Lampart napisał(a): " Tatarski islam nie jest jednak tożsamy z bliskowschodnim. Pełen jest odstępstw od swego pierwowzoru, islamu sunnickiego, wynikających zwłaszcza z wpływu ludności chrześcijańskiej".
http://www.etnologia.pl/polska/teksty/mn...atarzy.php
No i? Gdzie tu jest odstępstwo od sunnizmu? A jak katolik uprawia seks przed ślubem, to jest odstępcą? "Europejskie wartości" to obejmują właśnie dość luźny stosunek do religii. Jakiejkolwiek.
Cytat:A może to, że nie dotyczy to społeczności islamskiej w Europie więc niedorzecznym jest powoływać się na Tatarów jako tę społeczność reprezentujących.
Większość muzułmanów w Europie żyje w niej zaledwie od dwóch pokoleń, a bardzo wielu to świeży imigranci. Moja teza jest taka: po kilku pokoleniach się zintegrują, niezależnie od wiary. Dowodem na tą tezę jest to, że ci nieliczni, którzy rzeczywiście żyli w Europie przez więcej pokoleń, istotnie się zintegrowali. Ty zaś głosisz tezę przeciwną: że muzułmanie nie zintegrują się z kulturą europejską nawet po dziesięciu pokoleniach, a dowodem tego jest to, że po jednym jeszcze się nie w pełni zintegrowali. I taka jest logika islamofobów.
Cytat:Nie mówiąc już o tym, że Tatarów jest dosłownie garstka w Polsce. Więc nawet jakby chcieli to nie mogą podskakiwać.
Żydów też jest garstka, a podskakują. Ponieważ mają wsparcie większości gojów, przynajmniej tych w miarę normalnych. A liberalni muzułmanie na kogo mają liczyć?
Cytat:Oczywiście odrębność Tajwanu jest dyskusyjna, ale nie o to chodzi, chodzi o to, że jeśli twierdzisz, że taka wolnościowa mentalność byłaby możliwa z dominującym islamem i nieodłącznym od islamu prawem szariatu to znaczy, że nie masz o nich pojęcia.
Oczywiście że szariat jest odłączny od islamu, a dowodem na to jest fakt, że w większości krajów muzułmańskich szariat nie obowiązuje.
Cytat:.
Będąc konsekwentnym i spójnym to sam byś patrzył krytycznie na ideologie antysemickie, a nie posługiwał się argumentem antysemityzmu by zwalczać ich krytykę.
A czy ja patrzę niekrytycznie na ideologie antysemickie? Ja nie widzę różnicy między oboma zboczeniami. Widzę natomiast różnice w ich odbiorze: antysemityzm jest powszechnie postrzegany jako obleśny (i słusznie), a antyislamizm uchodzi. Oczywiście powód jest jasny - nikt nie wymordował paru milionów muzułmanów w Europie. Tak samo jak w latach 30 nikt nie wymordował paru milionów żydów, toteż antysemityzm był uważany za nieszkodliwego fisia.
Cytat: Ciekawe co by powiedzieli Żydzi uciekający przed antysemityzmem islamu kiedy by zobaczyli, że posługujesz się ich krzywdą wybielając islam przed którego antysemityzmem uciekają.
Nie wiem, co by powiedzieli. A co mówili Żydzi uciekający przed antysemityzmem chrześcijaństwa, kiedy ktoś chrześcijan wybielał?
Cytat:Obecnie na naszych oczach dzieje się historia, pomyśl jak się będziesz czuł i jak to wpłynie na twoją psychikę, kiedy w końcu być może zrozumiesz jaką postawę przyjąłeś i za jakimi wartościami stanąłeś w obliczu tych historycznych przemian. Podpowiem tylko, że nie za tolerancją i wolnością. Nie da się zjeść ciastko i mieć ciastko.
Doskonale wiem, za jakimi wartościami opowiadam się ja, a za jakimi autor tych słów:
Pełny szacunek. Tak trzymać, życzę dalszych sukcesów w walce z islamskimi gnidami
Brawo ??? nareszcie jakiś gut nius z samego rana. Powinni doatać nagrodę. Bierzmy z nich przykład, pokazali brudasom gdzie ich miejsce
(czytelnik "Najwyższego Czasu" o masakrze muzułmanów w Nowej Zelandii)
Są to wartości dokładnie przeciwne. Jeśli to moje są nietolerancją i niewolą, to widocznie tolerancję i wolność przejawia on. Nazywać można wszystko dowolnie.