Kurde, nie sądziłem, że ze Wspaniałego Stulecia może być taki pożytek. A jednak.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Doktryny i herezje Schabizmu-Kaszankizmu [oddzielony z Które przykazanie łamie seks z niewolnicami?]
|
14.07.2019, 02:17
Liczba postów: 4,290
Liczba wątków: 8 Dołączył: 11.2017 Reputacja: 522 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Kurde, nie sądziłem, że ze Wspaniałego Stulecia może być taki pożytek. A jednak.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
14.07.2019, 11:00
Liczba postów: 21,567
Liczba wątków: 217 Dołączył: 11.2010 Reputacja: 1,015 Płeć: mężczyzna Wyznanie: ate 7 stopnia
A w "Koronie Królów" to co żrą, bo nie oglądam?
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
10.08.2019, 22:20
Liczba postów: 22,798
Liczba wątków: 239 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,335 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Do wyznawców schabizmu-kaszankizmu dołączyła nowa persona:
W kawałku nie ma mowy o schabowym, ale liczy się ogólne nastawienie
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
11.08.2019, 10:15
Liczba postów: 921
Liczba wątków: 11 Dołączył: 10.2016 Reputacja: 123 Płeć: nie wybrano Wyznanie: brak
Nie masz radości poza Kościołem.
Śpieszmy się czytać posty, tak szybko są kasowane....
Nie piszę o tym zbyt często lecz piszę o tym raz na zawsze... a jestem tak jak delfin łagodny i mocny i nie zawsze powrócę, nigdy nie wiadomo mówiac o miłosci czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą
11.08.2019, 13:30
lumberjack napisał(a): W kawałku nie ma mowy o schabowym, ale liczy się ogólne nastawienieŁojowa zaraza już nie chodzi po naszej ziemi, ale pojawiła się nowa, która chce opanować nasze serca i umysły - zaraza kaszankizmu. Święte Oficjum Schabistycznej Nauki i Wiary uznało ten utwór za heretycki. Index librorum lombatum prohibitorum na pozycji nr. 14677 uznaje wyżej wymienione dzieło za skażone sekciarstwem kaszankistycznym. Zostaną podjęte odpowiednie kroki prawne, mające na celu wstrzymanie publikacji tego materiału video na tym, oraz innych forach. Lumber - żarty się skończyły. W imię Schaba Prawdziwego Jedynego Amen.
11.08.2019, 15:11
Liczba wątków: 11 Dołączył: 10.2016 Reputacja: 123 Płeć: nie wybrano Wyznanie: brak
Cień Boga pojawił się przed Mahitusket i oznajmił jej: Będziesz miała syna, którego będą zwać Si-Osiris.
Osiris napisał(a):lumberjack napisał(a):W kawałku nie ma mowy o schabowym, ale liczy się ogólne nastawienieŁojowa zaraza już nie chodzi po naszej ziemi Tako objawił Nam Osiris, a zatem to prawda Mój drogi, wiedz, że jeszcze żyję i póki życie we mnie się kołacze, póty walczyć będę!!!! Uwolnić wolny handel łojem wołowym!!! Cytat:ale pojawiła się nowa, która chce opanować nasze serca i umysły - zaraza kaszankizmu. Osiris, na rany Chrystusa, zaklinam Cię: Żyj i Pozwól Żyć Innym, albowiem zaprawdę powiadam Ci: Kochaj bliźniego swego jak siebie samego. Kojarzysz? Cytat:Święte Oficjum Schabistycznej Nauki i Wiary uznało ten utwór za heretycki. Coś Ci się chyba pokiełbasiło. Komisarz generalny Kongregacji Świętego Oficjum, na XIV Bawarskim Synodzie Piwno- Kiełbasianym utwierdził pozostałych delegatów stanowczo w przekonaniu o użytecznych właściwościach kaszanki smażonej, grilowanej – wsjo ryba, przepraszam, wsja kaszanka. Udowodnił bezsprzecznie iż w skarmianiu chłopów pańszczyźnianych, nie tylko na ekonomicznym (maksimum zysku przy minimum wydatków), ale również na transcendentnym, a więc niedostępnym w pojmowaniu chłopa poziomie, kaszanka stanowi nagrodę dla plebsu, a wiele nie kosztuje. Pozwól zatem Lumberjackowi żyć w grzechu, niech sam odnajdzie drogę do jedynej prawdy jedynej. Cytat:Zostaną podjęte odpowiednie kroki prawne, mające na celu wstrzymanie publikacji tego materiału video na tym, oraz innych forach. Lumber - żarty się skończyły. Hu, Hu.... Powiało grozą Co zrobisz? Zhakujesz mu płytę główną? Podkręcisz magistralę przez internet tak, że aż komputer się spali? Czy masz wystarczającą ilość many?
