Shrek 2? xD
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
Zagadki filmowe
|
29.08.2019, 10:12
Shrek 2? xD
Dopóki rodzimy się i umieramy, póki światło jest w nas, warto się wkurwiać, trzeba się wkurwiać! Wciąż i wciąż od nowa.
29.08.2019, 10:19
29.08.2019, 11:43
żeniec napisał(a): No to zagadka ode mnie. Mam wrażenie, że jest zbyt łatwa, choć przetestowałem na liczbie osób n=1, które oglądały, i nie odgadła "Fortele Jonatana Kota" to był serial.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!
Jest czas rodzenia i czas umierania, czas sadzenia i czas wyrywania,
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania, czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania, czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania, czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania, czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia, czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
29.08.2019, 12:26
29.08.2019, 13:10
żeniec napisał(a):bert04 napisał(a): "Fortele Jonatana Kota" to był serial.Więc zapewne nie chodzi o Fortele Jonatana Kota Ja proszę tylko o uściślenie, że pod "kot" rozumiemy zwierzaka z rodziny felidae, nie zaś "kota w wojsku" lub inny przenośny sens tego określenia. Brak odpowiedzi uznam za potwierdzenie. A propos, w "Felidae" takiej sceny raczej nie było, ale zamieszczam dla kompletu.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania, czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania, czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania, czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania, czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia, czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju.
29.08.2019, 15:26
29.08.2019, 18:12
bert04 napisał(a): Ja proszę tylko o uściślenie, że pod "kot" rozumiemy zwierzaka z rodziny felidae, nie zaś "kota w wojsku" lub inny przenośny sens tego określenia. Brak odpowiedzi uznam za potwierdzenie.To skomplikowane. Kot jest dosłowny, ale że to kot opowiada jest delikatną przenośnią i niedopowiedzeniem. Niemniej scena z kotem jest plot twistem tego filmu. Podpowiedź: czas jest po stronie antagonisty w tym filmie.
29.08.2019, 21:34
żeniec napisał(a):Był taki film pt: "Hocus Pocus" z chłopcem zamienionym w kota. Ale że filmu nie widziałem i nie wiem, czy jest jakaś scena w lesie. Więc to jest czysty strzałbert04 napisał(a): Ja proszę tylko o uściślenie, że pod "kot" rozumiemy zwierzaka z rodziny felidae, nie zaś "kota w wojsku" lub inny przenośny sens tego określenia. Brak odpowiedzi uznam za potwierdzenie.To skomplikowane. Kot jest dosłowny, ale że to kot opowiada jest delikatną przenośnią i niedopowiedzeniem. Niemniej scena z kotem jest plot twistem tego filmu. ![]()
29.08.2019, 21:56
Osiris napisał(a): Był taki film pt: "Hocus Pocus" z chłopcem zamienionym w kota. Ale że filmu nie widziałem i nie wiem, czy jest jakaś scena w lesie. Więc to jest czysty strzałPamiętam ten film ![]() Hans - Alicja też nie. Jak by to miało pasować w ogóle? Nie ma tu fanów Toczących się Kamieni? To podpowiedź do podpowiedzi ![]()
29.08.2019, 22:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29.08.2019, 22:34 przez Hans Żydenstein.)
żeniec napisał(a): Nie ma tu fanów Toczących się Kamieni? To podpowiedź do podpowiedzi https://youtu.be/nAkMTu6q2pY Są toczące się kamienie, są koty, ale lasu nie widać. Tak, wiem, to też nie to. EDIT "Cat's eye" też nie pasuje, nie ma lasu, a zamiast Stonesów jest "Policja" z liderem "Żądło", czyli Every breath you take.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
30.08.2019, 08:32
żeniec napisał(a):Może któryś z filmów Miyazakiego? Tam zawsze było pełno kotów: "Cat returns"?" Kiki's Delivery Service?" Ale Rollings Stones trochę nie pasuje...Osiris napisał(a): Był taki film pt: "Hocus Pocus" z chłopcem zamienionym w kota. Ale że filmu nie widziałem i nie wiem, czy jest jakaś scena w lesie. Więc to jest czysty strzałPamiętam ten film
30.08.2019, 09:00
Oj ziiimno.
Kolejna podpowiedź: w filmie jest też motyw porywania ciał i wątek kryminalny z seryjnym mordercą-naśladowcą.
30.08.2019, 10:11
żeniec napisał(a): Oj ziiimno. W Captain Marvel było sporo z podawanym motywów, choć kot to był flerken, ale skrule mogą być uznane za "porywaczy ciał"... Wiem, wiem, też nie to.
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
30.08.2019, 10:34
bert04 ' napisał(a): W Captain Marvel było sporo z podawanym motywów, choć kot to był flerken, ale skrule mogą być uznane za "porywaczy ciał"...No nie to. W tym filmie akurat porywanie ciał jest całkiem dosłowne. Ludzi i kota ![]() Może dodam, że film nie jest nowy - lata 90' (znowu).
30.08.2019, 21:43
I polski zapewne XD
Sebastian Flak
31.08.2019, 00:27
Nah, film zza Wielkiej Wody
![]() No to już chyba ujednoznaczni: w filmie jest też wątek, nazwijmy go, bibilijny.
31.08.2019, 19:49
Chyba się już wszystkim pokończyły pomysły :c
31.08.2019, 19:53
No to ostatnia: ma niepusty przekrój w obsadzie z poprzednim filmem-zagadką.
W sieci zła (1998)
Wszystko ma swój czas
Spoiler!
czas zabijania i czas leczenia, czas burzenia i czas budowania, czas płaczu i czas śmiechu, czas zawodzenia i czas pląsania, czas rzucania kamieni i czas ich zbierania, czas pieszczot i czas wstrzymania, czas szukania i czas tracenia, czas zachowania i czas wyrzucania, czas rozdzierania i czas zszywania, czas milczenia i czas mówienia, czas miłości i czas nienawiści, czas wojny i czas pokoju. |
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|