To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
DPS Jordanów - Czy religia czyni nas gorszymi?
Hans Żydenstein napisał(a): Jak dla mogą go próbować oskarżyć z art, 195 kk(Złośliwe przeszkadzanie w wykonywaniu aktów religijnych), za co grozi do 2 lat więzienia no i jeszcze te zakłócanie porządku publicznego o ktorym piszesz, ale to wykroczenie,

Scheuring-Wielgus też zakłócała mszę z jakimiś napisami, ale oczywiście sprawę umorzono, bo najwyraźniej w katolickim kościele można zakłócać obrzędy.

Widzisz, gdyby prokuratura chciała ścigać Brauna za to, że stanął sobie przy tej menorze z napisem potępiającym działania Izraela w strefie Gazy sam bym go bronił. Podobnie gdyby pani S-W wpadła na mszę św, i zaczęła napierdalać po stojących na ołtarzu świecach oraz próbujących powstrzymać ją wiernych gaśnicą proszkową to domagałbym się dla niej kary.

W przeciwieństwie do paragrafu o obrazie uczuć religijnych ten o zakłócaniu obrzędów religijnych (jak i każdych innych) uważam za zasadny. Ale należy tu zachować minimum zdrowego rozsądku w ocenie poszczególnych czynów.

Cytat:Akurat szachownice na zawodach szachowych to rzecz jak najbardziej normalna, w przeciwieństwie do żydowskich obrzędów religijnych w holu sejmu, co jest kuriozalne.

Judaizm jest taką samą częścią kultury Polski jak chrześcijaństwo. Menora w holu sejmu nie jest zatem ani trochę bardziej kuriozalna niż krzyż.

Cytat:No chyba ty żyjesz w medialnej bańce, bo obserwowałem dzisiaj komentarze w najróżniejszych miejscach internetu i dużo ludzi wytyka hipokryzję posłów. Oczywiście można powiedzieć, że internet jest niereprezentatywny.

Widać mamy zupełnie różne Internety.

Ja tej hipokryzji nie widzę. Co innego domaganie się rozdziału religii od państwa a co innego potępienie czynów, które po pierwsze nie mają z tym nic wspólnego a po drugie łamią podstawowe zasady współżycia społecznego.

Cytat:Ale nie wiem skąd masz taką tezę, że większość uznała dzisiaj Brauna za antysemitę. To jest politycznie poprawnie myślenie, czy większość Polaków jest politycznie poprawna?

To nie jest żadna polityczna poprawność tylko zwykła logika. Panu Braunowi nie przeszkadza obecność symboli religijnych w Sejmie. Pan Braun nie chce rozdziału państwa od religii. Za to jest znany z licznych antysemickich wypowiedzi. Zatem należy podejrzewać, że to co wczoraj odpierdolił również miało wyłącznie antysemicki charakter.

Cytat:To są pewne symbole rzeczywistości w jakiej żyjemy.

Symbole mi nie przeszkadzają, rzeczywistość już owszem.

Cytat:Konflikt nie wybuchł po masakrze na izraelskich cywilach, jest to nieuczciwa manipulacja. Konflikt trwa od lat.p

Zgoda. Ale obecne zaognienie konfliktu spowodowane jest tym, że bojownicy Hamasu zaczęli odcinać Izraelskim cywilom głowy.

Cytat:A marszałek sejmu oczywiście, że opowiada się po stronie Izraela w tym konflikcie i wskazuje na to zaproszenie delegacji żydowskiej na
zorganizowanie święta chanuka. WIele osób tak to odczyta.

Skąd informacja, że zaprosił ich akurat marszałek?

Cytat:Sam wspomniałeś, że był rok, gdy zrezygnowano z takiego zaproszenia, więc była dobra okazja, żeby znowu skorzystać z takiej możliwości.

Wówczas nie było po prostu obrad Sejmu w momencie tego święta. A potem była pandemia. Skoro w Sejmie wciąż istnieje symbolika religijna to nie widzę żadnych powodów aby wykluczać z tego jedną określoną grupę.

