Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
46
Niedawno mieliśmy w Warszawie nową, świecką procesję połączoną z ateistyczną Pasją.
Wielu postępowych krzewicieli rozumu i tolerancji zawyło z zachwytu.
Jednak znalazły się zgniłki konserwatywne nawet wśród tej zdrowej tkanki społecznej określającej siebie ateistami.
Oto dwa przykłady takich haniebnych i perfidnych wystąpień dwóch kryptokatoli:
Marcin Meller:
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,15753...n=FB_TokFm
Uwaga! Tekst mocno niemiły dla oka postępowego świeckiego racjonalisty!
Marcin Celiński:
http://celinski.na.liberte.pl/o-wierzacych-ateistach/
Tu kulturalniej.
Zwróćmy uwagę, iż obaj autorzy mają na imię Marcin.
Takie przysłowie była "Uczył Marcin Marcina a sam głupi jak świnia".
Zapraszam do dzielenia się refleksjami nad smutną postawą obu panów.
Liczba postów: 6,595
Liczba wątków: 104
idiota napisał(a):Niedawno mieliśmy w Warszawie nową, świecką procesję połączoną z ateistyczną Pasją.
Wielu postępowych krzewicieli rozumu i tolerancji zawyło z zachwytu.
Jednak znalazły się zgniłki konserwatywne nawet wśród tej zdrowej tkanki społecznej określającej siebie ateistami.
Oto dwa przykłady takich haniebnych i perfidnych wystąpień dwóch kryptokatoli:
Marcin Meller:
http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,15753...n=FB_TokFm
Uwaga! Tekst mocno niemiły dla oka postępowego świeckiego racjonalisty!
Marcin Celiński:
http://celinski.na.liberte.pl/o-wierzacych-ateistach/
Tu kulturalniej.
Zwróćmy uwagę, iż obaj autorzy mają na imię Marcin.
Takie przysłowie była "Uczył Marcin Marcina a sam głupi jak świnia".
Zapraszam do dzielenia się refleksjami nad smutną postawą obu panów.
Zdjęłam zaporę na chwilę. Ciekawy temat - szkoda, że nie będę mogła dyskutować z Tobą. Zamykam. Ale widać, że ateizm wchodzi na szerokie wody!
Zamykam bo wiem, że nie potrafisz dyskutować i spowodowałeś ucieczkę Sofeicza z forum.
07.04.2014, 14:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07.04.2014, 15:26 przez semele.)
Niestety tam trzeba się rejestrować.
Ale faktycznie przez głowę mi nie przeszło, że jakiś tam Meller jest ateistą.
To ten od śniadania mistrzów??
Myślałam, że to taki cwaniaczek.
Liczba postów: 5,409
Liczba wątków: 79
Reputacja:
102
Bo z niego właśnie taki ateista, Semele. Dowiadujesz się nagle, potem zaraz zapominasz.
A księża dalej nas do świń porównują.
El Commediante napisał(a):Bo z niego właśnie taki ateista, Semele. Dowiadujesz się nagle, potem zaraz zapominasz.
A księża dalej nas do świń porównują.
I mówią, że biedni z nas ludzie jak ten Jezuita (prawdziwy) z pyty;-)
Liczba postów: 21,922
Liczba wątków: 239
Reputacja:
1,285
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Cytat:Zapraszam do dzielenia się refleksjami nad smutną postawą obu panów
Dobrze, że tak się stało; dobrze, że wypowiedziała się osoba dosyć popularna, bo gdyby nie to, to ludzie mało wkręceni w temat myśleliby mylnie, że ateiści są jakimś jednomyślnym, homogenicznym środowiskiem.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
lumberjack napisał(a):Dobrze, że tak się stało; dobrze, że wypowiedziała się osoba dosyć popularna, bo gdyby nie to, to ludzie mało wkręceni w temat myśleliby mylnie, że ateiści są jakimś jednomyślnym, homogenicznym środowiskiem.
Może i dobrze.
Tylko nie wiem dlaczego Meller ma prawo do oceniania Hartmana.
Hartman nie oceniał dotychczas Mellera.
Liczba postów: 11,547
Liczba wątków: 80
Reputacja:
242
semele napisał(a):Może i dobrze.
Hartman nie oceniał dotychczas Mellera. To prawo do oceny innych ma się dopiero w ramach rewanżu?
To dziwaczne. Do tego nie potrzeba żadnego prawa.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Reputacja:
1,285
semele napisał(a):Może i dobrze.
Hartman nie oceniał dotychczas Mellera.
Ma takie samo prawo jakie Hartman ma do oceniania Kościoła.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 16,443
Liczba wątków: 93
Reputacja:
46
Baptiste napisał(a):To prawo do oceny innych ma się dopiero w ramach rewanżu?
To dziwaczne. Do tego nie potrzeba żadnego prawa. Gdyby tak było, to nikt by nie miał prawa nikogo oceniać, ale nie dziw się Batistuto, to pisze Selemele!
Liczba postów: 14
Liczba wątków: 1
Się znaleźli dwa Marciny. Ja żyję w kraju wyznaniowym gdzie trzeba utrzeć nosa czarnej zarazie. Wszędzie krzyże i moherowe berety i kruchty. Ateizm powinien być państwowy i było lepiej kiedyś i będzie lepiej było!
lumberjack napisał(a):Ma takie samo prawo jakie Hartman ma do oceniania Kościoła.
Napisałam to w drodze do kuchni
Faktycznie temat jest ciekawy i poruszałam go kilka razy na tym forum.
Przeglądam - znalazłam: http://natemat.pl/97681,schizma-u-ateist...to-podlosc
Ja postrzegam Hartmana jako człowieka, który ma duży dystans do samego siebie.
Jednak jego działania w środowisku takim jak ja przebywam- "babć moherowych" na pewno nie znajdą zrozumienia- tutaj potrzeba innego ateizmu.
Jakiego? Nie wiem jeszcze.
Wielu ludzi , którzy chodzą do kościółka krytycznie patrzy na swoich pasterzy.
Sami ich krytykują, ale to jest w rodzinie. 
Natomiast fakt, że ktoś może nie wierzyć w boga i to osobowego boga jest dla wielu ludzi niewyobrażalny.
Meller żyje w szczególnym środowisku, nie wie więc jak to jest być ateistą na prowincji.
Tutaj faktycznie nadal wielu księży wypowiada się w tonie - ateiści żyją jak zwierzęta i że to biedni ludzie.
Liczba postów: 5,936
Liczba wątków: 16
Reputacja:
8
Ktoś kogoś ocenił? Na stos z nim!
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Łoś napisał(a):Ktoś kogoś ocenił? Na stos z nim!
Słuchałam wywiadu z Hartmanem dzisiaj raniutko.
Przekonujący. Jednak słowo happening nie wydaje mu się adekwatne odnośnie tego wydarzenia.
Ciekawe byłoby spotkanie obu panów- Mellera i Hartmana i wyjaśnienie sobie kilku spraw.
Myślę, że pan Meller jest takim salonowym ateistą
Wiedzę jakąś analogie w jego postepowaniu do postawy tych moherowych pań.
Może nazwę to roboczo ciasnotą umysłową?
Reputacja:
102
semele napisał(a):Może nazwę to roboczo ciasnotą umysłową?
Ja takich nazywam "ateistami tragicznymi". Są tak przerażeni swoim ateizmem, tym epickim zerwaniem z dziedzictwem europejskiej kultury jakim jest wiara katolicka, że muszą zwalczać w sobie i w innych wszelkie przejawy nadania swoim przekonaniom jakiegokolwiek znaczenia czy odróżnienia się od katolików.
Taki człowiek niby podjął jakieś rozumowanie w wyniku którego nie wierzy w Boga, ale wierzy za to w co innego - że jest to tak grzeszne samo w sobie, że godne w najlepszym razie przemilczenia.
Reputacja:
1,285
To nie jest dla mas, bo w wyniku umasowienia ulegnie zwyrodnieniu. Nawet na małą skalę już teraz widać mutantów, których ateizm zmutował z socjalizmem, ruchem proaborcyjnym, feminizmem i antyklerykalizmem.
---
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
lumberjack napisał(a):To nie jest dla mas, bo w wyniku umasowienia ulegnie zwyrodnieniu. Nawet na małą skalę już teraz widać mutantów, których ateizm zmutował z socjalizmem, ruchem proaborcyjnym, feminizmem i antyklerykalizmem. Ateizm u swych korzeni był zmutowany z socjalizmem a nawet komunizmem
Ogólnie z wolnym myśleniem.
Mnie najbardziej zastanawiają te różne konwersje. 
Wszak pan Hartman studiował na KUL tak jak pan Palikot.
Może tu jest jakiś zaczątek odpowiedzi ..
Reputacja:
102
lumberjack napisał(a):To nie jest dla mas, bo w wyniku umasowienia ulegnie zwyrodnieniu. Nawet na małą skalę już teraz widać mutantów, których ateizm zmutował z socjalizmem, ruchem proaborcyjnym, feminizmem i antyklerykalizmem.
A co, proklamujesz "czystość rasową" ateizmu? Ateizm to coś więcej niż po prostu niewiara w boga osobowego i lewacy, aborcjonistki i feministki nie spełniają wymagań?
Kuniq napisał(a):Się znaleźli dwa Marciny. Ja żyję w kraju wyznaniowym gdzie trzeba utrzeć nosa czarnej zarazie. Wszędzie krzyże i moherowe berety i kruchty. Ateizm powinien być państwowy i było lepiej kiedyś i będzie lepiej było!
Hartman ocenia to środowisko na około 2 mln. I jemu nie chodzi o ucieranie komukolwiek nosa. Większość Polaków jest rozsądna i nie bedzie głosować ani na Tuska ani na Kaczyńskiego.
Trochę szkoda, że zostaną w domu lub w UK. 
Zawraca jednak uwagę na kunktatorstwo i brak wiedzy w naszym rządzie.
Dotyczy to także wiedzy na temat Pastafarian, których Boni chciał inwigilować.:!:
Liczba postów: 2,142
Liczba wątków: 1
Reputacja:
54
Wyznanie: ateista 100%, jebać masonów i swieckich humanistów
El Commediante napisał(a):Ja takich nazywam "ateistami tragicznymi". Są tak przerażeni swoim ateizmem, tym epickim zerwaniem z dziedzictwem europejskiej kultury jakim jest wiara katolicka, że muszą zwalczać w sobie i w innych wszelkie przejawy nadania swoim przekonaniom jakiegokolwiek znaczenia czy odróżnienia się od katolików.
Taki człowiek niby podjął jakieś rozumowanie w wyniku którego nie wierzy w Boga, ale wierzy za to w co innego - że jest to tak grzeszne samo w sobie, że godne w najlepszym razie przemilczenia.
ROTFL
Czego to lewicowi tytani intelektu nie wymyślą.
Normalnie z Patafilem w zawody startują o największą głupotę forumową.
Otóż wiedz drogie dziecko neostrady, że z ciebie czy tego drugiego tytana od napierdalanie moherowych babć młotkiem, są tacy sami ateiści jak z koziej dupy trąba. I gdyby nie ten nieszczęsny homoseksualizm, to łapę sobie daję uciąć, że by was tu nie było.
Takie jest moje zdanie.
A epickie to są wywody następnego do kolekcji, niejakiego Łosia, w starciu bodajże z Cyranem, gdzie epicko wtapia z istnieniem Zeusa. Taki z niego ateista. A siedzi na tym forum już naprawdę kilka ładnych lat.
I jeszcze jedna rzecz na marginesie uwag, jakoby to feministka czy lewak nie mogli być ateistami.
Mogą jak najbardziej, tylko istnieje zasadnicza różnica pomiędzy poziomem argumentacji -bo na podstawie tego wnioskujemy - np Antagonistycznego a obrażonego na pana B i osobistego wroga Kościoła Kat, Tegieca.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
|