeń na poligonie jak najbardziej. W sytuacji w jakiej jest Ukraina, gdy rakiet opl krytycznie brakuje, nawet wystrzelenie takiej wadliwej, z uszkodzonym systemem autodestrukcji i tak jest opłacalnym ryzykiem.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
"Kreml oskarża Ukraińców o zamordowanie rosyjskich żołnierzy. "To egzekucja"

Pewnie teraz będą grzali ten temat.

Polecam ten wpis wraz z komentarzami jest tutaj pokazane o co chodzi:
https://tiny.pl/wcsh8

Sam zdania w tym temacie nie mam - na dwoje babka wróżyła.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
@Dwa Litry Wody

Chciałem napisać dłuższą odpowiedź, ale koledzy mnie wyręczyli, więc uzupełnię o trzy aspekty:

- Może jestem za bardzo uformowany przez chrześcijańską mentalność, ale dla mnie zawsze w odpowiedzialności jest pierwszeństwo zamiaru nad pierwszeństwem czynu. Jeżeli terrorysta zmusza jedną osobę do zabicia drugiej osoby przykładając jej rewolwer do skroni, to zawsze on ponosi bezpośrednią odpowiedzialność, nawet jeżeli nominalnie ktoś inny popełnia bezpośredni czyn. W opisywanych przypadkach to terroryści weszli do teatru z zamiarem zabijania ofiar. A dziś Rosjanie bombardują Ukrainę z zamiarem zabijania mieszkańców. Dla mnie to decyduje o odpowiedzialności - tej bezpośredniej.

- Twoja krytyka ukraińskiej prezentacji medialnej jest na bardzo wysokim koniu. Są różne statystyki na temat ilości zabitych cywilistów w Ukrainie, czytałem jedną o 40.000 ofiar. Do tego tysiące pod okupacją, tysiące uprowadzonych do Rosji, tysiące dzieci przymusowo adoptowanych, a liczba torturowanych zapewne też w tysiące idzie. Owszem, powinni zachowywać mimo to zimną krew zamiast reagować emocjonalnie na takie zarzuty, no ale każdy na jego miejscu by się wkurwił, co nie?

- Powody ukraińskich wypowiedzi mogą być różne, ja dołożę ten jeden:

https://twitter.com/donaldjtrumpjr/statu...9065702401

Może to i Trump junior, ale zawsze reprezentuje pewną część opinii publicznej.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
DziadBorowy
Cytat:W czasie pokoju w przypadku ćwiczeń na poligonie jak najbardziej. W sytuacji w jakiej jest Ukraina, gdy rakiet opl krytycznie brakuje, nawet wystrzelenie takiej wadliwej, z uszkodzonym systemem autodestrukcji i tak jest opłacalnym ryzykiem.
Nawet jak masz pod ręką kilka sprawnych? Mówiłem już – zawsze mamy ocean niuansów i to nie tylko w czasie wojny, ale również i pokoju. W cywilizowanych krajach zadaniem NGOsów i innych sygnalistów jest zwracać (również i wybiórczo) na takie wątpliwości uwagę, zaś obowiązkiem władz jest się z nich w granicach realnie dostępnych środków i możliwości tłumaczyć i rozliczać i to nawet wtedy, jeśli proces ten jest mało przyjemny i wiąże się z problemami wizerunkowymi. Jak kończą państwa w których rozlicza się nie władzę, a jej krytyków świetnie dziś widać na przykładzie Rosji. Naprawdę, nie warto iść tą drogą.

