To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ochrona planety
Sebrian napisał(a): A inne gatunki zwierząt oraz świat roślin? Myślę, że to ma na myśli większość tych, którzy mówią o ochronie planety.

Ja też tak myślę i jednocześnie uważam, że skróty myślowe nie służą tej sprawie. Mimo wszystko los fauny i flory może nie oddziaływać tak silnie na społeczeństwa jak los ich samych, stąd jednak nacisk warto zastosować w innym miejscu. Nawet jeśli nasz los zależy od losu fauny i flory, bo jesteśmy częścią tej samej biocenozy to "marketingowo" należy to ubierać w ten sposób aby trafić do ludzi w kontekście realizacji ich własnych partykularnych interesów. Przede wszystkim odwoływać się z przekazem do wartości i punktu widzenia nieprzekonanych.
Dla mnie, osoby lokującej się w prawicowej części społeczeństwa dość częstą sytuacją jest opór materiału właśnie tego środowiska w stosunku do szeroko rozumianej ochrony środowiska. Częściowo wynika to z oglądania się na oponentów politycznych w myśl zasady - jeśli twój oponent twierdzi, że gówno śmierdzi to my zjemy je ze smakiem...
Za pewne rozwiązanie uważam wejście w narrację tożsamą z tą, która powoduje, że ogół społeczeństwa, niezależnie od poglądów politycznych uważa konserwację zabytków za zasadą. Zabytki uważane są za dobro, dziedzictwo narodowe. Nie uważam aby inaczej miało być z dziedzictwem jakie stanowi dla nas środowisko naturalne w zakresie szerszym niż ograniczone terytorialnie parki narodowe, itd.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz
Taka ciekawostka

https://energetyka24.com/klimat/analizy-...w-historii

"Jak podaje think tank Carbon Brief, po raz pierwszy w historii chińskie emisje kwartalne zaczęły spadać ze względu na rozwój energetyki odnawialnej oraz jądrowej. Wcześniej technologie te ograniczały tylko wzrost emisyjności Chin, teraz jednak - w I kwartale 2025 roku - produkcja CO2 z gospodarki Chin spadła o 1,6% w porównaniu do pierwszego kwartału roku 2024.
(...)
Jednakże eksperci ostrzegają, że spadek jest jeszcze cały czas niewielki i może zostać skompensowany w kolejnych miesiącach roku w ramach np. reakcji chińskiej gospodarki na światową sytuację handlową.
Chiny zadeklarowały cel neutralności klimatycznej na rok 2060. Chcą też osiągnąć szczyt swoich emisji CO2 przed rokiem 2030."

Baptiste napisał(a): Ja też tak myślę i jednocześnie uważam, że skróty myślowe nie służą tej sprawie. Mimo wszystko los fauny i flory może nie oddziaływać tak silnie na społeczeństwa jak los ich samych, stąd jednak nacisk warto zastosować w innym miejscu. Nawet jeśli nasz los zależy od losu fauny i flory, bo jesteśmy częścią tej samej biocenozy to "marketingowo" należy to ubierać w ten sposób aby trafić do ludzi w kontekście realizacji ich własnych partykularnych interesów. Przede wszystkim odwoływać się z przekazem do wartości i punktu widzenia nieprzekonanych.
Dla mnie, osoby lokującej się w prawicowej części społeczeństwa dość częstą sytuacją jest opór materiału właśnie tego środowiska w stosunku do szeroko rozumianej ochrony środowiska. Częściowo wynika to z oglądania się na oponentów politycznych w myśl zasady - jeśli twój oponent twierdzi, że gówno śmierdzi to my zjemy je ze smakiem...
Za pewne rozwiązanie uważam wejście w narrację tożsamą z tą, która powoduje, że ogół społeczeństwa, niezależnie od poglądów politycznych uważa konserwację zabytków za zasadą. Zabytki uważane są za dobro, dziedzictwo narodowe. Nie uważam aby inaczej miało być z dziedzictwem jakie stanowi dla nas środowisko naturalne w zakresie szerszym niż ograniczone terytorialnie parki narodowe, itd.

Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Hasło chrońmy planetę jest faktycznie infantylne, ale zarazem proste i jasne. Ja tak widzę teraz przed oczami standardowy rechot, że ekooszołomy blokują inwestycję bo gdzieś tam na drzewach mieszka sobie rzadki gatunek ptaszka. I jak takiemu przeciętnemu człowiekowi wytłumaczyć cały łańcuch powiązań w przyrodzie, który sprawia, że ochrona tego ptaszka może mieć ostatecznie większe znaczenie na jego losy niż ta fabryka co miała w tym miejscu powstać. Zauważ, że część środowisk anty-ekologicznych uważa, że opad śniegu w styczniu w Polsce to ostateczny dowód przeciw globalnemu ociepleniu.

Przykład zabytków jako dziedzictwa na pierwszy rzut oka jest trafny, ale zauważ że ten szacunek do nich bierze się stąd, że od najmłodszych lat jesteśmy intensywnie indoktrynowani, że przeszłość i dorobek kulturowy naszego narodu/cywilizacji i pamięć o niej jest wartością samą w sobie. Tutaj trzeba by wykonać podobną pracę od podstaw. A ja już widzę gównoburzę polityczną gdyby ktoś coś takiego proponował na podobną skalę.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"
Odpowiedz
Na pewno istotne byłoby kto byłby odpowiedzialny za taką edukację, indoktrynację. Nie powinny być to podmioty, które już obecnie kojarzą się z jakimś środowiskiem ideologicznym, politycznym. Jak wielkie organizacje pokroju Greenpeace.
Jedyna organizacja, do której kiedykolwiek w życiu należałem to LOP. LOP, który pojawił się w mojej szkole podstawowej, i który potrafił organizować spotkania na lini szkoła-władze lokalne.
Organizacja stricte polska z przedwojenną historią. Takiemu stowarzyszeniu na pewno łatwiej bić w podobne tony co tym od ochrony zabytków. Dzisiaj to stowarzyszenie w zasadzie mało znane, ale wystarczająco „przaśne” aby przebić się z jakimkolwiek prośrodowiskowym przekazem do środowisk, o których mowa.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości