zefciu napisał(a):Gość kupuje za ciężkie pieniądze portal, z którego korzysta pół miliarda ludzi. Na drugi dzień na tym portalu wprost mówi „głosujcie na Republikanów”. I Ty uważasz, że to jest „szum” i w ogóle nic tu nie śmierdzi?Ale jaki jest mechanizm spizgu tutaj? Ktoś ma nagrywki, na których Musk gwałci małe dzieci i zmusza go do niekorzystnego rozporządzenia majątkiem? Facet ma hopla ideolo, wyciągnął wnioski z wpadki Zuckerberga z biciem własnej monety i siadł do gry wg reguł starych i uznanych. Bo mu się chce. Mogę ręce załamywać, że zna się na problematyce Rzplitej jak Jedi na równowadze Mocy, ale nie widzę powodu do szorowania po dnie w poszukiwaniu dna kolejnego. A że fanbojem Muska nie jestem, zwisa mi temat i powiewa. Fajnie chociaż, że chłop rakiety strzela.
zefciu napisał(a):Podstawowa wartość dodana jest taka, że nie uzależniasz się od żadnego dostawcy usług.Co mi z tego, skoro korporacyjni dostawcy usług nie odwalają jawnych przewałów moim kosztem, chyba że są Alibklą? A co się dzieje pod stołem, to panie - wszak wszyscy wierzymy, że ktoś z kasynem wygrywa. Zresztą proszę o gwarancję, że fediversum obroni przed przewałami, gdy pieniądz wpłynie weń strugą szeroką.
zefciu napisał(a):Natomiast jak to wygląda np. ze wsparciem dla różnych form mediów, to już by wymagało głębszego grzebania.Czyli jak zwykle, korporacyjni dostawcy biją konkurencję dostępnością dokumentacji i ekosystemem tutoriali. Słabo, bo kurka, informatyka jest to przemysł dostarczania informacji. Ogólnie: weźmy się (do protokołów) i zróbcie (kulę śniegową). No chyba że widzę to zbyt czarno.
zefciu napisał(a):Ale oprócz tego musiał jeszcze mieć z czym przegrać. A przegrał z nowymi standardami webowymi.Nie. Flash przegrał z wdrożeniami nowych standardów. Za które odpowiadały korporacje. Używając takiego języka... korporacje to jest wola polityczna, a fediversum to jest gniew ludu, który dlatego właśnie grzęźnie w impossybilizmie, że jest gniewem tylko. Wygodnie jest rozwiązywać problemy, za nic nie odpowiadać, ale przycinać każdego Muska, jaki siądzie do dojrzałej gry.
Wkurzają mnie h4x0rzy ostatnio. Przepraszam.
zefciu napisał(a):Wydaje się, że wszystko oparte jest o dokumenty JSON i formatowanie HTML.Nie brzmi przerażająco. Oczywiście, wszystko teraz zależy od złożoności JSONa, która potrafi dawać w kość.
zefciu napisał(a):Ale raczej nie myślę o tym, żeby pisać fefdziesiątą implementację ActivityPub, a raczej o dołączeniu do czegoś istniejącego/postawieniu czegoś dla grona znajomych.Ach - Kalwaryjska 88, apka dla miłośników kilku psów i jednej Żabki. I piwa... a myślisz nad czymś konkretnie, czy tylko luźno oddajesz się marzeniom?
In my spirit lies my faith
Stronger than love and with me it will be
For always
- Mike Wyzgowski & Sagisu Shiro
Stronger than love and with me it will be
For always
- Mike Wyzgowski & Sagisu Shiro