To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Analiza wędrówki Mojżesza przez pustynię - 40 lat
gąska9999 napisał(a): To nie wiem jakiego Systemu Ekonomicznego wydajnego chwycił się Zefciu?
Np. takiego, jaki mamy w Polsce od „upadku komuny”. Polska od 30 lat nieprzerwanie się rozwija (w tym roku, owszem, będzie recesja, ale to przez CoVid-19) a nierówności społeczne nieprzerwanie maleją.
Cytat:Uczą tego na jakichś studiach
Słyszałaś o takim czymś jak „ekonomia”?
Cytat:Dochód chyba jest losowy
Nie. Nie jest. Dochody ludzi i państw korelują z różnymi innymi parametrami, a zatem nie są losowe.
Cytat:No a jak jakiś kraj utrzymuje się nie z własnej pracy tylko z pomocy gospodarczej lub wsparcia Unii Europejskiej to im mniej gąb bobasów niezdolnych do pracy do wyżywienia tym więcej na głodną gębę bobasa przypadnie chleba, mleka albo pieniędzy.
Ale wsparcie Unii Europejskiej to nie jest coś, z czego państwa mają się w jakimś nieograniczonym horyzoncie czasowym „utrzymywać”. Wsparcie Unii Europejskiej ma na celu poprawę stanu biedniejszych państw wspólnoty, gdyż z podobnymi sobie korzystniej się handluje. Ty zaś proponujesz, żeby Polacy to wsparcie przejedli i sobie wymarli. W najczarniejszych szurczych scenariuszach nie słyszałem, aby taki był cel UE wobec Polski.
Cytat:Silna redukcja młodego pokolenia w biednych krajach Afryki to mniej szkielecików czarnych dzieciątek na zdjęciach w gazetach
Tylko że to nie ma sensu. Jeśli chcemy, aby w biednych krajach było mniej szkielecików, to drogą w tym kierunku jest poprawa ochrony zdrowia i wyżywienia w tych krajach. Wówczas mniej dzieci umiera, a w rezultacie – mniej dzieci się rodzi. Namawianie społeczeństwa, w którym jest wysoka śmiertelność dzieci do tego, żeby rodziło mniej dzieci to namawianie go do wyginięcia. Nic dziwnego, że żadne na to nie idzie.
Cytat:Gdyby bobas4 i bobas5 się nie urodziły to ich braciszek szkielecik3 byłby mniej nieprzyjemnym szkielecikiem, może nawet byłby tylko szczupły lub chudy.
To jest oczywiście fałszywe założenie, że „dzieci w Afryce” umierają, bo jest ich za dużo.
Cytat:Ale Zefciu jest przeciwny żeby pomoc rządu z Polski na szkieleciki afrykańskie wynosiła dużą kwotę
Po pierwsze, mówiliśmy wcześniej o Salwadorze, a Salwador to państwo Ameryki Środkowej. Po drugie – nie chodzi o to, że jestem „przeciwny”. Ja mogę być jak najbardziej „za tym”, żeby Polska karmiła cały świat i dawała choćby i 10000+ na każde dziecko na każdym kontynencie. Tylko co z tego, że ja będę „za tym”. Łatwo się szafuje pieniędzmi, których nie ma Uśmiech
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Analiza wędrówki Mojżesza przez pustynię - 40 lat - przez zefciu - 09.06.2020, 08:51

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości