Biorąc pod uwagę fakt, że Polska generalnie się "umiastawia" - tzn. duże miasta rosną jeszcze bardziej kosztem miast mniejszych, a wsie pod miastami zaczynają służyć jako sypialnie - coraz więcej z nas będzie "wielkomiastowymi". Wspomniani przez Ciebie progresywiści to niemała część elektoratu PO, ale nadal sporo tam ludzi o umiarkowanym i wyważonym spojrzeniu na rzeczywistość.
Zgadza się, że cały blok KO skręcił w lewo, ale z drugiej strony cały świat zachodni płynie w tę stronę. A siedząc w autobusie skręcającym w lewo skręcasz razem z nim, często nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Dlatego wciąż określałbym to centrum* (aczkolwiek bardziej rozciągniętym w stronę literki L niż P).
* spójrzmy zresztą jak zmienił się konserwatyzm. Konserwatysta polski dostaje wścieku genitaliów na co, co konserwatysty brytyjskiego czy amerykańskiego już nie rusza (np. kwestia LGBT). I nawet nasz konserwatyzm zaczyna w tej sferze ewoluować **. Skoro więc konserwatyzm zmienia swoje oblicze, to dlaczego nie miałoby je zmieniać tzw. centrum?
** ciekawa lektura: https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,...kzr-kdJahE
Zgadza się, że cały blok KO skręcił w lewo, ale z drugiej strony cały świat zachodni płynie w tę stronę. A siedząc w autobusie skręcającym w lewo skręcasz razem z nim, często nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Dlatego wciąż określałbym to centrum* (aczkolwiek bardziej rozciągniętym w stronę literki L niż P).
* spójrzmy zresztą jak zmienił się konserwatyzm. Konserwatysta polski dostaje wścieku genitaliów na co, co konserwatysty brytyjskiego czy amerykańskiego już nie rusza (np. kwestia LGBT). I nawet nasz konserwatyzm zaczyna w tej sferze ewoluować **. Skoro więc konserwatyzm zmienia swoje oblicze, to dlaczego nie miałoby je zmieniać tzw. centrum?
** ciekawa lektura: https://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,...kzr-kdJahE
"Gdzie kończy się logika, tam zaczyna się administracja".
Nie cierpię administracji.
Jestem absolwentem administracji.
Chcę zmieniać administrację.
Nie cierpię administracji.
Jestem absolwentem administracji.
Chcę zmieniać administrację.