Liczba postów: 11,235
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,127
01.03.2025, 22:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.03.2025, 22:30 przez DziadBorowy.)
(01.03.2025, 22:01)Gladiator napisał(a): Owszem są opcje które w niego zainwestowały i miały ku temu bardzo poważne powody po tym co uczynili Obama i Biden, a o czym milczano i milczy się do teraz. Despercja zmusiła ich do inwestycji w Trumpa. Obiecałem, że powrócę, jak się uspokoi.
Nie ma potrzeby liczyć do siedemnastu, wystarczy do trzech. Chiny i Rosja to za dużo na USA. Rozluźnienie sojuszu Chin i Rosji jest więc celem Trumpa. Do tego potrzebne jest podporządkowanie, częściowe poświęcenie Ukrainy. Wszystkim oburzonym należy przypomnieć, że jak dotąd nikt nie znalazł rozwiązania i giną tysiące ludzi. Natomiast w pysku jak to moralanie i właściwie ma być to klepie się na okrągło. Rosja ma trzy żądania - oddanie 5 obwodów (po części już je mają), oficjalne uznanie tego faktu terytorialnego przez Ukrainę, demilitaryzacja Ukriany, czyli nie wstępowanie do NATO i ograniczenie poziomu uzbrojenia Ukrainy.
Wiatr się zmienił i od kapitału właścicielskiego TVNu wieje inny wiatr. W efekcie czego red Kraśko zaczął mówić z sensem (ustawia sie właściwie), a jego profesjonalna wypowiedź o tym nieszczęsnym wydarzeniu zrobiła duże wrażenie.
Ale przecież nikt nie twierdzi, że idioci nie mogą mieć planów. Sam sądzę, że działania Trumpa mają na celu zbliżenie do Rosji i co najmniej zasianie niepewności w Chinach do tego jak w razie ewentualnego konfliktu USA - Chiny zachowa się Putin. Ukraina była by tu po prostu poświęcona.
Problem z tym mam taki, że obawiam się, że Trump do końca nie ogarnia co z tego wyniknie i jakie konsekwencje długoterminowe będzie miało zniszczenie dotychczasowego ładu międzynarodowego. Albo ogarnia ale ma to w dupie.
No ale ok, załóżmy optymistycznie, że Trump nie jest idiotą i swój plan zrealizuje. Nasuwa się tutaj tylko jedna konkluzja. Idiotami wówczas są Ci wszyscy biegający w Polsce w czapeczkach MAGA i radośnie krzyczący, że przyszedł Trump i on teraz pokaże tej przebrzydłej Unii oraz lewakom. Bo niezależnie od tego czy plan Trumpa wypali czy też nie - dla Polski jest to bardzo zła wiadomość bo sama próba jego realizacji może oznaczać tragiczne dla naszego kraju konsekwencje. Nasz główny sojusznik na którym przez ostatnie dekady opieraliśmy swoje bezpieczeństwo dogaduje się z jedynym państwem, które w tym momencie może stanowić dla nas egzystencjalne zagrożenie. Przy czym to państwo ma więcej do zaoferowania niż my. Co może pójść nie tak?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 23,605
Liczba wątków: 242
Reputacja:
1,371
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
01.03.2025, 23:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01.03.2025, 23:09 przez lumberjack.)
(01.03.2025, 15:19)Kontestator napisał(a): Tak i Zeleński jest prezydentem kraju i od jego zachowania zależy życie jego współobywateli. Więc nic go nie tłumaczy.
Więc nie powinien podpisywać czegoś co obciąży finansowo wiele pokoleń Ukraińców w zamian za chuj wie co i brak jakichkolwiek gwarancji bezpieczeństwa.
(01.03.2025, 15:19)Kontestator napisał(a): No świetnie i podobnie jak Zeleński odniósłbyś "moralne zwycięstwo". I podobnie jak on wróciłbyś z niczym a nawet gorzej bo pewnie wsparcie, które normalnie by poszło będzie wstrzymane.
Oby to żołnierzom w okopach uprzyjemniło dzień, że ich prezydent się nie dał i poszedł w pyskówkę.
Jeśli USA wstrzymają nagle pomoc, to nikt na świecie im nie zaufa i nie znajdą już żadnych sojuszników. Jeśli chcą sobie strzelić w stopę, to pomoc wstrzymają. Jeśli tam jeszcze ktoś ma mózg i go na dodatek jakoś tam używa, to pomoc nie zostanie wstrzymana.
