Liczba postów: 5,145
Liczba wątków: 27
Reputacja:
608
(24.04.2018, 17:52)J. S. Artur napisał(a): 1.Pierwsze imię -> Jezus ... Jehoszua, to chyba jasne?
2. Drugie nadaje się przy chrzcie i nadają je rodzice
3. Trzecie imię wybiera się samemu przy bierzmowaniu ... Ale tak w ogóle to zdajesz sobie sprawę, że niekoniecznie był on Polakiem-katolikiem i zwyczaje twojej rodziny mogły w Judei sprzed dwóch tysięcy lat nie obowiązywać? Czy to zupełnie szokujące?
(24.04.2018, 19:18)ZaKotem napisał(a): Ale tak w ogóle to zdajesz sobie sprawę, że niekoniecznie był on Polakiem-katolikiem i zwyczaje twojej rodziny mogły w Judei sprzed dwóch tysięcy lat nie obowiązywać? Czy to zupełnie szokujące? Chłopak mysłał dwie godziny, kombinował, żeby mu to „jajco” wyszło, starał się, szukał nawet w źródłach, a Ty mu tak brzydko?
Liczba postów: 2,761
Liczba wątków: 4
Wyznanie: Droga Miriady Duchów (wierzący niepraktykujący)
24.04.2018, 20:00
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24.04.2018, 20:03 przez ErgoProxy.)
Och, on jest po prostu w tragiczny sposób nieoświecony i dlatego lgnie do jajca; słusznym jest więc, ażeby jajco lgnęło do niego.
Dlaczego nieoświecony? Dlatego, że gdyby był oświecony, to by rozpoznał w Jezusie kumpla buddę (co nie jest zresztą jakaś wiedzą straszliwie tajemną, że Jezus buddą był).
Liczba postów: 116
Liczba wątków: 3
Reputacja:
5
(24.04.2018, 19:18)ZaKotem napisał(a): Ale tak w ogóle to zdajesz sobie sprawę, że niekoniecznie był on Polakiem-katolikiem i zwyczaje twojej rodziny mogły w Judei sprzed dwóch tysięcy lat nie obowiązywać? Czy to zupełnie szokujące?
Zdajesz sobie sprawę, jaki to jest dział?
Przekonania są bardziej niebezpiecznymi wrogami prawdy, niż kłamstwa - F. Nietzsche
25.04.2018, 05:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.04.2018, 05:56 przez ErgoProxy.)
J.S.Artur napisał(a):Zdajesz sobie sprawę, jaki to jest dział? Jezus Spirytus Artur Containment Zone.
Bajdewaj. Obił mi się gdzieś-kiedyś w Sieci o oczy artykuł o Polaku imieniem Jezus. Rodził się był gdzieś na prowincji albo przed wojną, albo krótko po, a imię dostał takie, nie inne, bo jego ojciec złożył ślubowanie Bogu i się uparł skutecznie wobec ksiundza i urzędnika państwowego, że ślub ten wypełni. Zabijcie mnie, ale nie pamiętam gdzie to czytałem i nie wiem, jakie zapytanie Góglowi zapodać. Ktoś coś...?
No cóż – nienazywanie dzieci tym imieniem to kwestia wyłącznie kulturowa. Wśród Latynosów mamy wielu Jesusów. Obchodzą oni imieniny w Nowy Rok – na pamiątkę obrzezania i nadania imienia Chrystusowi.
Liczba postów: 116
Liczba wątków: 3
Reputacja:
5
(24.04.2018, 20:00)ErgoProxy napisał(a): Dlaczego nieoświecony? Dlatego, że gdyby był oświecony, to by rozpoznał w Jezusie kumpla buddę
Właśnie mnie oświeciło! Jezus miał na drugie Olaf ... czyli, umiłowany przez Boga. No, ale to jest staroskandynawskie imię ... to by w sumie tłumaczyło, czemu na obrazach i rzeźbach wygląda
jak Europejczyk a nie jak Izraelita. Może Bóg jest Europejczykiem? Na imię z bierzmowania może miał Immanuel, bo skoro ogłosił się mesjaszem, to może imię też sobie wybrał takie, żeby
pasowało do zapowiadanego zbawiciela. O.o
Przekonania są bardziej niebezpiecznymi wrogami prawdy, niż kłamstwa - F. Nietzsche
26.04.2018, 15:13
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26.04.2018, 15:14 przez ErgoProxy.)
Ale kombinujesz. Jezus miał drugie imię po Ojcu, które wyjawił On Mojżeszowi – Jestem. Dlatego Jezus, jak się Go pytali w tej Palestynie, jak się nazywa, odpowiadał krótko – Jezus Jestem.
(26.04.2018, 15:13)ErgoProxy napisał(a): Ale kombinujesz. Jezus miał drugie imię po Ojcu, które wyjawił On Mojżeszowi – Jestem. Dlatego Jezus, jak się Go pytali w tej Palestynie, jak się nazywa, odpowiadał krótko – Jezus Jestem. Ty se jaja robisz, a w Ewangelii piszą, że rzeczywiście tak się przedstawił w Getsemani i ludzi, którzy tam przyszli owo przedstawienie się powaliło na ziemię.
No bo właśnie, czasami prawda historyczna jest dziwniejsza niż wszystko, co da się wykombinować dla zwykłych, pospolitych, ludycznych jajec.
|