Bert04
Cytat:Może jestem za bardzo uformowany przez chrześcijańską mentalność, ale dla mnie zawsze w odpowiedzialności jest pierwszeństwo zamiaru nad pierwszeństwem czynu.
No tak, chcieliśmy dobrze, wyszło jak zawsze, ale to oni zaczęli, więc na chuj drążyć… Zapytam inaczej. Jeżeli na ulicy napadną cię jakieś dresy i ze złamaną ręką trafisz do szpitala, gdzie ci ją zamiast poskładać utną, bo ktoś coś pochrzani w twojej dokumentacji medycznej, a komuś innemu nie będzie chciało się sprawdzić jak to co na papierze ma się do tego co w rzeczywistości, to na litość boską, kogo będziesz winił za to, że do końca życia będziesz musiał 10 piw zamawiać na 2 raty – dresów, czy personel szpitala? Ja bym winił szpital.
Cytat:A dziś Rosjanie bombardują Ukrainę z zamiarem zabijania mieszkańców. Dla mnie to decyduje o odpowiedzialności - tej bezpośredniej.
Rosjanie odpowiadają za to, że Ukraińcy muszą się bronić, a Ukraińcy odpowiadają za to jak (przy uwzględnieniu możliwości jakimi realnie dysponują) tę obronę prowadzą.
Cytat:Twoja krytyka ukraińskiej prezentacji medialnej jest na bardzo wysokim koniu. […] Owszem, powinni zachowywać mimo to zimną krew zamiast reagować emocjonalnie na takie zarzuty, no ale każdy na jego miejscu by się wkurwił, co nie?
Od Ukraińców oczekuję respektowania zachodnich norm cywilizacyjnych – a przypominam, że u nas na Zachodzie, co do zasady (bo w praktyce to różnie bywa) wątpliwości dotyczące postępowania organów państwowych się wyjaśnia, a nie zamiata pod dywan, albo zakrzykuje. Nie wydaje mi się, by były to jakieś szczególnie wygórowane wymagania wobec kraju, który nie tylko chce wejść do naszej sfery cywilizacyjnej, ale dzięki naszej ciągłej pomocy w ogóle jeszcze istnieje. Natomiast co do emocji, to pamiętaj, że innym standardom oceny podlegają szarzy ludkowie tacy jak my, bo nam wolno „myśleć” emocjami, a innym osoby reprezentujące organy państwowe, bo ich obowiązkiem jest trzymać swoje emocje na wodzy.
Cytat:Powody ukraińskich wypowiedzi mogą być różne, ja dołożę ten jeden
https://twitter.com/donaldjtrumpjr/statu...9065702401
Może to i Trump junior, ale zawsze reprezentuje pewną część opinii publicznej.
Ale w USA są też inne części opinii publicznej – np. takie, które oddają głosy na Demokratów. Jak sądzisz jak na ich entuzjazm dla dalszego wspierania Ukrainy wpływa postawa Zełenskiego, który przed dobre kilkadziesiąt godzin z uporem maniaka de facto zarzucał Bidenowi mijanie się z prawdą?
O Lord, bless this thy hand grenade, that with it thou mayest blow thy enemies to tiny bits in thy mercy.
Odpowiedz
Dwa Litry Wody napisał(a): Nawet jak masz pod ręką kilka sprawnych?

Jeżeli masz kilka w magazynie i jeżeli w obliczu nawału rakiet wystrzeliwanych nad Ukrainą nie masz dylematu "wystrzelić sprawdzoną czy nie-sprawdzoną" ale "wystrzelić nie-sprawdzoną albo nie wystrzelić wcale".

Cytat:No tak, chcieliśmy dobrze, wyszło jak zawsze, ale to oni zaczęli, więc na chuj drążyć… Zapytam inaczej. Jeżeli na ulicy napadną cię jakieś dresy i ze złamaną ręką trafisz do szpitala, gdzie ci ją zamiast poskładać utną, bo ktoś coś pochrzani w twojej dokumentacji medycznej, a komuś innemu nie będzie chciało się sprawdzić jak to co na papierze ma się do tego co w rzeczywistości, to na litość boską, kogo będziesz winił za to, że do końca życia będziesz musiał 10 piw zamawiać na 2 raty – dresów, czy personel szpitala? Ja bym winił szpital.

W sytuacji opisanej wyżej, szpital. W sytuacji gdyby miasto było pod ostrzałem a alterantywą do amputacji byłoby wykrwawienie się na korytarzu, więc ta amputacja de facto ratowała mi życie - już mniej. Wszystko zależy od porównania do alternatywy, tej realnej, nie tej idealnej.

Cytat:Rosjanie odpowiadają za to, że Ukraińcy muszą się bronić, a Ukraińcy odpowiadają za to jak (przy uwzględnieniu możliwości jakimi realnie dysponują) tę obronę prowadzą.

Z takim truizmem się zgodzę, spieramy się o stopień tejże odpowiedzialności.

Cytat:
Cytat:Twoja krytyka ukraińskiej prezentacji medialnej jest na bardzo wysokim koniu. […] Owszem, powinni zachowywać mimo to zimną krew zamiast reagować emocjonalnie na takie zarzuty, no ale każdy na jego miejscu by się wkurwił, co nie?
Od Ukraińców oczekuję respektowania zachodnich norm cywilizacyjnych – a przypominam, że u nas na Zachodzie, co do zasady (bo w praktyce to różnie bywa) wątpliwości dotyczące postępowania organów państwowych się wyjaśnia, a nie zamiata pod dywan, albo zakrzykuje.

Nie rozśmieszaj mnie, bo mi zajady się odnowią, to o czym piszesz nie jest zachowywane nawet w czasach pokoju. Owszem, to sprawia złe wrażenie i jest czymś, czego należy unikać, no ale jeżeli uważasz, że to "norma cywilizacyjna" to chyba masz wyłączone wiadomości z polityki, nie tylko polskiej.

