Osiris napisał(a): Staram się nie przeinaczać wypowiedzi innych osób ale jeśli się tak zdarzy, to wyprostuję z chęcią.Super

Osiris napisał(a): To nie jest uczciwe postawienie sprawy. Jeśli do Norwegii sprowadzisz milion Polaków czy Rosjan, to gwarantuję Tobie, że jakaś część z nich będzie stanowić zagrożenie dla Norwegów.Oczywiście. To się w pewnym sensie już stało. Właśnie imigranci z Europy Środkowo-Wschodniej, w tym Polacy, najczęściej unikali szczepień na covid, co stanowiło spore zagrożenie. Ale nigdzie nie twierdzę, że Norwegowie powinni się z tego powodu cieszyć i zapraszać więcej Polaków. Zresztą w czasie lockdownu mieliśmy bana na wjazd do Norwegii, co mnie osobiście dotknęło, bo miałam tam ważną sprawę do załatwienia, ale uwierz, ostatnimi osobami, które o to winię, są Norwegowie.
Osiris napisał(a): Czy rzeczywiście my Europejczycy tak bardzo wyprzedzamy "prymitywne" ludy pod względem rozwoju społecznego?Wyprzedzamy, o czym świadczy chociażby to, że Breivik siedzi w więzieniu.
Osiris napisał(a): To się niewiele różni od Grzegorza Brauna, który chce homoseksualistów batożyć a pewnego posła wieszać. Ale on jest przecież przedstawicielem światłej chrześcijańskiej cywilizacji więc jego można zignorować.Z tym, że Braun w swojej cywilizacji jest przez większość ludzi uważany za świra, a taki imam ma u siebie spory posłuch i wpływ na prawo.
Osiris napisał(a): Mam wrażenie, że niepotrzebnie obawiasz się islamizacji Norwegii gdyż zachodzi proces raczej odwrotny czyli sekularyzacja muzułmanów na Zachodzie. Nie wiem czy to media skandynawskie tworzą tak sceptyczny obraz ale według poniższej ankiety 30 procent Norwegów uważa, że wyznawcy Allaha chcą przejąć kontynent europejski. Jeśli w taką bzdurną teorię spiskową wierzy tylu ludzi, to nie dziwne, że nastawienie do muzułmanów jest tak negatywne.Pamiętam, że kiedyś pisałam o rasizmie w krajach zachodnich i nie wierzyłeś.
I nie, media skandynawskie nie tworzą sceptycznego obrazu.
- Myślałem, że ty nie znasz lęku.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.
- Mylisz się. Lęku nie zna tylko głupiec.
- A co robi wojownik, kiedy czuje strach?
- Pokonuje go. To jest w każdej bitwie nasz pierwszy martwy wróg.