26.03.2025, 20:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.03.2025, 20:45 przez DziadBorowy.)
Liczba postów: 10,538
Liczba wątków: 44
Reputacja:
1,061
Hans Żydenstein napisał(a): To by wymagało jakiejś inteligencji.
Nie sądzę, aby "odbioro wam pińtsetplusa" wymagało jakiejś większej inteligencji. Nawet PIS to potrafił. Na ten moment nie grzeją tego bo jak mi się wydaje, liczą na to, że jeżeli Memcen zbliży się jeszcze bardziej do Nawrockiego to oni sami za łby się wezmą.
Cytat:Póki co wszyscy grzeją 5-tkę Konfederacji.
To akurat źle grzeją. Powinni pytać, że skoro "nie chcemy Żydów, homoseksualistów, aborcji, podatków i Unii Europejskiej" nie jest prawdą bo wypowiedź jest wyrwana z kontekstu to czy to oznacza, że w Konfederacji chcą "Żydów, homoseksualistów, aborcji, podatków i Unii Europejskiej"
Zresztą akurat Metzena można pytać o dowolną sprawę a i tak się wyłoży.
Cytat:Albo, że jeździ na hulajnodze
Nie, że jeździ na hulajnodze tylko, że na niej ucieka. Ale to wszystko wyłącznie harcownicy. Na ostro zacznie się jeżeli wejdzie do drugiej tury. Na ten moment nie opłaca się go szarpać ani PO bo liczą, że może jednak jakimś cudem wyeliminuje Nawrockiego ani PIS bo oni liczą na koalicję z Konfą w 2027 i nie do końca wierzą w te sondażowe wyniki Metzena. (być może słusznie)
Cytat:Stąd to : https://www.bankier.pl/wiadomosc/Emerytu...11338.html
Przecież emerytury w dużej części już obecnie nie są opodatkowane. Tylko czy emeryci o tym wiedzą? Moim zdaniem nie ma najmniejszych szans na sukces w tej grupie.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 6,413
Liczba wątków: 39
Reputacja:
142
DziadBorowy napisał(a): Przecież emerytury w dużej części już obecnie nie są opodatkowane. Tylko czy emeryci o tym wiedzą? Moim zdaniem nie ma najmniejszych szans na sukces w tej grupie.
No do 30 tysięcy zł nie są.
DziadBorowy napisał(a): Moim zdaniem nie ma najmniejszych szans na sukces w tej grupie.
Szanse na poziomie 5% w I turze. Ktoś wrzucał tutaj badanie z podziałem na wiek.
19.05.2025, 20:51
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19.05.2025, 20:59 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,061
Dla odmiany jakaś pozytywna wiadomość, która zresztą pewnie większości i tak by umknęła w powyborczej gorączce.
https://www.pap.pl/aktualnosci/porozumie...a-zgoda-ue
Cytat:Jest wstępna zgoda na zaproponowany przez polską prezydencję tekst rozporządzenia ustanawiającego program pożyczkowy na obronność SAFE w wysokości 150 mld euro - potwierdziły dwa źródła unijne. Do wsparcia ma się kwalifikować wiele produktów wytwarzanych w Polsce, np. przeciwlotniczy zestaw rakietowy Piorun, samobieżna armatohaubica Krab i bojowy wóz piechoty Borsuk.
Tu najprawdopodobniej chodzi o te zmiany, które wykluczały np Kraba z tego programu ponieważ część podzespołów była na zagranicznych licencjach. Przykładowo podzespoły Kraba z UK (czyli wieża plus działo) będą traktowane tak samo jak te z EU.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
22.05.2025, 22:18
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22.05.2025, 22:19 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,061
Uzupełnienie do poprzedniej wiadomości
Wolski napisał(a):No to znów kamyczek do ogródką tych co darli się jakie to "SAFE złe i że zła Unia to tamto czy siamto".
Minister @KosiniakKamysz potwierdził że KE zmieniła część wytycznych SAFE tak że jest domena morska w programie i że z owej będziemy mogli finansować okręty podwodne programu Orka. Czy musimy mieć okręty podwodne? Tak, to jest F-35A domeny morskiej i absolutnie krytyczna zdolność dla MW RP Czy jesteśmy w stanie sami produkować OP? Rzecz jasna nie zatem byłby to i tak zakup zagraniczny a trudno znaleźć "tańsze" pożyczki niż z SAFE w tym momencie.
Oczywiście ogranicza to wybór tak realnie do Włochów, Niemców lub Francuzów (inne kraje pomijam) ale znów - jest to przykład jak MON poprzez polityków zdołał zmienić wytyczne programów ReArm/SAFE tak żeby była z tego korzyść dla SZ RP przy której oczywiście zarobią głownie czołowi producenci morscy z Niemiec-Włoch lub z Francji. Warto też dodać że z SAFE ma być zdaniem WKK finansowany Borsuk.
Jeszcze raz: wiadra pomyj wylewane na Xie na program ReArm i SAFE to był spin polityczny który od początku miał mało wspólnego z merytoryką. To co sami produkujemy i tak mieści się w 65%, to co się nie mieści i będzie z "tej złej niemiecko-francuskiej UE" - na przykład okręty podwodne - i tak musimy kupić a pożyczki w ramach SAFE są naprawdę tanie i na dobrych warunkach. FWSZ takich by nie dostał.
23.05.2025, 08:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.05.2025, 08:26 przez Sebrian.)
Liczba postów: 642
Liczba wątków: 6
Reputacja:
179
No i o takich rzeczach ludzie dowiadują się nie od rzecznika rządu, tylko bloggera-militarysty. Wiadomo, że przy tak różnorodnej koalicji ciężej formułować jednolity przekaz i tłumaczyć się z wewnętrznych sprzeczności, ale i tak przyniosłoby to więcej pożytku niż strat. PIS pokazał jak to robić by nawet gówno w papierku sprzedać jako belgijską truflę.
"Gdzie kończy się logika, tam zaczyna się administracja".
Nie cierpię administracji.
Jestem absolwentem administracji.
Chcę zmieniać administrację.
23.05.2025, 09:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23.05.2025, 09:08 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,061
Ujmę to tak. Strategia PISu polegająca na codziennych SMSach z przekazem dnia rozsyłanych do członków zapewniła im więcej niż to co faktycznie udało im się zrobić przez 8 lat ich rządów.
Tymczasem Koalicja nie tylko nie potrafi się pochwalić swoimi sukcesami i zapewnić narzędzi zapewniających spójny przekaz ale wręcz dopuszcza do wpadek takich jak to, że jakiś idiota w wywiadzie rechocze głupio "co szkodzi obiecać". Przez co przeciętny wyborca odbiera ich rządy jako znacznie gorsze niż w rzeczywistości. Przecież oni przez to przegrali wybory w 2015.
Liczba postów: 10,254
Liczba wątków: 97
Reputacja:
539
Wreszcie coś fajnego dla osób prowadzących działalność.
https://businessinsider.com.pl/praca/min...ow/wf2w8p2
Mogę za to wybaczyć Lewicy jakiś jeden epizod jojczenia o składkach.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 23,259
Liczba wątków: 240
Reputacja:
1,371
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Iselin napisał(a): Wreszcie coś fajnego dla osób prowadzących działalność.
https://businessinsider.com.pl/praca/min...ow/wf2w8p2
Mogę za to wybaczyć Lewicy jakiś jeden epizod jojczenia o składkach.
Też mi się to podoba. Zapierdalam dużo bardziej niż ludzie na etacie a to oni byli na uprzywilejowanej pozycji.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
17.06.2025, 06:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2025, 06:19 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,061
https://biuroprasowe.lot.com/408776-pols...egionalnej
Cytat: PLL LOT pozyskają 40 samolotów typu Airbus A220 w wersjach -100 i -300. Ponadto, polski przewoźnik w ramach opcji i prawa zakupu zyska możliwość nabycia kolejnych 44 maszyn tego producenta.