Cytat:Ale w USA są też inne części opinii publicznej – np. takie, które oddają głosy na Demokratów. Jak sądzisz jak na ich entuzjazm dla dalszego wspierania Ukrainy wpływa postawa Zełenskiego, który przed dobre kilkadziesiąt godzin z uporem maniaka de facto zarzucał Bidenowi mijanie się z prawdą?

Biden to ani papież ani Trump. Demokraci nie traktują Bidena z boskim uwielbieniem, wiedzą, że jest człowiekiem omylnym, potykającym się, nawet z roweru potrafił spaść.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
Ktoś mi może wytłumaczyć sens powołania Melnyka na wiceszefa MSZ? Smutny Idzie o jego dobre relacje z Niemcami, które mogą być przydatne do zdobywania niemieckiej pomocy? No bo "ukroinosceptycy" grzeją teraz temat. Dostali, jak dla mnie bezsensownie, mannę z nieba.
Odpowiedz
Możliwe, że już się z naszymi ułożyli na formalny sojusz po wojnie, a teraz, cholera wie - testują, czy nasi wiedzieli, co mówili, kiedy przedstawiali się jako elita i władza?

Nie znam wewnętrznych obrotów ukraińskiej polityki, więc strzelę w ciemno: zastanów się, czy w razie najazdu z Królewca, gdyby jego odpieranie się przedłużało, nie doczekalibyśmy się w rządzie Bączkiewicza (przy założeniu, że Bączkiewicz nie zasysa finansów z Kremla, względnie nie zasysa, a kradnie).
Odpowiedz
Bert04
Cytat:Wszystko zależy od porównania do alternatywy, tej realnej, nie tej idealnej. […]Z takim truizmem się zgodzę, spieramy się o stopień tejże odpowiedzialności.
Tylko, żeby móc porównywać, czy oceniać, trzeba mieć możliwość wyrażenia swoich wątpliwości i zastrzeżeń bez natychmiastowego posądzenia o myślozbrodnię.
Cytat:Nie rozśmieszaj mnie, bo mi zajady się odnowią, to o czym piszesz nie jest zachowywane nawet w czasach pokoju.
Wszak mówiłem – w praktyce różnie to bywa. Ale jeżeli uważasz, że między Rosją a Zachodem nie istnieje właściwie żadna istotna różnica w kwestii społecznej kontroli nad poczynaniami władzy, to zastanów się po co Ukraińcom była najpierw Pomarańczowa Rewolucja, potem cały ten Majdan, a teraz wojna?
Cytat:Biden to ani papież ani Trump. Demokraci nie traktują Bidena z boskim uwielbieniem, wiedzą, że jest człowiekiem omylnym, potykającym się, nawet z roweru potrafił spaść.
Biden to przede wszystkim POTUS i jeśli ktoś publicznie, choćby i nie wprost, ale w sprawie takiej jak Przewodów, zarzuca POTUSowi mijanie się z prawdą, to w istocie zarzuca mówienie nieprawdy nie jakiemuś tam dziadkowi co spadł z rowerka, ale Stanom Zjednoczonym Ameryki. A to akurat dla tych Amerykanów, którzy Bidena uważają za legalnie wybranego prezydenta raczej bez znaczenia nie jest. Zwłaszcza jeśli słowa takie padają z ust prezydenta kraju, którego istnienie zależy od amerykańskiej pomocy. 

Qwertyuiop
Cytat:Ktoś mi może wytłumaczyć sens powołania Melnyka na wiceszefa MSZ?
A co jest dziwnego w tym, że stanowisko zastępcy ministra spraw zagranicznych obejmuje na Ukrainie doświadczony dyplomata i w dodatku patriota?
Odpowiedz
Dwa Litry Wody napisał(a): Biden to przede wszystkim POTUS i jeśli ktoś publicznie, choćby i nie wprost, ale w sprawie takiej jak Przewodów, zarzuca POTUSowi mijanie się z prawdą, to w istocie zarzuca mówienie nieprawdy nie jakiemuś tam dziadkowi co spadł z rowerka, ale Stanom Zjednoczonym Ameryki. A to akurat dla tych Amerykanów, którzy Bidena uważają za legalnie wybranego prezydenta raczej bez znaczenia nie jest. Zwłaszcza jeśli słowa takie padają z ust prezydenta kraju, którego istnienie zależy od amerykańskiej pomocy. 

Najpierw trujesz o jakichś zachodnich wartościach i standardach, a teraz robisz z POTUSa jakieś niekrytykowalne mistyczne ciało konstytucyjne, którego nimb nieomylności nie może być nadkruszony? A każdy uprawniony zarzut omyłki jest równy z bluźnierczym i świętokradczym zarzutem kłamstwa? Cóż, musiałem się pomylić.

Następnym razem, jak jakiś POTUS będzie wspominał o broni masowego rażenia w Iraku powiem "Łaszington lokuta, kałsa finita".

Cytat:A co jest dziwnego w tym, że stanowisko zastępcy ministra spraw zagranicznych obejmuje na Ukrainie doświadczony dyplomata i w dodatku patriota?

Kolega być może pije do tego, że tenże patriota dosyć ostro jechał po Niemcach w czasie sprawowania tam urzędu ambasadorskiego. Parę osób myślało, że jego odwołanie stamtąd miało ułagodzić stosunki między Kijowem a Berlinem. Te osoby teraz są zaskoczone (i nie, ja do tego grona nie należę)
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Odpowiedz
A tymczasem jak media donoszą, jakiś orzeł z kancelarii prezydenta połączył pana Dudę z rosyjskimi pranksterami. I sobie chwilę pogadali. Najlepsze jest to, że taka sytuacja zdarza się po raz drugi.

Jak coś takiego może się powtórzyć ?????
Odpowiedz
Niestety jest to duża kompromitacja.

https://twitter.com/IAPonomarenko/status...DCZFA&s=19

Tyle rakiet ruskim zostało. Niby jeszcze trochę mają tego szajsu, ale sporo muszą trzymać w rezerwie na wypadek konieczności obrony swojej plugawej matki ojczyzny.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): A tymczasem jak media donoszą, jakiś orzeł z kancelarii prezydenta połączył pana Dudę z rosyjskimi pranksterami. I sobie chwilę pogadali.  Najlepsze jest to, że taka sytuacja zdarza się po raz drugi.

Jak coś takiego może się powtórzyć ?????

Ale też z tego co czytałem ci sami wkręcili Borysa Johnsona, Macrona czy też Eltona Johna. Widocznie mają jakieś swoje sposoby aby się uwiarygodnić...
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Przeczytałam tytuł w wp.pl, że jakiś współpracownik Putina powiedział, że "państwa i ludzie bezprawnie opuścili ZSRR".
Więc wynikało by z tego, że niektórzy uważają, że atak Rosji na Ukrainę jest sprawiedliwy bo jest w obronie prawa.

Moim zdaniem, prawo to sobie może zrobić każdy sam i nawet nie musi go opublikować. Na przykład Pelagia Zębata to może sobie zrobić prawo: że każdy Polak ma prawo szturchać w brzuch każdą pełnoletnią osobę która ma nazwisko na literę N.

Ze sprawiedliwością nie jest już, moim zdaniem, tak dowolnie. Każdy pełnoletni i bez demencji starczej ma jakieś swoje poczucie sprawiedliwości, które mu się nie zmienia częściej niż raz na 1 rok.
Na przykład każdy głupi, taki który nie ma potencjału intelektualnego, żeby skończyć więcej niż zawodówkę to może uważać za sprawiedliwe, że powinien zarabiać 10 razy więcej niż przeciętny inżynier bo skoro go Pan Bóg tak słabo obdarował umysłem i inteligencją i zdolnościami, że jest taki głupi to należy mu się za to jakaś spora rekompensata bo on jest mocno pokrzywdzony. No i w myśl tej rekompensaty należą mu się pieniądze za pracę nawet jeśli w pracy głównie leży na dmuchanym materacu który sobie przyniósł z domu i położył obok biurka bo On przecież leżąc musi rozmyślać a i płakać nad swoją krzywdą, że go Bóg obdarzył głupotą.
Dlatego Prawo i Sprawiedliwość za bardzo na mnie nie robi wrażenia.
Może lepiej niż PiS byłoby R - Rozsądek, ale to tylko pobieżnie przemyślałam.
Odpowiedz
https://www.onet.pl/informacje/onetwiado...p,79cfc278

Relacja co tam się u "zwykłych" rusków teraz dzieje.
Odpowiedz
Cytat:— W propagandzie rosyjskiej Polska jest przedstawiana jako kraj wrogi, ... w którym panuje wielka nienawiść do Rosjan.
Bo to święta prawda.

U mnie samego wyparowały resztki jakiejś sympatii do Rosjan, jako ludzi i życzę im pierdyliarda plag egipskich.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Chciałem napisać to samo. Według sondaży w Polsce niechęć do Rosji wyraża 97% społeczeństwa. Więc akurat tutaj rosyjska propaganda aż tak się nie myli.

Cytat:Only 2% of Poles view Russia favourably, lowest of any country in global study

Only 2% of Poles hold a favourable view of Russia, while 97% have an unfavourable opinion.

https://notesfrompoland.com/2022/06/22/o...bal-study/

[Obrazek: USRussia.png]
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
I tak trzymać k... ich bladź!
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości