To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Wojna Rosyjsko-Ukraińska 2022
ErgoProxy napisał(a): Polska wypowiadając wojnę mogłaby w znaczący sposób odciążyć Ukrainę. Francja w 1939 też mocarstwem była tylko na papierze, bo w realu nie była do wojny gotowa ani logistycznie, ani mentalnie.

Boję się tego. Nie chcę  uczestniczyć w wojnie. Mam do tego prawo. Co do Francji to prawda. Polska wtedy także nie była do wojny gotowa. W rezultacie widać, że każdy  myśli tylko o sobie. Wiele obietnic zachodu  a nawet USA dziś to pozoranctwo.

A co tak naprawdę jest racją stanu Polski.

Radek Sikorski określił to tak:

"Polska racja stanu w jednym zdaniu to wyzwanie, więc powiem, na czym ona polega dzisiaj - dosłownie w tym i w przyszłym roku, oby jak najszybciej - na tym, że Rosja ma przegrać, a Ukraina wygrać tę wojnę" - powiedział szef MSZ.
Zdezorientowany Huh
Odpowiedz
Masz prawo się bać. Ale wzywam Cię do dzielności. Uśmiech

geranium napisał(a):A co tak naprawdę jest racją stanu Polski.
Naprawdę? Nie wiem. Wydaje mi się, że pobicie Rosji, niekoniecznie na śmierć, ale przynajmniej na tyle, żeby przeciągnąć na naszą stronę Białoruś, odgrodzić się nią i Ukrainą od Kremla i zabezpieczyć istnienie państw bałtyckich. Wskazana byłaby współpraca z Rumunią i Skandynawią. W dalszej kolejności, stworzenie i animowanie w Unii Europejskiej bloku regionalnego (Trójmorze?) jako przeciwwagi dla interesów Starej Europy i polityki niemieckiej. W tym kontekście uważam rezygnację z budowy CPK za zdradę polskiej racji stanu i podobnie całą politykę wokół Odry (naprawdę chodzi o to, że Czesi chcą spiąć Odrę kanałem z Dunajem, obchodząc w ten sposób monopol niemiecki na dostęp do czeskich rzek).
Odpowiedz
Sofeicz napisał(a): Alya musi być niepocieszony, bo jego Tuwiniec poszedł w odstawkę.
Nowy minister obrony nawet w wojsku nie był - to typowy biurokrata od produkcji armatek.
???
Wrócę do tej kwestii. Czytając teksty, że facet jest specem od gospodarki raczej, wydaje mi się, że Putin dał posadę takiemu ruskiemu Albertowi Speerowi.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Koh 3:1-8 (edycje własne)
Odpowiedz
Bardzo CIEKAWE badanie.

https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-r...a-o-buncie

dane ze wspólnego badania Chicago Council on Global Affairs i Centrum Lewady pokazują, że pokolenie to jest bardzo dumne ze swojej narodowości. Dwie trzecie młodych Rosjan twierdzi, że jest bardzo dumna z bycia obywatelem Rosji (65 proc.), a kolejne 17 proc. twierdzi, że jest nieco dumne. Zaledwie 7 proc. twierdzi, że nie jest zbyt dumna lub wcale nie jest dumna, a co dziesiąta osoba (11 proc.) uznaje, że ma do swojego obywatelstwa stosunek obojętny.
Odpowiedz
geranium napisał(a):Mobilizacja jest stanem, w którym obywatele mogą przejść pod rozkazy wojskowe przy użyciu określonego, relatywnie szybkiego trybu.
No to jestem przeciwko takiej mobilizacji.
Mobilizują niech sobie ochotników.

zefciu napisał(a):Jest to bardzo zła analogia. Bo nie ma żadnej zależności między mastektomią jednej osoby, a rakiem drugiej. A w przypadku wojny istnieją zależności między działaniem jednego obywatela, a życiem drugiego.
Przeciwnie. Jest to bardzo dobra analogia.
Istnieje zależność jeden do jednego między przymusową mastektomią jednej osoby a przymusowym wysłaniem jednej osoby pod ostrzał artylerii.