Oczywiście jeżeli wejdą w życie jakieś przepisy, które takiej symboliki będą zabraniać - to należy być konsekwentnym i również stosować je równo dla wszystkich.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
A reszta z piszących się nie odniesie? Skandal jak sto pięćdziesiąt i obchodzi to tylko mnie, DziadaBorowego i Hansa? Naprawdę?
"Nic nie jest potężniejsze od wiedzy; królowie władają ludźmi, lecz uczeni są władcami królów".
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): Akurat szachownice na zawodach szachowych to rzecz jak najbardziej normalna, w przeciwieństwie do żydowskich obrzędów religijnych w holu sejmu, co jest kuriozalne.
A krzyż w Sejmie? Opłateczki z biskupami? Modlitwy o deszcz?

Gdyby była taka sytuacja, że interpretujemy neutralność światopoglądową Sejmu jako zakaz jakichkolwiek manifestacji religijnych, to OK. Ale wiesz dobrze, że tak nie interpretujemy. Zatem Twój argument jest kretyński (zresztą nawet gdyby nie był, to należałoby problem zgłosić do kancelarii Sejmu, a nie biegać z gaśnicą).

Inna sprawa, że Twoje obłudne „wyjaśnienie” obala sam Braun. Przecież Braun wprost stwierdził, że jego atak nie miał na celu jakiejś neutralności, tylko wprost był podparty ruskimi paszkwilami nt. rzekomego „satanizmu” Żydów. W skrócie — Braun to zdrajca.

Cytat:To są pewne symbole rzeczywistości w jakiej żyjemy.
No właśnie. Koegzystencja krzyża i menory symbolizuje rzeczywistość, w której osoby o różnych religiach koegzystują. Stąd wynika, że atak na jeden z symboli, jeśli nie jest połączony z choćby krytyką drugiego symbolu jest atakiem na grupę ludzi. Tak więc brawo — sam dowiodłeś, że działanie Brauna było aktem antysemityzmu i zdrady narodowej.

Cytat:A marszałek sejmu oczywiście, że opowiada się po stronie Izraela w tym konflikcie i wskazuje na to zaproszenie delegacji żydowskiej na zorganizowanie święta chanuka.
Delegacji Izraela?

Nonkonformista napisał(a): A reszta z piszących się nie odniesie? Skandal jak sto pięćdziesiąt i obchodzi to tylko mnie, DziadaBorowego i Hansa? Naprawdę?
Ale do czego tu się wielce odnosić. Rosyjski agent dostał polecenie zrobienia prowokacji, która doprowadzi do braku polskiej delegacji na najbliższym szczycie UE. Więc ją zrobił.

Bosak jest ciotą (albo też dostał rozkaz) więc nic nie zrobił.

Hołownia nie jest ciotą, więc zareagował tak, że prowokacja nie miała pożądanego przez FR efektu.

Hans dostał polecenie udawania idioty, który (wbrew deklaracji samego Brauna) wierzy, że chodzi o neutralność światopoglądową. Więc takiego idiotę udaje.

Tutaj w sumie nie ma niczego zaskakującego, interesującego, czy godnego jakiejś dogłębnej dyskusji.
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): Widzisz, gdyby prokuratura chciała ścigać Brauna za to, że stanął sobie przy tej menorze z napisem potępiającym działania Izraela w strefie Gazy sam bym go bronił. Podobnie gdyby pani S-W wpadła na mszę św, i zaczęła napierdalać po stojących na ołtarzu świecach oraz próbujących powstrzymać ją wiernych gaśnicą proszkową to domagałbym się dla niej kary.

Myślę, że najprostsze wyjaśnienie jest takie, że nie wiedział, że to jest proszkowa i jaki chaos to wywoła. Ale trzeba przyznać, że wzmocniło to efekt teatralny. Bo tak naprawdę przecież chodziło mu u zwrócenie na siebie uwagi i prawdopodobnie była to forma reklamy jakiegoś nowego projektu politycznego, który szykują z Korwinem. Zbiórki dla Brauna szybko się wypełniają gotówką. Pierwsza wczoraj w kilka godzin zebrałą ponad 70 koła, została zamknięta. Dzisiaj widzę powstała kolejna i już ponad 100 koła : https://zrzutka.pl/f96c9v

Cytat:Judaizm jest taką samą częścią kultury Polski jak chrześcijaństwo. Menora w holu sejmu nie jest zatem ani trochę bardziej kuriozalna niż krzyż.
Akurat współczesny mariaż polskich włądz z judaizmem to jest sprawa do dłuższej rozmowy. Sytuacja wygląda z zewnątrz bardzo dziwnie i można ją podsumować używając słów Radka Sikorskiego z taśm.

Cytat:To nie jest żadna polityczna poprawność tylko zwykła logika.
Nie, nie, nie. Obecnie słowo antysemityzm to jest jedno z sztandarowych słów politycznej poprawności. To jest właściwie tożsame z reductio ad hitlerum, więc trudno z tym polemizować.

Cytat:Zgoda. Ale obecne zaognienie konfliktu spowodowane jest tym, że bojownicy Hamasu zaczęli odcinać Izraelskim cywilom głowy.

Piszesz to jako forma usprawiedliwienia, czy wymieniasz chronologicznie?
Cytat:Skąd informacja, że zaprosił ich akurat marszałek?
Ktoś musiał ich zaprosić, a pracami Sejmu kieruje marszałek, to raz.

Po drugie, taką informację podał towarzysz Kraśko we wczorajszym głównym wydaniu Faktów.

zefciu napisał(a): A krzyż w Sejmie? Opłateczki z biskupami? Modlitwy o deszcz?

Gdyby była taka sytuacja, że interpretujemy neutralność światopoglądową Sejmu jako zakaz jakichkolwiek manifestacji religijnych, to OK. Ale wiesz dobrze, że tak nie interpretujemy.
Od kiedy sejm to jest miejsce do jakichś manifestacji? To jest dopiero kretyńskie.

Cytat:Inna sprawa, że Twoje obłudne „wyjaśnienie” obala sam Braun. Przecież Braun wprost stwierdził, że jego atak nie miał na celu jakiejś neutralności, tylko wprost był podparty ruskimi paszkwilami nt. rzekomego „satanizmu” Żydów. W skrócie — Braun to zdrajca.

Ja się nie wypowiadam na temat samych intencji Brauna, je każdy mógł sobie posluchać. Przypominasz mi Kaczyńskiego ze sposobem wysławiania się na temat wrogów politycznych.

Cytat:Delegacji Izraela?
Nic takiego nie pisałem. Byli to jacyś przedstawiciele gminy żydowskiej.

Cytat:Ale do czego tu się wielce odnosić. Rosyjski agent dostał polecenie zrobienia prowokacji, która doprowadzi do braku polskiej delegacji na najbliższym szczycie UE. Więc ją zrobił.

Bosak jest ciotą (albo też dostał rozkaz) więc nic nie zrobił.

Hołownia nie jest ciotą, więc zareagował tak, że prowokacja nie miała pożądanego przez FR efektu.

Hans dostał polecenie udawania idioty, który (wbrew deklaracji samego Brauna) wierzy, że chodzi o neutralność światopoglądową. Więc takiego idiotę udaje.

Tutaj w sumie nie ma niczego zaskakującego, interesującego, czy godnego jakiejś dogłębnej dyskusji.

WIedziałem, że wujek zefciu nie wytrzyma i zjawi się w tym temacie Duży uśmiech

Tak, właśnie tak jest. Ruscy agenci w naszym rządzie, Niemieccy agenci, nawet okazuje się, że Hans dostaje jakieś polecenia. Brakuje mi takiego wuja zefcia przy wigilijnym stole.

Mam wrażenie, że znowu nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem, ale już się przyzwyczaiłem. Bo gdzie ja niby twierdziłem, że Braun jest za neutralnością poglądową? Przecież to ultrakatol z Korony Polskiej.
Odpowiedz
U Szabłowskiego czytałam, że inicjatorem palenia świec chanukowych w sejmie był tak wielki lewak jak Marek Jurek Duży uśmiech
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
Iselin napisał(a): U Szabłowskiego czytałam, że inicjatorem palenia świec chanukowych w sejmie był tak wielki lewak jak Marek Jurek Duży uśmiech

Nic dziwnego, gdyz środowiska pisowskie uwielbiają chodzić w jarmułkach. U nas cała scena polityczna bierze udział w tej szopce, z wyjątkiem skrajnej prawicy.

[Obrazek: ?t=resize:fill:1200:716,enlarge:1]

[Obrazek: ccd71025-7862-4f52-ae35-ae0118e4c531.jpeg]
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): Myślę, że najprostsze wyjaśnienie jest takie, że nie wiedział, że to jest proszkowa i jaki chaos to wywoła. Ale trzeba przyznać, że wzmocniło to efekt teatralny. Bo tak naprawdę przecież chodziło mu u zwrócenie na siebie uwagi i prawdopodobnie była to forma reklamy jakiegoś nowego projektu politycznego, który szykują z Korwinem. Zbiórki dla Brauna szybko się wypełniają gotówką. Pierwsza wczoraj w kilka godzin zebrałą ponad 70 koła, została zamknięta. Dzisiaj widzę powstała kolejna i już ponad 100 koła : https://zrzutka.pl/f96c9v

Dorosły chłop gasi świeczki gaśnicą z powodu swojego antysemickiego pierdolca. To czy wiedział, że jest to gaśnica proszkowa czy nie wiedział nie ma tu najmniejszego znaczenia. Mówimy o postępowaniu posła na Sejm RP a nie wybryku małego Jasia w grupie starszaków w przedszkolu, który domaga się atencji więc psoci,

Cytat:Akurat współczesny mariaż polskich włądz z judaizmem to jest sprawa do dłuższej rozmowy. Sytuacja wygląda z zewnątrz bardzo dziwnie i można ją podsumować używając słów Radka Sikorskiego z taśm.

Akurat nie mam ochoty na tą dłuższą rozmowę. Zwłaszcza, że jej przebiegu się domyślam.

Cytat:Nie, nie, nie. Obecnie słowo antysemityzm to jest jedno z sztandarowych słów politycznej poprawności. To jest właściwie tożsame z reductio ad hitlerum, więc trudno z tym polemizować.

Chyba sobie żartujesz. To, że niektórzy wszelką krytykę działań Izraela podpinają pod antysemityzm nie oznacza, że antysemityzm nie istnieje. Jeżeli ktoś miał jakiekolwiek wątpliwości co do motywacji pana Brauna to ten przecież w swoim wystąpieniu w którym próbował się tłumaczyć swój wyskok, całkowicie je rozwiał.

Cytat:Piszesz to jako forma usprawiedliwienia, czy wymieniasz chronologicznie?

Jako istotny kontekst obecnej sytuacji w strefie.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Powiem tylko, że ciekawie dobierasz konteksty. To trochę tak wygląda jakby jeden z nas próbował bronić użycia gaśnicy proszkowej w sejmie, a drugi masowego ludobójstwa. Uprzedzając odpowiedź, powtarzam "wygląda jakby", nie mówię, że tak jest Oczko

W każdym razie wszystko póki co wskazuje na to, że Braunowi zostanie ściągnięty immunitet. Jeżeli zostanie skazany za przestępstwo, to straci mandat posła.Z kolei Mentzen zapowiedział, że zamierzają go zawiesić w prawach członka klubu.

https://youtu.be/zUhUvAfv4bA?t=582
Hołownia szantażuje Bosaka, że ma się stawić jutro na zapalenie świecy hanukowej. Cyrk będzie kontynuowany.
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): Zrobił symboliczny rozdział państwa od religii, czyli to co lewica postuluje od dawna. 
Mówimy o Braunie, który każde przemówienie zaczyna od "Szczęść Boże?" Tak bardzo lubisz zgrywać debila czy po prostu rozumujesz na poziomie podstawówki?
Odpowiedz
To ty masz obniżony poziom abstrakcyjnego myślenia i wszystko odczytujesz dosłownie i z kijem w dupie. W dodatku albo nie czytałeś dalszej części dyskusji albo masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem.

W ogóle to jest zabawne jak wam się styki palą od takich zdań i zaczynacie wymyślać, że ja uważam, że Braun jest antyklerykałem.
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): To ty masz obniżony poziom abstrakcyjnego myślenia i wszystko odczytujesz dosłownie i z kijem w dupie. W dodatku albo nie czytałeś dalszej części dyskusji albo masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem.

W ogóle to jest zabawne jak wam się styki palą od takich zdań i zaczynacie wymyślać, że ja uważam, że Braun jest antyklerykałem.
Ale ten bełkot nie jest odpowiedzią na moje pytanie. W jaki sposób osoba która każdą wypowiedź zaczyna od przywołania chrześcijańskiego Boga, symbolicznie postuluje rozdział religii od państwa?
Odpowiedz
Jeżeli chodzi Ci o to, że lewica jest hipokrytami ponieważ nie podoba jej się rozdział religii od państwa dokonywany za pomocą gaśnicy proszkowej przez niezrównoważonego psychicznie posła - to owszem ten poziom myślenia abstrakcyjnego mnie przerasta. Uśmiech
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): Jeżeli chodzi Ci  o to, że lewica jest hipokrytami ponieważ nie podoba jej się rozdział religii od państwa dokonywany za pomocą gaśnicy proszkowej przez niezrównoważonego psychicznie posła  -  to owszem ten poziom myślenia abstrakcyjnego mnie przerasta.  Uśmiech
Za właśnie zrozumiałem gdy przeczytałem, że niejaki Marcin Najman, znany szeroko ze swoich inteligentnych występów medialnych, parę dni temu również posłużył się podobnym przyrządem w równie bezsensownym celu. Kto kogo skopiował, trudno powiedzieć ale to mi wygląda na zapowiedź pojedynku freakfightowego Braun vs Najman, na gaśniceUśmiech

[/url][url=https://www.meczyki.pl/freak/marcin-najman-zaatakowal-przeciwnika-gasnica-kuriozalne-sceny-przed-gala-clout-mma-3-wideo/228114-n]https://www.meczyki.pl/freak/marcin-najman-zaatakowal-przeciwnika-gasnica-kuriozalne-sceny-przed-gala-clout-mma-3-wideo/228114-n
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): Jeżeli chodzi Ci o to, że lewica jest hipokrytami ponieważ nie podoba jej się rozdział religii od państwa dokonywany za pomocą gaśnicy proszkowej przez niezrównoważonego psychicznie posła - to owszem ten poziom myślenia abstrakcyjnego mnie przerasta. Uśmiech

Raczej chodzi o to, że są hipokrytami, bo jutro będą z dumą uczestniczyć w sejmowych gusłach, czyli zapalaniu świecy hanukowej i Hołownia jeszcze rzuca aluzję do Bosaka, że też powinien się zjawić.
Odpowiedz
Domyślam się, że na moje pytanie odpowiedzi nie dostanę (bo za trudne pewnie).
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): Raczej chodzi o to, że są hipokrytami, bo jutro będą z dumą uczestniczyć w sejmowych gusłach, czyli zapalaniu świecy hanukowej i Hołownia jeszcze rzuca aluzję do Bosaka, że też powinien się zjawić.

Tylko, że incydent sprowokowany przez tego idiotę, który Ty nazwałeś "symbolicznym rozdziałem państwa od religii" narobił Polsce sporego wizerunkowego gówna. A obecność polityków na zapalaniu świec w części może to naprawić. Tak samo z punktu widzenia Konfederacji, której przypisuje się łatkę antysemitów było by to opłacalne. No chyba, że jednak część elektoratu Konfederacji popiera Konfederację właśnie dlatego że jej politycy puszczają często oko do antysemickiego elektoratu a te wypowiedzi nie są wcale wypadkiem przy pracy a częścią jej strategii.

Konfa przez Brauna zapędziła się sama w kozi róg, więc oponenci polityczni konfy bezlitośnie to wykorzystują.

Natomiast próby odciągania uwagi od istoty problemu (Braun z gaśnicą) na temat zastępczy czyli rzekomą hipokryzję lewicy ma pewną lukę. Bosak nie jest z lewicy i żadnego rozdziału państwa od religii nie proponuje. Co mu zatem szkodzi iść i zapalić te świece? Czyżby skrajnej prawicy nie chodziło o żadne tam prawo do wolności wyznania a po prostu o utrzymanie uprzywilejowanej pozycji KRK w Polsce? To już Ci hipokryzją nie pachnie?

Hans Żydenstein napisał(a): Patrzcie przy czym bawili się w 1989 w Magdalence Duży uśmiech

https://youtu.be/eIbQRHMmGsU?t=67

Chodzi Ci o ten zwyczajny 6 ramienny świecznik?

Zawsze mnie bawiło, że osoby przeklejające bezmyślnie ten filmik, mający dowodzić spisku "judeo-satanistów" w Magdalence nie potrafią zliczyć ile ramion ma żydowska menora Duży uśmiech Duży uśmiech
Odpowiedz
Zaraz Hans poda linka do "Protokołów Mędrców Syjonu".
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): zaczynacie wymyślać, że ja uważam, że Braun jest antyklerykałem.
Wątpię, żeby ktokolwiek miał takie podejrzenie. Oczywiście, że tak nie uważasz. Ale ponieważ nie możesz powiedzieć tego, co tak naprawdę uważasz, to plączesz się tak, że wychodzą bzdury. Smutne toto.

Osiris napisał(a): Zaraz Hans poda linka do "Protokołów Mędrców Syjonu".
Nie zapoda, bo jednak nie jest aż tak odklejony jak Braun, żeby myślał, że mu aż tak otwarty akt zdrady narodowej, jak cytowanie paszkwili okupanta uszedł na sucho. Dlatego będzie kręcił.
Odpowiedz
Hans Żydenstein napisał(a): Od kiedy sejm to jest miejsce do jakichś manifestacji? To jest dopiero kretyńskie.
Przecież napisałem od kiedy. Od wtedy, od kiedy posłowie dodają „tak mi dopomóż Bóg”, czy łamią się opłatkiem z biskupami. Jeśli uważasz, że to kretyńskie to sobie uważaj, ale to nijak nie uzasadnia akcji Brauna.

Cytat:Ja się nie wypowiadam na temat samych intencji Brauna
To na temat czego się, do ciężkiej cholery, wypowiadasz? Tak konkretnie.

Cytat:Nic takiego nie pisałem. Byli to jacyś przedstawiciele gminy żydowskiej.
A zatem co ma piernik do wiatraka?

Cytat:Tak, właśnie tak jest. Ruscy agenci w naszym rządzie
Nie w rządzie, tylko w parlamencie. Naprawdę uważasz, że FR nie stara się wcisnąć do parlamentu osób sobie sprzyjających? Dlaczego? Nie ma na to środków? Polska jej nie interesuje? Wyjaśnij, czemu?

Cytat:niemieccy agenci
Polska racja stanu jest obecnie zbieżna z interesem Niemiec. A zatem nawet jak w Polsce są jacyś niemieccy agenci (i nie, nie chodzi mi o Tuska, ale np. o dyplomatów, którzy raportują sytuację lokalną do Berlina), to nie stanowią egzystencjalnego zagrożenia dla naszego kraju w odróżnieniu od agentów rosyjskich.

Cytat:nawet okazuje się, że Hans dostaje jakieś polecenia.
No to dlaczego Hans robi to co robi? Dlaczego Hans kluczy, niby to broniąc Brauna, niby to negując, że broni Brauna, a ostatecznie nie potrafi napisać, co konkretnie ma na myśli i jak sytuację ocenia?

Cytat:Brakuje mi takiego wuja zefcia przy wigilijnym stole.
A mnie brakuje merytoryki w Twoich postach. Zawsze tak dyskutowałeś, że nie odnosiłeś się do argumentów, tylko wyzywałeś oponentów od wujów? Bo mam wrażenie, że nie, ale to może nostalgia przeze mnie przemawia.

Cytat:Mam wrażenie, że znowu nic nie zrozumiałeś z tego co napisałem, ale już się przyzwyczaiłem.
Zamiast się przyzwyczajać napisz wprost, jak krowie na rowie, jakie jest Twoje stanowisko w kwestii prowokacji Brauna.
Odpowiedz
[ciach — na razie jeszcze bez ostrzeżenia]

Zresztą nie wiem co ma piernik do wiatraka, "tak mi dopomóż Bóg" ma uzasadnienie historyczne i jest dobrowolnie wypowiadaną sentencją, nie zauważyłem, żeby jakieś obrzędy katolickie odbywały się co roku w holu sejmu.

Co to znaczy, że obecnie Polska racja stanu jest zbieżna z interesem Niemiec? Przed wojną na Ukrainie też była zbieżna czy dopiero po wojnie? Nie wiem jak można pisać takie bzdury.

Jeżeli chodzi o agentów, to nie chce mi się sprowadzać dyskusji, to wykrzykiwania kto jest czyim agentem. Baw się w to z kimś innym.

DziadBorowy napisał(a):
Hans Żydenstein napisał(a): [quote="Hans Żydenstein" pid='779323' dateline='1702515084']
Patrzcie przy czym bawili się w 1989 w Magdalence Duży uśmiech

https://youtu.be/eIbQRHMmGsU?t=67

Chodzi Ci o ten zwyczajny 6 ramienny świecznik?

Zawsze mnie bawiło, że osoby przeklejające bezmyślnie ten filmik, mający dowodzić spisku "judeo-satanistów" w Magdalence nie potrafią zliczyć ile ramion ma żydowska menora Duży uśmiech Duży uśmiech

Z tego co wiem menora ma 6 ramion, z tą różnicą, że świeczka płonie także na trzonie. (Na filmie w Magdalence nie ma świeczki na trzonie). WIesz, może chcieli być w klubie, ale nie znali się do końca Duży uśmiech

W ogóle wiesz coś o tym Chabad-Lubawicz?

DziadBorowy napisał(a): Tylko, że incydent sprowokowany przez tego idiotę, który Ty nazwałeś "symbolicznym rozdziałem państwa od religii" narobił Polsce sporego wizerunkowego gówna. A obecność polityków na zapalaniu świec w części może to naprawić.

Myślisz, że większego wizerunkowego gówna niż spuszczanie bomb na strefę gazy? Ja myślę, że za chwilę już nikt nie będzie pamiętał o tej gaśnicy, a ludzie będą żyli kolejnymi wydarzeniami.

A Twoje myślenie, które sugeruje się kajanie polskich polityków jak tylko coś się nie spodoba żydom, myślę że jest tożsame ze stanem polskiej polityki zagranicznej.

DziadBorowy napisał(a): .

Natomiast próby odciągania uwagi od istoty problemu (Braun z gaśnicą) na temat zastępczy czyli rzekomą hipokryzję lewicy ma pewną lukę.

No wiesz, punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Dla mnie istotą problemu są te dziwne związki polskiej władzy z tym całym Chabad-Lubawicz. I nie jestem w tym odosobniony.

DziadBorowy napisał(a): .

Bosak nie jest z lewicy i żadnego rozdziału państwa od religii nie proponuje. Co mu zatem szkodzi iść i zapalić te świece? Czyżby skrajnej prawicy nie chodziło o żadne tam prawo do wolności wyznania a po prostu o utrzymanie uprzywilejowanej pozycji KRK w Polsce? To już Ci hipokryzją nie pachnie?

Dlaczego katolik w świetle grożenia mu, że straci mandat wicemarszałka, ma ulegać jakimś szantażom emocjonalnym?

Z tego co wiem, to Bosak nie jest za usuwaniem krzyża z sejmu, kapliczki sejmowej itd. Generalnie można powiedzieć, że promuje katolicyzm, ale czy to hipokryzja?
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości