Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Witam,
znajomy zwrócił się z prośbą o pomoc w pewnym temacie. Chętnie poczytam Wasze rozważania na niżej zamieszczony temat, bedzie to bardzo pomocne
"opisz stosunek kosciola katolickiego do teorii ewolucji i wszechswiata czlowieka poslugujac sie symbolika liczb i przenosci jakie w PŚ wystepuja"
Liczba postów: 1,821
Liczba wątków: 32
Michalll1989 napisał(a):Witam,
znajomy zwrócił się z prośbą o pomoc w pewnym temacie. Chętnie poczytam Wasze rozważania na niżej zamieszczony temat, bedzie to bardzo pomocne 
"opisz stosunek kosciola katolickiego do teorii ewolucji i wszechswiata czlowieka poslugujac sie symbolika liczb i przenosci jakie w PŚ wystepuja" Generalnie KK akceptuje teorię ewolucji - jest jakaś encyklika na ten temat z roku 1983. Natomiast sprzeciwiają się jej niektórzy fundamentaliści protestanccy (głównie w USA), którzy odczytują Biblię dosłownie. Także ortodoksyjni Żydzi i muzułmanie sprzeciwiają się ewolucjonizmowi, np. w Izraelu rabini protestowali przeciw wyświetlaniu ,,Parku Jurajskiego'', reżyserowanego przecież przez starozakonnego Spielberga...  Aby ich udobruchać, nakręcił ,,Listę Schindlera''.
Liczba postów: 21,707
Liczba wątków: 218
Reputacja:
975
Wyznanie: ate 7 stopnia
Akurat ostatnio sporo na ten temat jest na wątku
http://ateista.pl/showthread.php?t=12279
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 6,595
Liczba wątków: 104
Sofeicz napisał(a):Akurat ostatnio sporo na ten temat jest na wątku
http://ateista.pl/showthread.php?t=12279
Świadkowie Jehowy, Zielonoświątkowcy w większości nie przyjmują do wiadomości teorii ewolucji, uzasadniają to jednak nie tylko zapisami biblijnymi ale autorytetem naukowców.
Podają konkretne tytuły, nazwiska dzieł naukowych przeczących możliwości powstania materii ożywionej z nieożywionej.
Czy możesz podać jakieś tytuły w języku polskim, które byłyby przydatne w dyskusji merytorycznej z nimi.
Książki napisane prostym językiem, poglądowe z obrazkami.
W swojej broszurze "Pochodzenie życia" w bibliografii wymieniają ponad 50 tytułów.
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
Liczba postów: 10,996
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,122
teresa124 napisał(a):Podają konkretne tytuły, nazwiska dzieł naukowych przeczących możliwości powstania materii ożywionej z nieożywionej.
Tylko, że teoria ewolucji się tym nie zajmuje.
Cytat:Czy możesz podać jakieś tytuły w języku polskim, które byłyby przydatne w dyskusji merytorycznej z nimi.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/47884/naj...a-ewolucji
Na początek.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Reputacja:
975
teresa124 napisał(a):Świadkowie Jehowy, Zielonoświątkowcy w większości nie przyjmują do wiadomości teorii ewolucji, uzasadniają to jednak nie tylko zapisami biblijnymi ale autorytetem naukowców.
Podają konkretne tytuły, nazwiska dzieł naukowych przeczących możliwości powstania materii ożywionej z nieożywionej.
Czy możesz podać jakieś tytuły w języku polskim, które byłyby przydatne w dyskusji merytorycznej z nimi.
Książki napisane prostym językiem, poglądowe z obrazkami.
W swojej broszurze "Pochodzenie życia" w bibliografii wymieniają ponad 50 tytułów. Tereso - a po co wdajesz się w dyskusję z tymi mistrzami prania mózgu?
Efekt może będzie taki, że sama zaczniesz nas zarzucać "Strażnicą".
Odpuść sobie!
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
39
Cytat:autorytetem naukowców
Zrozum,że takie zwierze nie istnieje.
Istnieje jakie coś jak dowód naukowy.
Ten, dopóki się go nie podważy innym, a to nie łatwe, jest uznawany za prawdziwy, o ile się sprawdza w praktyce. Autorytet choćby miliona naukowców nie podważy dowodu. Oni mogą udawać, że dowodu nie ma, ale nic to, skoro jest..
Liczba postów: 639
Liczba wątków: 0
Reputacja:
0
teresa124 napisał(a):Świadkowie Jehowy, Zielonoświątkowcy w większości nie przyjmują do wiadomości teorii ewolucji, uzasadniają to jednak nie tylko zapisami biblijnymi ale autorytetem naukowców.
Idiota już trafnie odpowiedział, a ja tylko dodam, że takich ptysi trzeba pytać, czy oni wybrali te dzieła i autorytety w oparciu o własne kompetencje w tych dziedzinach, czy dlatego, że im się zgadzały z doktryną? Czy poddali te dzieła dyskusji i skonfrontowali z kontrargumentami i wynikami innych prac, podawanymi przez inne autorytety, aby dokonać merytorycznej oceny, czy odrzucili jedne na rzecz drugich, bo im się zgadzały z doktryną?
Czy mają w ogóle wykształcenie, które pozwala im ocenić te dzieła i autorytety?
"Tak bowiem wyglądają spory między idealistami, solipsystami i realistami. Jedni atakują normalną formę wyrazu tak, jakby atakowali jakąś tezę; drudzy bronią jej, jakby konstatowali fakty, które każdy rozsądny człowiek musi uznać."
Reputacja:
975
<&>' napisał(a):....ja tylko dodam, że takich ptysi trzeba pytać, czy oni wybrali te dzieła i autorytety w oparciu o własne kompetencje w tych dziedzinach, czy dlatego, że im się zgadzały z doktryną? Czy poddali te dzieła dyskusji i skonfrontowali z kontrargumentami i wynikami innych prac, podawanymi przez inne autorytety, aby dokonać merytorycznej oceny, czy odrzucili jedne na rzecz drugich, bo im się zgadzały z doktryną?
Czy mają w ogóle wykształcenie, które pozwala im ocenić te dzieła i autorytety? Na pewno takie panie odpowiedzą ci dogłębnie o falsyfikowalności, kontrargumentacji i merytorycznej wartości dowodowej :lol2:
Liczba postów: 1,854
Liczba wątków: 16
Reputacja:
86
Różni fundamentaliści biblijni powołują się czasem na fakt, że pewna organizacja kreacjonistów w ciągu 7 lat zebrała ponad 700 podpisów naukowców, którzy wyrazili sceptycyzm wobec darwinizmu.
Ale zwykle już nie wspominają jak zabawne były kontr-petycje
http://en.wikipedia.org/wiki/A_Scientifi...-petitions
Non ridere, non lugere, neque detestari, sed intelligere.
Sofeicz napisał(a):Tereso - a po co wdajesz się w dyskusję z tymi mistrzami prania mózgu?
Efekt może będzie taki, że sama zaczniesz nas zarzucać "Strażnicą".
Odpuść sobie!
Interesują mnie w aspekcie psychologicznym.
Na przykład dziewczyna po filologii klasycznej, która jest śj.
Jak się w to wierzy i dlaczego w to się wierzy. Ciekawe, że są to często
w ogóle w innych dziedzinach całkiem rozsądni ludzie.
Elementem teorii ewolucji jest stwierdzenie, że materia ożywiona powstała
z materii nieożywionej i tutaj jest ten martwy punkt.
Pole do popisu dla zwolenników Id i torii kreacji.
Często spotykam właśnie ludzi wykształconych - takie panie to już przeżytek.
Reputacja:
975
teresa124 napisał(a):Interesują mnie w aspekcie psychologicznym.
Na przykład dziewczyna po filologii klasycznej, która jest śj.
Jak się w to wierzy i dlaczego w to się wierzy. Ciekawe, że są to często
w ogóle w innych dziedzinach całkiem rozsądni ludzie. Wg mnie to jest idealna propozycja dla ludzi z "syndromem sierocym", którzy w anonimowym społeczeństwie czują potrzebę wspólnoty.
Co by nie mówić, ŚJ są aktywni, znają się, wspierają i pomagają sobie.
Wielki kontrast w porównaniu z katolikami-rutyniarzami, którzy klepną paciorek, pójdą raz w tygodniu na mszę i szlus.
ŚJ to tacy katolicy z okresu katakumbowego.
Ale dyskusje z nimi na tematy okołonaukowe, to dyskusja ze ścianą.
07.01.2014, 14:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 09.01.2014, 11:35 przez semele.)
Sofeicz napisał(a):Wg mnie to jest idealna propozycja dla ludzi z "syndromem sierocym", którzy w anonimowym społeczeństwie czują potrzebę wspólnoty.
Co by nie mówić, ŚJ są aktywni, znają się, wspierają i pomagają sobie.
Wielki kontrast w porównaniu z katolikami-rutyniarzami, którzy klepną paciorek, pójdą raz w tygodniu na mszę i szlus.
ŚJ to tacy katolicy z okresu katakumbowego.
Ale dyskusje z nimi na tematy okołonaukowe, to dyskusja ze ścianą.
To kolejny klan!
Ale ja bym chciała aby ateiści chociaż odrobinę byli takim klanem wspierającym się duchowo.
Co do pomagania świadków to nie jest tak proste jak myślisz - tam są mocne reguły gry. Jednak katolicy są bardziej na luzie:lol2:.
fajne spostrzeżenia , ale ja czekam na konkrety - publikacje szkolne odpowiadające na broszury śj- chyba nas ateistów na to stać.
jutro prześle tę cała bibliografię - będziesz miał szanse ustosunkować się.
zeskanuję i jakoś postaram się przesłać. ale możesz też wziąć od nich pięć pytań które warto rozważyć. Jestem ciekawa skąd mają kasę na papier?
Nie mają nic wspólnego z katolikami to dla nich główny wróg- nierządnica.
A w ich doktrynie najbardziej groźny jest brak egalitaryzmu;-) i miłosierdzia.
Liczba postów: 12,009
Liczba wątków: 156
Reputacja:
101
teresa124 napisał(a):Elementem teorii ewolucji jest stwierdzenie, że materia ożywiona powstała
z materii nieożywionej
Nic podobnego. Teoria ewolucji nie obejmuje powstania życia
Cytat:Często spotykam właśnie ludzi wykształconych - takie panie to już przeżytek.
Tam nie ma ludzi wykształconych (w sensie znających się na rzeczy). Kilkukrotnie prowadziłem dyskusje ze ŚJ (ostatnio u teściów przyszli nawracać) i zawsze jakoś tak nagle musieli już iść :roll:
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj
Jest inaczej Blog człowieka leniwego
pilaster napisał(a):Nic podobnego. Teoria ewolucji nie obejmuje powstania życia
Tam nie ma ludzi wykształconych (w sensie znających się na rzeczy). Kilkukrotnie prowadziłem dyskusje ze ŚJ (ostatnio u teściów przyszli nawracać) i zawsze jakoś tak nagle musieli już iść :roll:
oczywiście w sensie biologicznym masz rację, ale kosmologicznym??
A kto z nas zna się na rzeczy - nie o to chodzi w dyskusji , która podjęłam, lub została wygenerowana. jak rozmawiać czy rozmawiać czy nie są warci uwagi i rozmowy?? Mam dużo materiału do przekazania ale na razie idę gotować zupę jak to zwykle ja o tej porze.   A jeszcze ma zagwozdkę bo maiłam miałam kontuzję i wolniej mi nieco idzie.
Ciekawa dla socjologa jest różnorodność ludzi, która daje się w to wessać.
I to są ludzie różnych wyznań a noszą za sobą stare uprzedzenia i stare schematy myślowe nadal. Szkoda, że jestem już za stara aby się tym na poważnie zająć:-)
Liczba postów: 12,009
Liczba wątków: 156
Reputacja:
101
teresa124 napisał(a):oczywiście w sensie biologicznym masz rację, ale kosmologicznym??
Teoria ewolucji nie obejmuje zagadnień kosmologicznych, chociaż takie próby były podejmowane (teoria rozmnażających się wszechświatów Smolina)
Demokracja jest sprzeczna z prawami fizyki - J. Dukaj
Jest inaczej Blog człowieka leniwego
Reputacja:
975
teresa124 napisał(a):Ciekawa dla socjologa jest różnorodność ludzi, która daje się w to wessać. A co powiesz na to ilu ludzi (niektórych nawet ze świecznika) dało się wessać scjentologom.
A przecież to jest dopiero kompletny absurd.
PS. Większość argumentacji ŚJ i kontrargumentacji znajdziesz w wątkach Biosławka, aktywnego obalacza TE.
Liczba postów: 1,237
Liczba wątków: 41
Reputacja:
0
pilaster napisał(a):Tam nie ma ludzi wykształconych (w sensie znających się na rzeczy). Kilkukrotnie prowadziłem dyskusje ze ŚJ (ostatnio u teściów przyszli nawracać) i zawsze jakoś tak nagle musieli już iść :roll: Argumenty kreacjonistyczne nie są tworzone z myślą o naukowcach, tylko z myślą o zwykłych śmiertelnikach, z minimalną albo żadną wiedzą naukową.
Sam ruch kreacjonistyczny jest mocno upolityczniony. Np. w USA jednym z najbardziej hojnych sponsorów kreacjonizmu jest Kosciół Restoracjonistyczny - organizacja żądająca zamiany USA w teokracją rzadzoną prawem starotestamentowym - np. kara śmierci za cudzołóstwo, bluźnierstwa, homoseksualizm i... czary.
|