zefciu napisał(a):Znacznie lepszą analogią jest postępowanie w przypadku epidemii choroby zakaźnej.
Nie. To jest właśnie bardzo zła analogia, ponieważ w przypadku epidemii jedna osoba stanowi potencjalne bezpośrednie zagrożenie dla drugiej. Osoba wysyłana przymusowo na wojnę nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla nikogo, jeśli na wojnę nie pójdzie, podobnie jak kobieta nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla nikogo, jeśli nie podda się mastektomii. Oczywiście w przypadku mastektomii pojawią się zaraz głosy, że kobieta stanowi zagrożenie nie poddając się mastektomii, bo w przyszłości, jeśli zachoruje, dołoży swoją "cegiełkę" do obciążenia systemu opieki zdrowotnej, itd., podobnie jak ktoś, kto odmawia walki na froncie dokłada swoją "cegiełkę" do przegrania wojny przez państwo. Jednak tego typu tłumaczenia są z piekła wzięte - to jest traktowanie ludzi jako surowca i ja się takiemu traktowaniu stanowczo sprzeciwiam.

zefciu napisał(a):Bo ja mam obowiązek uznawać libertariańską gównodogmatykę.
Ale ja nie jestem żadnym libertarianinem. Nie sprzeciwiam się istnieniu państwa, ani pobieraniu podatków.

zefciu napisał(a):Lol. A jaki ton na to wskazuje? Jeśli Ty sobie specyficzne poglądy innych wnioskujesz z tonu, to nic dziwnego, że się nie umiesz z nikim dogadać. Może lepiej zacznij czytać argumenty, co?
Jeśli nie jesteś zwolennikiem obowiązkowego poboru, to dlaczego kontestujesz moje wypowiedzi, w których wyrażam sprzeciw wobec obowiązkowego poboru? Z tego Twojego kontestowania wywnioskowałem, że jesteś zwolennikiem obowiązkowego poboru.

zefciu napisał(a):Zależnie od tego, jaki jest sens tego pytania, odpowiedź brzmi: bo nie rządzę, lub bo widzę skuteczniejsze metody organizacji armii
O tym, że nie rządzisz, to wszyscy wiemy.
Aha, czyli jesteś przeciwnikiem obowiązkowego poboru wcale nie z powodu tego, że jest on pogwałceniem podstawowych praw naturalnych człowieka - prawa do samoposiadania, ale dlatego, bo widzisz skuteczniejsze metody organizacji armii... To tłumaczyłoby fakt, że kontestujesz moje wypowiedzi.
Czyli, gdyby się jednak okazało, że obowiązkowy pobór byłby w danych warunkach najskuteczniejszą metodą organizacji armii, to wówczas już byłbyś zwolennikiem obowiązkowego poboru. Dobrze rozumiem?

zefciu napisał(a):Co prawda nie jesteś w stanie wskazać, w jaki sposób państwo Ukraina dokonało agresji na Rosję, ale będziesz powtarzał co Ci każą.
Nigdy nie twierdziłem, że państwo Ukraina dokonało agresji na państwo Rosję.
Twierdzę, że państwo Ukraina dokonało agresji na mężczyzn oraz państwo Rosja dokonało agresji na mężczyzn.
Jest to kwestia całkowicie oddzielna od kwestii, które państwo dokonało agresji na które państwo. Państwa mnie nie interesują. Mnie interesują ludzie.

zefciu napisał(a):Ale ja nie o tym pisałem, a o agresji militarnej.
Agresja jest agresją.
Agresja militarna państwa Rosja przeciwko państwu Ukraina nie usprawiedliwia agresji państwa Ukraina przeciwko obywatelowi Ukrainy płci męskiej będącemu autonomiczną jednostką.

zefciu napisał(a):
Cytat:Skończ Waść, wstydu oszczędź.
Niestety nie jest to pojedynek, żeby można było przejechać CI szablą przez łeb i zakończyć. W dyskusji w Internecie możesz do usranej śmierci udawać, że żadne argumenty nie są przekonujące.
Tu się przyznaję, że źle użyłem tego cytatu. Jednak to powszechny błąd.

zefciu napisał(a):Była mowa o tym, że istnieje infrastruktura, z której korzysta między innymi ErgoProxy, ale przecież nie tylko on. Znowu dośpiewujesz interlokutorom argumenty, bo na to, co rzeczywiście mówią nie umiesz odpowiedzieć.
Albo nie wiesz, albo udajesz, że nie wiesz, co napisał oryginalnie ErgoProxy. Jednak nie chce mi się dalej ciągnąć tego wątku, więc przyjmijmy, że masz rację (mimo że faktycznie nadal uważam, że jej nie masz).

Osiris napisał(a):Twój pokraczny, pseudo-pacyfistyczny fanatyzm przesłania ci zdolność rozsądnego myślenia.
A kto powiedział, że ja jestem pacyfistą?
Ja w obronie swoich słusznych interesów mogę innym flaki wypruwać, serca wyrywać, a potem zjadać na surowo w akcie triumfu.
Nie jestem Jezusem - nie nadstawiam drugiego policzka.
Zaś w moim interesie na pewno nie jest wyjazd na front pod ostrzał artylerii, bo to mi może tylko zaszkodzić.

Osiris napisał(a):Podążając za twoją logiką w 1939 r. pozwolono by Adolfowi zająć Europę, Japonii podbić USA i wylądowalibyśmy w świecie podobnym do tego z "Człowieka z Wysokiego Zamku".
To Ty byś może wylądował, ale ci, którzy uniknęli udziału w działaniach wojennych tylko by na tym skorzystali - bo nie urwałoby im nic nogi pod ostrzałem artylerii. A nawet jeśliby stracili, to ze względu na własne autonomiczne wybory dotyczące ich własnego życia.
Zaś Ty domagasz się heroizmu od innych i chcesz zmuszać innych do narażania dupy, żeby chronić własną. To jest obrzydliwe.
Ci, którzy uchylają się od wojska, chronią własną dupę, ale nie zmuszają Ciebie do narażania Twojej - ich to zupełnie nic nie obchodzi, co Ty będziesz robił, jakie decyzje dotyczące siebie podejmował i wdrażał, ani jak się będziesz chronił. Oni zostawiają to wszystko Twojej woli. Zaś Ty chcesz im ich wolę odebrać. I dlatego jesteś gorszy od nich.

Nie zauważasz pewnej symetrii.
Oni chcą uniknąć walki na froncie, żeby chronić własną dupę.
A Ty chcesz ich zmusić do walki na froncie, żebyś Ty nie wylądował "w świecie podobnym do tego z +Człowieka z Wysokiego Zamku+".
A więc tutaj się niczym nie różnicie - zarówno oni chcą chronić swoją dupę, jak i Ty chcesz chronić swoją dupę. Jednak różnica polega na tym, że Ty chcesz chronić swoją dupę działaniem zmierzającym do pozbawienia innych wolności (zmuszając ich do udziału w walkach), zaś oni chronią swoją dupę zupełnie nie ingerując w Twoje osobiste wybory.
Oni pozostawiają Tobie wolny wybór - co chcesz zrobić ze sobą, to ich nie obchodzi. Zaś Ty chcesz im coś narzucić i zmusić ich, by robili to, co Ty uważasz, że powinni musieć robić.

