Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Skąd według Biblii wziął sie Szatan
Ronald napisał(a):
Quinque napisał(a):
Ronald napisał(a):Nie jestem protestantem, jeśli o to pytasz, ale czy wiesz że np KK kiedyś wpisał Biblię na listę ksiąg zakazanych? A wiesz że ona tam figurowała jeszcze  za pontyfikatu Leona XII a zatem pod koniec XIX wieku !

Oczywiście tego że figurowały tam tylko i wyłącznie prostestanckie przekłady to nie napiszesz.

Z tego co wiem to figurowały wszystkie przekłady z języka łacińskiego na języki narodowe. Jak już mówiłem nie jestem protestantem, ale Luter ma ogromną zasługę że jako pierwszy przełożył Biblię na język narodowy żeby zwyczajni ludzie mogli ją poznać.

Ika Kurwa De. Biblię na języki narodowe przekładano już na początku Średniowiecza. Po drugie, nie było potrzeby tłumaczenia biblii nie było bo i każdy kto umiał czytać znał łacinę. Więc zwykli ludzie i tak tej biblii nie czytali bo czytać nie umieli. Po trzecie, Luter był zwykłym debilem który tłumaczył Biblię tak żeby pasowała do jego durnych tez. Po czwarte, usunął sobie z Biblii księgi ktore mu nie odpowiadały. Po piąte, nikt nigdy Indeksu Ksiąg Zakazanych nie wycofał z użycia
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Skąd według Biblii wziął sie Szatan - przez Quinque - 15.02.2019, 14:14

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości