Pytanie nie tylko do ateistów. Bardziej interesuje mnie po prostu przekrojowy obraz prawosławia w naszej kulturze. Jakie są wasze skojarzenia z tą religią, co sądzicie o prawosławiu i prawosławnych, jak wiele na ten temat wiecie i interesujecie Cię.
Liczba postów: 334
Liczba wątków: 2
Reputacja:
0
Na temat prawosławia niewiem właściwie nic (może poza tym, że się oficjalnie odłączyli od katolików w - o ilę mnie pamięć nie myli - 1054 r. i poza tym, że wyznawano je w Bizancjum). O prawdach wiary, dogmatach, zasadach, hierarchii itp. nie wiem już kompletnie nic. Kojarzy mi się (dzięki prokatolickiej propagandzie w naszej kochanej prokatolickiej telewizji) przede wszystkim ze "złym" rosyjskim patriarchą , który nie pozwolił (czemu nie sposób się dziwić) "Wielkiemu Polakowi" na pielgrzymkę do tego kraju.
Liczba postów: 23,666
Liczba wątków: 242
Reputacja:
1,378
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Wiem, że nawet trochę jest ich na wschodzie Polski. Wiem, że prawosławna wersja księdza może się hajtnąć z dziewczyną. I za to wielki plus!
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 805
Liczba wątków: 12
Reputacja:
0
Jacek napisał(a):(...)prawosławna wersja księdza...
Pop znaczy się.
Ps. A jak się nazywa prawosławny organista  ?
Liczba postów: 25
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Pierwsza myśl - Rosja.
Druga myśl - Ikony.
A tak w ogóle to jakoś nie znam różnic miedzy KK oprócz nieuznawania Papieża.
Liczba postów: 1,477
Liczba wątków: 28
Reputacja:
0
Przyznam sie bez bicia: jedyne co o prawosławiu wiem, to to, że to odłam chrześcijaństwa i jest ich u ruskich jak u nas katolików (  ) Z dogmatów itp nie wiem nic.
"NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI, JESTEM TYLKO JA"
Liczba postów: 426
Liczba wątków: 11
Reputacja:
0
Cytat:Ps. A jak się nazywa prawosławny organista Wink ?
Pop music? :]
Moja skojarzenie to Bizancjum. Zyje historią :]
"W zasadzie najważniejsze jest życie. A jak już jest życie to najważniejsza jest wolność. A potem oddaje się życie za wolność. I już nie wiadomo co jest najważniejsze"
Marek Edelman
Prawosławie = katolicyzm bis.
Liczba postów: 1,924
Liczba wątków: 10
Reputacja:
0
Dziwna ankieta, u mnie wszystkie wymienione elementy kojarzą się jednocześnie.
Liczba postów: 560
Liczba wątków: 5
Reputacja:
0
A mi się kojarzy całkiem inaczej, może dlatego, że mieszkałem jakiś czas na terenach gdzie prawosławnych i katolików była mniej więcej równowaga, a oprócz tego różne mniejszości. Zauważyłem silne współzawodnictwo czy katolicy czy prawosławni będą mieć po wyborach więcej radnych itp. Zdziwenie też budził często słyszany język białoruski na ulicach. W każdym razie na takich proporcjach korzystają mniejszości, nikt nie zakłada z góry, że wszyscy wokół są katolikami.
Liczba postów: 5,954
Liczba wątków: 183
Reputacja:
0
Cerkiew nie ma zwierzchnika tylko synod. I jest tych cerkwi około 12 może równo.
Duch święty pochodzi od ojca jeżeli u katolików od ojca lub syna lub od syna, od syna jeżeli u katoliów od ojca lub od ojca lub syna, i od ojca i syna jeżeli u katoliów od ojca lub od syna.
Mają sobie mnisie państwo w górach Grecji.
Popaki mogą mieć żony, i za to minus, tacy ludzie nie powinni się rozmnażać.
Biskupi nie jedzą mięsa.
Mają stary kalendarz.
Mają bogatą liturgię.
Kościół katolicki i prawosławny skłóciły się w 1056 roku.
W Rosji jest ich ze 30-40 milionów (według PWN) a na ukrainie z 15 (według Polityki).
Jak papa jechał do Grecji to im Matka Boska krwawiła, że taki szatan postawi stopę ich ziemi i jeszcze ją ucałuje.
Liczba postów: 2,322
Liczba wątków: 50
Reputacja:
13
Prawosławie - Jedno z dwóch wyznań chrześcijańskich powstałych w skutek rozłamu w 1054 roku. Odrzuca katolicką ideę odpustu, czyśćca, dogmatu o niepokalanym poczęciu Maryi, dogmatu o Wniebowzięciu Matki Boskiej, nauczania o grzechu pierworodnym, prozelityzm oraz celibat niższego duchowieństwa. Uważają że formowanie doktryny wiary zakończyło się po siódmym soborze powszechnym w 787 r.
To jest cytacik z "Tabeli Religii" które daaawno temu robiłem. Wszystko się zgadza?
PS: Zefciu ja Cię skądś znam... Czy Ty czasem nie prowadziłeś ze mną polemiki na wiara.pl jakiś rok temu?
Czy dziwna? Raczej była skierowana dla osób, którym "coś dzwoni", niż znawców. Dla mnie osobiście kilka lat temu też prawosławie kojarzyło się przede wszystkim z Rosją. Nawet ukułem sobie teorię że nazwa ta pochodzi od sposobu czynienia znaku krzyża
A dzisiaj sam jestem osobą prawosławną. Co do faktów rzucanych tutaj:
- ksiądz prawosławny i ożenek - kapłani mogą się rekrutować spośród żonatych (tzw. duchowieństwo białe) lub spośród mnichów (czarne). Przed święceniami należy już się zdecydować do której grupy się należy, a więc ksiądz nie może się ożenić, ale żonaty może być wyświęcony. Nie wiem skąd wzięła się teoria, że nie powinien batiuszka mieć dzieci. Spotkałem się z żywotem kanonizowanego kapłana, który miał chyba kilkanaście. Mój proboszcz ma dwójkę i nikt mu wyrzutów nie robi.
- Zakończenie formułowania prawd wiary na II Nicei - to nie do końca prawda. Jest to ostatni sobór uznany powszechnie za powszechny, jednak sobory związane choćby z tzw. kontrowersją hezychastyczną również są uznawane przez wszystkich prawosławnych za dogmatycznie poprawne. No i zmieniłem formowanie na formułowanie, bo wszystkie prawdy wiary były już sformowane w dniu Pięćdziesiątnicy. Sobory nic nowego nie wprowadziły.
- Odrzucenie niektórych prawd wiary:
* czyśćca i odpustów - owszem
* katolickiej wizji grzechu pierworodnego i niepokalanego poczęcia Maryi - owszem
* wniebowzięcia Bogurodzicy - w to akurat większość prawosłwawnych wierzy, jednak nie dogmatyzują tego.
- Prozelityzm - Nie wydaje mi się, aby prawosławie w oficjalnej doktrynie odrzucało prozelityzm bardziej niż rzymski katolicyzm. Co prawda w historii rzeczywiście Rzym przodował w rozwiązaniach siłowych (choć są niechlubne przypadki i ze strony na przykład władz Rosji). Sam uważam się za ofiarę "pozytywnego prozelityzmu, to znaczy pewni prawosławni z przekonaniem objaśnili mi prawdy swojej wiary jako realną dla mnie alternatywę, a ja ją wybrałem.
- Stary kalendarz - Obecnie cerkiew grecka, a i niektóre diecezje polskie ustalają święta stałe według nowego stylu. A i Rosja eksperymentuje z nowym stylem. Wielkanoc cały czas ustalana jest wszędzie (oprócz Finlandii) według starego stylu.
- Mnisi - Rzeczywiście biskupi muszą się rekrutować spośród mnichów (to ta sprawa z niejedzeniem mięsa, choć wegetarianizm nie jest istotą życia mniszego). Istnieje republika mnisza na Górze Atos. Z nią to pewnie jest związana historia z krwawiącą ikoną Matki Bożej, choć do końca nie wiem o co chodzi. Był swego czasu monaster Esphigmenou o mocno fanatycznym zacięciu, ale po tym jak okrzyknęli patriarchę Konstantynopola heretykiem z racji dialogowania z Watykanem zostali wygonieni z Atosu.
- Struktura - Rzeczywiście prawosławie nie ma scentralizowanej władzy i jest federacją wielu kościołów, w których również władza lokalnego soboru jest ponad władzą pierwszego z lokalnych biskupów. Co do liczby autokefalicznych cerkwi na świecie, to liczba uznawana przez PAKP wynosi 14 http://tiny.pl/73jc
Dziękuję za zainteresowanie wątkiem.
Liczba postów: 5,954
Liczba wątków: 183
Reputacja:
0
Fajny topic, mamy tu dużo katolickich troli. Ja jestem zdania, że jeżeli chcesz kogoś nawrócić, to najłatwiej tego dokonasz, przedstawiając mu swój punkt widzenia i dając samemu wybrać.
Reputacja:
0
Adam napisał(a):Fajny topic, mamy tu dużo katolickich troli.
Ciekawym wielce, kogo masz na myśli...
Liczba postów: 343
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
Wookie napisał(a):Prawosławie (...) odrzuca (...) dogmatu o Wniebowzięciu Matki Boskiej No, oni preferują bardziej zaśnięcie niżli wniebowzięcie :]
Język Liturgii Św. - cerkiewno-słowiański, czyli dawna cyrylica, a np. w cerkwii Św. Ducha w Białymstoku od jakiegoś roku można posłuchać modlitw w języku polskim.
pieprzona_lumpenliberałka (dawniej Maria z Magdali)
Jak to możliwe, że tak wielu ludzi skłonnych jest uwierzyć w istnienie głównego bohatera pewnej bardzo starej, wielotomowej sagi, podczas gdy inne opowieści (czasem równie stare) uznają za mitologię lub literaturę fantastyczną i - jedynie jako zwykli ich miłośnicy - poszukują tylko jego odzwierciedlenia w rzeczywistości?
Reputacja:
0
Maria z Magdali napisał(a):Wookie napisał(a):Prawosławie (...) odrzuca (...) dogmatu o Wniebowzięciu Matki Boskiej No, oni preferują bardziej zaśnięcie niżli wniebowzięcie :]
Nie odrzuca, ale nie jest to obowiązująca wykładnia i tyle. Zresztą zefciu jako prawosławny jest najbardziej kompetentny w tych sprawach, no nie?  Od siebie dodam, że wg katolików też Maryja tzw. zasnęła (tak naprawdę to była śmierć, tyle że tak łagodna, że nazwana przez tradycję "zaśnięciem". No i niedługo od razu zmartwychwstanie i do niebaaaaa  ).
Salve, Regina, Mater misericordiae, Vita, Dulcedo et Spes nostra, Salve! Ad Te clamamus exsules filii Haeve, ad Te suspiramus, gementes et flentes in hac lacrimarum valle...
 Moja ulubiona modlitwa do Maryi.
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
Reputacja:
0
Łacina!! 8-)
He he...prawdziwa glosolalia - moja znajoma tak się modli (na nabożeństwach Odnowy):
(mniej więcej tak słyszałem) sera ma kiera ma quanta na sera... (potem przechodzi to w melodyjny śpiew... ech... :roll:
Jaka znowu glosolalia? Łacina. Witaj Królowo, Matko Miłosierdzia, Życie, Słodyczy i Nadziei nasza, Witaj! Do Ciebie wołamy, wygnańcy, dzieci Ewy, W Tobie pokładamy nadzieję, płaczący i flentes (?) na tym łez padole. Trochę jeszcze łaciny się pamięta.
Chcę też wspomnieć, że Jan Paweł II swego czasu potwierdził fakt zaśnięcia NMP argumentując, że Matka nie jest większa od Syna i skoro Syn doświadczył grobu, podobnie było z Jego matką. Było o tym chyba nawet w Wiadomościach.
|