Liczba postów: 3,947
Liczba wątków: 175
Reputacja:
217 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ateista
Zasady wątku:
[list="1"]
[*]To jest od tej pory jedyny wątek poświęcony NTI. Jakiekolwiek propagowanie NTI i pokrewnych gdzie indziej będzie traktowane jako ignorowanie Administracji.
(Narzekanie na brak wolności słowa, złe traktowanie geniuszy, zamykanie ust odkrywcom itp. także pod to podpada.)
[*]Każdy post rafała3006 w tym wątku będzie miał liczone punkty zgodnie z poniższą listą (nieco zmodyfikowaną i okrojoną wersją tej listy):
[list="1"]
[*]1 punkt za każde stwierdzenie powszechnie uważane za fałszywe.
[*]2 punkty za każde stwierdzenie pozbawione sensu.
[*]3 punkty za każde stwierdzenie niespójne logicznie.
[*]5 punktów za upieranie się przy stwierdzeniu pomimo jego starannego poprawiania.
[*]- snip -
[*]5 punktów za każde słowo napisane wielkimi literami.
[*]5 punktów za każdą wzmiankę o "de'Morganie".
[*]10 punktów za twierdzenie, że KRZiP jest z fundamentu fałszywy (bez porządnych dowodów).
[*]10 punktów za rozpoczęcie opisu teorii od mówienia jak długo nad nią pracowałeś.
[*]10 punktów za obiecywanie usunięcia wątków o NTI w razie wykazania w niej błędów.
[*]10 punktów za każde pojęcie wprowadzone i używane bez dobrej definicji.
[*]10 punktów za każde stwierdzenie typu "nie interesuje mnie matematyka, NTI opisuje język 5-latków".
[*]10 punktów za twierdzenie, że twoja praca spowoduje zmianę paradygmatu.
[*]20 punktów za narzekanie na tę listę.
[*]20 punktów za bronienie się przez wzmiankowanie szykan względem twoich teorii.
[*](tu miał być punkt o nazywaniu czegoś po sobie, ale już go daruję, bo "prawa Kubusia" musiałyby zmienić nazwę )
[*]30 punktów za sugerowanie, że twoja teoria jest tym, czego ludzkość od dawna poszukuje.
[*]30 punktów za podkreślanie, że twoja teoria działa lepiej niż X, przy jednoczesnym ujawnianiu totalnej nieznajomości X.
[*]30 za twierdzenie, że twoja teoria została stworzona przez pozaziemską cywilizację (bez dobrych dowodów).
[*]40 punktów za porównywanie osób zwalczających twoją teorię do nazistów itp.
[*]40 punktów za twierdzenie, że twoja teoria nie znajdzie powszechnego uznania przez spisek naukowców.
[*]40 punktów za twierdzenie, że kiedy twoja teoria w końcu znajdzie poparcie, obecna nauka będzie w końcu uznana za tak beznadziejną, jak powinna.
[/list]
[*]Gdy liczba punktów przekroczy 250, wątek zostanie permanentnie zamknięty, a NTI permanentnie wygnana z tego forum.
[/list]
Howgh.
Uzbierana liczba punktów: 299 (15.03.2014 23:59)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein
Liczba postów: 1,979
Liczba wątków: 17
Fizyku,
Jak skończę dyskusję z Fiklitem to napiszę na temat algebry Kubusia na ateiście.pl - na razie się na to nie zanosi. Oczywiście że wolę dyskutować z matematykiem z najwyższej półki, Fiklitem, niż z tutejszymi matematykami. Przyjdę do Was jak skończę z Fiklitem, mam nadzieję że przekonam go do algebry Kubusia.
Dyskutujemy już 18 miesięcy, Fiklit napisał 654 posty, ja tyle samo!
... tylko jak przekonam do AK Fiklita, to czy będzie sens jakiejkolwiek dyskusji na ateiście.pl?
... raczej wybiorę się wtedy do Ojczyzny Fiklita, na matematykę.pl
Tam są ludzie którzy to bez problemu załapią np. Yorgin
Fiklicie, proszę o cierpliwość, nie zdążę dzisiaj odpisać, tak jak obiecałem na śfinii.
Na pewno odpowiem na wszystkie twoje posty, dwa wyżej i na ten ze sfinii też, jestem na kluczowym przełomie.
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
46 Płeć: nie wybrano
To do zobaczenia!
A dla ciekawostki nadmienię, iż Fiklit jest już bliski zrozumienia AK, z tego co można przeczytać.
Stwierdził bowiem:
Cytat:Nie do końca interesują mnie w tym momencie dywagacje nad sztucznymi zdaniami typu "bułki musisz => kupić w piekarni". Skup się na problemie zdań typu jeśli p to q. I ich wartości logicznej. Bo jak napisałem poprzednio w różnych miejscach piszesz trzy sprzeczne wersje. To jest poważny problem, bez jego rozwiązania zupełnie mnie nie interesują inne niuanse, bo mam wrażenie że AK to niespójny badziew.
I dalej:
Cytat:Warunek ma postać "jeśli B to P". Jeśli jasiu nie kupił bułek, bo kupił gumy do żucia, chleb, czy cokolwiek innego, to mamy poprzednik niespełniony B=0, zatem zgodnie z tym co piszesz, warunek jest niespełniony. Jest to ewidentnie sprzeczne ze zdrowym rozsądkiem.
Czy jest błąd w tym rozumowaniu?
Podajesz warunki kiedy zdanie typu jeśli p to q jest fałszywe.
Warunek jest typu jeśli p to q.
Niekupienie bułek powoduje, że poprzednik tego zdania jest fałszywy.
Zatem zgodnie z definicją całe zdanie (warunek mamy) jest fałszywy.
Z góry uprzedzam, że nie będę odpowiadał coś co nie będzie uznaniem błędu w AK, lub wykazaniem błędu w powyższym rozumowaniu.
Aha generalnie to problem rozbija się o Twoje niezrozumienie tego co oznacza 0=>0=1 i 0=>1=1 w KRZ. A znaczy to właśnie to o czym tu mówimy: przypadki o których nie mówi poprzednik zdania p=>q (poprzednik p fałszywy) nie mogą spowodować niespełnienia warunku wyrażonego zdaniem p=>q. Czyli niekupienie bułek nie może spowodować niespełnienia warunku mamy. Inaczej: warunek mamy może być niespełniony tylko w przypadku kupienia bułek (B=1) w niewłaściwym miejscu.
Na co nasz bohater stwierdza, że czasu nie ma i "może jutro odpisze".
Zauważmy, że Fiklit tłumaczy naszemu "algebraikowi" dokładnie TO SAMO, co tu, na świni, na matematyce i gdzie się jeszcze rafał wepchał ze swoim "odkryciem", było mu tłumaczone kilkaset (dosłownie, może nawet zaniżyłem rząd wielkości) razy i co nadal sprawia jego "algebrze" kłopoty.
I jeszcze co do punktów:
Drugie 5 pkt i 50 są nonsensowne wobec materii o której mowa.
O ile pamiętam, w logice eksperymentów nie przeprowadzamy i nie formułujemy przewidywań.
Rzeczywiście ktoś tu jest Idiotą i nie potrafi myśleć.
Powiedz mi dlaczego Fiklit dyskutuje z Kubusiem 18 miesięcy pisząc 654 posty?
Nie znasz powodu dlaczego nie odpisuję od 7 dni to nie bredź, dyskusja z Fiklitem wkracza w decydująca fazę - zapraszam chętnych widzów.
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
46 Płeć: nie wybrano
Może z tych samych powodów z jakich dyskutowałem ja, Windziarz, Fizyk i masę innych dysputantów?
W każdym razie, jak dotąd przekonałeś go do tego,że twoja "algebra" to badziew.
Co do nieodpowiadania od siedmiu dni, to nawet tego nie zauważyłem,ale domyślam się czemu nie odpowiadasz, niemniej nie ma to większego znaczenia.
I nie musisz być dla siebie taki okrutny, myśleć potrafisz, ale nie o logice.
Fizyku,
Nie uważasz że warunki które postawiłeś w pierwszym poście oznaczają:
Kubusiu, wolno ci głosić nową ideę "algebrą Kubusia" pod warunkiem że będzie zgodna ze starą ideą "logiką Ziemian" gdzie prawdziwe są są absurdy.
Z książki Johna D. Barrowa „Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic”:
Cytat ze strony 226:
Jeśli 2*2=5, to jestem papieżem
Kiedy Bertrand Russell wypowiedział ten warunek na jednym z publicznych wykładów jakiś sceptyczny złośliwiec poprosił go, by udowodnił, że jeśli 2 razy 2 jest 5, to osoba pytająca jest Papieżem. Russell odparł: "Jeśli 2 razy 2 jest 5, to 4 jest 5; odejmujemy stronami 3 i wówczas 1=2. A że pan i Papież to 2, więc pan i Papież jesteście jednym."!
cnd
Oczywiście że nie zamierzam głosić nowej IDEI na warunkach które postawiłeś w pierwszym poście.
2) analiza języka naturalnego powinna mieć na celu badanie faktycznych sposobów jego funkcjonowania oraz najwierniejszy opis jego własności
3) aby można było orzekać o prawdziwości bądź fałszywości zdań języka naturalnego, muszą one być przede wszystkim zdaniami sensownymi w tym języku
Czy zdanie prawdziwe w logice Ziemian:
Jeśli Napoleon był kobietą to Fizyk jest mężczyzną
... jest SENSOWNE w jakimkolwiek języku świata?
Jest mało prawdopodobne aby wierzący pod wpływem dyskusji na forum x przeszedł na ateizm i odwrotnie, tak samo jak nikt nie zmusi Biosławka aby porzucił kreacjonizm, i to trzeba uszanować - nie dałem rady nawrócić Biosławka na jedynie słuszny Darwinizm, trudno, dziękuję mu za dyskusję i wynoszę się z jego tematu.
Nie dałem rady nawrócić Kubusia na jedynie słuszną logikę matematyczną Ziemian, trudno, wynoszę się z jego tematu ... a nie:
"Jesteś cham, swołocz i woda na młyn odwetowców - won, zamykam temat!
Liczba postów: 16,621
Liczba wątków: 404
Reputacja:
1,060 Płeć: mężczyzna
rafal3006 napisał(a):Czy zdanie prawdziwe w logice Ziemian:
... jest SENSOWNE w jakimkolwiek języku świata?
Oczywiście, że jest sensowne. Co więcej - wbrew pozorom tego typu zdania spotyka się w mowie potocznej. Wyobraź sobie taką sytuację. Przychodzisz na imprezę. W drzwiach spotykasz innego uczestnika tejże. Pytasz go:
- Czy zostajesz na drugi dzień?
On zaś odpowiada:
- Jakbym zostawał na drugi dzień, to bym wziął plecak.
Widzisz, że nie ma plecaka, a więc wnioskujesz, że nie zostaje na noc. Jeśli go następnym razem zobaczysz z plecakiem, to nie masz pewności, czy zostaje na noc (może po prostu przyniósł plecak wódki). Implikacja działa w jedną stronę.
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.
Reputacja:
rafal3006 napisał(a):To poproszę o konkretny dowód prawdziwości poniższego zdania:
Jeśli Napoleon był kobietą to Zewciu jest jego ciotką
Dowód jest prosty. Napoleon nie był kobietą (jeśli wierzyć źródłom historycznym). Ergo zdanie jest prawdziwe (bo poprzednik implikacji jest fałszywy).
Tress byłaby doskonałą filozofką. W istocie, Tress odkryła już, że filozofia nie jest tak wartościowa, jak jej się wcześniej wydawało. Coś, co większości wielkich filozofów zajmuje przynajmniej trzy dekady.
Skoro to jest takie proste to dlaczego Russell dowodził prawdziwości IDENTYCZNEGO zdania w ten sposób?
Z książki Johna D. Barrowa „Kres możliwości? Granice poznania i poznanie granic”:
Cytat ze strony 226:
Kiedy Bertrand Russell wypowiedział ten warunek na jednym z publicznych wykładów jakiś sceptyczny złośliwiec poprosił go, by udowodnił, że jeśli 2 razy 2 jest 5, to osoba pytająca jest Papieżem. Russell odparł: "Jeśli 2 razy 2 jest 5, to 4 jest 5; odejmujemy stronami 3 i wówczas 1=2. A że pan i Papież to 2, więc pan i Papież jesteście jednym."!
cnd
Poproszę o odpowiedź!
P.S.
... a na dobranoc, zapytaj dowolnego polonisty czy poniższe zdania są SENSOWNE:
1.
2.
Jeśli Napoleon był kobietą to Zewciu jest jego ciotką
Reputacja:
rafal3006 napisał(a):Skoro to jest takie proste to dlaczego Russell dowodził prawdziwości IDENTYCZNEGO zdania w ten sposób?
Poproszę o odpowiedź!
Przepraszam, ale jeśli nie potrafisz zauważyć, kiedy ktoś żartuje, to ciężko z Tobą do czegoś dojść.
Cytat:... a na dobranoc, zapytaj dowolnego polonisty czy poniższe zdania są SENSOWNE:
Gdybyś jakoś z łaski swojej wykazał, że nie są, to byłoby łatwiej. Nie mam polonisty pod ręką, natomiast nie widzę niczego bezsensownego w tych zdaniach.
...co tu wykazywać?
Jeśli chodzi o SENSOWNOŚĆ tych zdań to zapytaj eksperta języka polskiego - polonistę.
Znasz lepszego eksperta od wykazania które zdania w języku polskim są sensowne a które nie są?
... a najlepiej doradź swojemu dziecku kiedy dorośnie do matury, aby na tymże egzaminie wstawiła choć jedno zdanie "Jeśli p to q" w którym wartości logiczne p i q są znane z góry np.
Jeśli Mickiewicz nie był polakiem to napisał Pana Tadeusza
Oczywista pała, będziesz, jako ojciec udowadniał egzaminatorowi że to zdanie jest prawdziwe i sensowne i się myli?
...a dowód Russella jest jak najbardziej serio, potwierdził to Sogors w wątku głównym o NTI.
Pytanie do eksperta Idioty: Czy dowód Russella to na prawdę tylko żart?
Skoro to tylko żart to dlaczego we wspomnianej książce o tym nie ma mowy i nie jest to podkreślone wężykiem, wężykiem ...
P.S.
Idioto, to bardzo ważne pytanie do Ciebie, proszę o odpowiedź.
Reputacja:
rafal3006 napisał(a):...co tu wykazywać?
Jeśli chodzi o SENSOWNOŚĆ tych zdań to zapytaj eksperta języka polskiego - polonistę.
Znasz lepszego eksperta od wykazania które zdania w języku polskim są sensowne a które nie są?
Przepraszam, ale logika jest nauką formalną. I jako taka może się całkowicie obyć bez odwoływania się do autorytetów.
Cytat:... a najlepiej doradź swojemu dziecku kiedy dorośnie do matury, aby na tymże egzaminie wstawiła choć jedno zdanie "Jeśli p to q" w którym wartości logiczne p i q są znane z góry np.
Jeśli Mickiewicz nie był polakiem to napisał Pana Tadeusza
Ale przecież logika się nie zajmuje tym, czy zdanie jest znane "z góry", "z dołu" i jak w ogóle zdobyliśmy wiedzę o naszych podstawowych przesłankach (czy są to aksjomaty, obserwacje, czy tak po prostu sobie założyliśmy). To jest właśnie powód, dla którego logika jest tak uniwersalna - może opisywać świat realny, fikcyjny, czy systemy formalne oparte o aksjomaty.
Natomiast bardzo byłbym wdzięczny, gdybyś tę swoją NTI wreszcie wziął i przedstawił. Ale konkretnie - bez wodolejstwa.
Reputacja:
rafal3006 napisał(a):Nie jest to możliwe z powodu warunków które Fizyk przedstawił w swoim poście.
Jeśli nie da się przedstawić NTI nie powtarzając co drugie zdanie głodnych kawałków o przedszkolakach, kosmitach itp, to jest gówno warta. Więc dziękuję niniejszym za przyznanie tego faktu.
Liczba postów: 3,947
Liczba wątków: 175
Reputacja:
217 Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ateista
rafal3006 napisał(a):Fizyku,
Nie uważasz że warunki które postawiłeś w pierwszym poście oznaczają:
Kubusiu, wolno ci głosić nową ideę "algebrą Kubusia" pod warunkiem że będzie zgodna ze starą ideą "logiką Ziemian" gdzie prawdziwe są są absurdy.
Nie, nie uważam. Lista służy wyłącznie odfiltrowaniu pseudonauki.
Nawiasem mówiąc, właśnie na nią narzekasz, a patrz pkt 14.
W ogóle gdy przedstawiłem Ci propozycję pisania o NTI pod tymi warunkami na wiadomościach profilowych, to mi dziękowałeś
idiota napisał(a):I jeszcze co do punktów:
Drugie 5 pkt i 50 są nonsensowne wobec materii o której mowa.
O ile pamiętam, w logice eksperymentów nie przeprowadzamy i nie formułujemy przewidywań.
W sumie racja, usunę.
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone - Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata nie jestem pewien" - Albert Einstein
Pytanie do Fizyka:
Czy mój bezpardonowy atak na dowód Russella wyżej, jeśli to nie jest tylko żart, podpada pod któryś z punktów z twojej listy?
... a w ogóle dobrze by było gdybyś jako guru logiki tego forum odpowiedział przed Idiotą na proste pytanie:
Czy ten dowód Russella przytoczony w poważnej publikacji, a nie jakimś brukowcu, jest żartem, czy nie jest żartem.
Cytat ze strony 226:
cnd
To jest KLUCZOWE pytanie w tym temacie.
Zdanie zefcia już znamy: to tylko żart!
... a jakie jest twoje zdanie Fizyku?
Pełen podziwu dla twojej wszechstronnej wiedzy,
Kubuś
Reputacja:
rafal3006 napisał(a):Poczekajmy na kluczową odpowiedź Idioty w tym temacie - czy rzeczywiście dowód Russella to tylko żart?
A dlaczego (z całym dla niego szacunkiem) akurat odpowiedź idioty jest taka kluczowa?
Cytat:... bo jeśli nie, to cała logika Ziemian jest tylko żartem.
Błąd. Gdyby Russel rzeczywiście wierzył w ten "dowód", to by świadczyło po prostu o tym, że Russel jest chory (na to samo prawdopodobnie, co krystkon i Ty). Niczego natomiast nie mówiłoby o całokształcie logiki Ziemian.
Cytat:Zewciu, zgadzasz się z tym FAKTEM?
Po pierwsze przez "f" (zdrobnienie od Zefira, a nie od zewu). Po drugie nie drzyj się. Po trzecie - jakim faktem?