Zważywszy na problemy Boeinga w ostatnich latach wybór Airbusa wydaje się być racjonalny. Oczywiście przy tej okazji musiało się rozpętać typowe polskie piekiełko - już mnożą się teorie spiskowe o "sprzedawaniu Polski Niemcom" czy też "zwijaniu Polski'. Ogólnie Tusk kupuje dla LOTu samoloty bo chce zniszczyć LOT a jedyny słuszny zakup byłby gdyby te samoloty kupił PIS lub gdybyśmy kupili samoloty od Amerykanów a nie Niemców (bo Francuzi to tak na prawdę tacy Niemcy).
Tak tu sobie nieco śmieszkuję, ale tak naprawdę to nie jest śmieszne jak bardzo niektórym po prawej stronie do głowy uderzyła ta antyeuropejska retoryka. Przecież wiadomo, że samolotów pasażerskich sobie sami nie wyprodukujemy, tylko nieliczne państwa to potrafią, więc skądś musimy je kupić. A skoro kupujemy i LOT się rozwija - chociażby pod to przyszłe CPK to chyba dobrze a nie źle.
Podobny hejt widziałem gdy ten minister zapowiedział połączenie kolejowe do Włoch. Ci sami ludzie, którzy argumentowali, że Polska pilnie potrzebuje CPK między innymi dlatego, że społeczeństwo się bogaci i będziemy latać coraz częściej nagle tą propozycję traktuje jako policzek dla "zwykłych ludzi", którym nie żadne narty w głowie bo muszą stać w kolejce w Biedronce za masłem 2+2 w promocji. Tymczasem podobne połączenie kolejowe na Chorwację okazało się strzałem w dziesiątkę.
Liczba postów: 10,254
Liczba wątków: 97
Reputacja:
539
DziadBorowy napisał(a): Podobny hejt widziałem gdy ten minister zapowiedział połączenie kolejowe do Włoch. Ci sami ludzie, którzy argumentowali, że Polska pilnie potrzebuje CPK między innymi dlatego, że społeczeństwo się bogaci i będziemy latać coraz częściej nagle tą propozycję traktuje jako policzek dla "zwykłych ludzi", którym nie żadne narty w głowie bo muszą stać w kolejce w Biedronce za masłem 2+2 w promocji. Tymczasem podobne połączenie kolejowe na Chorwację okazało się strzałem w dziesiątkę. Tylko że akurat połączenie kolejowe do Włoch naprawdę nie jest pierwszą potrzebą w momencie, kiedy transport na prowincji kuleje lub go nie ma. Na wakacje jeździ się raz, dwa razy w roku, a do pracy i szkoły codziennie, do lekarza i urzędu często. A CPK miało obejmować także sieci połączeń kolejowych i podobno też autobusowych. W okrojonej wersji, która ma powstać, ucięto większość połączeń na wschód, dużo bardziej potrzebnych niż kolejne połączenie Poznania z Warszawą. Ale już wiemy, że zdaniem premiera na wschodzie mieszkają z*eby. Jak widać z*eby nie muszą mieć komunikacji. Nawiasem mówiąc, dużo częściej słyszałam, że CPK to inwestycja, która ma po prostu zarabiać, w dużej mierze dzięki cargo oraz przesiadkom pasażerów ze świata. A także kompleksem natowskim, który w razie wojny pozwoli transportować sprzęt i wojsko, więc tutaj połączenia na wschód przydałyby się tym bardziej, bo ewentualną wojnę chyba przewiduje się właśnie tam.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
17.06.2025, 12:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2025, 12:56 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,061
Iselin napisał(a): Tylko że akurat połączenie kolejowe do Włoch naprawdę nie jest pierwszą potrzebą w momencie, kiedy transport na prowincji kuleje lub go nie ma. Na wakacje jeździ się raz, dwa razy w roku, a do pracy i szkoły codziennie, do lekarza i urzędu często.
To samo można przecież powiedzieć o CPK. Nie przypominam sobie aby w momencie gdy pomysłodawcy CPK kusili bezpośrednimi połączeniami z Australią jednocześnie martwili się jak ktoś z małej miejscowości ma dojechać do lekarza w mieście powiatowym lub dostrzegali to, że przeciętny Polak częściej dojeżdża do pracy niż jedzie sobie kangury pooglądać.
Cytat: A CPK miało obejmować także sieci połączeń kolejowych i podobno też autobusowych. W okrojonej wersji, która ma powstać, ucięto większość połączeń na wschód, dużo bardziej potrzebnych niż kolejne połączenie Poznania z Warszawą.
Aby inwestować w kolej nie potrzeba przecież CPK. Ponadto problem leży zupełnie gdzie indziej. Miasta na prawach powiatu są ze sobą dość dobrze skomunikowane - nie idealnie, ale też tragedii nie ma.
Dramat robi się na poziomie gmina-powiat, zwłaszcza gdy gmina jest nieco na uboczu. A tu żadne CPK ani kolej tego nie zmienią, tak jak nie zmieniło tego powstanie autostrad.
Bo co z tego, że z takiego powiedzmy Lublina da się szybko dojechać do Warszawy, skoro ktoś nie ma jak dojechać do Lubina.
Tu masz obecną mapę połączeń kolejowych:
https://mapa.plk-sa.pl/
Wyróżnia się tu Śląsk, ale ogólnie między wschodem a zachodem większych różnic w zagęszczeniu nie ma.
Natomiast w kwestii wykluczenia komunikacyjnego małych miejscowości, również tych we wschodniej Polsce, to dużo większe szanse niż przy tym nawet pierwotnym planie CPK upatruję w nowej średniookresowej strategii rozwoju kraju do 2035.
https://www.gov.pl/web/fundusze-regiony/...-w-radomiu
Reakcja samorządowców z tych mniejszych miejscowości jest raczej pozytywna.
Cytat:Ale już wiemy, że zdaniem premiera na wschodzie mieszkają z*eby. Jak widać z*eby nie muszą mieć komunikacji. Nawiasem mówiąc, dużo częściej słyszałam, że CPK to inwestycja, która ma po prostu zarabiać, w dużej mierze dzięki cargo oraz przesiadkom pasażerów ze świata.
No to na tym połączeniu z Włochami też da się zarobić. Nie tyle co na CPK ale też nakład inwestycyjny jest wielokrotnie mniejszy. Zwłaszcza. że jak czytałem w PKP coś się tam ostatnio ruszyło do przodu.
Cytat: A także kompleksem natowskim, który w razie wojny pozwoli transportować sprzęt i wojsko, więc tutaj połączenia na wschód przydałyby się tym bardziej, bo ewentualną wojnę chyba przewiduje się właśnie tam.
A to był akurat jeden z głupszych argumentów za jego powstaniem. W razie wojny potrzebujemy większej ilości rozproszonych lotnisk a nie jednego wielkiego, które łatwo da się wykluczyć jednym większym atakiem saturacyjnym. Bo przełamanie dowolnej, nawet najlepszej obrony to jest tylko i wyłącznie kwestia użytych środków ataku.
Natomiast co do komponetntu kolejowego to nowe linie pod CPK na wschodzie miały powstawać głównie w kierunku północ-południe a nie wschód zachód. Więc kwestia transportu wojsk również ograniczona.
17.06.2025, 12:55
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2025, 12:56 przez Slup.)
Liczba postów: 266
Liczba wątków: 1
Reputacja:
37
DziadBorowy napisał(a): A to był akurat jeden z głupszych argumentów za jego powstaniem. W razie wojny potrzebujemy większej ilości rozproszonych lotnisk a nie jednego wielkiego, które łatwo da się wykluczyć jednym większym atakiem saturacyjnym. Bo przełamanie dowolnej, nawet najlepszej obrony to jest tylko i wyłącznie kwestia użytych środków ataku.
Załóżmy, że wojna toczy się z NATO i dotyczy np. Estonii. W takiej sytuacji będa używane systemy obrony przeciwlotniczej, zwiad elektroniczny i satelitarny NATO. Poza tym Pakt będzie dysponował znaczną przewagą lotniczą i będzie raził wyrzutnie znajdujące się głęboko na terytorium FR. Nie mam wcale pewności, że FR będzie miała wystarczające środki i możliwości do trwałego uszkodzenia takiego lotniska – szczególnie, przy założeniu, że będzie musiała angażować swoje siły w wojnę od Murmańska do Rzeszowa (lub nawet Morza Czarnego).
Wypowiadasz się z dużą pewnością o "głupocie argumentów". Trudno mi jednak ocenić, czy masz rację. Jestem laikiem.
Liczba postów: 150
Reputacja:
13
Wyznanie: jestem boski
Po pierwsze, przeciwnik najpierw musi mieć zdolność do przesaturowania obrony, czyli odpowiednią ilość rakiet na składzie. Po drugie, jeśli przeciwnik będzie myślał, to nie będzie saturował rakietami za fefdylion dolarów, tylko ucieknie się do taniego sabotażu dronowego a'la "Pajęcza Sieć" Ukraińców. W takiej sytuacji rozważania - jedno, wiele - nie mają dużo sensu, bo zabezpieczenie tak czy inaczej musi zrobić kontrwywiad. Tak tylko sobie głośno myślę.
W ogóle, argumentem za CPK nie jest to, że CPK ma być jakąkolwiek alternatywą dla czegokolwiek w skali krajowej. Argumentem za CPK jest to, że ono będzie konkurencyjne z Berlinem. Będziemy podbierać klientów Niemcom. I nie obchodzą mnie żadne historyczne uwarunkowania z tym związane, tylko zwykła rywalizacja o prestiż. Całkiem sporo Polaków chciałoby mieć po prostu i zwyczajnie powód do słusznej dumy z pracy swoich podatków, bez względu na to, kto w końcu przetnie wstęgę.
Tylko że byłaby to duma - o zgrozo! - narodowa. A taka jest fe i be. I Dziad Borowy będzie tupał nóżkami.
17.06.2025, 13:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2025, 13:14 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,061
@Slup
Bazuję na tym co czytałem u różnych osób, głównie "z branży" które sprawiają wrażenie, że się na tym znają. Oni nie zostawiali na tym pomyśle suchej nitki, twierdząc, że w razie czegoś takiego to będzie dla Rosji cel numer jeden a do zrealizowania podstawowych celów operacyjnych jak np atak na Estonię, wcale nie trzeba trwale go uszkadzać. Wystarczy tymczasowe jego wyłączenie lub wręcz ograniczenie działalności. Tu wcale nie trzeba niszczyć pasów startowych, wystarczy rozwalić infrastrukturę zarządzającą, która jest celem miękkim. Takie pojedyncze mega lotnisko w warunkach wojennych zawsze będzie wąskim gardłem. Z drugiej strony nie potrafię przytoczyć ani jednej osoby która siedzi w temacie obronności i stwierdziłaby, że to jest spoko pomysł.
Arrogance napisał(a):W ogóle, argumentem za CPK nie jest to, że CPK ma być jakąkolwiek alternatywą dla czegokolwiek w skali krajowej. Argumentem za CPK jest to, że ono będzie konkurencyjne z Berlinem. Będziemy podbierać klientów Niemcom. I nie obchodzą mnie żadne historyczne uwarunkowania z tym związane, tylko zwykła rywalizacja o prestiż. Całkiem sporo Polaków chciałoby mieć po prostu i zwyczajnie powód do słusznej dumy z pracy swoich podatków, bez względu na to, kto w końcu przetnie wstęgę.
Tylko że byłaby to duma - o zgrozo! - narodowa. A taka jest fe i be. I Dziad Borowy będzie tupał nóżkami.
Owszem gdyby to był jedyny, lub główny argument za CPK to tupałbym nóżkami. Różnorakie kompleksy znacznie prościej jest leczyć inwestując w pomoc psychologiczno-psychiatryczną niż w lotniska.
Reputacja:
13
Słuszna duma nie jest kompleksem, tylko motorem rozwoju. Tak samo jak chciwość. Możesz się na to zżymać moralnie, ale taka jest natura przyrody ożywionej, której supremację nad sobą, ateistą będąc, powinieneś raczej uznawać.
Twoja argumentacja do Slupa jest z kolei wstrętna, bo pozycjonuje Polaków podobnie do takiego afrykańskiego plemienia, które Kapuściński kiedyś opisał - ludzi, którzy przegrali wszystkie swoje wojny i dlatego na dźwięk silnika samolotu pierzchają w busz jak dzikie zwierzęta.
Liczba postów: 266
Reputacja:
37
Kiedyś słuchałem na ten temat Marka Budzisza i on akurat o tym mówił właśnie w kontekście przerzucania wojsk. Przy czym również podkreślał, że to może nastąpić jeszcze przed konfliktem tj. w trakcie eskalacji.
17.06.2025, 13:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17.06.2025, 13:27 przez DziadBorowy.)
Reputacja:
1,061
Jak ktoś aby odczuwać dumę narodową potrzebuje lotniska jak w Berlinie to jednak śmierdzi to na kilometr rozmaitymi kompleksami. W przeciwieństwie do Ciebie nie uważam, że Polak to taka gorsza wersja Niemca więc nie muszę niczego nikomu udowadniać. A w kwestii CPK wolę się skupić się na jego opłacalności, niż na tym, że "Niemcy będą mieli ból dupy".
Slup napisał(a): Kiedyś słuchałem na ten temat Marka Budzisza i on akurat o tym mówił właśnie w kontekście przerzucania wojsk. Przy czym również podkreślał, że to może nastąpić jeszcze przed konfliktem tj. w trakcie eskalacji.
Może też tak być, że przed konfliktem, właśnie w trakcie eskalacji takie lotnisko stało by się jednym z pierwszych celów w ramach operacji pod fałszywą flagą. "Przyjechała ciężarówka, którą można kupić w dowolnym sklepie z ciężarówkami i wypuściła drony, które można kupić w dowolnym sklepie z dronami"
Sam pomyśl, czy bezpieczniej jest stawiać wszystko na jedną kartę czy jednak mieć kilka, kilkanaście lotnisk mogących obsługiwać transport wojsk, gdzie zniszczenie nawet kilku z nich nie paraliżuje całkowicie naszych możliwości.
Reputacja:
13
No i nie mówiłem, że tupanie nóżkami? Miało być o poważnej, dorosłej rywalizacji o prestiż, a zeszło na jakieś dziecinne kompleksy.
Reputacja:
1,061
Ogólnie coś tam sobie piszesz, ale problem w tym, że sam nie do końca rozumiesz co wynika z tego co piszesz. Co gorsza chyba nie bardzo również rozumiesz co czytasz, więc pretensje, że dyskusje z Tobą szybko robią się dziecinne proszę mieć tylko i wyłącznie do siebie.
Reputacja:
13
Ogólnie nie masz kontrargumentacji w temacie, który sam odgrzałeś, i dlatego lecisz we wpisy składające się z samych adperson. Wniosek - z polskimi liberałami się nie da; to są dzieci.
|