kmat napisał(a): Nic nie zmieniaj, to żart był.Okej.
No to przywrócę poprzednią wersję. Mam ją zapisaną na laptopie i tak.Po prostu nie chciałem udawać, że sam na wszystko wpadłem, a nieraz przecież byłem przekonany. Chociażby taką nazwę "KOLEW", którą się posługuję, wymyślił kilka lat temu bodajże użytkowik ZaKotem.
kmat napisał(a): Na tym realnie nikt nie traci. Najwyżej względnie, kiedyś X stał dużo wyżej od Y, a dziś nie. Dlatego opcja globalizacyjna ciągle przesuwa konsensus w swoją stronę, bo antyglobaliści realnie nie mają nic do zaoferowania poza resentymentami.Względna strata też jest ważna, bo w wyścigu ewolucyjnym ludzie zwykle konkurują z innymi o pozycję. Taki Trump, który reprezentuje stary system, jest coraz słabszy od Zuckenbergów, bo reprezentuje stary biznes nieruchomościowy, zamiast nowego cyfrowego.
Ale fakt, globalizacja i tak będzie ciągle przesuwać konsensus, bo jest opłacalna ogólnie. Alternatywą jest najwyżej odcięcie się od rozwijającego się świata, zaminowanie granic i robienie "Patolandii" u siebie na podwórku z wielkimi rodami mafiozów. Tacy w sumie trochę wygrywaliby na krótką metę ewolucyjnie, ale na dłuższą zostaną małpami do oglądania w galaktycznym zoo (jeżeli przeżyją). No bo całego świata nie podbiją. Ostatnią taką szansę na szczęście zmarnowali Hitler i Stalin.
Inną sprawą jest gra na życie wieczne i patologizowanie kraju dla pośmiertnej Walhallii, niczym u Saudów. Chociaż oni i tak w dużej mierze grają także na ten krótkowzroczny sukces ewolucyjny.
Wron NIEmiecki napisał(a):kmat napisał(a): 2) Dejta spokój z tym lewicowym skrętem PO. Ten mit jest tyle warty, co razemkowe bajania o odbijaniu elektoratu socjalnego PiSowi.
W rzeczy samej, Tuskowi z lewicą jest nie po drodze:
...
Jeżeli faktycznie Tusk chce iść z Hołownią i PSL do wyborów, to pokazuje raczej swe oderwanie od dzisiejszej rzeczywistości i nieznajomość elektoratów.
Może ta miła gadanina o Konfederacji ma na celu zwabienie korwinowców do głosowania na PO? Wynik partii KORWiN z 2015 to chyba w większości byli chyba właśnie ludzie wzięci od PO.
"I sent you lilies now I want back those flowers"