kosmek napisał(a): Pytałam co trzeba zmienić z Biblii jaką Ty się posługujesz by by wyszły te cztery podstawy protestantyzmu
(powiedzmy jak QQ tezy)
Nie wiem, gdzie w TYM POSCIE można wyczytać, że QQ miał na myśli cztery lub pięć filarów protestantyzmu. Szybki gugiel wykazuje, że początkowo było ich dwa lub trzy, w zależności od autora. Melanchton wyznawał gratia i fides, natomiast scriptura było niejako aksjomatem, a u Kalvina można odnaleźć jeszcze Deo gloria. Oficjalna kodyfikacja zaczyna się w 1916 (Theodore Engelder, "The Three Principles of the Reformation: Sola Scriptura, Sola Gratia, Sola Fides") rozszerzona do 1934 o pozostałe dwie.
Dlatego chochołem jest pytanie o te cztery lub pięć tez wobec człowieka, który ich w ten sposób w tej formie nie sformułował (choć da się je zapewne wyciągnąć z jego pism). Natomiast można konkretnie podać przykład, że teza o odrzuceniu czyśćca została przez niego poparta odrzuceniem ksiąg machabejskich. O próbach odrzucenia listu Jakuba pisałem, pozostaje jeszcze księga Tobiasza w kontekście ograniczania kultu aniołów i temu podobnych.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!