Analogia do znalezienia 100 zł a ukradzenia 100 zł.
Jeśli Ty znajdziesz 100 zł i je sobie przywłaszczysz zgodnie z powiedzeniem "znalezione nie kradzione", to przecież... uniemożliwisz innej osobie znalezienie i przywłaszczenie tych 100 zł. Gdybyś nie schował tych znalezionych na ulicy 100 zł do swojego portfela, to ktoś inny mógłby je znaleźć i schować do własnego. A więc Ty chowając znalezione 100 zł do swojego portfela pośrednio przyczyniasz się do tego, że ktoś inny będzie biedniejszy o 100 zł - bo gdybyś nie schował tych znalezionych 100 zł do portfela, to ktoś inny by je znalazł i schował do swojego. Jednak nie można Ciebie nazwać niemoralnym tylko dlatego, że znalazłeś 100 zł i schowałeś do swojego portfela, bo nie działasz bezpośrednio przeciwko nikomu. Znalezienie tych 100 zł i schowanie do kieszeni to analogia do uchylania się od służby w wojsku.
Natomiast gdybyś napadł na kogoś i zabrał mu 100 zł, które on miał w swoim portfelu, i schowałbyś do swojego portfela - to już wtedy działałbyś bezpośrednio przeciwko tej osobie. I to jest analogia do narzucania innym obowiązku uczestnictwa w działaniach wojennych.
A więc Ty, narzucając komuś obowiązek uczestnictwa w działaniach wojennych, tak naprawdę go napadasz i okradasz go z jego podstawowych praw - w tym przypadku nie z prawa do posiadania 100 zł, ale z prawa do samoposiadania. Ty mu kradniesz jego samego, tak jakbyś go napadł i wyrwał mu 100 zł. Wysyłając go przymusowo na wojnę napadasz go i wyrywasz mu jego "100 zł". Jesteś bandytą i złodziejem.
A on nie jest ani bandytą, ani złodziejem, jeśli znajdzie 100 zł na ulicy i sobie je schowa do kieszeni. Podobnie nie jest bandytą, jeśli nie będzie brać udziału w działaniach wojennych i ucieknie. Natomiast Ty jesteś bandytą, jeśli będziesz go zmuszał do tego, aby wziął udział w działaniach wojennych. I za to powinieneś dostać czapę (zaznaczam, że jestem przeciwny karze śmierci i ta "czapa" to tylko metafora).

Osiris napisał(a):a ty sam byłbyś niewolnikiem pracującym na plantacji jakiegoś aryjczyka razem z resztą Słowian.
Tego nie wiesz. Mogłoby być różnie. Tak jak wielu polskich Żydów wyjechało do USA, zamiast walczyć z niemieckim okupantem i wyłącznie na tym skorzystali.
Jednak bez względu na to, jak by było, byłaby to moja decyzja odnośnie mojego życia.
Analogicznie możesz zmuszać kobiety do profilaktycznej mastektomii, albo sterylizować matki rodzin wielodzietnych (zresztą kilka lat temu była taka afera - kobiecie mieli wyciąć wyrostek, ale że miała już siedmioro dzieci, to "przy okazji" ją też wysterylizowali, nie pytając jej w ogóle o zdanie).

geranium napisał(a):Pogarda dla szarego człowieka, szarego obywatela Rosji nie  zmieni tego. Bo on podlega takim samym mechanizmom jak szary człowiek w Polsce.
Dokładnie tak.

dammy napisał(a):Brakuje argumentów, więc zaczyna się pisanie bzdur.
Brakuje argumentów, więc zaczyna się erystyka.

dammy napisał(a):Co mają przypadki medyczne do antagonistycznych interakcji społeczności ludzkich to nie wiem.
Nie chodzi o to, że są medyczne, ale o to, że naruszają prawo do samoposiadania.

dammy napisał(a):To jest prostacki chwyt erystyczny polegający na jakiś totalnych uproszczeniach i bezsensownym przyrównywaniu dwóch zupełnie odmiennych sytuacji.
Sam stosujesz prostackie chwyty erystyczne, co widać powyżej.
To są dokładnie takie same sytuacje.
"Moje ciało - mój wybór" - słyszałeś kiedyś to hasło?

dammy napisał(a):W przypadku mastektomii rzeczą nieodwracalną (masektomią) zapobiegamy innej rzeczy często nieodwracalnej i gorszej. W przypadku zbrojeń i mobilizacji rzeczą odwracalną wszak mobilizację można odwołać i nie każda musi się kończyć przymusowym poborem do jednostek frontowych zapobiegamy strasznej rzeczy, która może mieć skutki nieodwracalne. Ale i tak takie porównanie przypadków medycznych z zagrożeniem wojennym jest z dupy wzięte.
Gdy Ci mina lub pocisk artyleryjski urwie nogę, to będzie to jak najbardziej nieodwracalne, a ryzyko takiego zdarzenia wzrasta o rzędy wielkości, gdy zostaniesz wysłany na obszar działań wojennych. Urwanej nogi nie można "odwołać".

dammy napisał(a):zapobiegamy strasznej rzeczy, która może mieć skutki nieodwracalne
Straszną rzeczą jest zmuszanie ludzi do heroizmu i narażania się na wysokie ryzyko poważnego uszkodzenia ciała.
To jest straszne. I za to powinna być czapa dla tych, którzy do takiego zmuszania doprowadzają.

dammy napisał(a):Ale bardzo wyraźnie sugerowałeś pisząc o Dudzie i Tusku i wysyłaniu mężczyzn na front jako przykład naiwności tych ostatnich.
Pisałem o potencjalnym przymusowym wysyłaniu ludzi na front przez Dudę i Tuska, co zapewne by zrobili, gdyby doszło do wojny na terytorium Polski. Nigdzie nie pisałem, że już to robią.

dammy napisał(a):I znów porównanie z dupy wzięte z dwóch odmiennych światów nie przystających do siebie. Po prostu brak argumentów. I jeszcze nigdzie nie ma profilaktycznej obowiązkowej masektomii.
Porównanie jest bardzo dobre, bo w obu przypadkach dotyczy prawa do samoposiadania.

Obowiązkowe szczepienia już były (choć nie w Polsce).
Zakaz sprzedaży papierosów dla osób urodzonych po 2009 roku już ma być w pewnym kraju anglosaskim. Gotowanie żaby. Przyzwyczajają najpierw ludzi do "lekkich" naruszeń praw podstawowych, to za chwilę zabiorą się za poważniejsze rzeczy.
Według tego prawa w Wielkiej Brytanii, jeśli ktoś się urodził w 2009 roku, to nie będzie miał prawa kupić papierosów, nawet w roku 2050, gdy będzie miał lat 41. A jego starszy o rok kolega, mający lat 42, będzie mógł kupić papierosy. I to prawo ma wejść w życie w Wielkiej Brytanii.
To jeszcze nic w porównaniu z obowiązkową profilaktyczną mastektomią, ale widać, że wynika z tego samego rozumowania - że ciało człowieka jest własnością państwa, a nie tego człowieka i że "traktować równo, to nie znaczy identycznie".

dammy napisał(a):A za możliwość lepszego życia przeważającej części ukraińskiego społeczeństwa karku nie nadstawia każdy Ukrainiec/ Ukrainka, nie jego większość, tylko duża mniejszość tego narodu.
Nawet jeśli karku nadstawia tylko jeden Ukrainiec, a robi to w wyniku przymusu, to jest to zbrodnia i dla osób, które wydały taką decyzję, powinna się należeć czapa.
Odpowiedz
Problem polega na tym, że Twoje "pragnienia" i nie tyko Twoje, nie będą mogły być zrealizowane bez systemowego działania a w tym oddziaływania na podejście obywateli państw do wojny. Jednym z takich sposobów jest pacyfizm. Nawet gdy mamy świadomość, że to beznadziejna sprawa bo wpojono nam już przekonania, że trzeba się bić. Są one też uzasadniane religijnie, wojna sprawiedliwa i różne takie, mimo że teoretycznie społeczeństwo Europy powołuje się na wartości chrześcijańskie. Nie ma więc Jezusów, dlatego wojny i mobilizacje będą do końca świata i moment dłużej. Nie ma takiej możliwości aby aby grać samemu przeciwko temu, co uważasz za złe. Możesz grać, ale gdzie Ciebie to zaprowadzi?
Odpowiedz
bert04 napisał(a):
Sofeicz napisał(a): Alya musi być niepocieszony, bo jego Tuwiniec poszedł w odstawkę.
Nowy minister obrony nawet w wojsku nie był - to typowy biurokrata od produkcji armatek.
???
Wrócę do tej kwestii. Czytając teksty, że facet jest specem od gospodarki raczej, wydaje mi się, że Putin dał posadę takiemu ruskiemu Albertowi Speerowi.

A tak w ogóle to Szojgu przed objęciem teki ministra obrony też był biurokratą mającym niewiele wspólnego z wojskiem.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
geranium napisał(a):Jednym z takich sposobów jest pacyfizm. Nawet gdy mamy świadomość, że to beznadziejna sprawa bo wpojono nam już przekonania, że trzeba się bić.
To nie jest kwestia tylko wpajania przekonań. Niestety. Gdyby tak było, przyroda wyeliminowałaby drapieżniki, roślinożerców zresztą też, a wszscy paślibyśmy światłem prosto ze słońca. Maaarchewkooowe pole rośnie wokół mnie... Język
Odpowiedz
Cytat:Siedem osób zostało ciężko rannych w wyniku eksplozji w Akademii Komunikacji Budionnego przy Prospekcie Tiszoredzkim w Petersburgu .
Według pierwszej wersji w wyniku ataku drona.
Według drugiej wersji wewnętrznej detonacji amunicji.

https://x.com/PawelJezowski/status/1791552342002696645

Były polski sędzia Tomasz Szmydt w programie rosyjskiego propagandysty Sołowjowa
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
max99 napisał(a):
Cytat:Brakuje argumentów, więc zaczyna się pisanie bzdur.
Brakuje argumentów, więc zaczyna się erystyka.

Nie, Maksio. Ja to wszystko starałem się uzasadnić. A Ty w cytacie uciąłeś moją wypowiedź do jednego zdania i odbiłeś piłeczkę. To jest właśnie erystyka

max99 napisał(a):
dammy napisał(a):Co mają przypadki medyczne do antagonistycznych interakcji społeczności ludzkich to nie wiem.
Nie chodzi o to, że są medyczne, ale o to, że naruszają prawo do samoposiadania.

Ale dotyczą zupełnie innych kwestii. Jedna
dotyczy jednostki z punktu widzenia medycznego, a druga zarówno jednostki jak i całej zbiorowości ludzkiej. Prawo do samoposiadania nie jest jedynym prawem człowieka. I jeśli wchodzi w kolizję z
Prawami innych jednostek nie może być wobec nich nadrzędna. Stąd są różnice jeśli mówimy o mastektomii i mobilizowaniu zasobów materialnych i ludzkich by uniknąć na dłuższą metę strat wśród danej zbiorowości.

max99 napisał(a): Sam stosujesz prostackie chwyty erystyczne, co widać powyżej.
To są dokładnie takie same sytuacje.
"Moje ciało - mój wybór" - słyszałeś kiedyś to hasło?

Nie. Nie są. I stosuję nie tylko prostackich, ale żadnych chwytów erystycznych gdyż jeśli piszę o prawach jednostek przy podejmowaniu decyzji indywidualnych i prawach jednostek w ramach społeczeństwa demokratycznego staram się ich nie mieszać choć oczywiście zazębiają się one. Ale nie są dokładnie tym samym.

max99 napisał(a): Gdy Ci mina lub pocisk artyleryjski urwie nogę, to będzie to jak najbardziej nieodwracalne, a ryzyko takiego zdarzenia wzrasta o rzędy wielkości, gdy zostaniesz wysłany na obszar działań wojennych. Urwanej nogi nie można "odwołać".

Tak, ale pobór jest odwracalny, a mastektomia nie. Widzisz różnicę? Oba przypadki dotyczą sytuacji o dużym ryzyku utraty zdrowia.

max99 napisał(a): Straszną rzeczą jest zmuszanie ludzi do heroizmu i narażania się na wysokie ryzyko poważnego uszkodzenia ciała.
To jest straszne. I za to powinna być czapa dla tych, którzy do takiego zmuszania doprowadzają.

Twoi rosyjscy mocodawcy pewnie zastanawiają się, czy wysłać Ci kolejną transzę rubelków.

Owszem, ponieważ to Putin jest odpowiedzialny za mobilizację ludzi w Rosji i w dużej mierze na Ukrainie należy mu się czapa w łab. Chyba, że Ci płacą za samą dezinformację i sianie zamętu.

max99 napisał(a): Pisałem o potencjalnym przymusowym wysyłaniu ludzi na front przez Dudę i Tuska, co zapewne by zrobili, gdyby doszło do wojny na terytorium Polski. Nigdzie nie pisałem, że już to robią.

Ale Duda z Tuskiem gdyby ogłosili pobór przymusowy w przypadku ataku Rosji zgodnie z literą prawa to nie po to żeby rozpętać wojnę tylko do defensywy przed rzeczywistymi sprawcami tej decyzji.

max99 napisał(a): Obowiązkowe szczepienia już były (choć nie w Polsce).

Obowiązkowe szczepienia obowiązują tylko w przypadku praktykowania niektórych zawodów i osoba chcąca pracować w tych zawodach na takie warunki musi się zgodzić. Jeśli nie chce pracować z powodu obowiązkowych szczepień, nie musi. Jest tyle zawodów do wyboru.

Przymusowe szczepienia u dzieci wywołują spór o jednostki niesamodzielne. Spór o zakres władzy nad dziećmi, które nie są decyzyjne, a pewne kwestie mają bezpośredni wpływ na ich dobrostan.

max99 napisał(a): Zakaz sprzedaży papierosów dla osób urodzonych po 2009 roku już ma być w pewnym kraju anglosaskim. Gotowanie żaby. Przyzwyczajają najpierw ludzi do "lekkich" naruszeń praw podstawowych, to za chwilę zabiorą się za poważniejsze rzeczy.

Tylko dotyczy to konfliktu praw jednostki kilku stron więc to nie takie oczywiste. Jeśli osoba niepaląca musi unikać miejsc gdzie są palący jeśli nie chce wąchać dymu papierosowego to ogranicza się w jakiś sposób jej prawa. Z drugiej strony palący też mają prawo sobie zajarać jeśli chcą zwłaszcza kiedy to robią w miejscach do tego przeznaczonych, ale ta ich wolność też nie jest taka oczywista:

"- Z punktu widzenia branży cały sens palenia polega na tym, że ludziom odbiera się możliwość wyboru, ponieważ rzucenie palenia jest dla nich niezwykle trudne - mówił lekarz."
https://polskieradio24.pl/artykul/336592...ob-rocznie

max99 napisał(a): To jeszcze nic w porównaniu z obowiązkową profilaktyczną mastektomią, ale widać, że wynika z tego samego rozumowania - że ciało człowieka jest własnością państwa, a nie tego człowieka i że "traktować równo, to nie znaczy identycznie".

Nie ma nigdzie przymusowej zapobiegawczej mastektomii. To jest właśnie erystyka. I sianie zamętu. Ale myślę, że te zabiegi narracyjne nie robią na tym forum na nikim wrażenia.

max99 napisał(a): Nawet jeśli karku nadstawia tylko jeden Ukrainiec, a robi to w wyniku przymusu, to jest to zbrodnia i dla osób, które wydały taką decyzję, powinna się należeć czapa.

Ale się skurwiłeś za rubelki stary. Równie dobrze idąc "Twoim tokiem myślenia można napisać:
Nawet jeśli karku nadstawia tylko jeden obywatel Rosji, a robi to w wyniku przymusu, to jest to zbrodnia i dla osób, które wydały taką decyzję, powinna się należeć czapa."

Tylko w państwie demokratycznym gdzie obowiązują w pierwszej kolejności rządy prawa, sankcje karne wobec osób podejmuje się za złamanie owego prawa. Jeśli prawo z moralnego punktu widzenia jest wątpliwe to po prostu je się zmienia.

Decydenci rosyjscy, którzy sami złamali obowiązujące ich w stosunkach z Ukrainą prawa (np. ustalenia tzw. Memorandum budapesztańskiego) oraz prawo w swoim kraju sprowadzili do roli wydmuszki zasługują na sankcje karne jak najbardziej.
Odpowiedz
@dammy
Ale maxiu to ani szpion, ani wolnościowiec. Na bidę incwel. Karierę na forum zaczął lata temu. Zerknąłem na parę starych postów. Żalił się w nich, że opresyjne społeczeństwo nie daje mu baby zdradzać. Jego "filozofia" to tylko "mi się kurwa wszystko należy". Za tym nie kryją się żadne głębsze motywacje. Owsik po prostu racjonalizuje własną psychopatię. Nie dyskutujesz z jakąś spójną ideologią, tylko mentalnym kiblem.

lumberjack napisał(a): Były polski sędzia Tomasz Szmydt w programie rosyjskiego propagandysty Sołowjowa
Ciekawe od kiedy był przekręcony. I ilu takich jeszcze jest.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
max99 napisał(a): Nie. To jest właśnie bardzo zła analogia, ponieważ w przypadku epidemii jedna osoba stanowi potencjalne bezpośrednie zagrożenie dla drugiej.
Natomiast na wojnie nie ma tak, że jedna osoba stanowi zagrożenie dla drugiej. Tako rzecze maksiu.

Cytat:Ale ja nie jestem żadnym libertarianinem.
Nie, wcale. Co prawda uznajesz dogmatykę libertariańską o samoposiadaniu za jedyną słuszną aksjologię moralną, ale nie, nie jesteś libertarianinem.

Cytat:Jeśli nie jesteś zwolennikiem obowiązkowego poboru, to dlaczego kontestujesz moje wypowiedzi
Bo Twoje wypowiedzi są idiotyczne i obrzydliwe. Idiotyczne przez to, że Twój system moralny prowadzi nieuchronnie do tyranii, a obrzydliwe przez to, że nieustannie przenosisz winę z agresora an ofiarę. Przecież wyjaśniłem Ci to już kilka razy. Tu naprawdę nie chodzi o szczegóły organizacji armii, a o same podstawy moralności.

Cytat:Czyli, gdyby się jednak okazało, że obowiązkowy pobór byłby w danych warunkach najskuteczniejszą metodą organizacji armii, to wówczas już byłbyś zwolennikiem obowiązkowego poboru. Dobrze rozumiem?
Oczywiście. I próba siłowego odrzucenia obowiązkowego poboru w tej sytuacji to byłoby zawracanie Wisły kijem. Całe szczęście żyję w kraju na takim poziomie rozwoju, że pobór nie ma już sensu. I między innymi dlatego nie chcę żyć w Rosji, gdzie pobór ma sens. U Ciebie jest zaś wszystko na odwrót — dałbyś się podbić krajowi, który musi dokonywać poboru po to, żeby móc jojczyć, że Cię w kamasze wzięli.

Cytat:Państwa mnie nie interesują.
No to teraz spróbuj zrozumieć wojnę ignorując państwa. Powodzenia.
Odpowiedz
Zastępca Gierasimowa, generał Wadim Szamarin został aresztowany:
https://wiadomosci.wp.pl/zastepca-szefa-...257676960a
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
https://x.com/GdanskSlodi/status/1794950...LSj-A&s=19

Tu jest nagranie jak ruskie statki używają włoku dennego do niszczenia światłowodu położonego w okolicy Norwegii.
---

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
Ostatnio pojawiły się informację, że Putin chciałby zawieszenia broni przy utrzymaniu obecnej linii frontu. Wszyscy są dosyć zgodni, że byłoby to na korzyść Rosji, które beż ponoszenia strat mogłaby na spokojnie przygotować się do dogrywki.

Dla mnie jednak ciekawe jest to, że propozycja padła po wielkiej wizycie Putina i całej jego świty w Pekinie. Wygląda na to, że chyba nie była to zbyt owocna wycieczka i raczej rosjanie nie uzyskali tego co chcieli.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Donald Trump to dobry ananas. Według Washington Post na spotkaniu z potencjalnymi dobroczyńcami jego kampanii zadeklarował, że gdyby w czasie jego prezydentury doszło do ataku na Ukrainę lub Tajwan, zbombardowałby Moskwę albo Pekin.

https://www.independent.co.uk/news/world...52749.html

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
Coraz lepiej:

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-oneci...r9rxeq#pco

Agregaty zakupione dla Ukrainy zostały rozdane strażakom w Polsce przez polityków PIS podczas kampanii wyborczej.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
A niby to Niemcy obiecywali dużo na papierze.

Ignacy Daszyński
Odpowiedz
https://x.com/Bielsat_pl/status/1798356498680049831

5.5 roku kolonii karnej dla rosyjskiej streamerki za ujawnienie prawdy co rosyjska armia wyprawiala w Buczy.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
DziadBorowy napisał(a): 5.5 roku kolonii karnej dla rosyjskiej streamerki za ujawnienie prawdy co rosyjska armia wyprawiala w Buczy.
A mógł zabić.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości