Liczba postów: 11,067
Liczba wątków: 45
Reputacja:
1,097
14.09.2024, 10:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.09.2024, 10:43 przez DziadBorowy.)
Znaczy wiesz, stada młodych pobudzonych emocjonalnie mężczyzn o szemranej aparycji zaczepiających Bogu ducha winnych ludzi mogą jednak budzić niepokój.
Na szczęście jak podejrzewam znudzi się im to za tydzień lub dwa.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 10,431
Liczba wątków: 99
Reputacja:
561
(14.09.2024, 10:41)DziadBorowy napisał(a): Znaczy wiesz, stada młodych pobudzonych emocjonalnie mężczyzn ogolonych na łyso i zaczepiających Bogu ducha winnych ludzi mogą jednak budzić niepokój. Ano mogą. Ale to nie jest jakaś wielka nowość. Ma nawet wrażenie, że jest ich mniej niż powiedzmy w latach 90.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Reputacja:
1,097
14.09.2024, 10:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.09.2024, 10:47 przez DziadBorowy.)
Zgadza się, pamiętam, że u mnie w mieście oprócz plagi dresiarstwa problemem były bandy skinów "polujące" na Romów. Ale jakoś po kilku latach samo to zanikło.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Liczba postów: 6,486
Liczba wątków: 40
Reputacja:
151
14.09.2024, 15:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.09.2024, 15:19 przez Hans Żydenstein.)
(13.09.2024, 11:33)DziadBorowy napisał(a): Jak myślisz - jak taki Muchammed ciężko pracujący przy obracaniu kebaba, będzie spotykał się głównie z niechęcią i agresją to on będzie się integrował z naszymi czy też raczej wraz z kumplami zamknie się we własnym gettcie kumulując coraz większą niechęć do Polski i Polaków?
Opisujesz to zjawisko bardzo jednostronnie. Według tego spirala nienawiści zaczyna się od tego, że to ciężko pracujący Muchammed, przykładny obywatel, jest zaatakowany. A rasizm działa w dwie strony i to się dzieje równolegle.
(13.09.2024, 11:33)DziadBorowy napisał(a): Zgadza się, pamiętam, że u mnie w mieście oprócz plagi dresiarstwa problemem były bandy skinów "polujące" na Romów. Ale jakoś po kilku latach samo to zanikło.
Niechęć do cyganów też nie brała się z niczego. Sam pamiętam jak podjechali mercedesem i ukradli kurę mojej babci XD Miałem wtedy z 8-9 lat.
Liczba postów: 2,922
Liczba wątków: 13
Reputacja:
246
(14.09.2024, 15:17)Hans Żydenstein napisał(a): Niechęć do cyganów też nie brała się z niczego. Oczywiście, że nie z niczego tylko z prymitywnych, głupkowatych stereotypów, bezmyślnie powtarzanych przez ludzi którzy w ocenach opierają się na anegdotycznych przypadkach. Jak polaczek podjechał i coś ukradł sąsiadowi, to ten sąsiad nie myślał sobie " ale te polaczki kradną" i nie przypisywał pejoratywnej cechy całemu narodowi czy grupie etnicznej. Ale gdy ktoś z Romów by to zrobił, to już wiadomo, że przecież "cyganie kradną". Takie same uprzedzenia pojawiały się u Niemców w stosunku do Polaków którym przypisowano masowe kradzieże samochodów. No ale przecież my tacy nie jesteśmy bo my przecież prawi Polacy.
Reputacja:
561
14.09.2024, 17:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.09.2024, 17:47 przez Iselin.)
Akurat w przypadku Romów nie były to "anegdotyczne przypadki". I owszem, czasami stereotypy nie biorą się ani z niczego, ani z "anegdotycznyc przypadków", dotyczy to i tych dotyczących Polaków i innych nacji.
A częścią Romów powinna się zainteresować opieka społeczna ze względu na wysyłanie przez nich dzieci na żebry.
Co do Polaków, to nie pamiętam dokładnie, skąd się wzięła opinia o kradzieży samochodów, ale mam w pamięci całkiem świeży "stereotyp", na który narzekała autorka pewnej tragicznej książki o podejściu Norwegów do Polaków. Chodziło o przywożenie przez Polaków do Norwegii covidu, co akurat było prawdą. Wystarczyło poczytać polonijne grupy, jak kombinują, skąd wziąć sfałszowany negatywny wynik testu albo jak uniknąć badań w pracy. Trudno się dziwić Norwegom, że chcą uniknąć groźnej, nierzadko śmiertelnej choroby i jest to dla nich ważniejsze niż to, żeby przypadkiem "nie zrobić przykrości" komuś, kto akurat jest uczciwy.
Reputacja:
1,097
14.09.2024, 18:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.09.2024, 18:39 przez DziadBorowy.)
(14.09.2024, 15:17)Hans Żydenstein napisał(a): Opisujesz to zjawisko bardzo jednostronnie. Według tego spirala nienawiści zaczyna się od tego, że to ciężko pracujący Muchammed, przykładny obywatel, jest zaatakowany. A rasizm działa w dwie strony i to się dzieje równolegle.
Zgadza się, że niechęć i nieufność może być obustronna. Ale jak myślisz - jak polityczne kurwy chcące zbijać sobie kapitał na nakręcaniu napięć społecznych
będą nakręcać hejt na migrantów to to zjawisko zmniejszy się czy nasili?
Cytat:Niechęć do cyganów też nie brała się z niczego. Sam pamiętam jak podjechali mercedesem i ukradli kurę mojej babci XD Miałem wtedy z 8-9 lat.
Ujmę to tak. Cyganie faktycznie byli "specyficzni" i raczej nie stanowili wzoru uczciwego obywatela. Ale też nic poważnego, jakieś oszustwa z fałszywym złotem czy kradzieże kieszonkowe.
Tutaj mam taką anegdotkę, znajomej mamy z pracy cygan ukradł torebkę w autobusie. Akurat w tej samej pracy zatrudniona była żona jakiegoś tam cygańskiego "wójta" czy co oni tam mają - jakiś tam ich formalny czy nieformalny szef, którego wszyscy szanują. Gdy się dowiedział to złodziej następnego dnia sam odniósł nienaruszoną torebkę i jeszcze coś tam dorzucił na przeprosiny.
Ogólnie nie byli ani w połowie tak problematyczni jak ich przedstawiano ani nie sprawiali takiego zagrożenia jak naziole i dresy. Ci pierwsi jak cyganów przesiedlono z centrum na obrzeża miasta zajęli się tępieniem "metali". Po prostu banda prymitywów szukająca pretekstu do zadymy. To już dresy byli bardziej egalitatni - bo oni spuszczali wpierdol każdemu, kryterium było tylko czy mieszka na ich osiedlu czy nie bez dorabiania do tego durnej ideologii
Reputacja:
561
14.09.2024, 18:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.09.2024, 18:52 przez Iselin.)
(14.09.2024, 18:25)DziadBorowy napisał(a): Tutaj mam taką anegdotkę, znajomej mamy z pracy cygan ukradł torebkę w autobusie. Akurat w tej samej pracy zatrudniona była żona jakiegoś tam cygańskiego "wójta" czy co oni tam mają. Króla.
Z reguły dobrze jest mieć znajomości czy inne układy z półświatkiem. Kumpel ma znajomego, który prowadzi knajpę i zawarł jakiś układ z takim właśnie królem, dzięki czemu przychodzący do knajpy Cyganie płacą za to, co zjedli. Z kolei starsze pokolenia opowiadają, że bezpieczniej było znać miejscowych pijaczków i inny element, nawet jeśli trochę żenujące było, kiedy miejscowy pijak radośnie krzyczał do nich "dzień dobry" spod płotu, pod którym leżał.
Reputacja:
246
(14.09.2024, 17:15)Iselin napisał(a): Akurat w przypadku Romów nie były to "anegdotyczne przypadki". I owszem, czasami stereotypy nie biorą się ani z niczego, ani z "anegdotycznyc przypadków", dotyczy to i tych dotyczących Polaków i innych nacji. Ja wolę raczej traktować ludzi indywidualnie i nie oceniać ich przez pryzmat etniczności.
Cytat:A częścią Romów powinna się zainteresować opieka społeczna ze względu na wysyłanie przez nich dzieci na żebry.
