InspektorGadżet napisał(a): Jakie szanse przy obecnym składzie rządzących widzisz na zlikwidowanie państwowej telewizji?
Odpowiadając zupełnie poważnie – niskie (dopóki w kraju nie pojawi się prawdziwie liberalna partia i nie zdobędzie większości konstytucyjnej), tak samo jak niskie były szanse na zblokowanie podatku cukrowego, a jednak Konfederacja tutaj głosowała przeciw.
Zapytam jednak na to: co z tego? Prywatyzacja państwowej TVP nie jest wcale jakimś nowym, ani wyciągniętym przeze mnie z kapelusza pomysłem. Mówił o nim Najjaśniejszy Prezes Partii Korwin imć Mikke w 2016 roku, a także PO, SLD i PSL.
Chodzi o pewne idee, których partia uznająca się za wolnościową powinna moim zdaniem się trzymać. Budząc się pewnego dnia w państwie liberalnym oczekuję m.in. prywatnego szkolnictwa podstawowego i wyższego, prywatnych przychodni specjalistycznych i podstawowej opieki zdrowotnej, prywatnych ubezpieczycieli na zdrowie i życie oraz funduszy emerytalnych, a także likwidacji państwowych mediów i przydzielenie jak największej liczby koncesji telewizjom prywatnym w celu zwiększenia konkurencji na rynku (co właśnie miała w programie partia KORWiN w 2016 roku).
W tym kontekście poprawka Konfederacji, która w praktyce utrudnia jedynie wpychanie przez PiS swoich pachołków do KRRiT jest mocno taka sobie.
Obiecałem napisać o innych głosowaniach, w których brała udział Konfederacja tamtego dnia. Spójrzmy chociażby na głosowanie nr 147, w którym to przegłosowywana była zmiana ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych:
![[Obrazek: Ustawa-o-sw.jpg]](https://i.ibb.co/8r8tN15/Ustawa-o-sw.jpg)
Jest to poprawka, która m.in. zwiększa nakłady na ochronę zdrowia w ramach Polskiego Ładu oraz betonuje obecny system tzw. Sieci szpitali i finansowania szpitali ryczałtem do czerwca 2022 r. Co jest ciekawe to fakt, że poza Berkowiczem i Braunem, którzy chyba tego dnia nie dotarli na salę sejmową, to jedynie czterech posłów Konfy zagłosowało przeciw (Korwin-Mikke, Kamiński, Urbaniak i Sośnierz), reszta, podobnie jak prawie cała KO, wstrzymała się od głosu.
I choose not to choose life. I choose something else - Ewan McGregor
Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL
Niedostępny na forum. KONTAKT PRZEZ GG LUB MAIL