Ocena wątku:
  • 3 głosów - średnia: 3.67
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PiS, co zrobił a nie co powiedział
https://dorzeczy.pl/opinie/503169/kto-w-...otowy.html
Bocheńskiego pewnie PiS wystawi w wyborach na Prezydenta stolicy. Tyle że po sromotnej porażce z Trzaskiem w 2024 roku wystawienie Bocheńskiego przeciwko Trzaskowskiemu w wyborach na Prezydenta Polski w 2025 roku byłoby upokarzające dla PiSu. To byłoby coś w rodzaju tego:
https://knowyourmeme.com/memes/i-didnt-hear-no-bell
Heh. Zatem pewnie Bocheński kandydatem PiSu w 2025 na Prezia Polski nie będzie. To kto będzie? Witek lub Płażyński.
Płażyński powiedział, że jest za młody na start w 2025 roku, ale może po prostu udaje skromnego, by go proszono o start (czyż na papieża najbardziej nie nadaje się ten kardynał, który najmocniej twierdzi, że jest niegodny papiestwa?). Płażyński podobno nie wystartuje w wyborach na Prezia Gdańska, co może świadczyć, że PiS chce go oszczędzać na 2025 rok (porażka w Gdańsku w 2024 roku osłabiałaby momentum Płażyńskiego). Płażyński ostatnio się uaktywnił medialnie. Nie byłoby tego uaktywnienia medialnego, gdyby Nowogrodzka go po coś nie hodowała... Hmmm...
Ale na spokojnie Trzaskowski go powinien pokonać w 2025 roku.
Odpowiedz
Osiris napisał(a):
lumberjack napisał(a): Gdyby rozdać ludziom szachy to by się kurzyły w kącie. W sumie te laptopy dla czwartoklasistów powinny mieć fabrycznie zainstalowanych hirołsów :⁠-⁠)
Nie mogę się bardziej nie zgodzić. Tak bardzo jak lubię H3, to do szachów się to nie umywa jeśli chodzi o intelektualne pobudzanie młodego umysłu. Nie przypadkiem ich popularność od czasów pandemii wskoczyła na nowy poziom.

Dobrze, fajnie; ale szachy nie są przyobleczone w szaty smoków, magów, bohaterów i czarów działających na wyobraźnię. Mój 5-letni syn coraz lepiej ogarnia liczby i liczenie grając właśnie w HoMM3. Nie nudzi mu się to. Do szachów próbuje go nakręcić dziadek ale nie widzę tu tej samej lub nawet chociażby podobnej fascynacji co w przypadku hirołsów.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): Dobrze, fajnie; ale szachy nie są przyobleczone w szaty smoków, magów, bohaterów i czarów działających na wyobraźnię. Mój 5-letni syn coraz lepiej ogarnia liczby i liczenie grając właśnie w HoMM3. Nie nudzi mu się to. Do szachów próbuje go nakręcić dziadek ale nie widzę tu tej samej lub nawet chociażby podobnej fascynacji co w przypadku hirołsów.
Tylko uważaj aby to nie przerodziło się w obsesję gdyż w takich hirołsach można się zatracić bez reszty a pięciolatek nie ma mechanizmów obronnych przed takim natężeniem dopaminy. No i H3 ma trochę tych hazardowych mechanik, gdzie moment nagrody jest zawieszony w czasie i ta świadomość, że niewiadomo kiedy on nastąpi, trzyma nas przy grze. Ten syndrom jeszcze jednej tury. 
Szachy natomiast mają tą przewagę, że są łatwe do nauczenia a bardzo trudne do wymasterowania i jeśli chcesz wygrywać, to ciągle trzeba się rozwijać (co jak wspomniał Socjopapa, staje się później monotonne gdyż trzeba uczyć się teorii). Nie słyszałem o dzieciach których trzeba było odciągać siłą od szachów natomiast od niektórych gier video, jak najbardziej. Sam grałem w młodości czasem do upadłego i nie wiem czy to było zbyt mądre podejście. Na pewno trochę szarych komórek zdechłoUśmiech
Odpowiedz
Osiris napisał(a): Nie słyszałem o dzieciach których trzeba było odciągać siłą od szachów natomiast od niektórych gier video, jak najbardziej. Sam grałem w młodości czasem do upadłego i nie wiem czy to było zbyt mądre podejście. Na pewno trochę szarych komórek zdechło
Niestety zauważyłam, że chyba digitalizacja życia trochę się na mnie odbiła. Mam wrażenie, że w dzieciństwie i wczesnej młodości, kiedy dużo grałam w różne gry typu warcaby w milionie odmian, jakoś lepiej się czułam w strategii i przewidywaniu. A kilka lat temu zagrałam kilka razy w hnefatafl z doświadczonym graczem i ograł mnie bardzo szybko.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Odpowiedz
A co powiecie o nowym „prawieniepisowskim” rządzie tymczasowym?
Kiedy ta komedia się skończy?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Iselin napisał(a): Niestety zauważyłam, że chyba digitalizacja życia trochę się na mnie odbiła. Mam wrażenie, że w dzieciństwie i wczesnej młodości, kiedy dużo grałam w różne gry typu warcaby w milionie odmian, jakoś lepiej się czułam w strategii i przewidywaniu. A kilka lat temu zagrałam kilka razy w hnefatafl z doświadczonym graczem i ograł mnie bardzo szybko.
To akurat może wynikać bardziej z braku praktyki. Mam podobnie gdy próbuję rozwiązać jakieś trudniejsze zadanie szachowe po kilku miesiącach przerwy. Na początku nie mogę ruszyć z miejsca ale po pewnym czasie "czucie" wraca, tak jakby mózg odświerzył zaniedbane połączenia nerwowe, odpowiedzialne za wizualizację itp.

Sofeicz napisał(a): A co powiecie o nowym „prawieniepisowskim” rządzie tymczasowym?
Kiedy ta komedia się skończy?
Dla Prezesa nie ma innej opcji jak wrócić z tarczą lub na tarczy. Ponieważ pierwsza opcja odpada, to będziemy obserwować agonię pisowców do ostatniej minutyUśmiech
Odpowiedz
W szachy zwątpiłem jak kumpel wypił flaszkę wódki i poszedł na turniej. Nawet nie widział, kiedy maty stawiał. W hirołsach się tak nie da. Ile by człowiek nie wypił to mata nie da.

Sofeicz napisał(a): Kiedy ta komedia się skończy?
Ta konkretna za jakieś 2 tygodnie. Ale tak ogólnie to jeszcze trochę śmiechu będzie.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Odpowiedz
kmat napisał(a):
Sofeicz napisał(a): Kiedy ta komedia się skończy?
Ta konkretna za jakieś 2 tygodnie. Ale tak ogólnie to jeszcze trochę śmiechu będzie.

A propos komedii:

Ostatnio kanał Sejmu RP na YouTube zrobił się bardziej popularny.

Można się pośmiać albo powkurzać. Na pewno też można "poczuć demokrację" w jakiejkolwiek formia ta obecnie jest. No i zobaczyć co robią finansowani przez lud politycy.

A w Heroes III grałem, ale wyłącznie na kodach. nwctim i jedziemy. Z tego się robi niezły off-top
"Carl nie chciał po prostu wierzyć: on chciał wiedzieć."
- Ann Druyan
Odpowiedz
Chciałem se kupić tonę wyngla orzecha. Wszędzie jest ruski po 1800-1900 za tonę luzem i po 2400 w workach po 25kg.

Chciałem se kupić z polskich kopalń przez tą, polecaną przez nasz ukochany rząd, stronę: https://www.pgg.pl/strefa-klienta/aktual...ie-PGG-S-A-

Miało być 900zł za tonę. I chuj i jest tylko weźcie spróbujcie to teraz kupić: https://sklep.pgg.pl/register

Cytat:Przepraszamy!
Spróbuj
Ponownie
Później

Została przekroczona
maksymalna liczba
Klientów oczekujących na sesję zakupową.
Proszę spróbować ponownie później

Przypominamy,
że towar jest sukcesywnie uzupełniany.

Zapraszamy!

I jak zawsze chuj człowiekowi w dupę.

Z tego co się dowiedziałem w lokalnym składzie, który ma umowę z PGG zamówień jest już ponad 150 (tylko w mojej okolicy) i nie ma takich mocy przerobowych aby to wszystko ogarnąć. Ci, którym udało się zamówić dostaną swój wyngiel dopiero w połowie stycznia. Dla mnie został drogi ruski(tfu!). Chyba poprzestanę na drewnie w tym roku. I na chuj do tych górników dopłacać jak i tak nie mozna skorzystać z owoców ich pracy.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.

Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Odpowiedz
lumberjack napisał(a): I na chuj do tych górników dopłacać jak i tak nie można skorzystać z owoców ich pracy.
Bo tak właśnie działa (to znaczy nie działa) system nakazowo-rozdzielczy.
Tak skończył PRL - niby wszystko było tanie, tylko tego nie było, a rzeczy się „zdobywało” a nie kupowało.
PiS kocha takie PRLowskie patenty.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Odpowiedz
Odpowiadajac na twoje pytanie Sofeicz teatr sie skonczy w dniu gdy Morawiecki wyglosi swoje expose w Sejmie i nie dostanie fotum zaufania dla nowego rzadu. Mysle ze bedzie to w najdalszym mozliwym terminie czyli 13 grudnia.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 4 gości