Nie piszę o tym zbyt często lecz piszę o tym raz na zawsze... a jestem tak jak delfin łagodny i mocny i nie zawsze powrócę, nigdy nie wiadomo mówiac o miłosci czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą
11.08.2019, 16:11
Teista napisał(a): Tako objawił Nam Osiris, a zatem to prawdaObjawienie schabistyczne to jedyna znana droga do Prawdy. Niech Schab Święty ma Cię w swojej opiece grzeszniku. Cytat:Mój drogi, wiedz, że jeszcze żyję i póki życie we mnie się kołacze, póty walczyć będę!!!! Uwolnić wolny handel łojem wołowym!!!Spróbuj a sczezniesz w oczyszczającym ogniu, tak jak Twoi poprzednicy. Cytat:Osiris, na rany Chrystusa, zaklinam Cię: Żyj i Pozwól Żyć Innym, albowiem zaprawdę powiadam Ci: Kochaj bliźniego swego jak siebie samego.Najwyższym stopniem miłości wobec bliźniego jest nawrócenie go na właściwą drogę, gdyż w niezrozumieniu swym tkwiąc sprowadza on na siebie i swoich najbliższych moc Wegana, którą można unicestwić jedynie Ogniem Najwyższego Schaba. Oczyszczający Ogień ukazuje heretykowi wymiar niezmierzonej miłości naszego Pana. Cytat:Coś Ci się chyba pokiełbasiło.Cóż za czelność! Coż za odrażająca odzywka!!! Na ustach głoszących tolerancję pojawiają się przemoc, poniżanie i szyderstwo z najświętszego znaku Schaba. Moderacja dowie się niechybnie o tym znieważeniu! Cytat:Komisarz generalny Kongregacji Świętego Oficjum, na XIV Bawarskim Synodzie Piwno- Kiełbasianym utwierdził pozostałych delegatów stanowczo w przekonaniu o użytecznych właściwościach kaszanki smażonej, grilowanej – wsjo ryba, przepraszam, wsja kaszanka. Udowodnił bezsprzecznie iż w skarmianiu chłopów pańszczyźnianych, nie tylko na ekonomicznym (maksimum zysku przy minimum wydatków), ale również na transcendentnym, a więc niedostępnym w pojmowaniu chłopa poziomie, kaszanka stanowi nagrodę dla plebsu, a wiele nie kosztuje. Pozwól zatem Lumberjackowi żyć w grzechu, niech sam odnajdzie drogę do jedynej prawdy jedynej.Komisarz generalny został przyłapany na orgii z dziewicami wegańskimi - jest skończony, zresztą tak jak i Ty. Lumberjack ma jeszcze szansę na odkupienie gdyż być może, jest nieświadom swej nieprawowierności. Każdy jest wolny w wyborze swojej drogi dopóki ta droga prowadzi do schabizmu. Cytat:Co zrobisz? Zhakujesz mu płytę główną? Podkręcisz magistralę przez internet tak, że aż komputer się spali? Czy masz wystarczającą ilość many?Nasi inkwizytorzy są wszędzie, wiemy wszystko o wszystkich i kontrolujemy cały przepływ informacji. Jego teczka jest pełna, Twoja też a i moderatorzy mają co nieco za uszami (nieobyczajne kontakty wegańskie).