(01.03.2025, 15:19)Kontestator napisał(a): Może na tydzień lub na miesiąc. Ciekawe jak będzie wyglądało poparcie jak ruscy będą zajmować kolejne miasta. I czy to "moralne zwycięstwo" im wystarczy.
Fajna alternatywa - albo moralne zwycięstwo albo podpisanie dealu, który chuja daje.
(01.03.2025, 15:19)Kontestator napisał(a): Nie było gwarancji bezpieczeństwa ale była to świetna wymówka dla Trumpa aby kontynuować pomoc dla Ukrainy pomimo swojego antyukraińskiego i prorosyjskiego elektoratu.
Jeśli Trump robi coś z myślą o swoim elektoracie to powinien się zastanowić, bo po tym co odjebał, to nawet od swojego elektoratu mało kto poparł tą jego szopkę.
(01.03.2025, 15:19)Kontestator napisał(a): Rozejm jak najbardziej może być czymś pozytywnym jeśli alternatywą jest załamanie się frontu w ciągu roku.
A masz pewność, że front się załamie? Ja mam pewność, że rozejm chuja da, a po rozejmie będzie jeszcze gorzej - vide przykład Czeczenii.
(01.03.2025, 15:19)Kontestator napisał(a): Tak jeszcze tylko rok i Rosja na pewno padnie. A co jeśli nie? Bo istnieje scenariusz, że za rok Ukraina będzie w tak opłakanym stanie, że Zeleński wróci do Trumpa i zgodzi się na dużo gorsze warunki.
Jak dużo gorsze? Przecież te, które zaoferowano Zełeńskiemu są do dupy. A rosja nie padnie, ale może tak zbiednieje, że putler będzie musiał się zgodzić na gorsze warunki dla rosji i niego samego.
(01.03.2025, 15:19)Kontestator napisał(a): Jeśli od tego zależy życie moich rodaków i być albo nie być mojego kraju? Tak.
To ten deal uratowałby życie Ukraińców i istnienie Ukrainy? A bez niego Ukraina zniknie z powierzchni ziemi, a Ukraińcy wymrą? Ciekawe. Odważne, bardzo odważne założenie.
(01.03.2025, 16:57)DziadBorowy napisał(a): I to jest olbrzymi problem. Bo jak na Polskę Putin w tym momencie jest zwyczajnie za cienki to jednak tymi kilkoma dywizjami, które sobie odtwarza na zapleczu mógłby państwa bałtyckie zaatakować. I to zapewne w ciągu kilku najbliższych miesięcy. A przy wycofaniu się Trumpa z tego regionu byłby to dla NATO test którego rezultatu nie jestem pewien.
NATO pewnie zadziała. Tylko nie wiadomo czy ramach NATO włączą się do tego USA.
No właśnie czytałem o tym całym rozejmie, że byłby on świetną okazją dla rosji do wzięcia przesmyku suwalskiego. Rozejm uwolniłby znaczne sił ruskich, które teraz są uwiązane w Ukrainie.
(01.03.2025, 17:02)max99 napisał(a): Cierpienie wynika nie z tego, że marzeniem Putina jest "zadawanie cierpienia", ale z tego, że Putin chce władzy, a Zełeński nie chce mu jej oddać. Gdyby Zełeński władzę oddał, cierpienia by nie było.
I kto tu jest naiwny? Zełeński oddaje władzę putinowi -> rosja zyskuje wchuj zasobów ludzkich, kolejnego mięsa armatniego, które za x lat rzuci przeciwko Polsce. Ale zanim do tego dojdzie przeprowadzi czystki etniczno-ideologiczne w całej Ukrainie - setki Buczy. Gdzie ty w tym wszystkim widzisz mniej cierpienia? Ogarnij się człowieku.
(01.03.2025, 18:07)Hans Żydenstein napisał(a): To nie był dobry czas i miejsce na bawienie się w prostowanie bzdur. Chcesz z kimś zawrzeć deal i ucierasz mu nosa?
Nie. Chcę zawrzeć deal i nie dać sobie utrzeć nosa.
(01.03.2025, 18:07)Hans Żydenstein napisał(a): Może potrzebujesz tłumacza jak Zelensky, ale w 40:30 wyraźnie zaatakował Vance'a. To było tuż po tym jak Vance wygłosił swój monolog o tym, że teraz czas na dyplomację. Na co Zelensky wygłosił swój monolog, w którym zakwestionował całkowicie podejście dyplomatyczne, gdzie na samym końcu powiedział coś w tonie " O jakiej dyplomacji Ty bredzisz JD?". Wtedy się zaczęła cała kłótnia.
No bo taka prawda. putler zerwał 25 rozejmów oraz umów, a w dniu, w którym Trump i Vance pierdolili Zeleńskiemu o dyplomacji putler posyła rakiety na ukraińskie miasta. Te rakiety to taki gest dobrej woli? Wyraz chęci zawarcia porozumienia? Wyciągnięcie dłoni do Zełeńskiego?
(01.03.2025, 18:38)Hans Żydenstein napisał(a): Ja nie piszę tutaj o literalnym tlumaczeniu, tylko o sensie wypowiedzi. Bo właśnie taki sens był monologu Zelenskyego, że on w dyplomację Trumpa i Vance'a nie wierzy.
A czemu ma wierzyć skoro oferują rozejm na warunkach rosji, bez gwarancji bezpieczeństwa, w dodatku w zamian za drenaż Ukrainy z surowców? No do chuja pana. Mnie by tam jasny chuj strzelił.
(01.03.2025, 19:17)max99 napisał(a): A co to znaczy "uratować Ukrainę"?
Chodzi o linię graniczną na mapie, czy może o burzenie zabudowań i infrastruktury, czy o produkcję kalek?
Chodzi o to by ruscy nie zajęli Ukrainy co by się zakończyło Buczami i ukraińskimi Katyniami, masowymi przesiedleniami, prześladowaniami i użyciem Ukraińców jako mięsa armatniego do wojny z Polską. Czego kurwa nie rozumiesz? Wylewu można dostać od czytania tego co piszesz.
(01.03.2025, 19:20)Hans Żydenstein napisał(a): Na jedno wychodzi. Sens jest taki, że Zelensky zaczął się bawić w podważanie Trumpa i Vance'a na zwykłej konferencji. Po co?
Raczej po prostu nie dał się tam zgnoić choć i tak był nieźle zahukany gdy dwóch debili na niego jednocześnie naskoczyło.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 1,212
Liczba wątków: 10
Reputacja:
171
(01.03.2025, 17:42)max99 napisał(a): O jakim "bezpieczeństwie" tu mowa?
Niebezpieczeństwo dla mieszkańców Ukrainy stwarza sam Zełeński i Trump wielokrotnie to powtarzał.
>
Pokaż źródło, z którego się dowiedziałeś, że to byli wyłącznie ochotnicy.
Według informacji samej strony ukraińskiej 10% żołnierzy wysyłanych do Polski lub innych krajów zachodnich na szkolenia, ucieka przy pierwszej lepszej okazji. Faktyczna liczba jest pewnie jeszcze wyższa. Natomiast spora część z tych, która nie decyduje się na ucieczkę, pewnie zostaje z powodu jakiegoś lęku przed karą, albo że nie będą mieli co do gara włożyć, ani gdzie spać będąc "na gigancie".
Biorąc to pod uwagę, śmiem twierdzić, że tych "ochotników" to tam wcale dużo nie było w tym Mariupolu.
Dezerterują nie tylko poborowi, ale również zawodowi żołnierze, którym "ochotnictwo" przestało się opłacać (dzisiaj wcześniej przytaczałem artykuł opisujący jeden z takich przypadków).
>
Kłamstwa to padały głównie z ust Zełeńskiego
>
A to się mnie nie pytaj.
Ja Ci powiem jednak, jak się ta wojna skończy. Skończy się dokładnie tak, jakby się skończyła, gdyby Zełeński oddał władzę 24 lutego 2022. Różnica będzie polegać "tylko" na ilości okaleczonych ukraińskich mężczyzn. Gdyby Zełeński oddał władzę 24 lutego 2022, żadnych kalek by nie było. I to mu Trump nieustannie powtarza, a Zełeński nadal udaje, że nie rozumie.
Adam M. napisał(a):To pieknie pokazalo jak Stany potraktuja panstwa Baltyckie, Rumunie czy Polske gdy panstwa te zostana zaatakowane. Z tymi akurat USA mają umowę. Z Ukrainą nie mieli.
No wiec odpowiadam po kolei:
Chodzilo o gwarancje bezpieczenstwa dla Ukrainy. W dodatku ruski trollu powtarzasz rosyjska propagande o winie Ukrainy i osobiscie Zelenskiego w rozpoczeciu tej wojny. Identycznie do narracji Putina ze to Polska jest winna napasci hitlerowskich Niemiec i Sowietow na Polske w 39r.
>
Nie musze miec zadnego zrodla, chodzilo o znane zdjecia zolnierzy z brygady Azow, gdzie wszyscy bylo ochotnikami.
>
Bardzo prosze, przedstaw te klamstwa Zelenskiego.
>
To samo tlumaczenie mozna zastosowac do zaatakowania Polski przez Rosje w przyszlosci. Po co sie bronic gdy beda zabici i ranni, lepiej sie poddac i zachowac wszystkich przy zyciu. Ci co przeszli rosyjska okupacje Polski tak jak ja i np Sofeicz raczej tej pewnosci nie maja.
>
Z tymi umowami z US to wlasnie przekonalismy sie w Kanadzie ze moze byc b. roznie. A wlasciwie ze mozna tak samo wierzyc Putinowi jak Trumpowi, ktory wlasnie zlamal umowe handlowa z Kanada i Meksykiem przez siebie wynegocjowana i podpisana w poprzedniej kadencji, ktora nazwal najlepsza jak mogla byc. I narzucil zarowno nam jak Unii Europejskiej 25% cla.
No i jeszcze cos ode mnie osobiscie o czym wlasnie mysle.
Urodzilem sie i wychowalem w czasch "Zimnej Wojny" i czysto zdefiniowanego glownego wroga Zachodu ktorym wowczas byl Zwiazek Radziecki a dzis jest jego spadkobierczymi - putinowska Rosja. Zaraz po zakonczeniu wojny Zachod zbudowal 2 organizacje ktore do tej pory byly gwarantem pokoju w Europie - EU i NATO. Teraz jestem swiadkiem gdy Trump - dla mnie ewidentny asset rosyjski od poznych lat 80 tych gdy rosyjski oligarcha ratowal go przed bankructwem personalnym rozmontowuje jedna z nich - NATO, a zaczyna wojne celna z drugim z nich - EU ( nie mowiac o wojnach handlowych z reszta najblizszych aliantow gospodarczych czy militarnych. Wiecej jestem swiadkiem gdy w wojnie o przetrwanie napadnietej przez Rosje Ukrainy republikanskie Stany staja po stronie agresora. Regan sie w grobie przewraca, a ja nie jestem pewien czy chcialbym tych czasow dozyc.
Do tego jestem swiadkiem pomrocznosci jasnej sporej grupy Polakow, ktorzy rowniez staja po stronie Rosji i przeciw Ukrainie bazujac na sprawie masakry Polakow na Wolyniu sprzed 80 lat. Jako zywo przypomina mi to spory polsko czeskie o Zaolzie z lat miedzywojennych gdy elity obu krajow gryzly sie ze soba slepe na niemieckie zagrozenie dla nich obu. Nie jest to bardzo optymistyczna sytuacja i rad jestem ze juz w Polsce nie mieszkam. Nie dlatego zeby cos mi fizycznie grozilo, ale wlasnie z powodu istnienia ludzi takich jak Mentzen ( i mase innych ) ktorzy posdycajac niesnaski polsko ukrainskie graja po stronie Putina.
Liczba postów: 404
Liczba wątków: 17
02.03.2025, 15:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02.03.2025, 15:25 przez max99.)
lumberjack napisał(a):Chodzi o to by ruscy nie zajęli Ukrainy co by się zakończyło Buczami i ukraińskimi Katyniami, masowymi przesiedleniami, prześladowaniami i użyciem Ukraińców jako mięsa armatniego do wojny z Polską. Czego kurwa nie rozumiesz? Wylewu można dostać od czytania tego co piszesz. To lepiej, żeby teraz Ukraina sama własnych obywateli wypchnęła na Mariupole, Awdijiwki, pozwoliła by całe miasta legły w gruzach i ludzie stracili dach nad głową, a ukraińscy mężczyźni byli prześladowani przez własne państwo tylko dlatego, że chcą ratować siebie przed kalectwem i śmiercią, kiedy państwo ukraińskie poluje na nich, aby ich użyć jako mięsa armatniego do wojny z Rosją...
Nie wspomnając już o tym, że gdyby Zełeński po prostu oddał władzę 3 lata temu, nie byłoby żadnej Buczy, żadnego "ukraińskiego Katynia", ani tym bardziej żadnych masowych przesiedleń. Tak jak nie było, kiedy władzę na Ukrainie całkowicie legalnie objął Wiktor Janukowycz. Nie przypominam sobie wtedy żadnych Buczy, żadnych "katyniów", ani masowych przesiedleń.
"Buczę" to sprowadza Zełeński na ukraińskich mężczyzn, urządzając łapanki i siłą wysyłając ich na wojnę, co ich tak przeraża, że wolą się utopić w rzece na granicy z Rumunią przebrani w damskie ciuszki.
Adam M. napisał(a):Chodzilo o gwarancje bezpieczenstwa dla Ukrainy. W dodatku ruski trollu powtarzasz rosyjska propagande o winie Ukrainy i osobiscie Zelenskiego w rozpoczeciu tej wojny. Identycznie do narracji Putina ze to Polska jest winna napasci hitlerowskich Niemiec i Sowietow na Polske w 39r. Zełeński jest zdecydowanie winny tego, że ukraińscy mężczyźni przebrani w damskie ciuszki utopili się w rzece na granicy z Rumunią uciekając ze strachu przed represjami ze strony własnego państwa, które ponoć istnieje tylko po to, żeby zapewniać im bezpieczeństwo... To jest 100% winy Zełeńskiego.
Adam M. napisał(a):Po co sie bronic gdy beda zabici i ranni, lepiej sie poddac i zachowac wszystkich przy zyciu. Z tego co piszesz wynika, że jesteś w wieku co najmniej średnim. No to rozumiem, że jak na Polskę najedzie Rosja, a Twoje dzieci nie będą chciały iść na front, tylko spróbują uciekać z kraju, to Ty na nich doniesiesz do władz, a nawet przykujesz ich kajdankami do kaloryfera i zadzwonisz po żandarmerię, żeby tych dezerterów wysłać tam, gdzie ich miejsce, czyli na pierwszą linię frontu, żeby im tak nogi pourywało. Tego będziesz chciał dla swoich dzieci, bo oczywiście to zapewni im bezpieczeństwo, zaś ucieczka nie. A Ty przecież chcesz, aby Twoje dzieci były bezpieczne, więc zrobisz tak, jak napisałem.
Nie jest prawdą, że, jak to powiedział Zełeński, "Ukraina przez cały czas była sama". Zaś prawdą jest to, co mówił mu Trump, że nie ma żadnych "kart" i albo przyjmie pomoc, jaką oferuje mu Trump, albo nic nie dostanie i dopiero wtedy będzie sam.
Liczba postów: 21,718
Liczba wątków: 218
Reputacja:
950
Wyznanie: ate 7 stopnia
(02.03.2025, 15:19)max99 napisał(a): To lepiej, żeby teraz Ukraina sama własnych obywateli wypchnęła na Mariupole, Awdijiwki, pozwoliła by całe miasta legły w gruzach i ludzie stracili dach nad głową, a ukraińscy mężczyźni byli prześladowani przez własne państwo tylko dlatego, że chcą ratować siebie przed kalectwem i śmiercią, kiedy państwo ukraińskie poluje na nich, aby ich użyć jako mięsa armatniego do wojny z Rosją...
Nie wspomnając już o tym, że gdyby Zełeński po prostu oddał władzę 3 lata temu, nie byłoby żadnej Buczy, żadnego "ukraińskiego Katynia", ani tym bardziej żadnych masowych przesiedleń. Tak jak nie było, kiedy władzę na Ukrainie całkowicie legalnie objął Wiktor Janukowycz. Nie przypominam sobie wtedy żadnych Buczy, żadnych "katyniów", ani masowych przesiedleń.
"Buczę" to sprowadza Zełeński na ukraińskich mężczyzn, urządzając łapanki i siłą wysyłając ich na wojnę, co ich tak przeraża, że wolą się utopić w rzece na granicy z Rumunią przebrani w damskie ciuszki.
Ile teraz rubelków płacą za takie posrane wysrywy?
Co ty pierdolisz, kacapski pojebie?
Pod płaszczykiem zatroskanego o pokój gadasz Putlerem, jak najęty.
To po co w ogóle kraje walczą z napastnikami o swoją integralność i wolność?
Przecież w 39 też można było po prostu wywiesić na dzień dobry białą flagę.
I już nigdy nie byłoby Polski ani Polaków.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Reputacja:
1,127
https://energia.rp.pl/gaz/art41867331-ag...u-gazpromu
Cytat:Brytyjski „Financial Times” (FT) dowiedział się o pracach USA nad planem uruchomienia Nord Stream 2 - gazociągu, który nigdy nie rozpoczął pracy. Nie otrzymał na to zgody ani Niemiec - odbiorcy końcowego, ani Komisji Europejskiej. Nie ma certyfikatu bezpieczeństwa, a jesienią 2022 r został wysadzony przez nieustalonych do dziś sprawców. Zdaniem źródeł FT zespół Trumpa „jest świadomy” inicjatywy uruchomienia Nord Stream 2 i postrzega ten projekt jako strategiczny atut, który można wykorzystać w rozmowach pokojowych, ustalił FT.
Na ten moment wyłącznie niepotwierdzona medialna ciekawostka. Ale jeżeli okaże się prawdą to na prawdę jestem ciekaw jakie fikołki będą wyczyniać polscy fani MAGA aby to uzasadnić.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 1,989
Liczba wątków: 3
Reputacja:
219
Prezydent Ukrainy przekazał: "Jestem gotowy, by podpisać z USA umowę o minerałach". - Myślę, że mogę odbudować relację z prezydentem USA Donaldem Trumpem - dodał.
https://wiadomosci.wp.pl/zelenski-gotowy...535437824a
Aha wystarczył szczyt europejski
Zresztą już pisałem wcześniej, że Rutte naciskał na Zeleńskiego a teraz są informacje, że również Starmer
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
Liczba postów: 6,531
Liczba wątków: 40
Reputacja:
154
(01.03.2025, 23:09)lumberjack napisał(a): Nie. Chcę zawrzeć deal i nie dać sobie utrzeć nosa.
Nikt mu tam nosa nie tarł, dopóki sam nie zaczął.
Nie wiem co tacy zakochani jesteście w tym Zelenskym. Przypominam, że Polsce też zarzucał że współpracujemy z Rosją jak nie chcieliśmy mu dać wszystkiego co chciał.
Nawet taki Kraśko zaczął go krytykować : https://www.tiktok.com/@ryszardwilk1/vid...uMFRzXrHWA
Cytat:A czemu ma wierzyć skoro oferują rozejm na warunkach rosji, bez gwarancji bezpieczeństwa, w dodatku w zamian za drenaż Ukrainy z surowców? No do chuja pana. Mnie by tam jasny chuj strzelił.
Chyba wiedział co mu oferują i do nich poleciał.
Reputacja:
1,127
Tylko, że nawet Kraśko zaczyna od zaznaczenia do jak wrogiego środowiska pojechał Zełeński. Gość potrafi być irytujący, ale przez 3 ostatnie lata był dość skuteczny. Tak czy siak zakochanie w Zelenskim ma znacznie więcej sensownych podstaw niż zakochanie w Trumpie.
Reputacja:
219
03.03.2025, 00:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2025, 00:00 przez Kontestator.)
Zeleński mógł po prostu siedzieć ostatnie 10min cicho. Jeśli Ukraina ma być jakoś wspierana przez Trumpa to Trump musi mieć zasłonę dymną dla MAGA. Zgaduje, że ostatecznie Zeleński będzie musiał się ukorzyć przed Trumpem. I jako przywódca powinien to zrobić bo jego honor i ego jest dużo mniej ważny niż przyszłość narodu.
Trump i JD to idioci ale trudno. Jest jak jest.
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
Reputacja:
950
(03.03.2025, 00:00)Kontestator napisał(a): Zeleński mógł po prostu siedzieć ostatnie 10min cicho. Jeśli Ukraina ma być jakoś wspierana przez Trumpa to Trump musi mieć zasłonę dymną dla MAGA. Zgaduje, że ostatecznie Zeleński będzie musiał się ukorzyć przed Trumpem. I jako przywódca powinien to zrobić bo jego honor i ego jest dużo mniej ważny niż przyszłość narodu.
Trump i JD to idioci ale trudno. Jest jak jest.
Jesteś w mylnym błędzie.
Trump, jak każdy mały Hitlerek in spe, nie lubi dupowłazów, gardzi nimi.
Postawienie się mu ma paradoksalnie więcej sensu niż wyjadanie skwarków z jego dupy, jak czynią nasze przygłupie pisiory.
Kurz opadnie, i jutro Donald stwierdzi, że Z jest fajny.
Reputacja:
219
03.03.2025, 00:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2025, 00:11 przez Kontestator.)
Ok niech czas zweryfikuje kto z nas ma rację
Obejrzałem raport Wolskiego i jako gość od śróbek ciekawie przedstawił jak bardzo będzie źle jeśli Ukraina nie będzie dostawać sprzętu od USA. Mówimy tutaj o amunicji do Patriotów, do F16, kwestie wywiadowcze czy sprzęt do walki radioelektronicznej.
W skrócie jeśli USA zablokuje to, to Ukraina ma przerąbane nieważne co zrobi Europa.
― Ignacy Daszyński
Reputacja:
154
03.03.2025, 00:08
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2025, 00:10 przez Hans Żydenstein.)
(02.03.2025, 23:51)DziadBorowy napisał(a): Tylko, że nawet Kraśko zaczyna od zaznaczenia do jak wrogiego środowiska pojechał Zełeński. Gość potrafi być irytujący, ale przez 3 ostatnie lata był dość skuteczny. Tak czy siak zakochanie w Zelenskim ma znacznie więcej sensownych podstaw niż zakochanie w Trumpie. 
Tutaj po prostu chodzi o to, że jeżeli chciał podpisać ten deal, który niby dogadali, to po co wywołał gównoburzę przed kamerami? Stracił po prostu nad sobą panowanie.
A teraz wraca z podkulonym ogonem po szczycie w Londynie i znowu chce podpisywać ten deal.
(03.03.2025, 00:06)Sofeicz napisał(a): Postawienie się mu ma paradoksalnie więcej sensu niż wyjadanie skwarków z jego dupy, jak czynią nasze przygłupie pisiory.
Kurz opadnie, i jutro Donald stwierdzi, że Z jest fajny.
Już mu raz się postawił i nie chciał podpisać umowy u minerałach i wynegocjował podobno lepszą.
Wątpię, żeby po tej awanturce wynegocjował coś lepszego.
Reputacja:
950
(03.03.2025, 00:08)Hans Żydenst napisał(a): ... to po co wywołał gównoburzę przed kamerami? Stracił po prostu nad sobą panowanie.
Ale kto wywołał?
Na pewno nie on.
To, że nie da się rozmawiać z kacapami, to jest oczywista oczywistość.
Chroń nas Panie przed takimi „przyjaciółmi", którzy ci każą płacić za wodę przy gaszeniu twojego domu.
Liczba postów: 404
Liczba wątków: 17
03.03.2025, 00:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2025, 00:27 przez max99.)
Sofeicz napisał(a):I już nigdy nie byłoby Polski ani Polaków. Brytów też już nie ma. I kto po nich płacze?
Tak samo jak Fenicjan, Wizygotów, Prusów i wielu innych.
Narody powstają i zanikają. To całkowicie normalne zjawisko.
Reputacja:
950
(03.03.2025, 00:23)max99 napisał(a): Sofeicz napisał(a):I już nigdy nie byłoby Polski ani Polaków. Brytów też już nie ma. I kto po nich płacze?
Tak samo jak Fenicjan, Wizygotów, Prusów i wielu innych.
Narody powstają i zanikają. To całkowicie normalne zjawisko.
Dużo masz jeszcze takich żałosnych „myśli” na podorędziu?
Reputacja:
154
03.03.2025, 00:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2025, 00:34 przez Hans Żydenstein.)
(03.03.2025, 00:12)Sofeicz napisał(a): Ale kto wywołał?
Na pewno nie on.
Eskalował non stop. A punktem zapalnym była jego krytyka dyplomacji.
W ogóle nie rozumiem tego formatu spotkania, że oni gadają między sobą przed kamerami przed podpisaniem takiej umowy, zamiast tylko odpowiadać na pytania dziennikarzy.
Reputacja:
219
03.03.2025, 01:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2025, 01:40 przez Kontestator.)
Ale to londyńskie zebranie to była szarża Europy. No oburzyli się, wysłali słowa wsparcia Zelenskiemu, zebrali się i wszystko ustalili. Ustalili, że trzeba się dogadać z Trumpem i że bez USA to się nie uda
― Ignacy Daszyński
Reputacja:
1,127
03.03.2025, 07:09
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.03.2025, 07:34 przez DziadBorowy.)
(03.03.2025, 00:08)Kontestator napisał(a): Ok niech czas zweryfikuje kto z nas ma rację 
Obejrzałem raport Wolskiego i jako gość od śróbek ciekawie przedstawił jak bardzo będzie źle jeśli Ukraina nie będzie dostawać sprzętu od USA. Mówimy tutaj o amunicji do Patriotów, do F16, kwestie wywiadowcze czy sprzęt do walki radioelektronicznej.
W skrócie jeśli USA zablokuje to, to Ukraina ma przerąbane nieważne co zrobi Europa.
Oglądałem to i zupełnie inaczej to zrozumiałem. Ogólnie "jakoś to będzie". Jedyny przypadek w którym Ukraina ma przesrane to sytuacja w której USA wprowadza twarde embargo na dostawy dla Ukrainy. Czyli nie dość, że samo nie pomaga to nie pozwala swoim firmom sprzedawać do Ukrainy. Wówczas faktycznie Europa dałaby radę zastępować pomoc dla Ukrainy tak gdzieś do końca roku a potem w obszarach w których wymieniłeś byłaby lipa. Z tym, że zaznaczył dlaczego taka opcja jest mało prawdopodobna. Kilkukrotnie powtarzał też, że największym wyzywaniem dla Ukrainy jest nie sprzęt a ludzie.
Liczba postów: 23,605
Liczba wątków: 242
Reputacja:
1,371
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
(03.03.2025, 01:39)Kontestator napisał(a): Ale to londyńskie zebranie to była szarża Europy. No oburzyli się, wysłali słowa wsparcia Zelenskiemu, zebrali się i wszystko ustalili. Ustalili, że trzeba się dogadać z Trumpem i że bez USA to się nie uda 
Mnie to się chce płakać na to wszystko. Z takim podejściem w razie czego będziemy mieć przesrane.
Myślałem, że naprawdę na poważnie podejdą do tematu. Że zechcą się wysilić, że dadzą coś więcej od siebie, a tu taki chuj. Nie dość że USA nakładają cła i srają na wszystko, to ci ciągle nie mają zamiaru uniezależnić się od USA i jeszcze podlizują się podkreślając jak wielkie znaczenie ma Ameryka.
Nie wiem jak mam patrzeć na UE. Jak na wieczną dzidzię, która nigdy nie odetnie pępowiny od patomamuni czy jak na bitą kurwę, która mimo możliwości odejścia od alfonsa i zadbania o samą siebie woli trwać w toksycznej relacji ze skurwielem, który nawet nie wiadomo czy da jej ochronę. No ale lepiej trwać w iluzji bezpieczeństwa i nie dbać o nie samemu, a zaoszczędzony tym samym hajs wydać na jakieś pierdoły.
Nie, kurde. Ten brak woli politycznej i zdecydowania, żeby zrobić coś na poważnie mnie przeraża. A łudziłem się, że będą chcieli robić armię europejską, że przyłożą się do kwestii nakładów finansowych na obronność.
A chuja tam. Ten plaskacz na otrzeźwienie nie zadziałał. Musimy sami stworzyć sobie dobrą armię, bo jak tak patrzę na te ich zdecydowane wyrazy oburzenia, za którymi nic nie idzie to słabo się robi. Ta apatia nie wróży dobrze na przyszłość. Kraje na zachód od nas rzeczywiście nie czują zagrożenia; nie widzą w rosji wroga. Ciekawe jak prędko cofną sankcje ruskim i zaczną brać gaz. Może znów stanie się ekologiczny? Kto wie? Przy tych anemikach wszystko jest możliwe.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
|