Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 97
Reputacja:
916 Płeć: nie wybrano
@lumberjack + @Maria-Magldalena
Wydaje mi się, że kwestia bezczeszczenia zwłok wykracza tak poza temat Rosji, jak i poza pokrewny temat wojny w Ukrainie. Zwłaszcza, że to takie teoretyczne dumania na temat granic okropieństw wojny a nie jakaś konkretna rozmowa o jakimś konkretnym bezczeszczeniu. Z tego co wiem (przyznając, że to moja bańka internetowa) to najbardziej w bezczeszczeniu ciał poległych Rosjan ma udział... Rosja. I to nie przez to, że zostawiają ich na żer, dosłownie, psów i kotów. Ale jak już wysyłają w ładunkach 200 do domu, to w celu zaoszczędzenia przestrzeni są zgniatani i wysyłani na paletach.
Tak więc, drogi lumberze, chyba nic w twojej fantazji nie przekroczy tego, co już się dzieje.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania,
czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania,
czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania,
czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania,
czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia,
czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
Liczba postów: 4,639
Liczba wątków: 9
Reputacja:
436 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
lumberjack napisał(a): ruscy starają się zdobywać kasę gdzie tylko mogą.
Ten nowy minister obrony to chyba też jest po to, żeby wycisnąć z gospodarki co tylko się da na wojsko. I bardzo kurwa dobrze, tym głębiej to wszystko w końcu pieprznie.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ate 7 stopnia
lumberjack napisał(a): Dla mnie pod słowem "człowieczeństwo" kryje się cały zbiór zachowań do których zdolny jest człowiek. Jak np. ktoś zatłucze ruskiego i naszcza na jego zwłoki to to też jest człowieczeństwo.
Po chwili zastanowienia przyznaję Lumberowi rację - w świecie zwierząt zabicie z reguły służy pożywieniu się, ergo - nic osobistego.
Tylko PT Człowiek może mieć z tego czystą radochę.
PT. Chociaż nie - czasami lis wpadnie do kurnika i w morderczym szle pozagryza wszystkie kury, których i tak nie da rady zjeść.
Liczba postów: 7,127
Liczba wątków: 97
Reputacja:
916 Płeć: nie wybrano
lumberjack napisał(a):
Sofeicz napisał(a): PT. Chociaż nie - czasami lis wpadnie do kurnika i w morderczym szle pozagryza wszystkie kury, których i tak nie da rady zjeść.
Ale zrobi to "bezmyślnie". Człowiek zaś wszystko dokładnie przemyśli i zrobi co zrobi z premedytacją.
A przestańcie takie pierdoły na tym szanownym forum rozszerzać. Zwierzęta regularnie zabijają dla pożywienia, mniej regularnie dla zabawy z ewentualnym pożywieniem, czasem z innych powodów bez zamiaru pożywienia. Filmy o lwach polujących na bawoły są popularne, ale jak trochę poszperacie znadziecie też bawoły polujące na lwy, otaczające je, izolujące młode i matki, zadeptujące na śmierć. Są też inne roślinożercze zabijające, nosorożce i hipopotamy, słyszałem też o słoniach, ale to był przykład systematycznego zabijania bez celu spożycia. , bez jakiegoś szału czy złego wzroku czy nieostrożności. Można argumentować obroną własną, ale tu robimy kółeczko do naszych wojen ludzkich.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Liczba postów: 3,794
Liczba wątków: 18
Reputacja:
380 Płeć: nie wybrano
Dziś widać, że Szojgu i Gierasimow powinni robić zamach stanu podczas rajdu Prigożyna na Moskwę. Putin był skitrany w Piotrogrodzie. Władza była na wyciągnięcie graby. Powinni wtedy powołać jakąś Wojskową Radę Ocalenia Rosji i tłuc się z Wagnerem.
A co się stało? Putin odzyskał pełnię władzy. Szojgunat jest wypalany żelazem. Putin kontroluje już sam broń nuklearną. Martwi mnie to. Źle wyszło. Szojgu okazał się debilem tylko trochę sprytniejszym od Prigożyna.
u ruskich w czelabińsku wojenka między miejscową bandyterką a wagnerowcami.
Najpierw widać jak wagnerowcy dają wpierdol lokalnym "mafiozom", potem wkraczają posiłki bandytów, które pogoniły wagnerowców; teraz ponoć całe miasto jest zapełnione wagnerowcami, którzy rozjebują bandytów. Policja nic nie robi.
Jak dla mnie to pokazuje, że państwo rosyjskie nie istnieje. Jest bezsilne wobec tych czy innych bandytów. Oby więcej takich akcji. Niech się tam debile napierdalają i zabijają.
Reputacja:
Ayla Mustafa napisał(a): Dziś widać, że Szojgu i Gierasimow powinni robić zamach stanu podczas rajdu Prigożyna na Moskwę. Putin był skitrany w Piotrogrodzie. Władza była na wyciągnięcie graby. Powinni wtedy powołać jakąś Wojskową Radę Ocalenia Rosji i tłuc się z Wagnerem.
A co się stało? Putin odzyskał pełnię władzy. Szojgunat jest wypalany żelazem. Putin kontroluje już sam broń nuklearną. Martwi mnie to. Źle wyszło. Szojgu okazał się debilem tylko trochę sprytniejszym od Prigożyna.
Jeszcze jedna rzecz mnie tu zastanawia. Ludzie Szojgu i Gierasimowa są czyszczeni. Szojgu stracił stanowisko. Za niedługo zapewne stanowisko straci Gierasimow. I teraz pytanie - na co liczą Szojgu i Gierasimow. Szukajmy analogii historycznych - Stalin oszczędzał swych badziewnych generałów, gdy byli wobec niego lojalni i niegroźni (Budyonny, Woroszyłow, Kulik itd.). No ale Szojgu (tak jak Prigożyn) był "księciem feudalnym", który jawnie próbował długofalowo zastąpić Putina. Zatem Putin powinien teraz Szojgu i Gierasimowa "powiesić na Placu Czerwonym", czego kiedyś tej dwójce życzył Prigożyn. A jeżeli tak, to dlaczego, do mejzy-nędzy, Szojgu i Gierasimow nie poszli wabank jak Prigożyn rajdujący na Moskwę? Tuwiniec i Tatar przegapili swoje okno możliwości, które trwało w cholerę długo. "Piękna kobieta" z metafory Makiawelliego szła w ich kierunku z bardzo wolna i z daleka. Jeżeli Szojgu uwierzył, że ma teraz "gwarancje bezpieczeństwa" jak Prigożyn po próbie zamachu stanu, to jest kompletnym idiotą. Ktoś ma wytłumaczenie tego czegoś? Czego zabrakło? Odwagi? Brutalnej decyzji?
Historia mogła się potoczyć w jeszcze jeden, lepszy sposób. Szojgu i Prigożyn, zamiast tłuc się między sobą, powinni razem zaszlachtować Putina, a potem podzielić się krajem albo (już po zaszlachtowaniu Putina) powalczyć między sobą o prym nad całą Rosją.
I jeszcze jeden scenariusz byłby dobry. Zachód powinien potajemnie wesprzeć Szojgu, by Tuwiniec był w stanie wypowiedzieć wyniszczającą wojnę domową klice Putina.
Ogółem w OTL fatalnie wszystko wyszło. Tak strasznie spaprano szanse.
Nie wiem nawet, w co gra Biały Dom. Biden ma jakiś plan, prócz czekania na gospodarcze załamanie Moskowii? Jakim, kuźwa, cudem po tych cyrkach w 2023 roku Putin ma znów pełnię władzy? Przecież Moskowia chwiała się w posadach podczas rajdu Prigożyna. Gdyby w miejscu Bidena w Białym Domu był dziś F. D. Roosevelt lub Churchill, to Rosja zdechłaby już ku uciesze cywilizacji.
Przecież ja o tym piszę już chyba od lat. Trzeba było zrobić pieprzony układ Biden-Szojgu, który doprowadziłby do wojny domowej w Rosji. Szojgunat byłby tu niczym ZSRR za II WŚ. Klika Putina byłaby jak Trzecia Rzesza. No i mielibyśmy piękną wojnę domową w ramach autokratów. Biden jest zbyt zajęty kampanią prezydencką i nie zauważył, że pieprzony Putler pełnię władzy odzyskał? Trzymajcie mnie...
Z Bidena żaden "Żelazny Kanclerz", skoro przyzwolił na odzyskanie pełnii władzy przez Putina...
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ate 7 stopnia
Ayla Mustafa napisał(a): Jeszcze jedna rzecz mnie tu zastanawia. Ludzie Szojgu i Gierasimowa są czyszczeni. Szojgu stracił stanowisko. Za niedługo zapewne stanowisko straci Gierasimow. I teraz pytanie - na co liczą Szojgu i Gierasimow.
Musisz wrócić kolejny raz do „Księcia”.
Książę nigdy nie może dać się zbytnio wybić żadnemu baronowi.
Musi prowadzić politykę „ścinania żywopłotu” tak, żeby żaden baron nie czuł się pewnie.
Klasyka.
Liczba postów: 4,639
Liczba wątków: 9
Reputacja:
436 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Coś się stało w październiku zeszłego roku. Nagle rubel się odbił a ichnia giełda poszła w górę. A wyglądało, jakby wszystko waliło się na łeb. Na moje to Putin złożył w Pekinie hołd lenny, za co dostał jakieś zakulisowe wsparcie, które pozwoliło mu wrócić na szczyt.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Reputacja:
Z drugiej strony, gdyby wybuchła wojna serbsko-bośniacka, to wsparcie Serbów od Moskwy kosztowałoby Moskwę dodatkowe zasoby, których ma mniej i mniej na stanie.
Chyba oczywistość, związki z konfliktem armeńsko-azerskim
O związkach z konfliktem Izraela z... wszystkimi, ale głównie z Iranem, było w wątku o Izraelu chyba, a jak nie, to raczej oczywistość.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
Liczba postów: 23,471
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,399 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Jedna dobra wiadomość to to, że ustały ataki rakietowe na Charków po tym jak Ukraina dostała pozwolenie na wykorzystywanie zachodniej broni na niektórych obszarach (chodzi głównie o okolice biełgorodu) rosji.