27.04.2021, 17:49
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27.04.2021, 17:50 przez InspektorGadżet.)
Liczba postów: 1,572
Liczba wątków: 19
Wyznanie: Tradi katolik
Ech
1. Czyli tak mamy do 55 tysięcy ofiar lewaków(prześladowań), mamy też (rzekomo i to w najlepszym wypadku) 57 tyś + 40 tyś ofiar prześladowań w czasie wojny po stronie republikanów. Należy zaznaczyć że część prześladowań w ogóle nie wypływała z inicjatywy Generałów nacjonalistycznych a np. zbrodni dokonywała Falanga ktora Franco pogonił. I nalezy też zaznaczyć fakt ze Franco na początku wojny nie odgrywał szczególnej roli(a to wedty dokonano najwięcej zbrodni na republikanach) bo np. inną ważną osobą byl generał Molla(antyklerykał zresztą) i paru jeszcze innych. Franco zaczął się stawac liderem dopiero w czasie gdy wsparcie III Rzeszy wkroczyło do akcji. Podsumowując, mamy 55 tysięcy ofiar Rządu Republiki z czasów wojny (+ ofiary sprzed wybuchu wojny np. ok 1700 osób zabitych podczas Rewolucji w Asturii z 1934 r.) Czyli niecałe 60 tyś ofiar w ciągu 8 lat panowania Republiki(prześladowania zaczęły się w 1930 ale tego nie liczę bo Republika wtedy nie istniała). Natomaist Franco rządził od 1939(możemy nawet założyć ze od 1937) do 1975 i liczba jego ofiar wynosi 97 tyś, z czego znaczna część nalezy odjąć z powyższych przyczyn. Każdy osobiście może sobie porównać skalę
Liczba postów: 2,705
Liczba wątków: 12
Reputacja:
253
InspektorGadżet napisał(a): Ech
1. Czyli tak mamy do 55 tysięcy ofiar lewaków(prześladowań), mamy też (rzekomo i to w najlepszym wypadku) 57 tyś + 40 tyś ofiar prześladowań w czasie wojny po stronie republikanów. Należy zaznaczyć że część prześladowań w ogóle nie wypływała z inicjatywy Generałów nacjonalistycznych a np. zbrodni dokonywała Falanga ktora Franco pogonił. I nalezy też zaznaczyć fakt ze Franco na początku wojny nie odgrywał szczególnej roli(a to wedty dokonano najwięcej zbrodni na republikanach) bo np. inną ważną osobą byl generał Molla(antyklerykał zresztą) i paru jeszcze innych. Franco zaczął się stawac liderem dopiero w czasie gdy wsparcie III Rzeszy wkroczyło do akcji. Podsumowując, mamy 55 tysięcy ofiar Rządu Republiki z czasów wojny (+ ofiary sprzed wybuchu wojny np. ok 1700 osób zabitych podczas Rewolucji w Asturii z 1934 r.) Czyli niecałe 60 tyś ofiar w ciągu 8 lat panowania Republiki(prześladowania zaczęły się w 1930 ale tego nie liczę bo Republika wtedy nie istniała). Natomaist Franco rządził od 1939(możemy nawet założyć ze od 1937) do 1975 i liczba jego ofiar wynosi 97 tyś, z czego znaczna część nalezy odjąć z powyższych przyczyn. Każdy osobiście może sobie porównać skalę Ale kto się pytał o jakiekolwiek porównania? Ja tutaj nie bronię republikanów, którzy wcale lepsi nie byli. Poza tym twoje wyliczenia niewiele znaczą gdyż nikt tak naprawdę nie zna dokładnej liczby zabitych. Ponadto życie tych, którzy przeżyli i byli w obozie przeciwnym było koszmarem przez dziesiątki lat. Chodzi o samego Franco, który według ciebie zasługuje na pamięć i cześć. Przecenia się jego rolę w rozwoju gospodarczym Hiszpanii (tak jak i wielu innych przywódców innych krajów) a fakt, że represje się zmniejszyły i dyktatura złagodniała nie oznacza, że należy mu się medal. Pozytywy (np. pomoc w ratowaniu Żydów w czasie wojny) nie przesłaniają negatywów. Czyżby życie lewaków znaczyło dla ciebie mniej od życia prawaków?
Nie odpowiem na to pytanie z oczywistych względów. A skoro twierdzisz że nikt nie zna konkretnej liczby to po co mi wyjeżdżasz z jakimiś ofiarami Białego terroru?
Reputacja:
253
InspektorGadżet napisał(a): Nie odpowiem na to pytanie z oczywistych względów. Myślałem, że dla ciebie jako chrześcijanina i katolika odpowiedź powinna być tylko jedna - życie lewaków i prawaków znaczy tyle samo. Jeśli uważasz inaczej to znaczy, że masz jakiś skrzywiony obraz tego, czym jest twoja religia.
Liczba postów: 4,275
Liczba wątków: 8
Reputacja:
520
Wyznanie: Agnostyk siódmej gęstości
Ale jakiego katolika W najlepszym razie schizmatyka, choć herezję też można domniemywać.
Mówiąc prościej propedegnacja deglomeratywna załamuje się w punkcie adekwatnej symbiozy tejże wizji.
Reputacja:
253
kmat napisał(a): Ale jakiego katolika W najlepszym razie schizmatyka, choć herezję też można domniemywać. No właśnie przydałoby się żeby Inspektor wreszcie objaśnił swój światopogląd religijny bo chyba nikt tego nie rozumie, może nawet on sam
28.04.2021, 14:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28.04.2021, 14:15 przez Sofeicz.)
Liczba postów: 21,552
Liczba wątków: 216
Reputacja:
1,015
Wyznanie: ate 7 stopnia
Osiris napisał(a): No właśnie przydałoby się żeby Inspektor wreszcie objaśnił swój światopogląd religijny bo chyba nikt tego nie rozumie, może nawet on sam No co ty - to jest taki katolicyzm krzyczący "jebać (tu wstawić lewaka, komucha, ateusza, cyklistę etc.)".
Nauka Mistrza trudna jest w praktyce.
Ciężko jest kochać nieprzyjaciól swoich, nadstawiać policzek, nie rzucać kamieniem i oddawać smartfona
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 1,201
Liczba wątków: 13
Sofeicz napisał(a):Osiris napisał(a):No właśnie przydałoby się żeby Inspektor wreszcie objaśnił swój światopogląd religijny bo chyba nikt tego nie rozumie, może nawet on sam No co ty - to jest taki katolicyzm krzyczący "jebać (tu wstawić lewaka, komucha, ateusza, cyklistę etc.)".
Nauka Mistrza trudna jest w praktyce.
Ciężko jest kochać nieprzyjaciól swoich, nadstawiać policzek, nie rzucać kamieniem i oddawać smartfona Też jestem ciekawa. Ciekawa ponadto czy potrafi się określić.
Oczywiście nie mam zamiaru się z niczego tłumaczyć tymbardziej z wiary ateuszom. Jak kogoś to interesuje to moje wyznanie jest napisane pod avatarem
Reputacja:
253
InspektorGadżet napisał(a): Oczywiście nie mam zamiaru się z niczego tłumaczyć tymbardziej z wiary ateuszom. Jak kogoś to interesuje to moje wyznanie jest napisane pod avatarem Niby jest napisane ale swoimi odpowiedziami sugerujesz coś innego. Jakbym stwierdził, że jestem ateistą a później pisał, że wielbię Chrystusa to byłoby chyba dziwne, nie? A ty twierdzisz, żeś tradi katolik a nieprzyjaciół miłować nie chcesz, wręcz przeciwnie.
Jeżeli grzeszą ignorancją a nie wykorzystują wersety z Biblii przeciw wiernym
Liczba postów: 21,552
Liczba wątków: 216
Reputacja:
1,015
Wyznanie: ate 7 stopnia
Czyli nie masz drugiego policzka, żeby nadstawiać.
A nas Łódź urzekła szara - łódzki kurz i dym.
Liczba postów: 1,201
Liczba wątków: 13
InspektorGadżet napisał(a):Oczywiście nie mam zamiaru się z niczego tłumaczyć tymbardziej z wiary ateuszom. Jak kogoś to interesuje to moje wyznanie jest napisane pod avatarem Czyli słuchasz mszy w języku łacińskim?
https://www.unacum.pl/
|