Liczba postów: 21,565
Liczba wątków: 217
Dołączył: 11.2010
Reputacja:
1,015
Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ate 7 stopnia
Aja zagyzę selerka
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
10.07.2019, 23:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10.07.2019, 23:17 przez lumberjack.)
Liczba postów: 22,798
Liczba wątków: 239
Dołączył: 08.2005
Reputacja:
1,335
Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Iselin napisał(a): Chyba pójdę kupić kabanosy.
Ale jakie? Cielęce, wieprzowe, drobiowe, klasyczne czy z chili? Pytam się, bo to ma znaczenie - kodeks z teflonowej patelni jasno definiuje, który kabanos jest czcigodny, a którym należy wzgardzić...
Sofeicz napisał(a): Pozdrowienia dla waszych złogów miażdżycowych!!!
Złogi dziękują i również pozdrawiają. :-)
Sofeicz napisał(a): Aja zagyzę selerka
Seler dobra rzecz. Moja Kapłanka Domowego Ogniska przyrządza przepyszne mięsne wywary, które swój aromat, smak i zapach zawdzięczają właśnie m. in. selerowi.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 9,667
Liczba wątków: 89
Dołączył: 11.2008
Reputacja:
514
Płeć: nie wybrano
A który kabanos jest czcigodny?
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 4,290
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11.2017
Reputacja:
522
Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Kurna, ja to mam przepieprzone. W tych zachodnich Midlandach koło Walii żadnych schabowych ani kabanosów nie uświadczysz. Pomijając jakieś międzynarodowe wynalazki typu pizda czy kebab to wszystko jest inne. Tylko kaszanka jest taka sama (nazywają ją black pudding).
PS. Baranina uzależnia.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
11.07.2019, 08:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.07.2019, 14:53 przez Peter.)
Liczba postów: 234
Liczba wątków: 1
Dołączył: 11.2018
Płeć: nie wybrano
Wyznanie: moja żona
Sofeicz napisał(a): Aja zagyzę selerka
bataty z grilla kolega doświadczył?
Liczba postów: 22,798
Liczba wątków: 239
Dołączył: 08.2005
Reputacja:
1,335
Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Iselin napisał(a): A który kabanos jest czcigodny?
Nasza jedyna prawdziwa wiara, od wieków, a nawet Eonów, poucza co jest halal, a co haram; co koszerne, a co nieczyste; co czcigodne, a co godne potępienia. Zatem - do dzieła: zgodnie z Tradycją oraz objawieniem Wielkiego Sznycla kabanos godny czci, szacunku, atencji oraz ostatecznie - konsumpcji - jest kabanosem bez glutaminianu sodu, barwników oraz fosforanów.
Przed zjedzeniem kabanosa albo przynajmniej w trakcie, należy pić piwo - ku czci jednego z apostołów naszej wiary - św. Chmiela Mącigłowy.
kmat napisał(a): Kurna, ja to mam przepieprzone. W tych zachodnich Midlandach koło Walii żadnych schabowych ani kabanosów nie uświadczysz.
Zaprawdę powiadam Ci - Wiara Schabowa jest wyznaniem uniwersalnym i ponadczasowym. Owszem, do niektórych barbarzyńskich krajów jeszcze nie dotarła, ale nie lękaj się - jej dominacja jest tylko kwestią czasu. Prawda musi zwyciężyć. Sucha Krakowska mi świadkiem, że tak będzie. Przysięgam na wszystkie swoje złogi miażdżycowe.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 9,667
Liczba wątków: 89
Dołączył: 11.2008
Reputacja:
514
Płeć: nie wybrano
lumberjack napisał(a): Iselin napisał(a): A który kabanos jest czcigodny?
Nasza jedyna prawdziwa wiara, od wieków, a nawet Eonów, poucza co jest halal, a co haram; co koszerne, a co nieczyste; co czcigodne, a co godne potępienia. Zatem - do dzieła: zgodnie z Tradycją oraz objawieniem Wielkiego Sznycla kabanos godny czci, szacunku, atencji oraz ostatecznie - konsumpcji - jest kabanosem bez glutaminianu sodu, barwników oraz fosforanów.
Przed zjedzeniem kabanosa albo przynajmniej w trakcie, należy pić piwo - ku czci jednego z apostołów naszej wiary - św. Chmiela Mącigłowy.
Podejrzanie zdrowa ta Tradycja
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
12.07.2019, 23:07
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 12.07.2019, 23:08 przez lumberjack.)
Liczba postów: 22,798
Liczba wątków: 239
Dołączył: 08.2005
Reputacja:
1,335
Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Iselin napisał(a): lumberjack napisał(a): Iselin napisał(a): A który kabanos jest czcigodny?
Nasza jedyna prawdziwa wiara, od wieków, a nawet Eonów, poucza co jest halal, a co haram; co koszerne, a co nieczyste; co czcigodne, a co godne potępienia. Zatem - do dzieła: zgodnie z Tradycją oraz objawieniem Wielkiego Sznycla kabanos godny czci, szacunku, atencji oraz ostatecznie - konsumpcji - jest kabanosem bez glutaminianu sodu, barwników oraz fosforanów.
Przed zjedzeniem kabanosa albo przynajmniej w trakcie, należy pić piwo - ku czci jednego z apostołów naszej wiary - św. Chmiela Mącigłowy.
Podejrzanie zdrowa ta Tradycja
Gdyż albowiem ponieważ Odwieczna Doktryna Schabizmu kładzie nacisk na to by jej wyznawcy mimo wszystko jako tako dbali o zdrowie po to by jak najdłużej mogli zaznawać łaski Nieba W Gębie.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Liczba postów: 21,565
Liczba wątków: 217
Dołączył: 11.2010
Reputacja:
1,015
Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ate 7 stopnia
Peter napisał(a): Sofeicz napisał(a): Aja zagyzę selerka
bataty z grilla kolega doświadczył?
Brzmi smakowicie - muszę spróbować.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 9,667
Liczba wątków: 89
Dołączył: 11.2008
Reputacja:
514
Płeć: nie wybrano
Lubię frytki z batatów.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 12,194
Liczba wątków: 85
Dołączył: 03.2013
Reputacja:
908
Płeć: mężczyzna
Wegan ich opętał!
Sebastian Flak
Liczba postów: 21,565
Liczba wątków: 217
Dołączył: 11.2010
Reputacja:
1,015
Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ate 7 stopnia
Seleryzm-Batatyzm
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 4,290
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11.2017
Reputacja:
522
Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Ja tu na wyspach odkryłem zajedwabistą rzecz. Nazywa się to quiche. Ciasto francuskie z serem i czymś tam (oryginalnie boczkiem). Takie zaginione ogniwo między pizdą a omletem. Przez kombinację ser kozi + pomidorki nie mogę spać po nocach.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Liczba postów: 12,194
Liczba wątków: 85
Dołączył: 03.2013
Reputacja:
908
Płeć: mężczyzna
kmat napisał(a): Ja tu na wyspach odkryłem zajedwabistą rzecz. Nazywa się to quiche. Ciasto francuskie z serem i czymś tam (oryginalnie boczkiem). Takie zaginione ogniwo między pizdą a omletem. Przez kombinację ser kozi + pomidorki nie mogę spać po nocach.
To ja tak mam z Burek.
https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/d...ek-z-serem
Cytat:Burek to bardzo cieniutkie ciasto. Tak cienkie, że aż przeźroczyste, zwijane luźno z nadzieniem. Kolejne warstwy ciasta smaruje się tłuszczem, dzięki czemu gotowe ciasto ładnie się listkuje i jest chrupiące. Burek występuje w różnych kształtach, w zależności od sposobu zawijania. Nadzienie może być różne, przykładowo z sera fety, szpinaku, mięsa mielonego lub białej kapusty. Burek najczęściej przygotowywany jest na słono, ale można również zrobić go ze słodkim nadzieniem. Pieczony jest w wysokiej temperaturze piekarnika. Burek jest bardzo popularny w krajach arabskich. Podawany jest jako danie główne z sałatą lub jako przekąska.
Ser Feta, szpinak, serek typu Manhattan i mozzarella. Do tego doprawić to curry i jest to danie tak zajebiste, że mógłbym jeść na okrągło. Nawet mięcho wymięka.
Sebastian Flak
Liczba postów: 9,667
Liczba wątków: 89
Dołączył: 11.2008
Reputacja:
514
Płeć: nie wybrano
Ciekawe, czy nazwa sugeruje, jakiego rodzaju mięsa mielonego można użyć?
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
Liczba postów: 12,194
Liczba wątków: 85
Dołączył: 03.2013
Reputacja:
908
Płeć: mężczyzna
Ja tam jem ze szpinakiem
Sebastian Flak
Liczba postów: 21,565
Liczba wątków: 217
Dołączył: 11.2010
Reputacja:
1,015
Płeć: mężczyzna
Wyznanie: ate 7 stopnia
Aż mi pociekło to i owo.
Gdybym tylko posiadał jakiekolwiek talenta kucharskie
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
13.07.2019, 20:02
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03.01.2021, 02:38 przez Fanuel.)
Liczba postów: 12,194
Liczba wątków: 85
Dołączył: 03.2013
Reputacja:
908
Płeć: mężczyzna
To przez zaginione ogniwo między pizzą a omletem czy tak jest rozochocił Cię Burek?
Sebastian Flak
Liczba postów: 4,290
Liczba wątków: 8
Dołączył: 11.2017
Reputacja:
522
Płeć: mężczyzna
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
No ten burek wygląda nieźle. A gdzie to jadłeś?
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Liczba postów: 12,194
Liczba wątków: 85
Dołączył: 03.2013
Reputacja:
908
Płeć: mężczyzna
W domu Rodzicielska jest fanką tureckich seriali i jak zobaczyła przepis na TVNie to nazajutrz od razu zrobiła. Od tamtej pory raz na tydzień czy dwa jakoś tak gościł burek w domu...
Sebastian Flak
|