Ale powody dla których dzieci romskie muszą żebrać (powszechna bieda), to już nieistotne dla opieki społecznej. Klasyczny przykład chrześcijańskiej empatii.
Cytat:Co do Polaków, to nie pamiętam dokładnie, skąd się wzięła opinia o kradzieży samochodów, ale mam w pamięci całkiem świeży "stereotyp", na który narzekała autorka pewnej tragicznej książki o podejściu Norwegów do Polaków. Chodziło o przywożenie przez Polaków do Norwegii covidu, co akurat było prawdą. Wystarczyło poczytać polonijne grupy, jak kombinują, skąd wziąć sfałszowany negatywny wynik testu albo jak uniknąć badań w pracy. Trudno się dziwić Norwegom, że chcą uniknąć groźnej, nierzadko śmiertelnej choroby i jest to dla nich ważniejsze niż to, żeby przypadkiem "nie zrobić przykrości" komuś, kto akurat jest uczciwy.
I sama przyczyniasz się do rozpowszechniania nieprawdziwego stereotypu jakoby Polacy unikali testów Covidowych. To znaczy, unikali ale robili to zapewne przedstawiciele każdego narodu, w tym też Norwegów. Było to zjawisko globalne, często związane z osobami otrzymującymi niższe wynagrodzenia gdyż potencjalna kwarantanna pozbawiałaby ich istotnych dochodów.
https://www.theguardian.com/society/2021...g-too-high
Reputacja:
151
14.09.2024, 19:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.09.2024, 19:30 przez Hans Żydenstein.)
Cytat:Zgadza się, że niechęć i nieufność może być obustronna. Ale jak myślisz - jak polityczne kurwy chcące zbijać sobie kapitał na nakręcaniu napięć społecznych
będą nakręcać hejt na migrantów to to zjawisko zmniejszy się czy nasili?
Chyba nie mówisz o Tusku?
Temat migrantów i tarć z autochtonami to samograj dla polityków. Na Polskiej scenie grała pod to nie tylko Konfa, ale też PiS czy nawet PO.
Im więcej będzie migrantów w naszym kraju ze specyficznych krajów, tym ta spirala nienawiści będzie się bardziej nakręcać, a politycy będą dolewać oliwy do ognia.
Reputacja:
246
14.09.2024, 19:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.09.2024, 19:50 przez Osiris.)
(14.09.2024, 18:25)DziadBorowy napisał(a): Ogólnie nie byli ani w połowie tak problematyczni jak ich przedstawiano ani nie sprawiali takiego zagrożenia jak naziole i dresy. Ci pierwsi jak cyganów przesiedlono z centrum na obrzeża miasta zajęli się tępieniem "metali". Po prostu banda prymitywów szukająca pretekstu do zadymy. To już dresy byli bardziej egalitatni - bo oni spuszczali wpierdol każdemu, kryterium było tylko czy mieszka na ich osiedlu czy nie bez dorabiania do tego durnej ideologii  Ideologia czasami się zdarzała. W moim mieście zazwyczaj dostawało się pytanie wstępne: za kim jesteś - szanse były 50/50 ( wybór między Wisłoką a Igloopolem) i jak się udało trafić, to można było wyjść bez szwanku fizycznego, co najwyżej bez drobnych z kieszeni. W przypadku pecha, trzeba było mieć szybkie nogi. Oczywiście nie trzeba mówić, że wszyscy napotkani byli dorodnymi, polskimi młodzieńcami. Natomiast przechodząc często w drodze do kolegi przez osiedle Romów, nigdy mnie nikt nie zaczepił, co mnie zawsze dziwiło gdyż okolica owiana była złą sławą. W ogóle oni się raczej ukrywali gdyż też byli na celowniku.
Ech, to były wspaniałe czasy
Reputacja:
1,097
(14.09.2024, 19:27)Hans Żydenstein napisał(a): Chyba nie mówisz o Tusku?
Temat migrantów i tarć z autochtonami to samograj dla polityków. Na Polskiej scenie grała pod to nie tylko Konfa, ale też PiS czy nawet PO.
Nie mówię o Tusku. Co prawda jego polityka na granicy się nie zmieniła, co zresztą było do przewidzenia, ale żaden polityk PO nie straszył, że migranci będą gwałcić nasze krowy czy też nie przyklaskiwał jakimś bandom włóczącym się po ulicy i straszących ludzi. Nawet PIS tu nie jest największym złem, chociaż w tą akcję fotografowania randomowych murzynów na ulicach się włączyli, ale oni chociaż na Ukraińców nie szczuli. Wychodzi, że mówię głównie o Konfederastach.
Reputacja:
561
14.09.2024, 20:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14.09.2024, 21:34 przez Iselin.)
(14.09.2024, 19:13)Osiris napisał(a): le powody dla których dzieci romskie muszą żebrać (powszechna bieda), to już nieistotne dla opieki społecznej. Klasyczny przykład chrześcijańskiej empatii. Opieka społeczna nie strzela do ludzi, tylko raczej im pomaga, więc nie wiem, co ma znaczyć ironiczna uwaga o empatii i czemu chrześcijańskiej. Jeśli dzieci żebrzą w pociągu albo na ulicy, odpowiednie instytucje powinny zadbać, żeby tego nie robiły. Jeśli rzeczywiście przyczyną jest bieda, to pracownik socjalny powinien zadbać o to, aby te osoby otrzymały pomoc. Natomiast w przypadku Romów jest to raczej głęboko zakorzeniony obyczaj. Do żebrania wysyła się kobiety i dzieci, a pieniądze zabiera facet, który woli taki sposób na życie niż pracę u gadziów. Zresztą od wielu lat różne instytucje walczą o to, żeby romskie dzieci chodziły do szkoły, co jest dość trudne w przypadku zamkniętej, przywiązanej do swojego sposobu życia społeczności.
(14.09.2024, 19:13)Osiris napisał(a): I sama przyczyniasz się do rozpowszechniania nieprawdziwego stereotypu jakoby Polacy unikali testów Covidowych. To znaczy, unikali ale robili to zapewne przedstawiciele każdego narodu, w tym też Norwegów. Polacy akurat unikali ich dużo częściej niż Norwegowie. Zresztą ludzie z Europy Środkowej i Wschodniej statystycznie najmniej się też szczepili ze wszystkich mieszkających tam narodowości. Zamiatanie tego pod dywan naprawdę nie jest żadną walką ze stereotypami. Covido-denialistów i antyszczepionkowców akurat w Norwegii jest mniej niż u nas.
(14.09.2024, 19:13)Osiris napisał(a): Ja wolę raczej traktować ludzi indywidualnie i nie oceniać ich przez pryzmat etniczności. No i dobrze. Ale nie każdy tak będzie robił albo nie będzie tak robił w każdej sytuacji.
(14.09.2024, 19:13)Osiris napisał(a): Było to zjawisko globalne, często związane z osobami otrzymującymi niższe wynagrodzenia gdyż potencjalna kwarantanna pozbawiałaby ich istotnych dochodów. Nie słyszałam, żeby Polacy w Norwegii pracowali na jakichś wyjątkowo niekorzystnych zasadach w porównaniu z innymi narodowościami, które to zasady sprawiałyby, ze zostaną pozbawieni istotnych dochodów w przypadku kwarantanny. A nawet gdyby tak było, to nikt nie ma obowiązku narażać się na zarażenie się śmiertelną chorobą z powodu czyichś dochodów. Jest też świetny sposób na to, żeby uniknąć w czasie epidemii konieczności robienia testów przy wjeździe do Norwegii - siedzieć na d... w Norwegii i nie latać co miesiąc do Polski.
Reputacja:
151
(14.09.2024, 20:02)DziadBorowy napisał(a): Nie mówię o Tusku. Co prawda jego polityka na granicy się nie zmieniła, co zresztą było do przewidzenia, ale żaden polityk PO nie straszył, że migranci będą gwałcić nasze krowy czy też nie przyklaskiwał jakimś bandom włóczącym się po ulicy i straszących ludzi.
Przecież Tusk straszył bombami i zamieszkami we Francji przed wyborami parlamentarnymi
Liczba postów: 4,678
Liczba wątków: 9
Reputacja:
442
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
(13.09.2024, 03:43)lumberjack napisał(a): Na Twitterze mam dwie bańki informacyjne (lub dezinformacyjne Oczko ) - jedna o wojnie na Ukrainie,a druga o patologii islamu. Ta druga zaczęła mi podrzucać teraz antyimigrancki kątęt. Zdziwiony? Jakkolwiek co do islamu sam jestem mocno sceptyczny, to jest oczywiste, że koło kręgów antyislamskich kręcą się ludzie naprawdę nieciekawi.
(14.09.2024, 10:46)DziadBorowy napisał(a): Zgadza się, pamiętam, że u mnie w mieście oprócz plagi dresiarstwa problemem były bandy skinów "polujące" na Romów. Ale jakoś po kilku latach samo to zanikło. Dobrobyt zrobił swoje. Ludzie mają za dużo do stracenia.
(14.09.2024, 20:25)Iselin napisał(a): Polacy akurat unikali ich dużo częściej niż Norwegowie. Zresztą ludzie z Europy Środkowej i Wschodniej statystycznie najmniej się też szczepili ze wszystkich mieszkających tam narodowości. Zamiatanie tego pod dywan naprawdę nie jest żadną walką ze stereotypami. Covido-denialistów i antyszczepionkowców akurat w Norwegii jest mniej niż u nas. To samo w UK. Lokalna Polonia jest dużo bardziej szurska od miejscowych.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Liczba postów: 23,493
Liczba wątków: 241
Reputacja:
1,354
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
15.09.2024, 14:22
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.09.2024, 14:45 przez lumberjack.)
(14.09.2024, 19:13)Osiris napisał(a): Ale powody dla których dzieci romskie muszą żebrać (powszechna bieda), to już nieistotne dla opieki społecznej. Klasyczny przykład chrześcijańskiej empatii.
Kurwa jaka bieda. Jezu kryste, najczęściej piszesz z sensem ale w tych kwestiach to jesteś po prostu odwrotnością konfederastów. Tamci na siłę obwiniają za wszystko a ty na siłę migrantów, Cyganów etc. ze wszystkiego tłumaczysz jakby byli jacyś swietojebliwi, a jeśli już coś złego robią to nie ze swojej winy.
https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/23440...djal-pracy
Oni nie chcą pracować, a biedni nie są bo m.in. wysyłają dzieci na żebry.
A w domach wszędzie wszystko złote mają. Takie biedne te żebraki.
(14.09.2024, 18:25)DziadBorowy napisał(a): Ujmę to tak. Cyganie faktycznie byli "specyficzni" i raczej nie stanowili wzoru uczciwego obywatela. Ale też nic poważnego, jakieś oszustwa z fałszywym złotem czy kradzieże kieszonkowe.
Cytat:Polacy skazani w Anglii za handel ludźmi i stosowanie współczesnego niewolnictwa, to mieszkańcy Kujaw i Pomorza.
Pięcioro mieszkańców Świecia, obywateli polskich romskiego pochodzenia, trafiło do więzienia za handel ludźmi, stosowanie współczesnego niewolnictwa i oszustwa finansowe. Sąd w Leeds w Wielkiej Brytanii skazał trzech mężczyzn i dwie kobiety na karę więzienia od 6 miesięcy do trzech lat. Najmłodszy, 19-latek, 12 miesięcy spędzi w poprawczaku. Mężczyźni przemocą zmuszali innych Polaków do pracy w Anglii zabierając im dokumenty i zarobione pieniądze. Dwie kobiety z tej grupy, według sądu, dopuściły się oszustw finansowych.
https://www.radiopik.pl/2,56808,romowie-...-handel-lu
Wątpię żeby w tym kraju dało się przeżyć z drobnych kradzieży i sprzedaży tombaku.
Albo trzeba by to robić na taką skalę że hej
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Reputacja:
246
15.09.2024, 17:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15.09.2024, 18:02 przez Osiris.)
(15.09.2024, 14:22)lumberjack napisał(a): Kurwa jaka bieda. Jezu kryste, najczęściej piszesz z sensem ale w tych kwestiach to jesteś po prostu odwrotnością konfederastów. Tamci na siłę obwiniają za wszystko a ty na siłę migrantów, Cyganów etc. ze wszystkiego tłumaczysz jakby byli jacyś swietojebliwi, a jeśli już coś złego robią to nie ze swojej winy.
https://wpolityce.pl/spoleczenstwo/23440...djal-pracy
Oni nie chcą pracować, a biedni nie są bo m.in. wysyłają dzieci na żebry.
A w domach wszędzie wszystko złote mają. Takie biedne te żebraki.
Lumber, przez tyle lat tu piszesz a ciągle nie nauczyłeś się chociaż minimum krytycznego spojrzenia na źródła informacji. Portal "wpolityce.pl" to przedsięwzięcie braci Karnowskich i specjalizuje się w produkowaniu gównianej propagandy spod znaku pisiorstwa. Wiarygodność czegokolwiek tam przedstawionego jest wątpliwa a już szczególnie na temat jakichkolwiek mniejszości. Zresztą te rewelacje powtarzane były także w tabloidach w wielu innych portalach. Ale gdy się trochę zagłębi w temat, to okazuje się, że wcale sprawa nie wygląda tak prosto. Co innego twierdzą sami Romowie oraz miejscowy MOPS.
Każdy może się zapoznać, jest tam między innymi zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa wobec społeczności romskiej przez radnego miasta Puławy który publikował przytoczone przez ciebie oraz także inne rewelacje w temacie.
http://www.stowarzyszenie.romowie.net/Za...a--85.html
https://www.dziennikwschodni.pl/pulawy/r...29926.html
Warto zacytować dyrektorkę tamtejszego MOPS-u która stwierdziła, że „Wypowiedź radnego Pawła Maja dotycząca problematyki Romów w większości wynika z nieznajomości przepisów prawa oraz stereotypowego nastawienia do mniejszości romskiej. Pan radny stara się również pewne wyjaśnienia wykorzystać do wcześniej postawionych tez." Oraz dalej: „ w mieście może (z powodu wypowiedzi radnego) dojść do zamieszek etnicznych". Obwiniła także radnego i media, które publikują „fałszywe informacje" o podsycanie do nienawiści (na tle różnic etnicznych).
I tak to się kręci, ludzie wygadują głupoty publicznie, prawackie media to podchwytują i przetwarzają, inni to czytają i podają dalej i stereotyp się utrwala. My święci Polacy a oni brudni cyganie. Najpierw Hans wrzucił typową historyjkę o cyganie złodzieju, później Dziad podał inną (w wyważony sposób), Iselin napisała swój komentarz o żebrzących dzieciach i na końcu Ty dodałeś ostateczne potwierdzenie "Prawdy", że należy Romów utożsamiać ze złodziejstwem, wyłudzeniami, kombinowaniem. A przecież ta społeczność jest po pierwsze bardzo zróżnicowana, nie tylko poza granicami Polski ale również wewnętrznie a ich funcjonowanie (jak każdej grupy) nie sprowadza się do takich prymitywnych uproszczeń.
(15.09.2024, 14:05)kmat napisał(a): To samo w UK. Lokalna Polonia jest dużo bardziej szurska od miejscowych.
Pewnie ci Polacy to ta połowa mieszkańców niektórych dzielnic Birmingham, co to nie wzięła szczepionki
https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-bi...m-59999578
(15.09.2024, 14:05)kmat napisał(a): To samo w UK. Lokalna Polonia jest dużo bardziej szurska od miejscowych.
(14.09.2024, 20:25)Iselin napisał(a): Opieka społeczna nie strzela do ludzi, tylko raczej im pomaga, więc nie wiem, co ma znaczyć ironiczna uwaga o empatii i czemu chrześcijańskiej. Jeśli dzieci żebrzą w pociągu albo na ulicy, odpowiednie instytucje powinny zadbać, żeby tego nie robiły. Jeśli rzeczywiście przyczyną jest bieda, to pracownik socjalny powinien zadbać o to, aby te osoby otrzymały pomoc. Natomiast w przypadku Romów jest to raczej głęboko zakorzeniony obyczaj. Do żebrania wysyła się kobiety i dzieci, a pieniądze zabiera facet, który woli taki sposób na życie niż pracę u gadziów. Zresztą od wielu lat różne instytucje walczą o to, żeby romskie dzieci chodziły do szkoły, co jest dość trudne w przypadku zamkniętej, przywiązanej do swojego sposobu życia społeczności. Tylko jaka jest skala tego zjawiska? Bo piszesz jakby Romowie powszechnie zamiast do szkoły wysyłali swoje dzieci na ulicę. Skąd masz te informacje?
Cytat:Polacy akurat unikali ich dużo częściej niż Norwegowie. Zresztą ludzie z Europy Środkowej i Wschodniej statystycznie najmniej się też szczepili ze wszystkich mieszkających tam narodowości. Zamiatanie tego pod dywan naprawdę nie jest żadną walką ze stereotypami. Covido-denialistów i antyszczepionkowców akurat w Norwegii jest mniej niż u nas.
W Polsce pierwszą dawkę wzięło około 60% a w Norwegii 80% (w Szwecji 70%). Jest różnica ale w jaki sposób usprawiedliwia to stereotyp Polaka denialisty? Jakby było powiedzmy 95 do 30 procent, to miałoby to sens. A tak, to rewelacje o Polakach przywożących covid do Norwegii, można wsadzić między bajki.
Cytat:No i dobrze. Ale nie każdy tak będzie robił albo nie będzie tak robił w każdej sytuacji.
Na pewno nie, zawsze istnieją ludzie którzy na postawie wpisów na polonijnych forach będą wyciągać wniosek i ekstrapolować go na całą populację.
Cytat:Nie słyszałam, żeby Polacy w Norwegii pracowali na jakichś wyjątkowo niekorzystnych zasadach w porównaniu z innymi narodowościami, które to zasady sprawiałyby, ze zostaną pozbawieni istotnych dochodów w przypadku kwarantanny. A nawet gdyby tak było, to nikt nie ma obowiązku narażać się na zarażenie się śmiertelną chorobą z powodu czyichś dochodów. Jest też świetny sposób na to, żeby uniknąć w czasie epidemii konieczności robienia testów przy wjeździe do Norwegii - siedzieć na d... w Norwegii i nie latać co miesiąc do Polski.
Szkoda, że ta pisarka nic nie powiedziała na temat tych 20% Norwegów którzy się nie zaszczepili. Ale wtedy trzeba by było wyjść poza własne myślenie plemienne - łatwiej wskazać na innych, obcych.
Reputacja:
1,097
27.09.2024, 06:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.09.2024, 06:13 przez DziadBorowy.)
https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/patr...li/t56j108
Patrole obywatelskie napadły na hotel w którym mieszkali Ukraińcy i Gruzini. Jeden z lokalnych pracodawców twierdzi, że stracił w ten sposób 70 pracowników, którzy z tego powodu opuścili Żyrardów. Wkurwia absolutna bezczynność policji. Tłumaczenia, że nikt nie zgłosił pobicia więc mają związane ręce jakoś nie przekonują. Gdyby chcieli to by pogonili towarzystwo już dużo wcześniej powołując się na przepisy o nielegalnych zgromadzeniach. Ale zakładam, że się boją. To małe miasto w którym każdy każdego zna.
Chyba wreszcie doczekaliśmy się tych "no-go-zones" którymi straszy od dawna polska prawica
Reputacja:
151
(27.09.2024, 06:12)DziadBorowy napisał(a): https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/patr...li/t56j108
Patrole obywatelskie napadły na hotel w którym mieszkali Ukraińcy i Gruzini. Jeden z lokalnych pracodawców twierdzi, że stracił w ten sposób 70 pracowników, którzy z tego powodu opuścili Żyrardów. Wkurwia absolutna bezczynność policji. Tłumaczenia, że nikt nie zgłosił pobicia więc mają związane ręce jakoś nie przekonują. Gdyby chcieli to by pogonili towarzystwo już dużo wcześniej powołując się na przepisy o nielegalnych zgromadzeniach. Ale zakładam, że się boją. To małe miasto w którym każdy każdego zna.
Chyba wreszcie doczekaliśmy się tych "no-go-zones" którymi straszy od dawna polska prawica 
Będziemy czytać takich wiadomości więcej i więcej.
Reputacja:
1,097
27.09.2024, 19:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.09.2024, 19:49 przez DziadBorowy.)
Chyba, że państwo stanie na wysokości zadania i zrobi porządek z dresiarstwem z patroli obywatelskich napadającym na ludzi i stwarzającym zagrożenie jakie prawica przypisuje imigrantom.
|