To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 9 głosów - średnia: 4.11
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Jak doszliście do ateizmu ?
(17.11.2022, 13:12)Sofeicz napisał(a): Kaloryfer z termostatem też ma jakąś szczątkową świadimość.

Zastanawiają się nad sensem życia ?. Pojechałeś po bandzie.

Czy z materii nieożywionej wyewoluowało sumienie ? Nikt do tej pory nie udzielił racjonalnej odpowiedzi .

Jakim sposobem z materii nieożywionej powstała moralność ? W większości konstytucji zabicie człowieka jest potępiane. Jeżeli silniejszy ma przeżyć ( selekcja ) to zabijanie nie powinno być potępiane. Panowie ateiści, nie owijamy w bawełnę, tylko konkretnie i racjonalnie uzasadniajmy swój światopogląd.
Odpowiedz
Uzasadniać można temu, kto uzasadnienie rozumie. Tobie podano (hasłowe) uzasadnienie razem z pytaniem, czy się orientujesz w temacie, a ty to zbyłeś milczeniem. Czyli nie rozumiesz i nie chcesz zrozumieć.

Also, sprowadzanie przyrody do frazy "silniejszy przeżywa" jest przedszkolne. Silniejszy niekoniecznie przeżywa.
Odpowiedz
(17.11.2022, 13:33)ErgoProxy napisał(a): Uzasadniać można temu, kto uzasadnienie rozum

Czyli taki wybieg. Podejrzewam że nie potrafisz odpowiedzieć. Nie dziwię się.
Odpowiedz
Podejrzewaj dalej. Co miałeś z matematyki?
Odpowiedz
(17.11.2022, 13:41)ErgoProxy napisał(a): Podejrzewaj dalej. Co miałeś z matematyki?

Nie widzę związku między matematyką a sumieniem czy moralnością.
Odpowiedz
Jesteś sumą wszechrzeczy?

Dylemat Więźnia to pojęcie matematyczne. To się rachuje. Co miałeś z matematyki?
Odpowiedz
(17.11.2022, 13:44)ErgoProxy napisał(a): Jesteś sumą wszechrzeczy?

Dylemat Więźnia to pojęcie matematyczne. To się rachuje. Co miałeś z matematyki?

To nie moja bajka.

Gram krótką piłkę. Dewagacje filozoficzne i pseudointelektualne mnie nie interesują
Odpowiedz
Litek coś próbuje.

To fajne i ciekawe.
Odpowiedz
(17.11.2022, 14:20)geranium napisał(a): Litek coś próbuje.

To fajne i ciekawe.

Litek ustala prawdę.
Odpowiedz
(17.11.2022, 13:52)Litek napisał(a): To nie moja bajka.

Gram krótką piłkę. Dewagacje filozoficzne i pseudointelektualne mnie nie interesują
To po co zadajesz pytania, skoro wymiękasz kiedy ci się merytorycznie odpowiada?

Następnym razem pytaj o pogodę albo o majtki Dody.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
(17.11.2022, 19:31)Sofeicz napisał(a):
(17.11.2022, 13:52)Litek napisał(a): To nie moja bajka.

To po co zadajesz pytania, skoro wymiękasz kiedy ci się merytorycznie odpowiada?

Następnym razem pytaj o pogodę albo o majtki Dody.

Kto pyta nie błądzi.
Odpowiedz
Było sobie trzech braci. Jeden skręcił w lewo, drugi w prawo, a trzeci poszedł za nimi. Skąd wyjechał czołg?

geranium napisał(a):Litek coś próbuje.
Pisać z telefonu, ino mu klapka ciągle opada.
Odpowiedz
Większość państw ma konstytucję która potępia zabijanie człowieka. Mówimy o normach społecznych czy moralnych. Czy ateista wyjaśni jak wyewoluowały normy moralne?

[Poprawiłem — zefciu]

Użytkownik otrzymał ostrzeżenie za ten post. Powod: Celowe pisanie nie po polsku
Odpowiedz
(02.12.2022, 09:39)Litek napisał(a): Czy ateista wyjaśni jak wyewoluowały normy moralne?
Przecież do tego wyjaśnienia nie trzeba być ateistą. Wystarczy rozumienie Teorii Ewolucji. Teoria Ewolucji postuluje, że przeżywają takie cechy, które stanowią dostosowanie. W przypadku organizmu społecznego, jakim jest człowiek (i jego najbliżsi krewni), grupa, w której osobniki zachowują się w stosunku do siebie zgodnie z tym, co nazywamy normami moralnymi jest lepiej przystosowana, niż grupa, w której takich norm nie ma.

Co jeszcze chcesz, żeby Ci wyjaśnić?
Odpowiedz
(02.12.2022, 10:04)zefciu napisał(a): grupa, w której osobniki zachowują się w stosunku do siebie zgodnie z tym, co nazywamy normami moralnymi jest lepiej przystosowana, niż grupa, w której takich norm nie ma.

Powierzchowne wyjaśnienie. Czy zachowywanie się zgodne w stosunku do siebie nazywamy normami moralnymi ?
Odpowiedz
(17.11.2022, 12:29)Litek napisał(a):
(17.11.2022, 12:18)Sofeicz napisał(a): O doborze naturalnym słyszałeś?
(17.11.2022, 12:18)Sofeicz napisał(a): O doborze naturalnym słyszałeś?
Oczywiście. Ciekawi mnie w jaki sposób dobór naturalny ukształtował w człowieku  świadomość i sumienie. Jeżeli słaby musi ginąć a silniejszy przeżywa, to po co sumienie.
Przeżywa ten, który ma więcej potomstwa. Bywa, że "słaby" ma tego potomstwa bardzo dużo.  Wielu ludzi ma świadomość a z sumieniem u nich bardzo marnie...
Odpowiedz
(02.12.2022, 15:26)Litek napisał(a): Powierzchowne wyjaśnienie.
Rzecz jasna. Głębsze wyjaśnienie wymagałoby stworzenia modelu matematycznego, który określa, w jakim stopniu altruizm zwiększa przystosowanie genu.
Cytat:Czy zachowywanie się zgodne w stosunku do siebie nazywamy normami moralnymi ?
Tak.
Odpowiedz
A mnie ciekawi temat altruizmu w odniesieniu do ewolucji, czy były gdzieś na forum poruszane takie tematy? Albo może znacie jakieś artykuły, filmy na ten temat? Szczególnie jeśli chodzi o zachowania altruistyczne okazywane obcym ludziom, a nie np. własnym dzieciom, gdzie może silnie działać instynkt rodzicielski
Odpowiedz
(02.12.2022, 16:19)Hill napisał(a): A mnie ciekawi temat altruizmu w odniesieniu do ewolucji, czy były gdzieś na forum poruszane takie tematy? Albo może znacie jakieś artykuły, filmy na ten temat? Szczególnie jeśli chodzi o zachowania altruistyczne okazywane obcym ludziom, a nie np. własnym dzieciom, gdzie może silnie działać instynkt rodzicielski
Dawkins napisał o tym pierdyliard książek - "Rzeka genów", "Samolubny gen", "Ślepy zegarmistrz", "Wspinaczka na szczyt nieprawdopodobieństwa".....
Ale zara, zara - to ateista więc się nie liczy. Smutny
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
(03.12.2022, 00:11)Sofeicz napisał(a): Ale zara, zara - to ateista więc się nie liczy. Smutny

Ależ mi właśnie o wyjaśnienia ateistów chodzi, podejście wierzących już znam  Język

(03.12.2022, 00:11)Sofeicz napisał(a): Dawkins napisał o tym pierdyliard książek - "Rzeka genów", "Samolubny gen", "Ślepy zegarmistrz", "Wspinaczka na szczyt nieprawdopodobieństwa".....

A streścić w paru zdaniach nie możesz?  Język Pytam konkretnie o zachowania altruistyczne wobec obcych ludzi, a nie wobec krewnych
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości