Mustafa Mond napisał(a): Ach tak. Politycy PO, z tego co widziałem, uznali, że w 2019 roku sukces PiSu w Polsce powiatowej/miasteczkowej i mobilizacja nowych wyborców były zasługą socjalu, toteż pewnie uznali, że takim samym sposobem mogą powtórzyć sukces PiSu i tych wyborców odwojować dla siebie. Smutny Za kuluarami PO nie było myślenia o treści:
"Co zrobić, żeby demokratyczna opozycja wspólnie miała jak najwięcej mandatów?"
Było myślenie o treści:
"Co zrobić, żeby PO miało znowu 40% jak kiedyś?"
Smaugi niezdolne do poświęcenia dla większego dobra. Nawet tego nie zauważają...
Błąd PO jest taki, że sobie myśli, że może sobie naobiecywać co chce, a ludzie w to uwierzą... otóż nie. Nawet jeśli PO szczerze chciałaby zrealizować socjalne pomysły, to i tak ludzie jej nie uwierzą. Przykład - moi rodzice - doskonale pamiętają, że PO podwyższyła wiek emerytalny i po prostu nie wierzą aby ta partia teraz naprawdę wprowadziła jakiś socjal w stylu pisowskim.
PO swoimi obiecankami zraziła do siebie ludzi przedsiębiorczych i antysocjalistycznych, którzy przerzucili się teraz na konfę, a prosocjalistycznych wcale do siebie nie zachęciła ze względu na swoją przeszłość.
Tak szczerze to rzeczywiście PiS nie musi za wiele robić mając takich przeciwników
Kiepsko widzę coś te nachodzące wybory. Nie chciałbym aby wygrał PiS, PO i Konfederacja. Nie chciałbym aby nawet fajnokatoliczny pizduś Hołownia wygrał, ale zagłosuję na niego z ogromnym bólem serca, bo jest chyba najmniejszym złem.Strasznie mnie boli, że nie da się zrobić w demokracji kariery na byciu osobą rozsądnie myślącą, która zamiast obiecanek-cacanek i kiełbas przedwyborczych zdobyłaby popularność na mówieniu o tym, że aby coś mieć trzeba się wysilić. Że zamiast socjalu będzie dobrze funkcjonująca służba zdrowia, sprawne państwo, niższe podatki, jasne prawo, system sprzyjający małym firmom etc.
Masz niestety Mustafo wchuj dużo racji co do stanu naszej klasy politycznej, a jeszcze bardziej mnie smuci to, że jest ona niestety w jakimś tam trochę większym lub mniejszym stopniu odbiciem naszego społeczeństwa. I moi rodzice mnie smucą, bo pójdą na PiS głosować aczkolwiek i tak zawsze to lepiej niż na Konfę.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać