18.04.2023, 11:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2023, 11:16 przez Ayla Mustafa.)
Liczba postów: 3,795
Liczba wątków: 18
Reputacja:
380
Nonkonformista napisał(a): Mustafa Mond napisał(a): Nonkonformista napisał(a): Mustafa Mond napisał(a):Teoretycznie podczas każdego snu dusza w każdym człowieku może ginąć i w jej miejsce może wchodzić nowa dusza, która się budzi. I co? I nic. Dusza to dusza. Moja, niemoja, nieważne. Nie ma czegoś takiego jak dusza. To funkcje mózgu i nic więcej. Kiedy śpisz, to mózg działa wolniej. Kiedy czuwasz, działa jeszcze inaczej. Dusza jest wymysłem starogreckiej filozofii, nie mająca jednak nic wspólnego z rzeczywistością.
Ja mam duszę - jestem nią. W jaki sposób? Ciało nie może być duszą, a dusza nie może być ciałem.
Dusza działa poprzez ciało, przełamując, przemagając czystą fizykę świata doczesnego. Dusza uniemożliwia idealne działanie Demona Laplace'a. Sprawia, że ciało nie działa zgodnie ze swoim interesem ewolucyjnym. Ciało jest jak autonomiczny pojazd, który jest korygowany przez kierowcę, a kierowca jest tu jak dusza. Ja w bardzo wysokim stopniu przełamuję ciało i stąd żyję bardzo nietypowo. W zasadzie odkąd sięgam pamięcią, zwalczałem, tłamsiłem i niszczyłem cielesnego autopilota, uznając go za zło, by mnie nie krępował. Trzeba wypalać w sobie opór. Na zgliszczach jest największy luz decyzyjny w budowaniu.
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Mustafa Mond napisał(a): Dusza uniemożliwia idealne działanie Demona Laplace'a. Sprawia, że ciało nie działa zgodnie ze swoim interesem ewolucyjnym.
Sorry Mustafa ale tu pojechałeś po bandzie. To zdanie jest raczej bez sensu.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
Sofeicz napisał(a): Mustafa Mond napisał(a): Dusza uniemożliwia idealne działanie Demona Laplace'a. Sprawia, że ciało nie działa zgodnie ze swoim interesem ewolucyjnym.
Sorry Mustafa ale tu pojechałeś po bandzie. To zdanie jest raczej bez sensu. Jeśli Mustafa będzie się do jakichś niematerialnych bytów odwoływał, to jasne, że będzie to bez sensu. Wszystko, co jest pozamaterialne jest tym samym bezsensowne.
Nie istnieją rzeczy poza materialną fizyką tego świata - po prostu.
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Liczba postów: 4,639
Liczba wątków: 9
Reputacja:
437
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Osiris napisał(a): No ale to nic nie wyjaśnia - według jakiej metryki Turcja jest biedna? PKB pc. Dowolnie liczone.
Osiris napisał(a): Jeśli popatrzyć na Afrykę, to gdzie nie spojrzysz, bez względu na religię(a połowa jest chrześcijańska), to jest bieda. No i kurwa nie wszędzie. Botswana biedna nie jest. Bogata rzecz jasna też nie, poziom ogona UE, czyli w skali świata kraj bogaty. W sumie Ghana czy Namibia też. Osiris napisał(a): tymaczasem teraz jest na poziomie 55% O w mordę, ale dobrobyt.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
18.04.2023, 13:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2023, 13:51 przez Ayla Mustafa.)
Liczba postów: 3,795
Liczba wątków: 18
Reputacja:
380
Sofeicz napisał(a): Mustafa Mond napisał(a): Dusza uniemożliwia idealne działanie Demona Laplace'a. Sprawia, że ciało nie działa zgodnie ze swoim interesem ewolucyjnym.
Sorry Mustafa ale tu pojechałeś po bandzie. To zdanie jest raczej bez sensu.
Nie. Dlaczego? Dusza nieprzełamująca praw fizyki jest tylko pasażerem/widzem teatru konieczności wokół. A ja zachowuję się wysoce niezgodnie z interesem ewolucyjnym mego ciała. Tyle że mój bunt wobec interesu ewolucyjnego nie jest tylko fizycznym popsuciem mego ciała. Popsucie prawie zawsze powinno dawać działanie bezsensowne, a ja działam, tylko na podstawie innego imperatywu. A poza tym oczywistością dla mnie jest, że moja dusza nie jest li tylko świadomością, a dodatkowym bytem, niezwykle specyficznym i mającym źródło nie z tego świata.
@Turcja
I tak, Turcja jest umiarkowanie biedna, bo sam islam, jak na islam, ma umiarkowany. Tam jakiś rozwój mogą dać najwyżej świeccy politycy, pogrobowcy Ataturka. Erdogan zażyna gospodarkę, a około połowa narodu go w tym popiera, bo ma przy tym Koran na świeczniku. Jak się spojrzy na mapę poparcia Erdogana, to ona się w wysokim stopniu nakłada z mapą poziomu uczęszczania mężczyzn do meczetów.
"I sent you lilies now I want back those flowers"
Liczba postów: 2,922
Liczba wątków: 13
Reputacja:
254
kmat napisał(a): PKB pc. Dowolnie liczone. W takim razie według tej miary Polska też jest biedna (na 45 miejscu na liście a Turcja na 54) i w ogóle 3/4 świata jest biedna. Zajebiste kryterium.
Cytat:No i kurwa nie wszędzie. Botswana biedna nie jest. Bogata rzecz jasna też nie, poziom ogona UE, czyli w skali świata kraj bogaty. W sumie Ghana czy Namibia też.
Tak, Botswana - 2 miliony mieszkańców i w huj diamentów. Jak może tam nie być w miarę dobrze? (tymczasem 77 miejsce w PKB pc., normalnie raj na ziemi) Dziwne, że nie są na poziomie krajów arabskich. Ale zaraz, czy przypadkiem nie wmawiałeś, że jak kraj jest bogaty w surowce (jak Araby), to się z jakiegoś niezrozumiałego powodu nie liczy w tej dyskusji?
Popatrzmy na resztę przykładów: Ghana na 134 miejcu na liście PKB pc., Namibia na 107. Czyli Turcja jest biedna (54 miejsce) a Twoje przykłady są bogate. Chyba potrzebujesz innego kryterium.
Cytat:O w mordę, ale dobrobyt.
Czyli ta inflacja to wina islamu - genialne. Czekam ciągle na jakiś sensowny argument który wskaże, w jaki sposób islam prowadzi do zapaści gospodarczej.
18.04.2023, 22:54
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 18.04.2023, 22:55 przez Sofeicz.)
Reputacja:
975
Osiris napisał(a): kmat napisał(a): Czyli ta inflacja to wina islamu - genialne. Czekam ciągle na jakiś sensowny argument który wskaże, w jaki sposób islam prowadzi do zapaści gospodarczej. W Islamie masz zakaz lichwy, ergo banki mają dość utrudnione działanie, bo muszą stosować jakieś karkołomne sztuczki, żeby działać.
To spowalnia obrót gospodarczy i względnie osłabia gospodarki islamskie.
Gdyby ich odciąć od surowców, to by wrócili do nomadyzmu.
Cytat:Mustafa
A poza tym oczywistością dla mnie jest, że moja dusza nie jest li tylko świadomością, a dodatkowym bytem, niezwykle specyficznym i mającym źródło nie z tego świata
Skoro tak mówisz, to musi być najprawdziwsza prawda.
Reputacja:
254
Sofeicz napisał(a): W Islamie masz zakaz lichwy, ergo banki mają dość utrudnione działanie, bo muszą stosować jakieś karkołomne sztuczki, żeby działać.
To spowalnia obrót gospodarczy i względnie osłabia gospodarki islamskie. Dlatego powinniśmy być wszyscy dozgonnie wdzięczni za to, jak banki zachodnie podchodzą do lichwy oraz jak wspaniale ona od wieków wspomaga działanie gospodarki, szczególnie w czasach kryzysów. Nic dziwnego, że opinia na temat bankówców jest tak wysoka wśród społeczeństw cywilizacji łacińskiej.
Cytat:Gdyby ich odciąć od surowców, to by wrócili do nomadyzmu.
Z pewnością, myślę nawet, że powróciliby do jaskiń. Przecież wiadomo, że kraje zachodnie nie posiadają żadnych surowców i ich gospodarka od zawsze opierała się na niezłomnych zasadach Adama Smitha oraz niekwestionowanych osiągnięciach intelektualnych o podłożu chrześcijańskim.
Liczba postów: 4,639
Liczba wątków: 9
Reputacja:
437
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Osiris napisał(a): W takim razie według tej miary Polska też jest biedna (na 45 miejscu na liście a Turcja na 54) No i dziękujemy za uwagę. Wskazywana przez Osirisa jako bogatsza od Polski Turcja, jest jednak od Polski biedniejsza. Pomimo tego, że nigdy nie było tam komunizmu.
Osiris napisał(a): Ale zaraz, czy przypadkiem nie wmawiałeś, że jak kraj jest bogaty w surowce (jak Araby), to się z jakiegoś niezrozumiałego powodu nie liczy w tej dyskusji? Okej, to pomińmy Botswanę.
Osiris napisał(a): Czekam ciągle na jakiś sensowny argument który wskaże, w jaki sposób islam prowadzi do zapaści gospodarczej. Jak Sofeicz napisał - w islamie kredyt jest grzechem, a co to za kapitalizm bez kredytu. Ale nie tylko. Wszechobecny seksizm ogranicza podaż siły roboczej. Cała ta umma jednak trochę koliduje z prawami własności. W chuj durnych zakazów typu kaszanka jest haram ogranicza gospodarkę. Tego biznesu prowadzić nie wolno, tamtego biznesu prowadzić nie wolno, bo grzech.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Liczba postów: 9,167
Liczba wątków: 64
Reputacja:
60
Wyznanie: ateista, w przyszłości może buddysta mahajany
A czy my tutaj nie rozmawiamy o buddyzmie przypadkiem? A gadka zeszła na gospodarkę. Jak to wygląda w buddyzmie? Czy mamy jakiś w miarę bogaty i stabilny kraj buddyjski? A co współdyskutanci napiszą na temat Tajlandii?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Reputacja:
975
Osiris napisał(a): Sofeicz napisał(a): W Islamie masz zakaz lichwy, ergo banki mają dość utrudnione działanie, bo muszą stosować jakieś karkołomne sztuczki, żeby działać.
To spowalnia obrót gospodarczy i względnie osłabia gospodarki islamskie. Dlatego powinniśmy być wszyscy dozgonnie wdzięczni za to, jak banki zachodnie podchodzą do lichwy oraz jak wspaniale ona od wieków wspomaga działanie gospodarki, szczególnie w czasach kryzysów. Nic dziwnego, że opinia na temat bankówców jest tak wysoka wśród społeczeństw cywilizacji łacińskiej.
Cytat:Gdyby ich odciąć od surowców, to by wrócili do nomadyzmu.
Z pewnością, myślę nawet, że powróciliby do jaskiń. Przecież wiadomo, że kraje zachodnie nie posiadają żadnych surowców i ich gospodarka od zawsze opierała się na niezłomnych zasadach Adama Smitha oraz niekwestionowanych osiągnięciach intelektualnych o podłożu chrześcijańskim.
Niepotrzebny sarkazm.
Sam uważam PT Zachód za superdrapieżną formację ale nie da się ukryć, że ta formacja sama wyciągnęła się z błota za włosy tworząc cywilizację intensywną (w przeciwieństwie do całej ekstensywnej reszty)
Statystyki nie kłamią
![[Obrazek: Najbogatsze-panstwa-swiata-PKB-per-capita-PPP-2022.png]](https://obserwatorgospodarczy.pl/wp-content/uploads/2023/01/Najbogatsze-panstwa-swiata-PKB-per-capita-PPP-2022.png)
Dla równowagi mapa wszystkich wojen
Liczba postów: 530
Liczba wątków: 2
Reputacja:
133
Wyznanie: Żadne
Nonkonformista napisał(a): W jaki sposób? Ciało nie może być duszą, a dusza nie może być ciałem.
W religii starochińskiej "po" jest duszą, która jest ściśle w przeciwieństwie do hun związana z ciałem ludzkim. W staroegipskiej "ka" jest na tyle powiązana z ciałem, że mimo, że nie jest materialna, przeprowadzano mumifikację zmarłego i zostawiano dary w grobie. Związki duszy z ciałem chyba najłatwiej zauważyć w kulturach gdzie mumifikowano ciała i składano do grobu dary dla zmarłego. Więc dla niektórych wierzących ciało może być którąś z dusz bądź któraś z dusz może być jakimś odbiciem ciała. Natomiast ich powiązanie że sobą może wskazywać na istnienie jakiejś "metaduszy".
Nonkonformista napisał(a): Jeśli Mustafa będzie się do jakichś niematerialnych bytów odwoływał, to jasne, że będzie to bez sensu. Wszystko, co jest pozamaterialne jest tym samym bezsensowne.
Nauka wprowadziła tyle niematerialnych bytów by opisać te materialne, że nie obraź się Twoje zdanie jest bez sensu. Np. próżnia doskonała, ciało doskonale czarne itp.
Osiris napisał(a): W takim razie według tej miary Polska też jest biedna (na 45 miejscu na liście a Turcja na 54) i w ogóle 3/4 świata jest biedna. Zajebiste kryterium.
Może nie odwracaj kota ogonem? Mowa była nie o tym czy Turcja jest biedna tylko czy jest zamożniejsza od Polski. Sam tak stwierdziłeś więc to udowodnij, a nie zmieniaj temat.
19.04.2023, 22:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.04.2023, 22:58 przez Osiris.)
Reputacja:
254
kmat napisał(a): No i dziękujemy za uwagę. Wskazywana przez Osirisa jako bogatsza od Polski Turcja, jest jednak od Polski biedniejsza. Pomimo tego, że nigdy nie było tam komunizmu. Widzę, że niektórzy (Ty i dammy) mają problem z czytaniem ze zrozumieniem. Gdzie ja napisałem, że Turcja jest bogatsza od Polski jeśli chodzi o PKB na osobę? Stwierdziłem, że zależy od kryterium (np. jeśli chodzi PKB nominalne, to Turcja jest wyżej w rankingu). Także z łaski swojej nie wciskaj mi czegoś, czego nie powiedziałem. Nie po to sam wpisałem PKB na osobę obu krajów, żeby twierdzić, że pod tym względem Polska jest biedniejsza. Tymczasem Twoje genialne kryterium wrzuca większość świata do biedoty ale do tego się oczywiście nie odniesiesz.
Cytat:Jak Sofeicz napisał - w islamie kredyt jest grzechem, a co to za kapitalizm bez kredytu.
No nie, w islamie funkcjonuje kredyt zero procent, tylko prawdziwy. Bank pożycza pieniądze na daną inwestycję handlową czy produkcyjną i czerpie z tego zyski. Inaczej po jakiego grzyba byłyby jakiekolwiek islamskie banki?
Cytat:Ale nie tylko. Wszechobecny seksizm ogranicza podaż siły roboczej. Cała ta umma jednak trochę koliduje z prawami własności. W chuj durnych zakazów typu kaszanka jest haram ogranicza gospodarkę. Tego biznesu prowadzić nie wolno, tamtego biznesu prowadzić nie wolno, bo grzech.
I jakoś Arabowie w coraz większym zakresie, także ze swoimi bankami, pojawiają się w Europie i przejmują duże biznesy jak np. największe kluby piłkarskie. Biznes to biznes i żeby obejść religię znajdzie się jakiś sposób. Tymczasem wolny rynek ma sam swoje problemy bo przecież kryzys co dekadę to nie jest pozytywne zjawisko.
dammy napisał(a): Może nie odwracaj kota ogonem? Mowa była nie o tym czy Turcja jest biedna tylko czy jest zamożniejsza od Polski. Sam tak stwierdziłeś więc to udowodnij, a nie zmieniaj temat. Jest zamożniejsza chociażby pod względem nominalnego PKB. Ale nie w tym rzecz; podobnie jak kmat nie zrozumiałeś o co chodzi. Jego kryterium ustanawiające Turcję biednym krajem (czyli PKB osobowe) automatycznie wrzuca 3/4 świata do biedoty. Dlatego nieistotne jest gdzie w tym wymiarze jest Polska skoro jego miara jest do dupy. Ale myślałem, że jest oczywiste.
Sofeicz napisał(a): Niepotrzebny sarkazm.
Sam uważam PT Zachód za superdrapieżną formację ale nie da się ukryć, że ta formacja sama wyciągnęła się z błota za włosy tworząc cywilizację intensywną (w przeciwieństwie do całej ekstensywnej reszty)
Statystyki nie kłamią Nie za bardzo rozumiem, co ta mapa udowadnia. Widać, że Afryka jest biedna ale połowa nie jest przecież islamska. Ameryka Południowa jest za to chrześcijańska i dalej biedna. Tymczasem większość najbogatszych krajów ma szeroki dostęp do surowców naturalnych więc nie można tłumaczyć ich cywilizacyjnego przodownictwa samym brakiem islamu. Oczywiście Europejczycy pierwsi dorwali się do kolonizowania nieucywilizowanych ale równie dobrze mogli to zrobić Chińczycy i to nawet wcześniej.
20.04.2023, 20:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.04.2023, 20:46 przez dammy.)
Reputacja:
133
Nonkonformista napisał(a): A czy my tutaj nie rozmawiamy o buddyzmie przypadkiem? A gadka zeszła na gospodarkę. Jak to wygląda w buddyzmie? Czy mamy jakiś w miarę bogaty i stabilny kraj buddyjski? A co współdyskutanci napiszą na temat Tajlandii?
Bogatym i stabilnym krajem buddyjskim jest Korea Płd. W Singapurze, Japonii i na Tajwanie buddyzm jest jedná z głównych religii współwystępujących.
Tajlandia do pewnego momentu rozwijała się szybko jednak mam wrażenie, że Tajowie zderzyli się z sufitem technologicznym i nie do końca wykorzystali swoją szansę.
Osiris napisał(a): Jest zamożniejsza chociażby pod względem nominalnego PKB. Ale nie w tym rzecz; podobnie jak kmat nie zrozumiałeś o co chodzi. Jego kryterium ustanawiające Turcję biednym krajem (czyli PKB osobowe) automatycznie wrzuca 3/4 świata do biedoty. Dlatego nieistotne jest gdzie w tym wymiarze jest Polska skoro jego miara jest do dupy. Ale myślałem, że jest oczywiste.
Jeśli chodzi o wysokość PKB nominalnego per capita to Turcja jest na 75 miejscu na świecie daleko za Polską. Chyba, że weźmiemy całe PKB danego kraju. Ale to w takim razie ma to tyle sensu jak uznanie na tej podstawie, że Indonezja jest bogatsza od Holandii, a Rosja od Kanady. Po prostu świadczy o wielkości gospodarki na którą się składa również liczba ludności.
Akurat Twój post zrozumiałem. Tylko, że interesuje mnie jedynie czy puściłeś fejka z tą Turcją czy nie. I nic więcej. W każdym bądź razie Turcja- drugi pod względem PKB per capita niewęglowodorowy kraj muzułmański jest wyraźnie niżej od Polski. I pamiętaj jedno. Nikt nie napisał, że Turcja to biedny kraj. Więc Twoje twierdzenie, że ktoś pośrednio przez porównanie z Polską sugerował, że wszystko co biedniejsze od Polski jest biedne jest z sufitu wzięte.
20.04.2023, 20:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.04.2023, 20:54 przez Sofeicz.)
Reputacja:
975
Nonkonformista napisał(a): A czy my tutaj nie rozmawiamy o buddyzmie przypadkiem? A gadka zeszła na gospodarkę.
Bo wpływ religii na gospodarkę jest zauważalny.
To nie tak, że dana religia wyklucza postęp gospodarczy ale niewątpliwie go wzmacnia lub osłabia.
Np. w społeczeństwach animistycznych ludzie mają wy... na zysk i planowanie, bo ich jedynym zmartwieniem jest obłaskiwanie i zaklinanie gniewnych duchów kamienia, wody i drzewa.
Polecam ci doskonały film Wernera Herzoga "Tam gdzie śpią zielone mrówki" - bardzo a propos.
Reputacja:
254
dammy napisał(a): Jeśli chodzi o wysokość PKB nominalnego per capita to Turcja jest na 75 miejscu na świecie daleko za Polską. Skąd masz te dane? Według tych poniżej Polska jest na 41 a Turcja na 49, wcale nie tak daleko.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co...per_capita
Cytat: Chyba, że weźmiemy całe PKB danego kraju. Ale to w takim razie ma to tyle sensu jak uznanie na tej podstawie, że Indonezja jest bogatsza od Holandii, a Rosja od Kanady. Po prostu świadczy o wielkości gospodarki na którą się składa również liczba ludności.
Dlatego napisałem, że Turcja jest bogatsza według niektórych kryteriów. Dlaczego wielkość danej gospodarki jest nieistotna a PKB per capita jest istotne? Oba czynniki są istotne gdyż cóż to znaczy, że Luksemburg jest trzecim najbogatszym krajem świata biorąc pod uwagę bogactwo na osobę, skoro mieszka tam tyle ludności, co w jednej dzielnicy Londynu? Jaki wpływ na gospodarkę światową ma Luksemburg? I czy jest on o bogatszy od Polski? Według Ciebie i kmata pewnie jest.
Cytat:Akurat Twój post zrozumiałem. Tylko, że interesuje mnie jedynie czy puściłeś fejka z tą Turcją czy nie. I nic więcej. W każdym bądź razie Turcja- drugi pod względem PKB per capita niewęglowodorowy kraj muzułmański jest wyraźnie niżej od Polski.
Per capita. Czy ta miara jest jedyną określającą bogactwo danego kraju? Co z tego, że per capita w USA wychodzi średnio na mieszkańca wysokie, skoro Detroit wygląda w dużej części jak miasto syberyjskie a na obrzeżach innych aglomeracji pełno jest osiedli namiotowych z bezdomnymi. Sprowadzanie skompliowanej materii do jednego czynnika prowadzi często do absurdów.
Cytat:I pamiętaj jedno. Nikt nie napisał, że Turcja to biedny kraj.
Pamiętaj jedno: zanim coś napiszesz, to najpierw sprawdź czy masz rację.
Osiris napisał(a):No ale to nic nie wyjaśnia - według jakiej metryki Turcja jest biedna?
Kmat napisał: PKB pc. Dowolnie liczone.
Cytat:Więc Twoje twierdzenie, że ktoś pośrednio przez porównanie z Polską sugerował, że wszystko co biedniejsze od Polski jest biedne jest z sufitu wzięte.
Kmat napisał, że Turcja jest biedna. Z tego wynika logicznie, że wszystko poniżej Turcji jest biedniejsze. A to jest 3/4 krajów na świecie według PKB per capita.
Reputacja:
975
Osiris napisał(a): Co z tego, że per capita w USA wychodzi średnio na mieszkańca wysokie, skoro Detroit wygląda w dużej części jak miasto syberyjskie ...
Chyba nie jesteś na bieżąco. Akurat Detroit jest w trakcie ogromnego procesu rewitalizacji i przebudowy.
22.04.2023, 13:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.04.2023, 13:25 przez InspektorGadżet.)
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 19
Wyznanie: Tradi katolik
Lj napisał(a):W chrześcijaństwie możesz se zdrowaśki klepać, litanie, różańce. Też masz kontemplacje
Czytałem kiedyś anegdotę że przedstawiono buddystom pisma św. Jana od Krzyża to myśleli że to jakiś autor buddyjski napisał a nie ksiądz
Dammy napisał(a):Bogatym i stabilnym krajem buddyjskim jest Korea Płd
W Koreii dominuje ateizm (ponad 40%) a na drugim miejscu jest chrześcijaństwo (ponad 30% społeczeństwa). Więc pomyłka. Co do Japonii, to dominuje tam ateizm, z tym że wiadomix. Walentynki i prezenty pod choineczką im nie przeszkadzają
22.04.2023, 15:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.04.2023, 15:58 przez Osiris.)
Reputacja:
254
Sofeicz napisał(a): Chyba nie jesteś na bieżąco. Akurat Detroit jest w trakcie ogromnego procesu rewitalizacji i przebudowy. No ale jak skuteczny jest to proces - jest w stanie odwrócić utratę 2/3 liczby ludności w ciągu ostatnich dekad?
https://www.worldabandoned.com/detroit
InspektorGadżet napisał(a): Więc pomyłka. Co do Japonii, to dominuje tam ateizm, z tym że wiadomix. Ale co wiadomix? W Japonii podchodzi się do religii w inny sposób niż naszym kręgu kulturowym. Przykłada się uwagę do praktykowania i odwiedzania świątyń, czy to shinto czy buddyjskich a przynależność do zorganizowanego kultu ma mniejsze znaczenie. Dlatego Japonia nie jest w większości krajem ateistycznym ponieważ 80 procent mieszkańców wykonuje regularnie powyższe czynności. Poza tym, aby wypowiadać się sensownie na temat ateizmu musiałbyś go najpierw zrozumieć.
Reputacja:
133
Osiris napisał(a): dammy napisał(a): Jeśli chodzi o wysokość PKB nominalnego per capita to Turcja jest na 75 miejscu na świecie daleko za Polską. Skąd masz te dane? Według tych poniżej Polska jest na 41 a Turcja na 49, wcale nie tak daleko. https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_pa%C...per_capita
Osiris napisał(a): Dlatego napisałem, że Turcja jest bogatsza według niektórych kryteriów. Dlaczego wielkość danej gospodarki jest nieistotna a PKB per capita jest istotne? Oba czynniki są istotne gdyż cóż to znaczy, że Luksemburg jest trzecim najbogatszym krajem świata biorąc pod uwagę bogactwo na osobę, skoro mieszka tam tyle ludności, co w jednej dzielnicy Londynu? Jaki wpływ na gospodarkę światową ma Luksemburg? I czy jest on o bogatszy od Polski? Według Ciebie i kmata pewnie jest.
Luksemburg jest bogatszy od Polski, ale będąc dużo mniejszym krajem ma mniejszą gospodarkę.
Osiris napisał(a): Per capita. Czy ta miara jest jedyną określającą bogactwo danego kraju? Co z tego, że per capita w USA wychodzi średnio na mieszkańca wysokie, skoro Detroit wygląda w dużej części jak miasto syberyjskie a na obrzeżach innych aglomeracji pełno jest osiedli namiotowych z bezdomnymi. Sprowadzanie skompliowanej materii do jednego czynnika prowadzi często do absurdów.
To weźmy HDI czy wys. mediany zarobków i wszędzie Turcja jest wobec Polski z tyłu
Osiris napisał(a): Pamiętaj jedno: zanim coś napiszesz, to najpierw sprawdź czy masz rację.
Sprawdziłem. Mam rację. Nic takiego nie napisał.
Osiris napisał(a): Kmat napisał, że Turcja jest biedna. Z tego wynika logicznie, że wszystko poniżej Turcji jest biedniejsze. A to jest 3/4 krajów na świecie według PKB per capita.
A to już kłamstwo. To Ty użyłeś słowo "biedna" w pytaniu sugerującym. A nie kmat, który w ogóle tego słowa wobec Turcji nie użył.
InspektorGadżet napisał(a): W Koreii dominuje ateizm (ponad 40%) a na drugim miejscu jest chrześcijaństwo (ponad 30% społeczeństwa). Więc pomyłka. Dzięki za poprawienie mnie. Jak zostaniesz odbanowany to dostaniesz ode mnie plusa.
|