11.08.2019, 18:53
Liczba wątków: 11 Dołączył: 10.2016 Reputacja: 123 Płeć: nie wybrano Wyznanie: brak Osiris napisał(a):A może tak Osiris przedstawi Nam wszystkim na jakiej postawie swoje „Objawienie Schabistyczne” uznaje za prawdziwe. Czy zarejestrował całe zdarzenie smartfonem, czy może dysponuje artefaktami w stylu dwóch patelni teflonowych pochodzenia pozaziemskiego z wyrytymi zasadami ??? Coś mi się wydaje, że dziś i jutro nie zobaczę tych dowodów.Teista napisał(a):Tako objawił Nam Osiris, a zatem to prawdaObjawienie schabistyczne to jedyna znana droga do Prawdy. Niech Schab Święty ma Cię w swojej opiece grzeszniku. Cytat:Spróbuj a sczezniesz w oczyszczającym ogniu, tak jak Twoi poprzednicy.Nie ustąpię, to Moja Walka i choć widzę poważne, fundamentalne błędy w filozofii Lumerjacka, w stosunku do Schabizmu Pierwotnego rzecz jasna, to uznaję Jego autorytet i pozycję jako Najpierwszego z Pierwszych Apostołów Zreformowanego Kościoła Schabowego. Ciebie natomiast widzę jako Najwyższego Inkwizytora, który nie tyle niewzruszenie stoi na dogmatach Schabizmu, ile leży niewzruszenie na uświęconych dogmatach. Ta dychotomia powoduje zatarg tych co wywodzą praktykę z historycznej formuły, z tymi co do dogmatu dochodzą w praktyce „siłą rzeczy” – agitacji, propagandy, a nawet więcej – ekonomicznej walki. Już nie wspomnę o najmocniejszym argumencie – Ognia Oczyszczającego I właśnie w tej dziedzinie panuje, jak sądzę najwięcej nieporozumień, przeszkadzających w całkowitym zbliżeniu Schabizmu Pierwotnego ze Zreformowanym, utworzenia jedynego i niepodzielnego Kościoła i ukonstytuowania Królestwa Niebieskiego w Gębie. Aby nikt więcej w oparciu o własne sądy dotyczące wiary i moralności, należące do gmachu nauki schabowej, nie dostosowywał uświęconych dogmatów do swoich opinii, wbrew rozumieniu, które utrzymywała i utrzymuje święta Matka - Zjednoczony Kościół Schabowy . Niech się stanie. Cytat:Komisarz generalny został przyłapany na orgii z dziewicami wegańskimi - jest skończony, zresztą tak jak i Ty.Oczywiście …, został przyłapany…. Osiris, nie obrażaj samego siebie, nie musisz ułatwiać mi sprawy. Jakbyś przeczytał kilka artykułów więcej, doszedłbyś, że była to obrzydliwa prowokacja, a materiał video, na który się powołujesz to klasyczny „fejk” zmontowany przez jakiegoś gówniarza. Samego Komisarza awansowano i objął nowe, zaszczytniejsze stanowisko w znakomitej lokacji -Papua Nowa Gwinea. Z tymi dziewicami wegańskimi to już przesadziłeś. Po pierwsze to nie były żadne dziewice, a po drugie nie weganki, a przedstawicielki gminnego Kółka Emerytowanych Gospodyń Wiejskich (KEGW) z Mińska Mazowieckiego. Na marginesie, wizytę opisano w lokalnym Kurierze Mazowieckim jako udaną i rokującą zacieśnienie współpracy. Czytaj z uwagą, powściągnij emocje, przeczytaj jeszcze raz, a później ponownie sprawdź. Na końcu pisz. Cytat:Cóż za czelność! Coż za odrażająca odzywka!!! Na ustach głoszących tolerancję pojawiają się przemoc, poniżanie i szyderstwo z najświętszego znaku Schaba. Moderacja dowie się niechybnie o tym znieważeniu!Jeśli mój ton Cię obraził na tyle, że uważasz informowanie Moderacji o tym „znieważeniu” za niechybne , to przepraszam. Uważam jednak, że miałem prawo czuć się poirytowany Twoim zachowaniem.
11.08.2019, 20:05
Teista napisał(a): A może tak Osiris przedstawi Nam wszystkim na jakiej postawie swoje „Objawienie Schabistyczne” uznaje za prawdziwe. Czy zarejestrował całe zdarzenie smartfonem, czy może dysponuje artefaktami w stylu dwóch patelni teflonowych pochodzenia pozaziemskiego z wyrytymi zasadami ??? Coś mi się wydaje, że dziś i jutro nie zobaczę tych dowodów.Gdy doświadczysz ofiary Świętego Ognia, Twoje wątpliwości zostaną rozwiane. Cytat:Oczywiście …, został przyłapany…. Osiris, nie obrażaj samego siebie, nie musisz ułatwiać mi sprawy. Jakbyś przeczytał kilka artykułów więcej, doszedłbyś, że była to obrzydliwa prowokacja, a materiał video, na który się powołujesz to klasyczny „fejk” zmontowany przez jakiegoś gówniarza. Samego Komisarza awansowano i objął nowe, zaszczytniejsze stanowisko w znakomitej lokacji -Papua Nowa Gwinea.Jak Schaba kocham, wszeteczne dziewice wegańskie to były. Gryzły trawę i nieobyczajnie zabawiały się warzywami, ku uciesze wspomnianego komisarza. Wszystko na taśmie, widziałem ze sto razy (oczywiście podczas pełnienia obowiązków śledczego).
11.08.2019, 20:55
Liczba postów: 4,290
Liczba wątków: 8 Dołączył: 11.2017 Reputacja: 522 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
11.08.2019, 21:26
Korekta fonomatorska: żryj i pozwól żryć innym
Sebastian Flak
11.08.2019, 22:16
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 11.08.2019, 22:22 przez Teista.
Powód edycji: ps....
)
Liczba wątków: 11 Dołączył: 10.2016 Reputacja: 123 Płeć: nie wybrano Wyznanie: brak Osiris napisał(a):Choć nie podzielam wszystkich tez Wielkiego Komisarza, to wiem, że człowiek to prawy, porządny, wzbudzający szacunek powszechny, godny naśladowania i pewny kandydat na świętego po śmierci. Wierzyć mi się nie chce, że ten mąż byłby zdolny do obcowania z trawą i marchewkami. Nie pojmuję jak można wmieszać takiego człowieka, męża opatrznościowego w udział w takiej sodomii.Teista napisał(a):Oczywiście …, został przyłapany…. Osiris, nie obrażaj samego siebie, nie musisz ułatwiać mi sprawy. Jakbyś przeczytał kilka artykułów więcej, doszedłbyś, że była to obrzydliwa prowokacja, a materiał video, na który się powołujesz to klasyczny „fejk” zmontowany przez jakiegoś gówniarza. Samego Komisarza awansowano i objął nowe, zaszczytniejsze stanowisko w znakomitej lokacji -Papua Nowa Gwinea.Jak Schaba kocham, wszeteczne dziewice wegańskie to były. Gryzły trawę i nieobyczajnie zabawiały się warzywami, ku uciesze wspomnianego komisarza. Wszystko na taśmie, widziałem ze sto razy (oczywiście podczas pełnienia obowiązków śledczego). Komisarz od wielu lat zajmuje wysokie stanowisko w strukturach Kościoła Schabowego. Udziela się aktywnie w ramach ogólnie pojętej pomocy potrzebującym dzieciom, służy za przykład dla wielu, wieloletni sponsor i opiekun chóru chłopięcego „czyżyki”, chwalą Go wszyscy. Coś mi z tymi dziewicami wegańskimi nie pasuje. Przesunięcie na inną placówkę na pewno nie miało związku z obrzydliwymi praktykami, jakie sugerujesz. Jednak to Ty jesteś Inkwizytorem i Ty masz odpowiednie narzędzia do pełnego zbadania sprawy. Nie zapominaj jednak o jego wkładzie w przywróceniu Schabizmu Pierwotnego, bowiem On właśnie odkrył przed Światem szatańską tajemnicę powodzenia kaszanki i tylko On może Nas ostatecznie od niej uwolnić. Życzę Ci zatem kolego rozwagi, bo „w wielu procesach diabeł działa nie tylko w winnych, ale być może, i przede wszystkim, w sędziach”. lumberjack napisał(a):W kawałku nie ma mowy o schabowym, ale liczy się ogólne nastawienieJest: ....oj tak cię boli że mam tłustsze rymy od schabowych... 2:19 Gawain napisał(a):Korekta fonomatorska: żryj i pozwól żryć innymOczywiście, przepraszam. Coś mi się kanony pokiełasi....ehmm, pomieszały. Edycja PS. Osiris: pisząc "utwór heretycki" miałeś na myśli piosenkę OSTR - EKO czy kaszankę?
31.08.2019, 23:34
Liczba postów: 520
Liczba wątków: 8 Dołączył: 07.2013 Reputacja: 28 Płeć: nie wybrano Wyznanie: Śiwaizm Advatya [hinduizm] Teista napisał(a): Cień Boga pojawił się przed Mahitusket i oznajmił jej: Będziesz miała syna, którego będą zwać Si-Osiris.W sumie to chyba nie pierwszy raz, gdy chłopak trafia do panteonu...
ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com
06.09.2019, 21:58
Liczba wątków: 239 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,335 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm
Jestem zmuszony oddać cześć i chwałę Magdzie Gessler. Moja nieślubna zrobiła schabowe według jej przepisu - jeszcze nigdy w życiu takich dobrych nie jadłem. Niby mięso wieprzowe, a tak delikatne i chrupkie jak kotlet z piersi kurczaka.
Dzień wcześniej należy rozklepać kotlety i włożyć do miski z mlekiem. Dodatkowo powinny być przełożone cebulą. Następnego dnia należy zrobić je zgodnie z tradycyjną recepturą panierowania i to wszystko - a efekt wykurwiście zarąbisty. Taki, że klękajcie narody. Magdo Gessler - ristekpa.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
Takie pytanko, czy schabizm kaszankizm dopuszcza ludzi, którzy stosują też praktyki pastafarianizmu? Zapewniam przy okazji, że w żadne latające potwory czy inne herezje nie wierzę, a po latach eksperymentów religijno-kulinarnych odrzuciłem tak błędy stekowołowizmu, bezdroża suszizmu jak i synkretyczne chińskie ryżyzmy. Ale pasta dobrze zrobiona. dostarcza podobnych uczuć szczęśliwej błogości, jak schab. a na dodatek można ją praktykować z powodów zdrowotnych. Nie można tego pogodzić?
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania, czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania, czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania, czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania, czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia, czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
11.09.2019, 10:55
Liczba wątków: 239 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,335 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm bert04 napisał(a): Zapewniam przy okazji, że w żadne latające potwory czy inne herezje nie wierzę, a po latach eksperymentów religijno-kulinarnych odrzuciłem tak błędy stekowołowizmu, bezdroża suszizmu jak i synkretyczne chińskie ryżyzmy. Ale pasta dobrze zrobiona. dostarcza podobnych uczuć szczęśliwej błogości, jak schab. a na dodatek można ją praktykować z powodów zdrowotnych. Nie można tego pogodzić? Zaprawdę powiadam Ci - łatwo utonąć w mrocznych odmętach herezji, ale jeśli tylko do pasty dodane jest chociażby mięso mielone - pozostajesz w zgodzie z doktryną. Pisał o tym już Sancte Mario don Luigi z Bolonii - patron wszystkich rodzajów spaghetti.
---
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
Jak głoszą święte księgi włoskie, Sancte Mario był bluźniercą, gdyż pastafarianizm zakazuje łączyć ten sos ze spaghetti, to wynalazek nordyckich gotów i innych barbarzyńców. Swięta Bolognese była małżonką Tagliatelle ale miewała też przelotne romanse z Lasagne i tylko w tych rytualnych połączeniach spożywana być może. Za to Spaghetti wyszła z morza na intymne spotkanie z Olio na łące, dlatego oprócz oliwy znosi generalnie owoce morza, ewentualnie jakieś trawiaste włoszczyzny i niewiele więcej. Wszystko inne jest ścigane z art. 196 kk.
Niestety, żyję w rodzinie mieszanej religijno-kulinarnie, dlatego czasem mój schabizm musi brać zgniłe kompromisy z kluskarzami, pastafarianami a nawet z ukryto-jawną opcją wegetariańsko-cyklistyczną. Czasem sos mięsny zajmuje smutne miejsce na osobnym, wyklętym półmisku, wtłoczony między sałatki, pasty czy kiełki. I wyznaję bracia i siostry, że zdarzyło mi się zapomnieć mięcha do pasty, oraz że, ze wstydem przyznaję, było pyyycha.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania, czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania, czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania, czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania, czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia, czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
11.09.2019, 22:30
Liczba wątków: 239 Dołączył: 08.2005 Reputacja: 1,335 Płeć: mężczyzna Wyznanie: Schabizm-kaszankizm bert04 napisał(a): I wyznaję bracia i siostry, że zdarzyło mi się zapomnieć mięcha do pasty, oraz że, ze wstydem przyznaję, było pyyycha. No właśnie... a jak powszechnie wiadomo pycha jest grzechem i należy jej unikać. Tak samo jak się unika pasty bez mięsa. Wtedy dopiero można być spokojnym o swoją duszę. bert04 napisał(a): Niestety, żyję w rodzinie mieszanej religijno-kulinarnie, dlatego czasem mój schabizm musi brać zgniłe kompromisy z kluskarzami, pastafarianami a nawet z ukryto-jawną opcją wegetariańsko-cyklistyczną. Masz szczęście, że piszesz tu amonimowo i że dyskutujesz z wyrozumiałymi ludźmi. W przeciwnym wypadku miałbyś już na głowie fanatycznych braci schabinikanów (od łacińskiego "schabini canes") oraz działaczy z Obozu Schabowo-Radykalnego, którzy stoją na straży czystości naszej niepokalanej doktryny.
---
Nietzsche ---
Polska trwa i trwa mać
13.09.2019, 22:38
Liczba wątków: 11 Dołączył: 10.2016 Reputacja: 123 Płeć: nie wybrano Wyznanie: brak bert04 napisał(a):Jak głoszą święte księgi włoskie, Sancte Mario był bluźniercą, gdyż pastafarianizm zakazuje łączyć ten sos ze spaghetti, to wynalazek nordyckich gotów i innych barbarzyńców. Swięta Bolognese była małżonką Tagliatelle ale miewała też przelotne romanse z Lasagne i tylko w tych rytualnych połączeniach spożywana być może. Za to Spaghetti wyszła z morza na intymne spotkanie z Olio na łące, dlatego oprócz oliwy znosi generalnie owoce morza, ewentualnie jakieś trawiaste włoszczyzny i niewiele więcej. Wszystko inne jest ścigane z art. 196 kk.Bert, uderzyłeś w mocny temat. Okazuje się, iż idea schabizmu rozwijała się niezależnie od czasów, w wielu kulturach, pod różnymi szerokościami i długościami geograficznymi. Idea była taka sama, choć realizowana w różnej formie z zastosowaniem przeróżnych substratów żywieniowych. Pastafarianizm ukształtował się jakieś 4000 lat temu w Mongolii wewnętrznej, gdzie tamtejsza populacja wymyśliła i wprowadziła do powszechnego użytku makaron. Był on jednak zawsze dodatkiem, a nie podstawą ukonstytuowanej wieki temu uświęconej potrawy. Obowiązującą religią w tamtym rejonie był i jest tzw. Lamaizm, czyli buddyzm tybetański. Wywodzi się wprost z religii Indii, gdzie ograniczano, a w końcu zlikwidowano w diecie udział białka i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego. Dla mieszkańców Tybetu i stepów środkowoazjatyckich rozsądnie udzielono dyspensy z uwagi na uwarunkowania przyrodnicze. Mogli więc bezgrzesznie spożywać ciała braci mniejszych. W codziennej diecie stosują oni mięso i tłuszcz koni, jaków, a także owiec z dodatkiem około 50 gramów makaronu na dobę. Spożywając paste nie możesz zapominać, że to właśnie tłuszcz i mięso jest podstawą, a makaron dodatkiem w tej zacnej potrawie. Liczy się proporcja i zachowując tę ponadczasową zależność energetyczno-wagową utrzymujesz się w kanonie schabizmu zreformowanego, pierwotnego, a nawet tego naturalnego jak w przypadku Mongołów. „Nowoczesne” rozwiązania z olejem, trawiastą włoszczyzną, z kiełkami lub bez mięsa są wybitnie heretyckie, obrazoburcze, a łagodnie rzecz ujmując – niestosowne, a nawet nieprzyzwoite w stosunku do prawdziwej i jedynie słusznej idei schabizmu w każdym jej rozwinięciu na co wskazują starożytne teksty, prosta analiza historyczna i zdrowy rozsądek, a nawet zaryzykuję stwierdzenie – co podpowiada chłopski rozum. A że „było pyyycha” nie dziw się. Człowiek ma skłonność do grzechu i chętnie sięga po to co przyjemne, wygodne. Obecna rzeczywistość stwarza ku temu wiele możliwości, a ścieżka prawdy i mądrości jest trudna, wąska i niewygodna, ale: Mądrość jest wspaniała i niewiędnąca: ci łatwo ją dostrzegą, którzy ją miłują, i ci ją znajdą, którzy jej szukają, uprzedza bowiem tych, co jej pragną, wpierw dając się im poznać. Kto dla niej wstanie o świcie, ten się nie natrudzi, znajdzie ją bowiem siedzącą u drzwi swoich. O niej rozmyślać - to szczyt roztropności, a kto z jej powodu nie śpi, wnet się trosk pozbędzie: sama bowiem obchodzi i szuka tych, co są jej godni, objawia się im łaskawie na drogach i wychodzi naprzeciw wszystkim ich zamysłom. Początkiem jej najprawdziwszym - pragnienie nauki, a staranie o naukę - to miłość, miłość zaś - to przestrzeganie jej praw, a poszanowanie praw to rękojmia nieśmiertelności, a nieśmiertelność przybliża do Boga.
Nie piszę o tym zbyt często lecz piszę o tym raz na zawsze... a jestem tak jak delfin łagodny i mocny i nie zawsze powrócę, nigdy nie wiadomo mówiac o miłosci czy pierwsza jest ostatnią czy ostatnia pierwszą |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|